preloader

Besin Alerjileri, Nedenleri ve Çözüm Yolları

08.08.2022
Besin Alerjileri, Nedenleri ve Çözüm Yolları

Yazı Boyutu:

Amerikan Hastanesi’nden Dr. İrem Ergün ile besin alerjilerinden ve bunları nasıl azaltabileceğimizden bahsettik.

Besin Alerjileri, Nedenleri ve Çözüm Yolları

Dr. İrem Ergün

Besin Alerjisi Nedir?

Besin alerjisi aslında bir çeşit bağışıklık düzeninin bozulmasıdır. Bağırsaklarımızda yoğun bir şekilde bağışıklık hücreleri vardır, bunlar ince bağırsaklardaki dendritic hücrelerdir. Bu hücreler proteinleri tanıyarak normal veya aşırı reaksiyonları belirlerler. Eğer sevmedikleri veya tanımadıkları bir proteinle karşılaşırlarsa, bu hücrelerin bağışıklık reaksiyonu normalden fazla olur. Aşırı reaksiyon olduğu durumlarda tolerans kaybı ile birlikte anormal yiyecek reaksiyonları başlar. Buna besin alerjisi denir.

{772943}

Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Hastalarımız arasında sık duyduğumuz şikayetler arasında, “Çok az yemek yiyebiliyorum, bunların dışında ne yesem, şişkinlik, ağrı, sindirim sorunları, beyin sisi, yorgunluk yapıyor” yer alıyor.

Besin Alerjisinin Nedeni Nelerdir?

  • Aynı yiyecekleri çok fazla tüketmek
  • Yaşlanma ile birlikte gelen enzim yetersizlikleri
  • Zayıflayan beyin fonksiyonları (Beyin bağırsak ilişkisi ve bu iki sistemin Nervus Vagus aracılığı ile sürekli bağlantıda olması ve fonksiyonlarının bozulması)
  • Düşük mide asidi (Yiyeceklerin midede yeteri kadar parçalanamayarak reaksiyona sebep olması. Uzun süre kullanılan mide ilaçları buna sebep olabilir)
  • Uzun süre yapılan kısıtlayıcı diyetler
  • Enflamatuar bağırsak hastalıkları, sızdıran bağırsak

{774982}

Besin Alerjisi Nasıl İyileşir?

Öncelikle bağışıklık hücrelerinin yiyecekler ile gelen proteinleri yabancı ve anormal algılamaması için en iyi şekilde parçalanmalarını sağlamak gerekir. Böylece yüksek reaksiyonları önlemiş oluruz.

Bunun dışında aşağıda belirtilen bazı takviyeler de bu bağışıklık tepkisini düzenlemede yardımcı olur.

  • Gluten ve laktoz sindirimini destekleyici enzimler
  • Mide asiditesinin düzenlenmesi (Asit bloke edici ilaçların düzenlenmesi, gerekirse HCL kullanılması)
  • Sindirim enzimleri (Yiyeceklerin doğru şekilde parçalanması için)
  • Flavanoid kullanımı (Dendritic hücrelerin aşırı reaksiyonunu hafifletir)(quercetin, likopen)

SecIgA iyileştirilmesi: Bunlar ince bağırsak duvarında bulunan antikorlardır ve yabancı proteinlere tutunarak bağışıklık tepkisi verilip verilmeyeceğine karar verir. Aynı zamanda proteini sarar ve dendtric hücre tarafından yabancı olarak tanınarak reaksiyon vermesine engel olur. Yani protein dendtric hücre reaksiyonundan korur. Steroid kullanımı, kronik bağırsak hastalıkları, bağışıklığın zayıflaması, diğer kronik hastalıklarda bu antikorların düzeyi ve etkisi zayıflar. A vitamininden zengin yiyeceklerin tüketilmesi kuvvetlendirir.

Düzenleyici T hücrelerinin iyileştirilmesi: Bu hücreler enflamasyon cevabının düzenlenmesinde çok önemli hücre grubudur. Balık yağı, D vitamini, glutatyon, kısa zincirli yağ asitleri bu hücrelerin aktivitesini artıran takviyelerdir.

Karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesi: Reaksiyon verilen protein grupları karaciğere taşınarak burada da enflamasyona sebep olabilir. İyi çalışan karaciğer detoks süreçleri bu reaksiyonları düzenler.

Bağırsak florasının çeşitlendirilmesi: Özellikle renkli ve çeşitli sebzeler ile lifin artırılması ve probiyotik kullanımı çok faydalıdır. Ancak, bu çeşitliliğin artırılması kademeli olmalıdır ve sebzelerin tüketim şekli ve miktarı diyetisyen ile birlikte düzenlenmelidir.

{774409}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları