preloader

Probiyotikli Ürünlerle Cilt Bakımında Yeni Dönem

22.01.2019
Probiyotikli Ürünlerle Cilt Bakımında Yeni Dönem

Yazı Boyutu:

Cilt bakımında en son son trend olan probiyotikli ürünleri inceleyin.

Antik Mısır’ın son kraliçesi Kleopatra’nın fermente sütle banyo yaptığını duymuştunuz, değil mi? Yoğurdun da cildi yatıştırmak ve cilt bariyerini güçlendirmek için yüzyıllardan beri yüze maske olarak uygulandığını düşünecek olursak, görünen o ki, probiyotiklerin cilt bakımında kullanılması aslında pek de yeni bir keşif değil! Bağırsak florasına faydalarından ötürü probiyotikleri beslenmemize eklemenin önemini yıllardır konuşaduralım, bilim insanları konuyu bir adım öteye taşıdı ve bu yararlı bakterileri cilt bakım ürünlerinin içeriğine ekledi. Çünkü probiyotikler yalnızca bağırsakları hizaya getirmekle kalmıyor, yaşlanma belirtilerinden akneye, pek çok cilt problemine de çözüm sunuyor.

“Journal of Microbiology and Biotechnology” dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, 12 hafta boyunca günlük belli bir dozda lactobacillus plantarum bakterisi içeren probiyotik besin takviyesi alan orta yaşlı kişilerde kırışıklıklarda azalma, ciltteki nem ve elastikiyette artış gözlemlenmiş. Öyleyse bu iyi bakterileri neden direkt cildimize uygulamayalım ki?

Probiyotikli ürünler ne yapıyor?

Probiyotikler besin desteği olarak alındığında nasıl ki sindirim sistemini dengeleyip yatıştırıyorsa, cilde topikal olarak uygulandığında da aynı etkiyi bu sefer cilt üzerinde gösteriyorlar. Cildimizde 1000’den fazla bakteri türü yaşıyor. Sağlıklı cilde giden yol, mikrofloranın yani cilt yüzeyindeki iyi ve kötü bakterilerin dengesini korumaktan geçiyor. Cildin pH değeriyle uyumlu olmayan temizleyiciler, hava kirliliği ve UV ışınları gibi çevresel faktörler, stres ve hormonal değişiklikler cilt mikroflorasının dengesini bozabiliyor. Bunun sonucu olarak da ciltte akne, hassasiyet, tahriş, kızarıklık, nemsizlik, kırışıklık gibi problemler baş gösteriyor. Probiyotiklerle zenginleştirilmiş bakım ürünleriyse, bu mikroflorayı yeniden yapılandırarak cilt bariyerini güçlendiriyor.

Probiyotikli ürünlerin cilde faydaları ne?

Probiyotikli Ürünlerle Cilt Bakımında Yeni Dönem

“Sağlıklı bir ciltte yaşayan mikropları cildin askerleri gibi düşünün; dış etkenlere karşı cilt bariyerinin kendini savunmasına katkıda bulunuyorlar, aynı zamanda cildin bağışıklık sistemiyle etkileşim içine girerek zararlı bakterilere karşı cildi koruyorlar” diyor “Your Brain On Nature” kitabının yazarı natüropat Alan Logan. Cilt yaşlanmasını hızlandıran çevresel faktörlere karşı cildin bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmanın yanı sıra, herhangi bir hasar veya tahriş yaratmadan cildi uyararak onarma sürecini harekete geçirmeleri de probiyotiklerin önemli faydalarından.

Hücre yenilenmesinde ve cildin kolajen ve protein üretiminde artış sağladığı, cildi serbest radikallere ve çevresel yaşlanmaya karşı koruduğu klinik çalışmalarla kanıtlanmış olan probiyotikler; akne, kızarıklık, hassasiyet, UV ışınları kaynaklı cilt hasarı, egzema, atopik dermatit, alerjik enflamasyon gibi cilt problemlerini de hem tedavi ediyor hem de önlüyor.

{88139}

Probiyotikli ürünleri kimler kullanabilir?

Hava kirliliğinin cilt yaşlanmasını hızlandırdığını düşünecek olursak, aslında şehirde yaşayan herkesin cildin koruma kalkanı olan probiyotiklerin faydalarından yararlanması öneriliyor. Cildin sağlıklı pH dengesini koruyan ve cilt bariyerini güçlendiren lipidlerin üretimini destekleyen bu iyi bakteriler, cildinde hassasiyet yaşayanlar veya akne, egzema, atopik dermatit gibi cilt hastalıkları için etkin bir tedavi yolu arayanlar için birebir.

Araştırmalar, yoğurtta da bulunan bir bakteri türü olan lactobacillus’un topikal olarak cilde uygulanmasının akne tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini gösteriyor. Kim bilir, belki de gelecekte akne tedavisinde antibiyotiklerin yerini probiyotikler alır. Ciltteki bütün bakterileri öldürüp koruyucu mikrofloranın dengesini bozmaktansa, yararlı bakterileri beslemek sizce de daha mantıklı değil mi?

Probiyotik içeren bakım ürünleriyle tanışın

Yediğimiz yoğurt veya içtiğimiz kefirden farklı olarak, cilt bakım ürünlerindeki probiyotikler, bakterilerin kendisini değil fermente edilmiş ekstrelerini içeriyor. Veya ürünlerin içeriğine laboratuvar ortamında probiyotiklerin eylemlerini taklit eden, etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmış mikroorganizmalar ekleniyor. Gücünü bu iyi bakterilerden alan en yeni ve en etkili krem, serum, maske ve toniklerle cilt bakım rutininizi güncellemeye ne dersiniz?

Lancome Advanced Genifique Sensitive Dual Concentrate

Ferulik asit ve E vitamini gibi %98 saf antioksidanlarla zenginleştirilmiş konsantreden ve fermente lactobacillum gibi probiyotik türevleri içeren serumdan oluşan ikili formül, cildi güçlendirip hassasiyetini yatıştırırken, yaşlanma belirtilerinin görünümünü de azaltıyor.

Vichy Slow Age Nuit

Vichy’nin probiyotikli bakım serisi Slow Age’in son lansmanı olan detoks etkili gece bakım kremi, cildin oksijen alımını artırıyor ve cilt görünümünü yeniliyor. Probiyotik türevi bifidus, saf resveratrol, antioksidan ekstresi baicalin ve 15 mineralli Vichy termal suyu içeren formül, ince çizgilerin görünümünü pürüzsüzleştiriyor, renk tonu düzensizliklerinde azalma sağlıyor ve çevresel faktörlere karşı cilt bariyerini güçlendiriyor.

{88397}

Darphin Exquisage Beauty Revealing Cream

İçeriğindeki probiyotik teknoloji sayesinde cildin doğal koruma mekanizmasını geliştiren, kırışıklık görünümünü yumuşatan ve cildi sıkılaştıran bakım kreminin, kolajen üretimini artırdığı testlerle kanıtlanmış. Arpa, domates, ayçiçeği ve salatalık karışımıyla cildin nem seviyesini dengeleyen krem, yorgunluk izlerine sebep olan dış etkenlere karşı koruma sağlıyor.

{88397}

Origins Ginger Kombucha Skin Balancing Super Tea Mask

Siyah çay, zencefil kökü ve Asya’da bulunan, bağışıklık sistemini destekleyen faydalı bir probiyotik bakteri olan Kombucha çayından oluşan maske, tek adımda cildi yeniliyor. İçerdiği sarı kille cilde detoks yaparken; zencefil, bergamot ve karanfil yağlarıyla da cildi besleyerek tazeliyor.

Clinique Redness Solutions Daily Relief Cream

Ultra hassas ciltler için geliştirilmiş yağsız dokudaki nemlendirici krem, probiyotik teknolojili formülündeki patentli lactobacillus ekstresiyle cilt bariyerini güçlendiriyor ve cildin mikrobiyom dengesini düzenleyerek hassasiyeti yatıştırıyor. Özellikle kızarıklığı olan ciltler için önerilen krem, kılcal damar görünümünün azalmasına katkıda bulunuyor.

Biotherm Life Plankton Essence

Termal sularda yetişen bir bakteri olan vitreoscilla’nın fermente edilmiş ekstresini içeren bu konsantre esans, dönüştürücü gücüyle ciltte yeni doğmuş gibi bir etki yaratmayı vadediyor. 60 yıldan uzun süren araştırmalar sonucu geliştirilen ürün, serum gibi yüksek konsantre bir formüle sahip olduğu halde, dokusu su gibi hafif. İddiası ise, sekiz günde daha canlı, daha yumuşak, daha nemli bir cilt ve daha eşit bir ten rengi.

Elizabeth Arden SuperStart Skin Renewal Booster

Cilt mikroflorasını ve bariyerini optimize eden probiyotik kompleks, deniz rezenesi, keten tohumu ve deniz börülcesi özü içeren serum; cildin kolajen oranında 5 kat, elastin oranında 9 kat, nem oranında ise 25 kat artış sağlıyor. Sonrasında kullanılan diğer cilt bakım ürünlerinin etkisini artıran formülü, yüzeydeki cilt hücrelerini yeniliyor.

{771990}

Dior Hydra Life Balancing Hydration 2 In 1 Sorbet Water

Nemlendiriciden önce uygulanan tonik losyon, prebiyotiklerle zenginleştirilmiş formülüyle cilt florasını dengeliyor ve güçlendiriyor. İçerdiği yasemin suyu ve ebegümeciyle cildi yumuşatıp derinlemesine nemlendirirken, gözenekleri sıkılaştırıyor.

Atelier Rebul Pre + Probiotic Milk Serum

Sağlıklı cilt florası için iyi bakteri popülasyonunu artırmaya yardımcı olan serum, gerçek pre + probiyotiklerin yanı sıra, hyalüronik asit, shea yağı, antioksidanlar, avokado yağı ve E vitamini içeriyor.72 saat nemlendirme özelliği bulunan formül ciltte yağlı his yaratmadan yoğun nemlendirme sağlıyor ve dış etkenlere karşı cildi koruyor.

Elif Tuncel
Elif Tuncel Tüm Yazıları