preloader

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Yazı Boyutu:

Yaz mevsiminin sona ermesi ve kış aylarına girilmesiyle birlikte otomobilinizdeki temel kış bakımlarını nasıl yapabileceğinizi öğrenin.

Yaz mevsiminin sona ermesi ve kış aylarının başlamasıyla otomobillerimizi bu değişime hazır hale getirmemiz gerekir. Aksi halde umulmadık sürprizlerle karşılaşabiliriz. Eğer otomobilinizi periyodik olarak yetkili servise götürüyorsanız bu türdeki bakımları sizin için yapacaklardır. Hatta mevsim değişimlerinde kapsamlı kampanyaların çokça olduğunu görürüz. En temel kış bakımlarını kendiniz bile halledebilirsiniz. Otomobilinizdeki temel kış bakımlarını nasıl yapabileceğinizi sizin için derledik.

1

Lastiklerinizi Kontrol Edin

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Sürüş güvenliğindeki en önemli faktörlerin başında lastiklerin durumu gelir. Her bir lastik, yaklaşık 1.5 ya da 2.5 tonluk otomobilinizin yerle olan temasını sadece bir avuç içi kadar bir yüzeyde gerçekleştirir ve hareket halindeyken aracınızın asfalta tutunmasını sağlar. Devasa bir kütle için bu çok az bir yüzey alanıdır. Bu mucizevi mühendislik hesabını yaparken siz de önleminizi almalı, doğru lastik tercih etmelisiniz.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Yazlık, kışlık ya da dört mevsim lastiklerini kullanıyor olabilirsiniz. Dört mevsim lastikler isimlerinden de anlaşılacağı gibi her koşula uyumludur ancak saf “Yaz” ya da “Kış” lastiği kadar da iyi performans gösteremeyebilirler. Bu sebeple ikliminde çok dramatik değişikliği olmayan coğrafyalarda tercih edilebilir.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Ancak İstanbul gibi; yazı sıcak, kışı da soğuk özellikli şehirlerde yaz-kış lastiklerini dönemsel olarak değiştirmek daha akıllıca gibi düşünülebilir. Bu noktada +7 derecenin altındaki havalarda kış lastiği kullanmak önemlidir. Kış lastiklerinizi sürekli kullanmanız durumunda, sıcak havalarda lastiğiniz çok daha hızlı aşınır ve aracınızın yol tutuşunda kayıplara sebep olur. Ayrıca, fren mesafesinin uzaması gibi güvenlik zaafları da hayati riskler doğurabilir.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

O vakit otomobilimizin yaz sonrası kış bakımında lastiklerimize ne yapmalıyız? Öncelikli tercih, yaşadığınız iklim koşullarına uygun kış lastikleri kullanmanız. Orijinal ebatlarda kış lastiği tercih etmelisiniz. Yaz lastiğinizi de nemden uzak, üstünde ağırlık yapmayacak şekilde dik konumda saklamalısınız. Bunun için yeriniz yoksa pek çok lastik şirketinin lastik otelleri hizmetini almanızı tavsiye ederiz. Yaz-kış lastik dönüşümünü tercih ettiğinizde uzun vadede lastik masraflarınız da azalacaktır.

2

Basit Bir Kontrol: Lastik Hava Basınçları

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Her yaz-kış lastik değişiminden sonra rot-balans ayarı da yapılmalıdır. Rot-balans ayarı; lastiklerin direksiyonun açısına göre otomobilinizin düz bir şekilde yere basmasının ayarlanmasıdır. Bu sayede direksiyon tepkilerinizde sapma yaşamazsınız. Ayrıca, araçtaki titreşim seviyesini azaltırsınız. Bireysel olarak yapabileceğiniz en kolay kontrol ise lastik hava basınçlarını 15 günde bir gözden geçirmektir. Bir lastikçide bunu yaptırabileceğiniz gibi, her benzin istasyonundaki “Hava-Su” yazan yerlerde de bunu kolaylıkla kendiniz yapabilirsiniz.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Benzincilerdeki hava cihazları her zaman mutlak doğrulukta olmayabilir. Bu sebeple dilerseniz yanınızda lastik hava basınç ölçer de bulundurabilirsiniz. Bu aletler ucuz ve pratik ölçüm cihazlarıdır. Aksi bir durum olmadığı sürece 15 günde bir lastikleriniz soğukken benzincilerdeki bu cihaza giderek lastiklerinize hava basın. Otomobilinizin boş ya da yüklü durumda, ihtiyacı olan hava basın değeri kapı içindeki ya da depo kapağı içindeki yerlerdeki etiketlerde “Bar” ya da “PSI” değerlerinde yazmaktadır.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Orada yazan rakamı hava cihazındaki göstergeden ayarlayın. Sonrasında lastikteki sibop kapağını açarak hava tabancasını sibopun içine sokun. Ayarladığınız hava seviyesine geldiğinde hava cihazı bir uyarı vererek ihtiyacınız olan hava basıncının ayarlandığını size haber verecektir. Eğer bu sıralamada bir sorun varsa akaryakıt istasyonundaki görevlilere danışmanızı tavsiye ederiz.

