preloader

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

13.12.2021
Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Yazı Boyutu:

Dünya üzerinde karşılaşabileceğiniz birbirinden ilginç 10 mimari yapıyı, kilometrelerce yolculuk yapmanıza gerek kalmadan inceleyebilirsiniz…

Kendini ifade etmenin birçok farklı yolu vardır ve bu konuda en usta kişiler ise şüphesiz ki sanatçılardır! Sanat ve teknolojinin mimari yapılardaki yansıması ise günümüzde oldukça ilginç yapıların oluşumuna zemin hazırlıyor. Bizler de sizi dünyada yer alan en ilginç 10 mimari yapıyı keşfetmeye davet ediyoruz.

Sepet Binası, ABD

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Hiç sepet şeklinde bir bina görmüş müydünüz? Ohio’da yer alan 9000 ton ağırlığındaki bu sepeti taşımak doğal olarak mümkün değil. Amerika’nın en büyük sepet üreticilerinden Longaberger şirketi, marka bilinirliğini artırmak amacıyla sepet şeklinde bir bina inşa ederek, bu binada faaliyetlerini sürdürme kararı almış. Şirketin turistlerin ziyareti için açık olduğu ve bu sebeple de bulunduğu bölge olan Newark’ın en turistik mekânlarından biri haline geldiğini de belirtelim.

Dinamik Kule, Dubai

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Dubai’de yer alan dünyanın ilk hareketli binası, teknoloji çağının bize sunduğu eşsiz mimari yapılardan. Tüm katları 360 derece dönebilen bu bina, İtalyan mimar David Fisher tarafından ‘makineler yaşam içindir’ mottosu ile tasarlanmış. Her katı öncelikle bir fabrikada inşa edilen ve daha sonradan kuleye eklenen binada, bulunduğunuz konumu hiç değiştirmeden güneşin hem doğuşunun hem de batışının eşsiz manzarasını izlemeniz mümkün. Bulundurduğu 77 rüzgar türbini ile kendi elektriğini de üretebilen bu bina, aynı zamanda ofis veya ev sahiplerinin arabalarını da bulundukları kata getirerek, lüks ve konforu günlük yaşama entegre ediyor.

Cybertecture Yumurta Ofis Binası, Hindistan

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Fütüristik mimarinin örneği olan Cybertecture Yumurta Ofis Binası, Hindistan, Mumbai’de yer alıyor. Tasarım, inovasyon, sürdürülebilirlik ve teknoloji bileşenlerini bir arada bulunduran bu 32.000 metrekarelik yumurta şeklindeki ofis, ‘kendi kendine yetebilecek bir organizma’ olarak tasarlanmış. Ofisin sıra dışı özellikleri arasında, ofis çalışanlarının sağlıklarını takip edebilmeleri için tuvaletlerde yer alan siber sağlık sistemi ve gökyüzü bahçeleri bulunduğunu ekleyelim.

{773779}

Kansas Halk Kütüphanesi, ABD

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Mimari yapısı ile dünyanın en ilgi çekici kütüphanelerinden biri olan Kansas Halk Kütüphanesi’nin oldukça ilginç bir hikâyesi var. Teknoloji ile beraber okuma alışkanlığındaki azalmayı önlemek adına eyalette bir kampanya başlatılıyor. Toplanan bağışlar sayesinde de, herkesin dikkatini çeken bu kütüphane inşa ediliyor. Dış cephede, dev sütunların üzerinde yer alan Charles Dickens’ın ‘İki Şehrin Hikâyesi’ gibi ünlü romanların seçimi ise halk oylamasıyla yapılıyor. Hem mimari yapısı hem de kitap sevgisi kazandırıcı sosyal sorumluluk kapsamında bir proje olması açısından yapı fazlasıyla dikkate değer nitelikte.

Pekin Ulusal Stadyumu, Çin

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Pekin Ulusal Stadyumu, nam-ı diğer ‘Kuş Yuvası’, en ünlü çağdaş sanatçılar arasında yer alan Ai WeiWei’nin sanat danışmanlığı önderliğinde tasarlanmış. Pekin’in en ünlü mimari yapılarından olan stadyum, beton çanak ve etrafını sarmalayan dış çelik çerçeve olarak iki bağımsız yapıdan oluşuyor. 2008 Pekin Olimpiyatları’nın da simgesi haline gelen 91.000 kişi kapasiteli stadyum, 2022 olimpiyatlarına da ev sahipliği yapacak stadyumlardan bir tanesi.

