Dünyanın En Yeni Lüks Otomobilleri
Yazı Boyutu:
Lüks dünyası hız kesmeden yeni otomobillere kavuşmasını sürdürürken, dünyanın en yeni lüks otomobillerini keşfedin.
Lüks dünyası hız kesmeden yeni otomobillere kavuşmasını sürdürüyor. Her geçen gün de limitler zorlanıyor. Teknolojilerin en yenileri birer birer uygulanırken artık yeni lüks anlayışında güvenlik ve konfor birleşimlerinde insanı şımartacak detaylar, ödenen bedelin karşılığında özgünlük sunuyor. Aslında bu anlamda genel çerçevede değişen bir şey olmasa da ekipmanların daha sürdürülebilir olması belki de en vurgulanan başlık. Gelin 2023’ün en lüks yeni otomobillerine bir göz atalım.
Mutlak Güzellik: Aston Martin DBS770 Ultimate
Sınırları zorlamanın Aston Martin’deki adı: Ultimate. 2023’ün üçüncü çeyreğinden itibaren yollara çıkacak olan Aston Martin DBS770 Ultimate, hem coupe hem de markada tavanı katlanan modellere verilen Volante ismiyle tercih edilebilecek. Bugüne kadar en güçlü seri üretim Aston Martin konumuna gelen ve aynı zamanda markanın amiral gemisi konumundaki seride, dört eksantrikli, turbo beslemeli, 60 derece açılı yerleşimli, 5.2 litrelik V12 motora görev veriliyor. 770 beygir güç ve 900 Nm tork gibi rakamları okuduğunuz zaman bile Aston Martin DBS770 Ultimate sürücülerinin sınırlarının olmayacağını tahmin edebiliyorsunuz. 1800 ile 5000 devir/dakika arasında maksimum torkun sürekli var olması, nefes kesen bir ivme sağlıyor ve 340 km/s maksimum hıza kadar gidebiliyorsunuz. Elbette, uygun bir yol ve cesaretiniz varsa!
Söz konusu bir Aston Martin olunca, yeryüzünde görüp görebileceğiniz en güzel otomobillerden biriyle karşı karşıya olduğunuzu bilirsiniz. Aston Martin DBS770 Ultimate için de istisnai bir durum yok. Aston Martin Tasarım Başkanı Marek Reichman, markanın eski tasarım başkanı Ian Callum’un mirasını geleceğe taşıyor. 1993’de tanıtılan DB7 modeli ile başlayan, 2001 Vanquish ve 2004 DB9 gibi muhteşem GT hatları Aston Martin DBS770 Ultimate için de geçerli. Uzun motor kaputu, 21 inçlik jantların doldurduğu çamurlukların üzerinden yükselen oranlar, arkada havanın pürüzsüz tahliyesi ve aynı zamanda yere bastırmasındaki optimum açılarla, nereden bakarsanız bakın bir kez daha kusursuz bir görünüm.
Önceki seriye göre yüzde 25 iyileştirilen gövde salınımları sayesinde konfor ve mutlak kontrole odaklanılmış. 8 kademeli ZF üretimi otomatik şanzımanı manuel olarak kontrol etmek isteyenler için karbon-fiber kulakçıklar direksiyonun arkasındaki yerlerini almışlar. Deri-alcantara kaplı Sports Plus koltuklar standart olarak sunulurken dileyenler Aston Martin’in performans koltuklarını da sipariş edebiliyorlar. Her otomobilde özel seri üretim rakamı da yazılı olacak. 300 adet Coupe, 199 adet de Volante üretilecek.
Son Safkan Benzinli: Bentley Mulliner Batur
Bentley’nin özel araç üretim departmanı Mulliner tarafından sadece 18 örneği yollara çıkacak olan Batur, tahmin edileceği üzere şimdiden tükendi. Markanın elektrik desteği olmadan ürettiği son otomobil olarak anılan Bentley Mulliner Batur, yaklaşık 20 yıldır tüm modellere can veren efsanevi W12’sinin zirve gücünü barındırıyor. 6.0 litrelik benzinli, 740 beygirden fazla güç barındırmasıyla en performanslı Bentley olması bir yana özel altyapı çalışmalarıyla da en rafine Bentley olarak açıklandı. Havalı süspansiyon, elektronik aktif gövde kontrolü, elektrikli sınırlı kaymalı diferansiyel, dört tekerlekten çekiş sistemi ve tork dağıtımı sayesinde yollar üzerindeki en ileri seviye sürüşü sunabilen Bentley Mulliner Batur, uzun yolları bir çırpıda geride bırakabilmek için en iyi otomobillerden biri oluyor.
Batur, adını, Bali-Endonezya’daki 88 metre derinliğindeki Batur Gölü’nden alıyor. Doğal kaynak sularının beslediği ve temizliği, berraklığı ve eşsiz güzelliğiyle bir dünya mirası olan Batur Gölü, Bentley’nin de içten yanmalı motor kullanılan otomobiller mirasının son temsilcisi olacak. Bundan böyle-2025’ten itibaren-Bentley modellerinde elektrik destekli ya da tamamen elektrikli Bentley modellerini görmeye başlayacağız.
Bentley Mulliner Batur’un detaylarına baktığımızdaysa; markanın “Beyond100” adındaki yeni yüzyılındaki tasarım ve üretim felsefesinin evrimine şahit oluyoruz. Volkswagen Grubu’na dahil olmasından günümüze kadar tarzını ufak değişikliklerle sürdüren Bentley, dünyanın en lüks ancak performanstan da ödün vermeyen otomobil markası olarak sürekliliğini sağlamıştı. Sürdürülebilirlik anlamında iç mekândaki materyaller dikkat çekici. Dinamica adında, süete benzeyen döşemeler deriye alternatif oluşturuyor. İskoçya’dan edinilen karbon ayak izi düşük üretimli deriler ya da 5 farklı renkte İtalya’dan temin edilen sürdürülebilir deri malzemeler iç mekânda lüksten ödün vermeden çevreci de olunabileceğini kanıtlıyor. Zemin halıları da yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzemeden üretiliyor. Öte yandan 18 karatlık altın kaplamalı kumanda kontrolleriyle de lüksün sınırları zorlanıyor.
En Büyük Lüksü, Hafifliği: McLaren 750S Coupe & Spider
Mclaren hız kesmeden yeni modeller ve versiyonlar üretmeye devam ediyor. 2023 itibarıyla, 720S serisinin yerini alırken, en hafif ve en güçlü seri üretim McLaren unvanını da alan 750S, coupe ya da Spider gövde tiplerinde tercih edilebiliyor. 750S Coupe sadece 1.277 kg kuru ağırlığında ton başına 587 beygire denk gelen orana, 750S Spider ise 1.326 kg kuru ağırlığında ve ton başına 566 beygire denk gelen oranla, piyasadaki en muhteşem ikililerden oluyor. Seleflerinden yaklaşık 30 kg daha hafif olan ikili, en dişli rakiplerinden bazılarından 193 kg daha hafifler. Bu da performans rakamlarına yansıyor. 750 beygir güç ve 800 Nm tork sunan 4.0 litrelik çift turbo beslemeli V8 motor sayesinde 0-100 km/s hızlanması 2.8 saniye seviyesinde gerçekleşiyor. Sadece arkadan itişli olan McLaren 750S, statik konumdan 200 km/s hıza 7.2 saniyede tırmanabiliyor.
Mclaren 750S’de lüks, “Purist” yani saf sürüşe odaklananların beklentilerine göre veriliyor. Bu otomobilde yumuşak deri koltuklar yerine karbon fiber iskeletli oturma alanları mevcut. Yeni koltuklar selefine göre 17.5 kg daha hafifler. 13.8 kg avantajlı 10 kollu alaşım jantlar ise bir McLaren’e takılan en hafif jantlar. Sürücü göstergesindeki ağırlık azaltımı ise 1.8 kg. Öyle ki ön cam bile artık 1.6 kg daha hafif olacak şekilde üretilmiş. Yani bu otomobilde lüks eşittir hafiflik!
Donanımlarıyla da iyileşen yeni nesilde aracın burnu 4 saniyede yükseltilebiliyor. 720S’de 10 saniye süren bu işlem sayesinde, otoparklardan ya da hız tümseklerinden geçilirken karbon-fiber gövdenin burnu zarar görmüyor. Eğer McLaren 750S’inizi Spider olarak sipariş ederseniz, bu sefer de 50 km/s’ye kadar kumanda edilebilen ve 11 saniyede katlanabilen bir tavana sahip oluyorsunuz. Bu tavanı yine dilerseniz elektrokromatik olarak karartılabilen cam olarak da edinebiliyorsunuz. Bu sayede tek bir tuşa basarak şeffaf ya da karartılmış bir tavanınız olabiliyor.
OGGUSTO olarak henüz bu otomobili deneyimleyememiş olsak da McLaren 675 LT’yi İtalya’da kullanmıştık.
Kişiselleştirme Tasarımcılarla Yapılıyor, Elde Üretiliyor: Cadillac Celestiq
ABD’nin en lüks otomobil markası Cadillac, bir kez daha zamanın ruhuna uygun biçimde Yeni Kıta’nın zirvesini belirliyor. Celestiq isimli yeni Amiral Gemisi, markanın 1933 V16 Aerodynamic Coupe ve 1957 Eldorado Brougham gibi el yapımı ikonik modellerinin günümüzdeki temsilcisi. Öncekilerden farklı olarak tamamen elektrikli olan Cadillac Celestiq, bugüne kadar markanın en kişiselleştirilebilen modeli de oluyor. Celestiq siparişi vermek isteyen müşteriler, seçili bayilere giderek tasarımcılarla birlikte otomobilin her parçasının hangi renkte ya da materyalde üretileceğini belirleyebiliyor. Bu sayede hiçbir Celestiq, diğerinin aynısı olmayacak. İşte lüks anlayışı da böyle olmalı!
Daha önce hiç yapılmamış bir müşteri deneyimi sunan Cadillac Celestiq, “Art Of Travel” felsefesiyle yolculuk deneyimini bir sanata dönüştürüyor. İç mekândaki tüm metal ve deri, seçili renklere göre elde üretiliyor. Gövde rengi de aynı şekilde müşteri tarafından belirleniyor. Öyle ki aydınlatmalardaki renkler bile belirlenebiliyor. Bu sayede kombinasyon sayısı sınırsız!
2030 yılında tamamen elektrikli otomobiller üreteceğini açıklayan Cadillac, bu model için 300.000 dolarlık bir başlangıç fiyatı belirledi. Elbette kişiselleştirme özelliklerine göre üst limiti henüz biz de bilmiyoruz! Ancak General Motors’un en gelişmiş otonom sürüş ve güvenlik donanımları otomobilin standart donanımında yer alacağından, gerisi sadece kişisel tercihler olacak. Öyle ki Ultinum Platformu üzerinde Celestiq, 300 farklı patentli teknolojiyi kullanıma sunuyor.
600 beygir seviyesindeki gücüyle 3.8 saniye civarında 0-100 km/s hızlanmasını tamamlayabilen Cadillac Celestiq için 483 km’lik tamamen elektrikli bir menzil açıklanıyor. 111 kWh batarya paketi ve çift elektromotorla dört tekerlekten çekişli olan muhteşem otomobil, 200 kW kapasitede enerji alımı yapabiliyor. Bu da 10 dakikada 125 km menzil depolanabilmesi anlamına gelebiliyor.
Bu Sefer Yollara da Çıkıyor: Ferrari SF90 XX Stradale & SF90 XX Spider
Eskiden en performanslı ikonik Ferrari modelini hemen ayırt edebilirdik ancak işin içine elektriğin girmesiyle ortalık biraz karıştı diyebiliriz. Yenilik anlamında çiçeği burnunda Ferrari SF90 XX ise SF90 Stradale’nin daha da gelişkin kardeşi konumuna geliyor. XX uzantılı kardeşler coupe ya da spider olarak tercih edilebilecek ve yollara da çıkabilecek.
Bu detayı yazıyoruz çünkü “XX” kodlu Ferrari modelleri, markanın ne yol ne de pist şampiyonaları kurallarına uygun olmayan, sadece özel müşterilerin, belirli etkinliklerde kullanabildikleri otomobillerdi. Bu sefer Ferrari, bu “XX” uzantılı kardeşleri yola çıkabilecek şekilde geliştirerek markanın en son tekniklerinin her koşulda kullanılabilmesini sağlıyor.
799 adet Ferrari SF90 XX Stradale ve 599 adet Ferrari SF90 XX Spider üretileceği açıklansa da elbette şimdiden hepsi tükenmiş durumda. En azından ilk sahibi olacaklar için… SF90 Stradale’den 30 beygir daha güç olmalarıyla 1030 beygir toplam sistem gücüne sahip ikili, bir turbo V8 içten yanmalı ve 3 elektrik motoru sayesinde dört tekerlekten çekiş durumuna da sağlıyor.
Ferrari F50’den günümüze ilk defa sabit bir arka spoylere yer verilirken, bu arka kanat 250 km/s ile ilerlerken 530 kg’lık bastırma kuvveti oluşturuyor. Spider’ın katlanabilir tavanı 45 km/s hıza kadar, yaklaşık 14 saniyede aracın kimliğinin değiştirilmesine olanak sağlıyor.
İlk Elektrikli Seri Üretim RR: Rolls-Royce Spectre
Dünyanın en lüks otomobil markası olarak bilinen Rolls-Royce da katılaşan emisyon kurallarına artık daha fazla karşı koyamadı ve tamamen elektrikli bir platformu hayata geçirdi. Seri üretim ilk elektrikli Rolls-Royce modeline Spectre adı verildi. Bu adın seçilmesinde önemli bir detay var. Zira, 1910 yılındaki ilk seri üretim Rolls-Royce’a da Spectre denilmişti. Bu da markanın, elektrikli çağıyla beraber yeniden doğuşu anlamını taşıyor. Bundan böyle içten yanmalı motorlu Rolls-Royce modellerinin sayısı azalırken elektrikliler çoğalacak.
Konforlu devasa sedanların elektrikli altyapıdaki komplikasyonlarının önüne geçilmesi adına İngiliz marka doğru bir stratejide ilerliyor. 2016’da üretimi sonlandırılan Phantom Coupe’nin yerini alan Spectre, tamamen yeni elektrikli altyapının seri üretime alınmasında coupe karoserin güzelliğine ve ekipman yerleşiminin kolaylığına güveniyor. Rolls-Royce Spectre hakkındaki detaylı haberimizi aşağıdan okuyabilirsiniz.
Üçüncü 10 Yıla Hoşgeldiniz: Pagani Utopia
Horacio Pagani’nin markası, üçüncü 10 yılına girerken, Zonda ve Huayra’nın ardından gelecek model merakla bekleniyordu. C10 kodlu proje, her zamankinden güçlü, hızlı ve elbette lüks olmalıydı. Adı da çok özel oldu: Utopia! İsmi gibi otomobil dünyasının ütopyası olarak anılan Pagani Utopia, tanıtıldığı günden itibaren tartışmaları da beraberinde ortaya çıkardı. Bazıları onu çirkin bile buldu ama şunun görünümüne bir bakar mısınız? Hiçbir noktası fazla değil, hatta gerekli.
Pagani hiçbir zaman tasarım trendlerine kulak asmadı. Son 30 yılın “Poster Otomobili” denilen ve sadece fotoğraflarda gördüğünüz zaman değil, detayların her birinde arzu duyulan bir sanat eseri konumuna geldi. Utopia’da da benzer bir durum söz konusu. Yaşayan en büyük otomotiv üretim sanatçısı Horacia Pagani’nin yeni başyapıtı! Yılda sadece 50 adet otomobil üreten bir markadan bahsediyoruz.
Sadece görünümde değil mekanik anlamında da bir başyapıt Utopia. Mercedes-AMG desteğiyle üretilen V12 motoru 864 beygir gücü ve 1100 Nm maksimum torku (Muhtemelen sınırlandırılmış) barındırıyor. 1280 kg ağırlığındaki Pagani Utopia’nın gövdesi Karbo-Titanium (“Carbotanium” da deniyor) odaklı özelliğiyle eşsiz. Tamamı elde üretilen tüm malzemeler, özellikle iç mekâna geçildiğinde yeni zirveyi belirliyor. Metal ve derinin muhteşem işçiliği özel aydınlatmalarla hem gece hem de gündüz harika görünüyor. Tavandaki iki adet cam ise daha önce Pagani’de görülmemiş bir detay.
Aktif kanatlar Pagani’nin Huayra modelinden itibaren gördüğümüz özelliklerdendi. Hem önde hem de arkadaki bu kanatlar, Utopia’da da kullanılırken yerleşim yerlerinde değişiklikler yapılmış.
Birkaç yıl önce deneyimleme şansı bulduğumuz Pagani Huayra videosunda bu kanatların nasıl çalıştığını görmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
SUV’de Zirve Yıldız: Mercedes-Maybach GLS 600
Mercedes, GLE, GLS gibi modellerini güncellerken, bu değişim elbette markanın SUV’deki zirvesi Mercedes-Maybach GLS 600’e de yansıdı. 2023’ün son çeyreğinde yollarla buluşacak olan güncellenmiş Mercedes-Maybach GLS 600, sadece özel sipariş üzerine ülkemizde satılabiliyor. Bu modelin Amerika Birleşik Devletleri’nde üretiliyor olması, Türkiye’deki satış fiyatını oldukça yükseltiyor.
Standart GLS’den karakteristik Maybach radyatör ızgarasıyla ayrışan bu GLS, elbette 23 inçlik devasa jantları, çift renkli gövde renk opsiyonları ve krom detaylarıyla da lüks markanın tepe yıldızı oluyor. MANUFAKTUR kişiselleştirme programıyla Mercedes-Maybach GLS 600 daha da özel kılınabiliyor.
GLS modelleri standart olarak 7 koltuklu olarak yollara çıkarken söz konusu Maybach olunca işler biraz değişiyor. Launch tarzındaki arka koltuklarda birinci sınıf yolculuk sağlanıyor. Kişinin isteklerine göre renkleri değiştirilebilen iç mekânda Mercedes-Benz’in birinci sınıf multimedya ve konfor ekipmanlarının tamamı alınabiliyor.
Son dönem pek çok Mercedes modelinde olduğu gibi Maybach için de özel aydınlatma seçenekleri sunuyor. Bunlardan en havalısı, kapılar açıldığında oluşan ‘Işık Halıları!’ Maybach’e özel logolu aydınlatmalar sayesinde hem siz karanlıkta nereye bastığınızı görüyorsunuz hem de sizin araç iniş-binişlerinizde sizi takip edenlere hangi otomobilde olduğunuzu konuşmadan da olsa aktarabiliyorsunuz!
En Güçlü BMW Oldu: BMW XM Label Red
BMW, isim ve kullanım hakları Citroen’de olan XM’i satın aldığında ortaya böylesine bir otomobil çıkacağına pek çok kişi ihtimal vermemişti. Meğerse BMW, SUV’deki yeni Amiral Gemisi için XM harflerini kullanmak istemişti. Tasarımıyla büyük tartışmaları beraberinde getiren ve genel olarak eleştirilen BMW XM, Label Red uzantılı özel serisinde ateşi resmen körükledi. Koyu gövde rengindeki devasa radyatör ızgaraları kırmızıya boyanırken, belli aksesuarlarda da aynı renge karar verilmiş.
Dileyen dilediği kadar eleştirsin ama BMW XM Label Red, an itibarıyla markanın tepesindeki yerini alıyor. Elektrikle desteklenen 4.4 litrelik V8 motor toplamda 745 beygir güç ve 1000 Nm tork üreterek BMW XM Label Red’i yaklaşık 4 saniyede 100 km/s hıza ulaştırabiliyor.
Bu da en güçlü seri üretim BMW unvanı demek. 282 km/s maksimum hıza da ulaşılabiliyor. Sadece 500 adet üretilecek BMW XM Label Red’in başlangıç fiyatı 160.000 dolar.
{159200}