3

Otomobilin Nefes Boruları: Filtre Kontrolü ve Değişimi

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Otomobillerde çok sayıda filtre bulunur. En temel filtreler hava, yağ ve polen filtreleridir. Her aracın periyodik filtre bakım aralıkları farklıdır. Ülkemizdeki toz ve kirin Avrupa ülkelerine oranla fazla olmasından kaynaklı, bu filtrelerin önerilenden önce kontrolünü öneririz. Her araçta filtrelere ulaşmak kolay değildir. Özellikle de klima için kullanılan polen filtre yerleşim yerleri dışarıdan ulaşması zor bir noktada olabilir. Bu sebeple uzmanlardan destek almanızı öneririz. Hava ve polen filtreleriniz çok kirlenmemişse, hava tabancasıyla temizleyerek bir süre daha kullanımına devam edebilirsiniz.

Filtrelerin önemi hem aracınız hem de sizin için hayatidir. Örneğin polen filtresi sayesinde araç içindeki temiz hava akışı daha sağlıklı olur. Hatta yeni nesil araçlarda Covid-19 ile daha etkili olan salgınların önüne geçebilmek için yeni teknolojiler geliştirildi. Tesla gibi markalardaki filtreler o kadar etkili ki; olası radyasyon sızıntılarından bile korunabileceği iddiası mevcut! Yağ filtresi ise, motorun ideal sıcaklığında kalmasını sağlayan ve ayrıca, kurum-partikül gibi maddelerin motorunuza zarar vermesini önleyen bir katalizördür.

4

Motorun Hayat Kaynağı: Yağ

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Tüm içten yanmalı motorlarda motor yağı kullanılır. Her aracın yağ kapasitesi ve değişim aralığı farklıdır. Otomobilinizin yağı, iddia edilen sürenin öncesinde bitebilir ya da kaçak olması halinde azalabilir. Bu sebeple basit bir kontrolü siz de yapabilirsiniz. Aracınız düz bir zeminde ve motoru kapalı durumdayken motor kaputunu açın. Yağ çubuğunu çekin. Yağ çubuğunu bir bezle silin. Tekrar çubuğu yerine-sonuna kadar yerleştirin ve işlemi tekrarlayın. Yağ çubuğunun ucunda “Min” ve “Max” gibi simgelerin arasında yağ görüyorsanız sorun yoktur.

Bu işlemi aracınızı bir süre beklettikten sonra yapmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır. Çünkü motordaki yağ tamamen tabandaki-dipteki kartere toplanır ve toplam yağ kapasitenizi görebilirsiniz. Motor çalışırken ya da çalıştıktan sonra hemen kontrol etmeniz halinde motor içindeki yağın üst taraflara transferi gerçekleşir; bu da yapın üst bölümlerde kalmasını sağlar. En iyisi çalıştırmadan önce kontrol etmektir.

5

Görüşün Gizli Kahramanları: Silecekler!

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Yağmur ya da kar gibi durumlarda görüşümüzü korumamız için cam silecekleri önemlidir. Modele göre önde 2 arkada da 1 adet silecek bulunabilir. Bu rakamlar marka-modele göre değişebilir. Silecek değişimi oldukça kolaydır. Ancak bazı modellerin tasarımından dolayı sileceklerin sökülmesi için silecek kolundan özel bir komut verilmesi gerekir. Yine de herhangi bir marketten bile silecek almanız mümkündür. Burada önemli olan püf noktası orijinal sileceklerinizin boyutlarıdır. Sağ ve sol silecek farklı boyutlarda olabilir. Bu sebeple eğer kendiniz değiştirecekseniz, alışveriş öncesinde sileceklerinizi sökmeniz iyi olacaktır.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Silecekler sadece kış aylarında değil her zaman bakımlı olmalıdır. Sisli sabahlarda ya da yoldaki sulama yapılan yerlerde sileceklerinize ihtiyaç duyabilirsiniz. Sileceklerin en büyük destekçisi silecek suyudur. Bu sıvı genellikle unutulur ve deposu ne zaman boşalsa hatırlanır! Aslında herhangi bir yerde su doldurmak gibi basit bir işlemdir. Benzincilerdeki “Hava-Su” yazan yerlerdeki hortumlu çeşmelerden basitçe doldurulabilir.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Silecek suyu deposu motor kaputunun içinde, üzerinde uyarı olacak şekilde yerleşimlidir. Yeni nesil elektrikli otomobillerin pek çoğunda motor kaputu açılmadığından silecek suyu için özel yerler yapılmıştır.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Örneğin BMW iX’in silecek suyunu ön logoyu kaldırdığınızda doldurabiliyorsunuz. Ya da Mercedes-EQE ve EQS’de sol çamurluktaki kapaktan silecek suyunu doldurabilirsiniz.

6

Kışın Kahramanı: Antifiriz!

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Motorun içinde kılcal soğutma kanalcıkları vardır. Radyatör ile birlikte bu kanallardan su dolaşır. Bu sayede motorun aşırı ısınmasının önüne geçilir. Su, 0 derece seviyesinde donar. Kış günlerinde bu çok olası bir durumdur. Bu sebeple soğutma suyunun donmaması için antifiriz denilen sıvıyı eklemek gerekir. Bu sıvının hem yaz hem kışın olmasını tavsiye ediyoruz. Bu sayede motorunuzun iç kanalları donmaz ve her daim çalışır. Antifirizi ayrıca silecek suyunun donmaması için de kullanmanızı tavsiye ederiz. Silecek su kabınıza ekleyeceğiniz bir miktar antifiriz soğuk havalarda silecek suyunuzun donmasını engeller.

7

Camlarınız Temiz Olsun!

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Otomobilinize bindiğiniz gibi hemen yola çıkmayın. Her ne kadar başka biri kullanmamış dahi olsa aynalarınızı kontrol edin. Yan aynaların ve tüm camların temiz olmasına dikkat edin. Çünkü otoparkınızdan çıkarken dahi kör noktanızda başka bir araç ya da sabit duran bir objeyi görmeyip çarpışma yaşayabilirsiniz. Bu sebeple aracınızda bir cam bezi tutmanız iyi olacaktır. Camları hem içten hem de dıştan temizleyin. Aynaları da mutlaka silin. Aynalar için kağıt mendilleri de tercih edebilirsiniz.

Sürekli camlarınızı temizlemek istemiyorsanız, camın dışı için su kaydırıcı ürünleri kullanabilirsiniz. Bu sayede sileceklere de daha az ihtiyaç duyarsınız. Camın iç kısmı içinse buğu önleyici kullanmanız, klima sistemine daha az yüklenmenize fayda sağlar. Bu da yakıt tüketiminde olumlu bir etki yapar.

8

Kar ve Buz İçin Kazıyıcı ya da Ilık Su Kullanın!

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Şartların iyice çetin olduğu kış koşullarında otomobiliniz camları kar ve buz ile kaplı olabilir. Sürüşe başlamadan yapmanız gerekenler basittir ama genellikle üşengeçlikten bunları yapmayanlara şahit oluyoruz. Bunları yapmanız hem sizin hem de trafikteki diğer araçların güvenliği için önemlidir. Bir de elbette buz gibi havada kimse ellerini üşütmek istemez! Otomobilinizde buz kazıyıcı bulundurabilirsiniz. Eliniz ile kar ve buzu kazımak yerine bu alet fayda sağlar. Camlar ve ardından tavandaki ve kaputtaki karları temizlenmelidir. Çünkü sadece camları temizlerseniz, sürüş esnasında tavandaki kar kütlesi ön camınıza düşebilir ya da arkadan gelenlerin üzerine uçabilir. Bu da oldukça tehlikelidir.

Otomobillerde Kış Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Dondurucu havalarda silecekler de yapışabilir. Isıtmalı silecek tertibatınız varsa sorun yok ama genellikle bu donanımı ülkemizde çok görmüyoruz. Sonraki gün don olacaksa silecekleri kaldırabilir ya da cam ile temas alanına bez yerleştirebilirsiniz. Yine de sileceklerin formunda deforme olasılığı vardır. Ummadığınız bir durumda silecekler yapışmışsa ılık su dönerek çözülmelerini sağlayabilirsiniz. Sıcak ya da kaynar sudan uzak durmalısınız çünkü aracın plastik aksamı ya da sileceklere zarar verebilirsiniz. Benzer şekilde kapı kilitleri açılan camların fitillerine de ılık su dökebilirsiniz.

{4725}

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları