preloader

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

03.10.2023
Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Yazı Boyutu:

Sokakta ya da kendi doğasındaki hayvanlara yardım eden kuruluşların başarılarını görünce hayran olmamak elde değil! Hayvanlar için çalışan kurumları öğrenin.

Şehir hayatı, iklim krizi, hayvan hakları ihlali, kaçak avlanma gibi birçok nedenden hayvanların yaşamı tehdit altına girebiliyor. Bir yanda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlar diğer yanda her gün sokaklarımızda gördüğümüz hem sevgiye hem de bir kap mamaya ihtiyacı olan canlar…

Hayvanlara yardım konusunda da hem globalde hem de ülkemizde çok güzel çalışmalar yapan, her geçen gün daha da farkındalık yaratan kuruluşlar var. Hemen hepsi de bağışlarla çalışmalarına devam ediyor. Her yardım konusunda olduğu gibi hayvanlara yardım konusunda da bağışların büyük ya da küçük olduğuna bakmadan elden geldiğince destek olmak gerekiyor. Sokakta yaşayan, kendi doğasında olan ya da nesli tükenme tehdidi altında olan her hayvanın, biz insanların daha bilinçli olmasına ve gerektiği yerlerde maddi ve manevi olarak desteğe ihtiyacı var. Eğer herkes kendi payına düşeni yaparsa, çok küçük meblağlar bile hayvanlar için kocaman bir desteğe dönüşecektir.

Tüm Dünya Hayvanları İçin: WWF

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Açılımı ‘Doğal Hayatı Koruma Vakfı’ olan WWF hem dünya genelinde hem de Türkiye’ye özel olarak doğa ve hayvanları korumak için çalışmalar yapan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Küresel iklim değişikliği, kaynakların aşırı kullanılması gibi nedenlerle yok olma tehlikesi altındaki canlı türleri için çalışan WWF’nin hedefi globalde değişim yaratmak; canlıların yaşam alanlarını dolayısıyla da nesillerinin devamını korumak.

Doğayı ve hayvanları koruma anlamında dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan WWF şimdiye kadar hayvanları korumak için aralarında kelaynakların, deniz kaplumbağalarının, caretta caretta’ların, tepeli pelikanların, Anadolu leoparları ve orfoz balıklarının da olduğu hayvanların yaşam alanlarının korunmasına yardım etti ve nesillerinin tükenmesini engelleyecek çalışmalar yaptı. Kara avcılığı kanunun yenilenmesi, önemli kuş alanlarının belirlenmesi, yunus parklarının kapatılması, ayı oynatmanın yasaklanması, Karadeniz’deki atmacacılıkla ilgili düzenleme yapılması da yine WWF’nin desteği ile oldu.

WWF’ye destek olmak isteyenler için farklı bağış seçenekleri bulunuyor. Genel bağış dışında panda, koala, yunus, fil, kaplan gibi doğal yaşamı tehdit altın olan hayvanlardan evlat edinmek; düğün, doğum günü gibi kutlamalarda misafirler adına bağış yapmak WWF’ye destek seçeneklerinden.

Hem kadın hem erkek hem de çocuklar için kıyafet ve aksesuar seçenekleri sunan WWF Market’ten alışveriş yaptığınızda da hayvanlar için destekte bulunmuş oluyorsunuz. Kendi koleksiyonları dışında farklı tasarımcılarla da iş birlikleri olan WWF Market satışlardan elde ettiği kârın yüzde 40’ı WWF Türkiye’ye gidiyor.

Arıların İnsanlar İçin Önemi Unutulmamalı: The Bee Conservancy

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Arıların bal yapmaktan çok daha öte, dünya üzerindeki yaşamın devam edebilmesi için kritik öneme sahip olduğu günden güne daha çok bilinmeye başladı. Bitkilerin tozlaşmasını sağlayan arılar aslında tarım ürünlerinin üçte birinin var olma sebebi. Öyle ki arıların polenleri kilometrelerce öteye taşıyabilmeleri sayesinde bitkiler, ağaçlar daha fazla ürün verebiliyor, artan nüfusun talebi de karşılanabiliyor.

100 milyon yıldan uzun süredir dünya üzerinde olduğu, fosil örnekleriyle kanıtlanan arılar aslında yaşamın kendisini sağlıyor. Bilim insanı Einstein’ın da dediği gibi arılar olmasaydı insanların sadece dört yıl yaşayabileceği artık ısrarla altı çizilen bir gerçek. İşte tam da bu nedenle arıları korumak, nesillerinin devamını sağlamak için çevreye saygılı davranmalı, onların yaşam alanlarına saygılı olmalı ve en önemlisi bilinçsiz tüketimden kaçınmalıyız. Tüm bunlar konusunda bilinçlendirme ve faaliyete geçme çalışmalarında bulunan kuruluşlar arasında en tanınanlarından biri de The Bee Conservancy.

Arılarla ilgili çalışmalar yapan, nüfusunun azalmasını önlemek için girişimlerde bulunan, farkındalık yaratmayı amaçlayan The Bee Conservancy farklı bir açıdan hayvanlara destek veren bir kuruluş. Kâr amacı gütmeyen The Bee Conservancy’e web sitesi üzerinden bağış yapabilirsiniz.

Sokak Hayvanları Sayelerinde Sahipli: Haçiko

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Sahipsiz sokak hayvanları başta olmak üzere tüm hayvanların korunması için çalışan Haçiko başarılı işlere imza atan bir yardım kuruluşu. Her sene düzenlediği ‘bir kap su bir kap mama’ çalışmalarıyla sokaktaki canlara dikkat çekmeyi başaran dernek farklı sosyal sorumluluk projeleri de üstlenerek toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Haçiko’ya yardımda bulunmak için tek seferlik ya da aylık düzenli bağış yapabilir; özel günleriniz için sizin adınıza bağış yapılmasını isteyebilir ya da Hepsiburada’daki Haçiko Shop ürünleri arasından alışveriş yapabilirsiniz. Haçiko’ya bir diğer yardım alternatifi de sokak hayvanları için kulübe yapım ya da besleme etkinliklerine katılmak mümkün.

{773964}

Okyanus Yaşamını Korumak İçin: Ocean Conservancy

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Dünyanın akciğerleri olan okyanuslar da iklim krizi ve insanların bilinçsiz tüketimi yüzünden tehdit altında. Ocean Conservancy de bu tehdidi ortadan kaldırmak, okyanus çeşitliliğini korumak ve sayısı azalan canlı türlerini korumak için bilime dayalı çalışmalar yapıp çözümler sunuyor.

Ocean Conservancy okyanusların önemini anlatırken şu ifadeleri kullanıyor: Hayatınızda hiç okyanus görmemiş olsanız bile aslında her gün ona dokunuyor; onun sayesinde nefes alabiliyor, temiz suya ulaşabiliyor ve yemek yiyebiliyorsunuz.

Balinalardan planktonlara, balıklardan penguenlere çok farklı ama çok önemli çeşitliliğe sahip okyanusları korumak için Ocean Conservancy’e bağışta bulunulabilir. Ya da okyanus hayatını tehdit eden uygulamalara karşı olduğunuzu göstermek için sayfasındaki dönemsel kampanyalara imza bırakabilir, iyi uygulamaları desteklediğinizi yine imza atarak gösterebilirsiniz.

Hayvanlara Veteriner Desteği: VetNet

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan VetNet sahipsiz ya da sahipli hayvanlara aşılama, kısırlaştırma, tedavi ve bakım desteği sunuyor. İstanbul’un tüm ilçelerindeki sokak hayvanlarını belirliyor ve onların sağlık kontrollerini yaptıktan sonra elektronik sistemle kayıt altına alıyor.

VetNet sokaktan alıp gerekli sağlık kontrollerini yaptığı hayvanları sahiplendirmeyi de amaçlıyor. Web sitesi üzerinden sahiplendirilmeyi bekleyen hayvanların bilgilerini paylaşıyor. Kaybolan evcil hayvanların bulunabilmesi için de VetNet’in sitesinde ayrı bir bölüm var.

Koalaların Yaşam Alanları Genişliyor: Australian Koala Foundation

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Koalaların yaşam alanları 2020’deki orman yangınlarıyla çok zarar gördü ve nesilleri hassas düzeyde de olsa tehdit altında kabul edilmeye başlandı. Sadece Avustralya’nın doğu şeridinde, okaliptüs ağaçlarında yaşayan koala bile yardıma ihtiyacı olan hayvanlardan. Australian Koala Foundation üzerinden koalaların yaşam alanlarını geri kazanması için yapılan çalışmalara destek olabilirsiniz.

Web sitesi üzerinden para bağışı yapabilir böylece koalalar için daha çok ağaç dikilmesini sağlayabilir ya da hayatını sağlıkla devam ettirebilmesi için koala sahiplenebilirsiniz.

Hayvanlar Yardıma Kavuşuyor: Türkiye Hayvanları Koruma Derneği

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

1924 yılından bu yana faaliyette olan Türkiye Hayvanları Koruma Derneği yardıma muhtaç her hayvana gerekli yaşam koşullarını sağlamayı hedefliyor. Bu paralelde ihtiyacı olan hayvanları tedavi ettiriyor, barınak sağlıyor, kısırlaştırma yapıyor, kuduz aşılama çalışmaları yapıyor ve hayvan sevgisini her yaştan insana aşılamak için projeler üretiyor.

Türkiye Hayvanları Koruma Derneği’nin web sitesi üzerinden bağış yapabilir, e-kart gönderebilir ve her bir hayvana özel olarak aylık ödeme gönderebilirsiniz. Sponsor olabileceğiniz kedi ve köpeklerin hikayesini detaylıca okuyabilir ve fotoğraflarını da görebilirsiniz.

{773967}

Safari’den Fazlası: African Wildlife Foundation

Hayvanları Korumak İçin Çalışan Kurumlar

Afrika topraklarında yaşam alanları ve nesli tehdit altında olan birçok hayvan türü var. Bir yandan hızla artan Afrika nüfusu yüzünden doğal yaşam alanlarının azalması bir yandan illegal avlanma diğer yandan da iklim kriziyle birlikte kalabalık bir ekosistemi olan Afrika’daki hayvanların durumu zorlaşıyor.

Tehlike altında olduğu çok fazla gündeme gelmeyen Afrika yaban hayatı için yapılabilecek çok fazla şey var. African Wildlife Foundation bu anlamda hem farkındalık yaratmak hem çalışmalar yapmak hem de hayvan yaşamlarını korumak; sürdürülebilirliği sağlamak için çalışan kuruluş, 1961 yılından beri birbirinden etkili çalışmalara imza attı. Afrika’nın kritik alanlarını korumak, hayvanların kaçak avcılara kurban olmasını engellemek ve yaşam alanlarının yok olmasını engellemek için African Wildlife Foundation’a bağış yapabilirsiniz.

Merlot
Merlot Tüm Yazıları