preloader

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Yazı Boyutu:

2062 yılında geçen çizgi film “Jetgiller”in babası George Jetson’ın doğum tarihi 31 Temmuz 2022. Dolayısıyla 40 yıl içinde uçan arabaların hayata geçmesi gerekiyor!

Hem otomobiller hem de uçakların icadından bu güne, bu iki araç türünün birleşimi hayal edilir. “Uçan Araba” bir yandan da geleceğin gerçekleşmiş olduğuna dair bir simgedir. İleri teknolojiyi de çağrıştıran uçan otomobiller yıllardır türlü türlü girişimlerle hayata geçirilmeye çalışılsa da henüz bunu gerçek anlamda başarabilen, başarsa bile hem karayolları hem de havayollarından izin alabilen olmadı. Yakın zamanda duyurulan AirCar ise bu hedefe en fazla yaklaşan örnek gibi duruyor. Ancak AirCar’ın ne derece gerçekleşeceği, gerçekleşse bile kaç kişi tarafından satın alınacağı meçhul!

Yıllardır hayal edilen ve birçok şirket tarafından hayata geçirilmesi planlanan uçan otomobiller haberimize göz atın!

Hyundai eVTOL: Kentsel Ulaşımda Yeni Çağın Habercisi

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı’nda tanıtılan eVTOL, beş koltuklu yeni nesil kabin konsepti ile en konforlu uçaklardaki yolcu deneyimini sunarken aynı zamanda daha ekonomik fiyat politikasıyla da ticari havacılığın ufkunu genişletiyor. En yüksek havacılık güvenlik standartlarını karşılayan konsept, Hyundai’nin otomotiv tasarım ve üretim süreçlerinden yararlandığına dair ipuçları da veriyor. Öne çıkan tasarımla beraber, her şeyden önce güvenlik felsefesini göz önünde bulunduran Hyundai, günlük kullanımla beraber hayatı kolaylaştırmayı öncelik haline getiriyor.

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Mühendis ve tasarımcılardan oluşan ekip, karbon fiberden yapılmış hafif kabini oluşturmak için otomotiv endüstrisinin ilerici tasarım anlayışından faydalandı. Ergonomik olarak şekillendirilmiş koltuklar, yolcular için koza benzeri bir ortam sunarken, açılır koltuk konsolları ise otomobillerdeki gibi bir orta konsol imkanı sunuyor. Kişisel eşyalar için bir şarj istasyonu ve eşya bölmesi sağlayan bu ceplerle beraber kapılara yerleştirilmiş tutamaklar ve koltuk arkalıkları da giriş ve çıkışta yolculara yardımcı oluyor. Otomobil sunrooflarından ilham alan tavan lambaları da farklı bir aydınlatma kombinasyonu sunuyor. Bir “ışık terapisi” olarak adlandırılan bu teknoloji, uçuşun çeşitli aşamalarına göre ayarlanabiliyor. Kabin yerleşimi, yüksek boşluk payları ve eşya taşımaya olanak tanıyan bagaj hacmiyle destekleniyor.

Amerikan Supernal firmasıyla ortaklaşa olarak geliştirilen eVTOL adlı konseptin 2028 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da ticari kullanım alanında satışa sunulması bekleniyor.

KleinVision AirCar: Hayale En Yakın Örnek

Slovakyalı bir girişimci olan Stefan Klein, KleinVision adını verdiği şirkette, 20 yıldır hayalini kurduğu uçan arabayı gerçekleştiriyor. 1989’da Aeromobil I, 7 sene sonra da Aeromobil II prototiplerini geliştiren şirket, AirCar’ın ilk örneğini 2016’da tanıttı. Aradan 3 yıl geçtikten sonra, 2019’da ilk gerçek testler başladı. Sadece AirCar sebebiyle şirket 12 farklı patente sahip oldu. Tarihler Haziran 2021’i gösterdiğinde ise, AirCar Nitra ile Bratislava arasında ilk resmi uçuşunu gerçekleştirdi. AirCar’ın kalkış hızı 115 km/s, 2.800 d/d’da 180 km/s’lik uçuş seyir hızına ulaşıyor ve karada da 160 km/s hızı geride bırakabiliyor.

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Arabadan uçağa ya da uçaktan arabaya dönüşebilen AirCar, 70 saatten fazla test uçuşu, 200 saat kalkış ve iniş denemesi ile 45 derecelik dar dönüş testlerinden başarıyla geçti. Böylece 100.000 saatlik iş gücü sonucunda oluşturulan prototip, bu aşamayı geçerek seri üretim için onay almış oldu. Kanatları tamamen toplanabilen AirCar’ın 140 HP’lik BMW motoru, sabit bir pervanesi ve balistik paraşütü bulunuyor. Aracın mevcut prototipi 28 litre yakıtla 500 km’lik menzile sahip. Firma saatte 300 km/s hızla 1.000 km menzil uçabilen yeni prototip üzerinde de çalışıyor.

{1560}

XPeng: Çin’den Gelen Girişim

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Çinli elektrikli araç üreticisi XPeng, 2021’de duyurduğu uçan araba projesinin 2024’te yollara çıkacağını iddia ediyor. Hem karada hem de havada gitmesi planlanan aracın fiyatının 115.000 dolardan fazla olabileceği de açıklanan bilgiler arasında. Yol kullanımı için direksiyon simidi, uçuş için de levyesi olacağı açıklanan XPeng, henüz kamuoyuna sadece birkaç bilgisayar çizimi ile ‘merhaba’ dedi.

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

XPeng’in ilk uçan araba fikri bu değil. XPeng X2 adındaki ilk öneri ise, daha çok şehir içindeki alçak irtifadaki seyahatler hedeflenerek tasarlanıyor. 4 drone pervanesi üzerinden havalanması planlanan aracın, Uber gibi bir sistemde anlık kiralanması düşünülüyor.

Hyundai UAM: Uber ile Ortaklığın Meyvesi

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Hyundai’nin 2020’de duyurduğu paylaşımlı uçan taksi projesine “Kentsel Hava Ulaşımı”nın kısaltması olan UAM (Urban Air Mobility) adı veriliyor. Hyundai’nin Uber ile birlikte yürütmesi planlanan proje kapsamında üretilecek olan araçlarda Boeing de parmağı mevcut. Elektrikli uçan taksiler 290 km/s seyir hızına çıkabilecekler.

{150920}

Rolls-Royce eVTOL: Kentsel Havacılığın Geleceği

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Sadece otomobil değil, havacılık endüstrisinin etkin isimlerinden olan Rolls-Royce, eVTOL isimli projesinde, kentsel hava taşımacılığına dair çalışmalar yürütüyor. Şehir taksisi ya da havaalanı transferi gibi hizmetlerde kullanılması planlanan bu araçların, 2050 gibi yaklaşık 37 milyar dolarlık bir pazar oluşturabileceği öngörüsü mevcut. Elbette bu araçların gerçekleşebilmesi için, şirketlerin hükümetler ve yasal otoriteler ile birlikte çalışması gerekiyor.

AeroMobil: 1.5 Milyon Dolarlık Oyuncak

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

2010 yılında kurulan AeroMobil, AirCar ile benzer bir tasarıma sahip olsa da, girişimcilik anlamında daha havalı pazarlama tekniklerini kullanıyor. Avrupa Birliği’nin desteğiyle seri üretime hazırlanan araç, 3 dakikalık bir sürede otomobilden uçağa dönüşebiliyor. 300 HP’lik sistem gücüne sahip turbo beslemeli hibrit motora sahip AeroMobil’de tek kişilik yolculuklarda 740 km menzile ulaşılması planlanıyor.

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

AeroMobil’in otomobil halindeyken 2.2 metrelik genişliği, uçak formuna geldiğinde 8.8 metrelik kanat açıklığına yerini bırakıyor. Karada 160 km/s hız yapabilen araç, havada 260 km/s seyir hızına ulaşabiliyor. 300 ile 400 metre içinde havalanabilen AeroMobil, saniyede 20 feet kadar tırmanma yeteneğine sahip. AeroMobil’in tahmini fiyatı ise 1.5 milyon dolar seviyesinde olacak.

PAL-V Liberty: Biraz Araba, Biraz Helikopter

Hollandalı mühendislerin, İtalyan tasarımıyla birleştiği PAL-V Liberty de diğer pek çok model gibi “Dünyanın İlk Uçan Arabası” iddiasını taşıyor. 2 kişilik araç 664 kg ağırlığında. Otomobil modunda 2 metrelik genişlik, uçuş modunda 6 metreye ulaşıyor.

{2694}

AirBus Pop.Up: Audi ve Italdesign İş Birliği

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Henüz çalışan bir örneğini görmesek de AirBus’un Pop.Up projesi, 2017 yılında Audi ve Italdesign iş birliği ile Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Kentsel hayatta ne karada ne de havada sıkışıklığa tahammülü olamayanlar için ortaya çıkan proje, 3 ana parçadan oluşuyor. Yol kullanımlarında tekerlekli bir zemine yerleştirilen yolcu kabini, uçuş moduna geçildiğinde pervanelerine kavuşturuluyor. Büyük boy bir drone gibi çalışan araç, elektrikli ve otonom özellikleri barındırıyor. Ne zaman hayata geçeceğini ise önümüzdeki yıllar gösterecek.

Terrafugia Transition: 400.000 Dolara Sizin De Olabilir!

Uçan arabalar arasındaki en popüler seçeneklerden olan Terrafugia Transition, 2012 New York Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Yaklaşık 400.000 dolara satılan araç, Çin’in en büyük otomotiv şirketlerinden Geely ile olan yatırımı sonrasında TF-X modelinin gelişime ağırlık verdi.

Volocopter: Çok Ortaklı Dev Drone

Hayata Geçirilmesi Planlanan Uçan Otomobiller

Her ne kadar araba özellikleri pek göstermese de uçtuğu için listemize dahil ettiğimiz Volocopter, Daimler ve Geely’nin yatırım yapmasından ötürü de bu habere katılma hakkını kazanıyor. Elektrikli olan Volocopter, aslında sadece bir araçtan ibaret değil, yeni bir ekosistem fikri. Tamamen otonom bir ulaşım aracı olan Volocopter’i, uygulaması üzerinden çağırıyor, sonrasında gideceğiniz yeri belirterek gerisini ona bırakıyorsunuz. Çok sayıdaki pervanesiyle dikey havalanan araç, sizin kullanımınız sonrasında kendine ayrılan alanda bekliyor ya da bir sonraki çağrıya doğru yola koyuluyor. Volocopter’in nasıl hayatımıza dair olabileceğine dair videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

{50509}

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları