Otomobillerdeki Arıza Lambaları ve Anlamları
Yazı Boyutu:
Her otomobil marka ve modelinde aynı olan arıza lambalarının hangi konuda uyarı verdiğini ve uyarı verdiğinde yapmanız gerekenleri keşfedin.
Otomobillerin gösterge panelinde hemen hemen yirmiye yakın uyarıcı arıza lambası bulunurken yapılan bir araştırmaya göre sürücülerin %98’inin bu uyarıcı lambaların ne anlama geldiğini ve bu lambalar uyarı verdiği zaman ne yapmaları gerektiğini bilmediği ortaya çıktı. Tüm otomobil marka ve modellerinde aynı simgelerle gösterilen ve her otomobil kullanıcısının bilmesi gereken bu uyarıcı lambaların hangi konuda uyarı verdiğini ve uyarı verdiğinde sürücülerin yapması gerekenleri sizin için derledik.
Hararet Göstergesi Arıza Lambası
Aracınızın hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında, bu uyarı motorunuzun aşırı ısındığını gösterir. Bu durum motor soğutma suyunun aşırı ısınmış olabileceği anlamına gelir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yanarsa, hemen aracınızı durdurmanız ve motorun yeterince soğumasını beklemeniz gerekmektedir.
Motor soğutma suyu kabının kapağını kesinlikle açmamanız gerekirken motor soğuduktan sonra, en yakın servise başvurarak aracınızı kontrol ettirmeniz tavsiye edilir. Hararet göstergesi ciddiye alınması gereken bir uyarıdır ve uzman müdahalesi gerektirebilir.
Motor Yağı Basıncı Uyarı Lambası
Eğer aracınızın gösterge panelinde motor yağı basıncı uyarı lambası yanıyorsa, motor yağı basıncının düştüğünü gösterir. Bu uyarı ışığı yandığında, aracınızı hemen durdurmalı ve yetkili bir servis ile iletişime geçmelisiniz. Genellikle sorun, motor yağı değişimi ile çözülebilir. Ancak, bu uyarıyı ciddiye almak, olası bir motor hasarının önüne geçmek açısından oldukça önemli.
Şarj Sistemi Uyarı Lambası
Bu ikaz lambası aracınızın aküsünün boşaldığını gösterir. Sürüş esnasında yandığı takdirde araçtaki müzik sistemi, cam rezistansı veya koltuk ısıtma gibi gereksiz elektrik kullanan sistemleri kapatıp servise başvurmanız gerekir.
{58461}
Lastik Basınç Uyarı Lambası
Lastik basınç uyarı lambası, lastik basıncı düştüğünde sizi uyarır. Bu uyarı ışığı, lastiklerinizin doğru basınçta olmadığını, lastiğinizin patladığını veya lastiklerinizin aşırı yıprandığını gösterir. Bu durumda, aracınızın lastik basıncını kontrol etmeniz gerekmektedir. Lastik basıncını doğru bir şekilde ayarlamak, aracınızın güvenliğini artırmaya ve lastiklerinizin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
Egzoz Sistemi Kontrol Lambası
Egzoz sistemi kontrol lambası, aracınız ilk çalıştırıldığında birkaç saniyeliğine yandıktan hemen sonra söner. Ancak, araç hareket halindeyken bu ikaz lambası yanarsa veya araç çalıştıktan sonra sönmezse, aracınızın acilen bir servise götürülmesi gerektiğini gösterir.
Bu ikaz lambası, aracınızın egzoz sisteminde bir sorun olduğunu veya aracınızın emisyon kontrol sisteminin zarar görebileceğini belirtir. Bu nedenle, egzoz sistemi uyarı lambası yandığında aracınızı kullanmaya devam etmemeniz gerekir.
ESP/ASR Sistemleri Uyarı Lambası
Araç gösterge panelinizde normalde pasif olan ESP/ASR sistemleri arıza lambası, bu sistemlerin devreye girdiği durumlarda yanıp söner. Fakat bu ikaz ışığı sürekli yanıyorsa, ESP/ASR sistemlerinin iptal edilmiş veya devre dışı kalmış olabileceği anlamına gelir. Eğer sistemi bilinçli olarak kapatmadıysanız, bir servis ziyareti yaparak durumu kontrol ettirmenizde fayda var.
{35101}
ABS Sistemi Uyarı Lambası
ABS fren sistemi uyarı lambası, aracın ABS fren sistemi ile ilgili bir sorunu olduğunu gösterir. Eğer bu uyarı lambası yanıp sönüyor veya sürekli yanıyorsa, ABS fren sistemi çalışmayabilir ve normal frenleme performansı etkilenebilir. Bu durumda aracınızı bir an önce yetkili bir servise götürmeniz gerekir. ABS fren sistemi uyarı lambası yanarken araç kullanmaya devam etmek, güvenliğinizi riske atabilir ve olası bir kaza riskini artırabilir.
Adaptif Hız Sabitleme Lambası
Bu gösterge sadece otomatik vitesli araçlarda bulunur. Vitesi değiştirmek için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterirken aynı zamanda adaptif hız sabitleyiciyi aktif ettiğinizde de yanar.
Yakıt Miktarı Uyarı Lambası
Bu lambanın gösterge panelinde yanması aracınızın yakıtının bitmeye yakın olduğunu gösterir. Servise gitmeniz gerekmese de bir petrol istasyonuna uğrayıp aracınıza yakıt almanız yararınıza olacaktır. Aracınıza yakıt aldığınız halde ışık yanmaya devam ediyorsa servise gitmenizde fayda var.
{119772}
Hava Yastığı ve Emniyet Kemeri Uyarı Lambası
Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi uyarı lambası aracın hava yastığı ve emniyet kemeri sistemlerinde bir arıza olduğunu belirtir. Eğer bu ışık sürüş esnasında yanıp sönüyorsa veya sürekli yanıyorsa, hava yastığı sistemi devre dışı kalabilir ve kaza durumunda yastığın çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle, en kısa sürede servise başvurmanız ve sorunu çözmeniz gerekir.
Hava yastığı ve emniyet kemeri sistemi arızası olası kazalarda hayati tehlike oluşturabilir, bu nedenle ciddiye alınması gereken bir uyarıdır.
Cam Yıkama Suyu Uyarı Lambası
Bu uyarı ışığı aracınızın cam yıkama suyu seviyesinin düştüğünü veya bittiğini belirtir. Cam yıkama suyunu doldurmak için servise gitmeniz şart değildir, aracınızın kullanım kılavuzuna başvurarak kendiniz doldurabilirsiniz. Cam yıkama suyunu doldurmadan aracınızı kullanmanız görüşünüzü olumsuz etkileyebilir ve sürüş güvenliğinizi riske atabilir.
Fren Balatası Aşınma Uyarı Lambası
Bu ışığın yanması aracınızın fren balatalarının aşırı aşındığını ve servise giderek değiştirilmesi gerektiğini gösterir. Aşınmış balatalarla sürüşe devam etmek fren diski gibi diğer fren tertibatı elemanlarına da zarar verebilir ve fren performansını olumsuz etkileyerek kazalara neden olabilir.
{101838}
Dizel Partikül Filtresi Doluluk Uyarı Lambası
Sadece dizel araçlarda bulunan bu uyarı lambası aracınızın partikül filtresinin dolduğunu gösterir ve genellikle aracınızı yüksek viteslerde 2000 devirin üzerinde 20 dakika kullanmanız aracınızın filtresinin temizlenmesini sağlar. Eğer buna rağmen uyarı lambası halen yanıyorsa partikül filtresinin değişmesi gerekiyor olabilir ve bunun için servise başvurmanız en iyi seçenektir.
Dizel Motor Uyarı Lambası
Dizel motor uyarı lambası sadece dizel araçlarda bulunur ve aracı çalıştırırken birkaç saniyeliğine yandıktan sonra söner. Eğer bu uyarı ışığı araç çalıştıktan sonra sönmez veya sürüş sırasında yanarsa, araçta bir arıza oluştuğunu ve aracın acilen servise götürülmesi gerektiğini gösterir. Bu uyarı ışığının yanması durumunda aracı kullanmaya devam etmek, çok ciddi hasarlara yol açabilir.
Diferansiyel Kilit Uyarı Lambası
Diferansiyel kilit uyarı lambası arka aks diferansiyel kilidinde mekanik bir arıza olduğunda yanar. Bu arıza genellikle off-road veya zorlu arazi koşullarında ortaya çıkar. Hızınızın aşırı olması, farklı lastik basınçları veya akslarda farklı dişli oranları da bu uyarı lambasının yanmasına sebep olabilir. Aracınızın kullanım kılavuzuna başvurarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
{26992}