preloader

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

10.05.2023
Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Yazı Boyutu:

Kilometrelerce yol yapmanıza gerek kalmadan, dünyanın ve Türkiye’nin en çok ilgi çeken birbirinden ilginç yapılarını keşfedin.

Kendini ifade etmenin birçok farklı yolu vardır ve bu konuda en usta kişiler ise şüphesiz ki sanatçılardır! Sanat ve teknolojinin mimari yapılardaki yansıması ise günümüzde oldukça ilginç yapıların oluşumuna zemin hazırlıyor. Bizler de sizi dünyada yer alan en ilginç mimari yapıları keşfetmeye davet ediyoruz.

Dünyadaki En İlginç Mimari Yapılar

Sepet Binası, ABD

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Hiç sepet şeklinde bir bina görmüş müydünüz? Ohio’da yer alan 9000 ton ağırlığındaki bu sepeti taşımak doğal olarak mümkün değil. Amerika’nın en büyük sepet üreticilerinden Longaberger şirketi, marka bilinirliğini artırmak amacıyla sepet şeklinde bir bina inşa ederek, bu binada faaliyetlerini sürdürme kararı almış. Şirketin turistlerin ziyareti için açık olduğu ve bu sebeple de bulunduğu bölge olan Newark’ın en turistik mekânlarından biri haline geldiğini de belirtelim.

Dinamik Kule, Dubai

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Dubai’de yer alan dünyanın ilk hareketli binası, teknoloji çağının bize sunduğu eşsiz mimari yapılardan. Tüm katları 360 derece dönebilen bu bina, İtalyan mimar David Fisher tarafından “Makineler yaşam içindir” mottosu ile tasarlanmış. Her katı öncelikle bir fabrikada inşa edilen ve daha sonradan kuleye eklenen binada, bulunduğunuz konumu hiç değiştirmeden güneşin hem doğuşunu hem de batışını izlemeniz mümkün. Bulundurduğu 77 rüzgar türbini ile kendi elektriğini de üretebilen bu bina, aynı zamanda ofis veya ev sahiplerinin arabalarını da bulundukları kata getirerek, lüks ve konforu günlük yaşama entegre ediyor.

Cybertecture Yumurta Ofis Binası, Hindistan

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Fütüristik mimarinin örneği olan Cybertecture Yumurta Ofis Binası, Hindistan, Mumbai’de yer alıyor. Tasarım, inovasyon, sürdürülebilirlik ve teknoloji bileşenlerini bir arada bulunduran bu 32.000 metrekarelik yumurta şeklindeki ofis, ‘kendi kendine yetebilecek bir organizma’ olarak tasarlanmış. Ofisin sıra dışı özellikleri arasında, ofis çalışanlarının sağlıklarını takip edebilmeleri için tuvaletlerde yer alan siber sağlık sistemi ve gökyüzü bahçeleri bulunduğunu ekleyelim.

Kansas Halk Kütüphanesi, ABD

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Mimari yapısı ile dünyanın en ilgi çekici kütüphanelerinden biri olan Kansas Halk Kütüphanesi’nin oldukça ilginç bir hikâyesi var. Teknoloji ile beraber okuma alışkanlığındaki azalmayı önlemek adına eyalette bir kampanya başlatılıyor. Toplanan bağışlar sayesinde de herkesin dikkatini çeken bu kütüphane inşa ediliyor. Dış cephede, dev sütunların üzerinde yer alan Charles Dickens’ın ‘İki Şehrin Hikâyesi’ gibi ünlü romanların seçimi ise halk oylamasıyla yapılıyor. Hem mimari yapısı hem de kitap sevgisi kazandırıcı sosyal sorumluluk kapsamında bir proje olması açısından yapı fazlasıyla dikkate değer nitelikte.

Pekin Ulusal Stadyumu, Çin

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Pekin Ulusal Stadyumu, nam-ı diğer “Kuş Yuvası”, en ünlü çağdaş sanatçılar arasında yer alan Ai WeiWei’nin sanat danışmanlığı önderliğinde tasarlanmış. Pekin’in en ünlü mimari yapılarından olan stadyum, beton çanak ve etrafını sarmalayan dış çelik çerçeve olarak iki bağımsız yapıdan oluşuyor. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın da simgesi haline gelen 91.000 kişi kapasiteli stadyum, 2022 olimpiyatlarına da ev sahipliği yapacak stadyumlardan bir tanesi.

