preloader

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

10.04.2023
Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Yazı Boyutu:

Güneş koruyucuları arasından kendinize en uygun olanı seçebilmenize yardımcı olabilmek amacıyla kapsamlı bir güneş dosyası hazırladık.

Güneş koruyucu kullanmanın gerekliliğini sorgulamayı bırakmış olsak da, kafamızda bu konuyla ilgili sorguladığımız başka detaylar mevcut: SPF 30 mu, 50 mi? UVA mı, UVB mi? Onarıcı mı, nemlendirici mi? Kimyasal mı, fiziksel mi? Renkli mi, kusursuzlaştırıcı mı? Tatlı kaşığı kadar mı, shot bardağı kadar mı?

Güneş koruyucularla ilgili bilmeniz gerekenleri bu rehberde bir araya getirdik.

Geniş Spektrum Nedir?

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Geniş spektrum ürünler hem UVA hem de UVB’ ye karşı koruma sağlıyor. Yani hem dört mevsim etkili UVA ışınlarının yaşlandırıcı etkilerine hem de yaz aylarında daha etkili UVB ışınlarının yakıcı etkilerine karşı koruma sağlıyor.

UVA ve UVB farkını hatırlamaya yardımcı minik bir tüyo; UVA‘yı “Aging” (yani yaşlandıran), UVB‘yi ise “Bronzing” (yani yakan) ışınlar olarak düşünebilirsiniz.

{34052}

SPF Ne Demek?

Sun Protection Factor‘un kısaltması olan SPF aslında cilt tipinize bağlı olarak güneşte kalabileceğiniz zamanı ayarlamanıza yardımcı bir faktör. Yani 50 SPF kullandığınızda, 30 SPF kullandığınızdan daha uzun bir süre güneşte kalabilirsiniz. Ancak bu durum, SPF ne kadar yüksek olursa güneşte o kadar uzun süre kalabileceğiniz anlamına gelmiyor. Çünkü zamanla, terleme veya suyla temas durumlarında SPF etkisini yitiriyor ve herhangi bir SPF’li ürünü mutlaka saat başı yenilemek gerekiyor. Uzmanların genel olarak SPF 50 üzerinde bir ürüne çok gerek görmemelerindeki ana nedenlerden biri de bu aslında.

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Şehirdeyken ve Güneşlenirken Hangi SPF Kullanılmalı?

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki SPF 30 bir ürün, zararlı ışınlara karşı ortalama %96-97’ye varan oranda bir koruma sağlamaya yardımcı olurken, SPF 50 bir üründe bu oran maksimum %98’e çıkıyor. Bu nedenle de uzmanlar, günlük yaşamda SPF 30’un, daha uzun süre güneşe maruz kalmanıza neden olan outdoor aktivitelerde ise SPF 50’nin gayet yeterli olabileceğini belirtiyor.

Daha Az Kimyasalla Etkili Koruma Mümkün mü?

Son yıllarda güneş koruyucularda (olumsuz etkileri tam olarak kanıtlanmamış olsa da) oxybenzone veya homosalate türü kimyasal koruma sağlayan etken maddeler azaltılarak, titanyum dioksit veya çinko oksit gibi fiziksel koruyuculara ağırlık verilmeye başlandı. Bu da bizleri güneşin zararlı etkilerinden kaçayım derken kimyasalların olası zararlı etkileriyle yüzleşme riskinden kurtarmış oluyor. SPF’nin yanı sıra antioksidan ve antienflamatuvar içeren ürünler de güneşin neden olabileceği zararlı etkilere karşı önlem almayı destekliyor.

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Güneşe Karşı En Hassas Bölgeler Neresi?

Cildin diğer bölgelerinden farklı olarak göz çevresindeki ve dudak çevresindeki deri kendini güneşe karşı koruyamayacak kadar ince ve hassas. Bu nedenle de bu bölgelere kullandığınız ürünlerin güneş koruyucu içermesi ve özellikle gözler için bir güneş gözlüğü kullanılması büyük fayda sağlıyor.

{36666}

Güneş Koruyucuları Hangi Miktarda Uygulanmalı?

Uzmanların genel olarak belirttikleri bir nokta, daha etkili koruma için yüzümüze ortalama silme bir tatlı kaşığı, vücudumuz içinse ortalama bir shot bardağı kadar ürün uygulamak gerekiyor (bu miktarlar ortalama olarak veriliyor, çünkü yüzey genişliği kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor).

En İyi Renkli Güneş Kremleri

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Çok şanslıyız ki artık geniş spektrumlu güneş koruyucusu içeren fondötenler, BB kremler, pudralar, kusursuzlaştırıcı ürünler, nemlendiriciler, onarıcılar, göz, dudak ve hatta saç ürünleri dahi mevcut. Ancak bu ve benzeri ürünlerin yanı sıra tüm güneş koruyucular için geçerli iki hatırlatmamız var; sürdüğünüz miktar ve sonrasında etkili temizlediğinize emin olmanız.

Ürünü cildimizden, gerekli durumlarda peeling yardımı ile iyice temizlediğimize emin olmak, gözeneklerin dolmasını engellemede ve gerekli olmayan durumlarda kimyasalları cildimizden uzaklaştırmada etkili bir yöntem olacaktır.

En iyi renkli güneş kremlerini incelemek için tıklayın.

En İyi Güneş Kremleri

Güneş ışınlarının cildinizde oluşturacağı zararlı etkilerden korunmak, genç ve sağlıklı bir cilt görünümü için son derece önemli. Güneşe maruz kalmadan önce güneş kreminizi uygulamayı ihmal etmeyin. Yaz aylarında korumayı sürdürebilmek için özellikle terledikten veya yüzdükten sonra sıkça ve bolca uygulamayı tekrarlayın.

En iyi güneş kremlerini incelemek için tıklayın.

Dermatolog Ömür Tekeli’nin güneş koruyucularla ilgili görüşü;

Güneş Koruyucuları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Güneş koruyucu kullanmadan kapıdan çıktığım tek bir günüm yoktur. Kullanmayanı ya da sadece yazın kullanmayı akla getirenleri şaşkınlıkla karşılıyorum. Güneş koruyucu olarak Heliocare, Bioderma, Skinceuticals, La Roche Posay, Vichy, Daylong, Tiara gibi ürünleri tercih ediyorum. Bir insanın sahip olup olabileceği en yaşlanma karşıtı duruş, koruyucusunu yaz/kış kullanmasıdır.

Güneş Lekeleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Birçok kişinin muzdarip olduğu ciltteki koyu lekeler doğru ürün kullanımıyla önlenebilen; oluşması durumunda da yine doğru teknik ve tedavilerle yok edilebilen sorunlardan bir tanesi. Ciltteki koyu lekelerinin oluşmasında en önemli etken olarak güneşten gelen zararlı ışınlar gösteriliyor. Özellikle yüzde oluşan lekelenmeler dermatologlar için de ciddi tedavi güçlüğü oluşturan, hasta yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen kozmetik bir sorun olarak kabul ediliyor. Güneş lekeleri ve tedavileri hakkında bilgi almak için tıklayın.,

Bonus: Işıltı Bir Ten İçin Bronzluk Rehberi

Yazın elde ettiğiniz bronz tenin uzun bir süre kalıcı olmasını istiyorsanız, vücut bakımınızla ilgili özen göstermeniz gereken birkaç nokta var ama tabii ki en önemlisi cildinizi her zaman canlı ve nemli tutmak… Kalıcı ve ışıltılı bronzluk için uygulamanız gereken yöntemleri bu rehberden öğrenin.

Esra Er Kursan
Esra Er Kursan Tüm Yazıları