Guggenheim Müzesi, İspanya

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

İspanya’nın en büyük müzelerinden biri olan Guggenheim Müzesi, Bask bölgesinde, Bilboa’da yer alıyor. Modern mimarinin örneklerinden olan bu etkileyici yapıt, Nervion nehri boyunca 32.500 metrelik alana yayılmış. Pritzker mimarlık ödülü sahibi Frank Gehry imzası taşıyan müze, bilgisayar ortamında tasarlanarak hayata geçirilmiş. Tasarımın ilk etapta dikkat çeken titanyum kaplama ve paslanmaz çelik eğimli yüzeyleri ise, kent dokusuyla sağladığı uyum ile, hem etkileyici mimarisi hem içerisinde barındırdığı kalıcı ve geçici sergiler ile ziyaretçilerini büyülüyor.

{77634}

Hundertwasserhaus, Avusturya

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Viyana’nın en merak edilen turistik noktalarından biri olan Hundertwasserhaus, şehrin en sıra dışı yapılarından biri. Binanın içerisinde oturan sakinler olduğundan, binayı sadece dış cepheden görmek mümkün. Viyanalı ressam Friedrich Stowasser’ın fikirleri doğrultusunda düz çizgiden, simetriden oldukça uzak olan Hundertwasserhaus, dağınık çizgiler ve renklerin uyumuna yoğunlaşıyor. Farklı boyutta pencereleri ve terasta yer alan 200 ağacı ile betonlar arasında da doğayla bir ahenk yakalayan bu yapı, her yıl yüzbinlerce turistin ilgi odağı oluyor.

Sidney Opera Binası, Avustralya

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Şehirlerle bağdaşlaştırılan ikonik yapılar vardır… Avustralya dendiğinde akla gelen ilk yapıtlardan olan Sidney Opera Binası da bunun bir timsali. Danimarkalı mimar Joern Utzon imzası taşıyan ve UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesine eklenen ekspresyonist tarzdaki bu mimari yapı, Aztek ve Maya tapınaklarından ilham alıyor. Tarih ve doğa tesirlerinin birleşimi ile tasarlanan bu yapıt, ziyaretçilerine de benzersiz bir sanat deneyimi yaşatıyor. Binanın en yüksek ucunun neredeyse 22 katlı bir binanın yüksekliğiyle eş değer olduğu bu devasa yapıda, dünyanın en büyük mekanik orgunun da bulunduğunu belirtelim.

Wonderworks, ABD

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

Ters duran bir bina görmüş müydünüz? Amerika’da 6 farklı lokasyonda yer alan Wonderworks Müzeleri, ev sahipliği yaptığı bilim odaklı sergileri keşfetmeleri için ziyaretçilerini bekliyor. Etkileşimli sergilerle eğitim ve eğlenceyi bir araya getiren Wonderworks, hem çocuk hem de yetişkinlerin keyifle vakit geçirebileceği bir alan. Mimari yapısı kadar, fırtına, deprem simülatörleri ve yerçekimsiz ortam deneyimlerinin de başınızı döndüreceğini söyleyebiliriz.

{771314}

Meitan Çay Müzesi, Çin

Dünyanın En İlginç 10 Mimari Yapısı

‘Yeşil çayın memleketi’ olarak bilinen Çin’in Guizhou eyaletinde yer alan bu müze, amacına uygun olarak çaydanlık şeklinde tasarlanmış. Çaydanlığın yanında duran çay bardağı mimarisiyle de ziyaretçilerin müzeden ne umması gerektiklerini gayet şeffaf bir biçimde gösteriyor. 74 metre uzunluğundaki dünyanın en büyük çaydanlığı olma özelliğine sahip müzenin, Guinness Rekorlar Kitabı’nda da ‘Dünyanın en büyük çaydanlığı’ olarak ünvanı bulunuyor.

Damla Kaya
Damla Kaya
editörün tüm yazıları