Guggenheim Müzesi, İspanya

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

İspanya’nın en büyük müzelerinden biri olan Guggenheim Müzesi, Bask bölgesinde, Bilboa’da yer alıyor. Modern mimarinin örneklerinden olan bu etkileyici yapıt, Nervion nehri boyunca 32.500 metrelik alana yayılmış. Pritzker mimarlık ödülü sahibi Frank Gehry imzası taşıyan müze, bilgisayar ortamında tasarlanarak hayata geçirilmiş. Tasarımın ilk etapta dikkat çeken titanyum kaplama ve paslanmaz çelik eğimli yüzeyleri ise kent dokusuyla sağladığı uyum yanında hem etkileyici mimarisi hem içerisinde barındırdığı kalıcı ve geçici sergiler ile ziyaretçilerini büyülüyor.

Hundertwasserhaus, Avusturya

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Viyana’nın en merak edilen turistik noktalarından biri olan Hundertwasserhaus, şehrin en sıra dışı yapılarından biri. Binanın içerisinde oturan sakinler olduğundan, binayı sadece dış cepheden görmek mümkün. Viyanalı ressam Friedrich Stowasser’ın fikirleri doğrultusunda düz çizgiden, simetriden oldukça uzak olan Hundertwasserhaus, dağınık çizgiler ve renklerin uyumuna yoğunlaşıyor. Farklı boyutta pencereleri ve terasta yer alan 200 ağacı ile betonlar arasında da doğayla bir ahenk yakalayan bu yapı, her yıl yüzbinlerce turistin ilgi odağı oluyor.

{97996}

Sidney Opera Binası, Avustralya

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Şehirlerle bağdaşlaştırılan ikonik yapılar vardır… Avustralya dendiğinde akla gelen ilk yapıtlardan olan Sidney Opera Binası da bunun bir örneği. Danimarkalı mimar Joern Utzon imzası taşıyan ve UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine eklenen ekspresyonist tarzdaki bu mimari yapı, Aztek ve Maya tapınaklarından ilham alıyor. Tarih ve doğa tesirlerinin birleşimi ile tasarlanan bu yapıt, ziyaretçilerine de benzersiz bir sanat deneyimi yaşatıyor. Binanın en yüksek ucunun neredeyse 22 katlı bir binanın yüksekliğiyle eş değer olduğu bu devasa yapıda, dünyanın en büyük mekanik orgunun da bulunduğunu belirtelim.

Wonderworks, ABD

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Ters duran bir bina görmüş müydünüz? Amerika’da 6 farklı lokasyonda yer alan Wonderworks Müzeleri, ev sahipliği yaptığı bilim odaklı sergileri keşfetmeleri için ziyaretçilerini bekliyor. Etkileşimli sergilerle eğitim ve eğlenceyi bir araya getiren Wonderworks, hem çocuk hem de yetişkinlerin keyifle vakit geçirebileceği bir alan. Mimari yapısı kadar, fırtına, deprem simülatörleri ve yerçekimsiz ortam deneyimlerinin de başınızı döndüreceğini söyleyebiliriz.

Meitan Çay Müzesi, Çin

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

“Yeşil çayın memleketi” olarak bilinen Çin’in Guizhou eyaletinde yer alan bu müze, amacına uygun olarak çaydanlık şeklinde tasarlanmış. Çaydanlığın yanında duran çay bardağı mimarisiyle de ziyaretçilerin müzeden ne umması gerektiklerini gayet şeffaf bir biçimde gösteriyor. 74 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük çaydanlığı olma özelliğine sahip müzenin, Guinness Rekorlar Kitabı’nda da ‘Dünyanın en büyük çaydanlığı’ olarak ünvanı bulunuyor.

Tac Mahal, Hindistan

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

İslam türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilen Tac Mahal, Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı Şah Cihan’ın 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm (Mümtaz Mahal) için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra’da yapıldı. Yapı, Şah Cihan’ın hâkimiyeti süresinde en parlak dönemini yaşayan Babürlülerin güç ve kudretini temsil etmesinin yanı sıra hanedanın güç ve kudreti kadar, Şah Cihan ile eşi Ercümend Bânû Begüm arasındaki sevginin de sembolü olarak da biliniyor. Tac Mahal’de Şah Cihan’ın tahta çıkması üzerine Mümtaz Mahal adını alan Ercümend Banu’nun on dördüncü çocuğunu doğururken ölmesi üzerine hükümdarın, eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılıyor.

Burc Halife, BAE

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Dünyanın en yüksek gökdeleni olan Burc Halife, 828 metrelik yüksekliğe sahip ve 160 katı kullanılabilir bir yapı. Dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini de bulunduran binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmadı. Yapı aynı zamanda popüler kültürde de çok etki yaratan Burc Halife birçok film ve klip çekimin ev sahipliği yaptı.

The Sagrada Familia, İspanya

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Modern mimarinin öncülerinden sayılan Antoni Gaudi’nin 1883 yılında devraldığı fakat 1926 yılında bir tramvayın altında kalarak ölmesi sonucu yarım kalan bu bazilika dünyanın en çok turist çeken yerlerinden. 1984 yılında UNESCO tarafından “Antoni Gaudí’nin Eserleri” adı ile Dünya Mirası olarak ilan edilen yapılar arasında yer alan binayı yılda ortalama 4,5 milyon kişi ziyaret ediyor.

Potala Sarayı, Çin

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Yedinci yüzyılda hüküm süren Tubo Krallığı’nın kralı Songzanganbu döneminde inşa edilen yapı Çin’in Tibet Özerk Bölgesi’ndeki Lhasa’da yer alıyor. 1645 yılında Beşinci Dalay Lama, Hongshan Sarayı’nın bulunduğu yere yeni bir saray yapılması talimati verdi. 1645 yılından itibaren 300 yıl süre ile sürekli eklemeler yapılarak tamamlanan yapı, günümüzde Potala Sarayı adı ile anılmaya başlandı. Yapı 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya mirası olarak ilan edildi.

{48784}

Türkiye’deki En İlginç Mimari Yapılar

Celsus Kütüphanesi

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

İlk çağ uygarlıklarından olan İyonya döneminde inşa edilen kütüphanenin zamanında 14.000 kadar kitaba ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Efes Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri olan Celsus Kütüphanesi, MS 110 – 135 yılları arasında Celsus onuruna oğlu Gaius Julius Aquila tarafından yaptırıldı. Çok zengin mimari süslemeli bir ön yüze sahip olan Celsus Kütüphanesi 21 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğindedir.

Sümela Manastırı

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

MS 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılan kilise Anadolu’da sıkça rastlanılan Kapadokya kiliseleri tarzında yapılmış. Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi’nin batı yamaçlarında yer alan kilisenin doğuya bakan yukarı kısmında Genesis, Adem’in yaratılışı, Havva’nın yaratılışı, Tanrı’nın tembihi, İsyan (Adem ile Havva’nın yasak meyveyi yemeleri), cennetten kovulma, dirilme, Thomas’ın şüphesi, Kabirde bir melek, Nikaia (İznik) konsili gibi freskolar bulunuyor.

Yerebatan Sarnıcı

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

İstanbul’da şehrin su ihtiyacını karşılamak üzere 526-527 senelerinde yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, su dağıtım merkezi olarak hizmet sundu. Osmanlılar’ın şehirde kendi su tesislerini kurmasından sonra kullanılmasa da merkezinde olduğu mahalleyi temsil eden fiziksel bir simge durumuna gelen yapının; ismi saraya, sadrazamın ahırlarına, caddeye ve mahalleye verildi.

İshak Paşa Sarayı

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

Ağrı Dağı’nın yakınlarında, Doğubeyazıt’ın 5 kilometre uzağında bulunan İshak Paşa Sarayı’nda 116 oda, türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar bulunuyor. Mahmut Paşa’nın 1720-1768 sancak beyliği zamanında yaptırılan ve onun yeğeni veya akrabası olan İshak Paşa zamanında yapılan eklemelerle tamamlanan yapı tarihsel bir dönemi anlamak açısından önemini koruyor. Harem kapısı üzerindeki 1785 tarihli kitabeden ötürü İshak Paşa adı yerleşen saray bugün hâlâ turistlerin uğrak yerlerinden.

Büyükçekmece Sancaklar Camii

Dünyanın En İlginç Mimari Yapıları

İstanbul’da yer altına inşa edilen dikkat çekici yapılar arasında yer alan Büyükçekmece Sancaklar Camii, Mimar Emre Arolat tarafından yapıldı. Dünya Mimarlık Festivali’nde birinci olan Sancaklar Camii, alışagelmiş camilerden farklı yapısıyla dikkat çekerken, Hz. Muhammed’e ilk vahyin geldiği Hira mağarasından esinlenerek inşa edilmiş.

{58175}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları