preloader

B Sınıfı Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

01.01.2024
B Sınıfı Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

B sınıfı ehliyetin hangi prosedürlerle alındığından hangi sınıftaki araçları kapsadığına kadar tüm detayları öğrenin.

Otomobil ve motosiklet kullanmak her ne kadar ulaşım amaçlı olsa da özgürlük hissi vermesiyle gayet keyifli bir aktivite. Bu araçları kullanırken kendimize ve diğer insanlara zarar vermemek için gerekli testlerden geçmek ve uygunluk belgesi olan “sürücü lisansı” veya bilinen adıyla “ehliyet” almak gerekiyor. Ülkemizde en çok başvuru yapılan ehliyet türü B sınıfı ehliyetin hangi prosedürlerle alındığından hangi sınıftaki araçları kapsadığına kadar tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

B Sınıfı Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizdeki en yaygın ehliyet türü olan B sınıfı ehliyet, otomobil sınıfındaki taşıtları kullanmak isteyenlerin alması gereken en temel ehliyet türü. Sadece otomobil değil aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki araçlar da bu ehliyet türüyle kullanılabiliyor. 18 yaşını dolduran kişiler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel sürücü kurslarındaki zorunlu trafik eğitimini tamamlayıp sonrasındaki sınavlardan baraj puanlarının üzerinde notlar alarak bu ehliyeti almaya hak kazanıyor. Ayrıca B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl. Bu sürenin sonunda gerekli sınavlardan tekrar geçerek ehliyet belgesinin süresi uzatılabiliyor.

B Sınıfı Ehliyet Ücretleri Nedir?

2024 yılı için güncel sürücü kursu ve harç ücretleri şu şekilde:

EhliyetHarç ÜcretiDeğerli Kağıt BedeliVakıf PayıEhliyet Kursu ÜcretiTOPLAM
B Sınıfı3.945 TL990 TL230 TL12.000 TL17.165 TL

{142175}

B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

B Sınıfı Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

B sınıfı ehliyet almak için aşağıdaki adımları takip etmek gerekiyor:

  1. B sınıfı ehliyet almak istediğinizi belirtmek için bir sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekiyor. Kursa kayıt olurken sağlık raporu gibi bazı belgeleri temin etmeniz gerekebilir.
  2. Sürücü kursunda zorunlu teorik eğitimi tamamlamalısınız. Bu eğitim trafik kuralları, araç teknik bilgileri ve ilkyardım gibi hayati bilgiler içeriyor. Bu eğitimin ardından yazılı teorik sınavı geçmeniz gerekecek.
  3. Teorik eğitimi tamamladıktan sonra otomobil kullanımına dair beceriler edineceğiniz pratik sürüş eğitimi alacaksınız. Pratik sürüş eğitimini tamamladıktan sonra görevli bir memur eşliğinde gerçek trafik koşullarında araç kullanmanız gerekecek.
  4. Bu sınavı da başarıyla geçtikten sonra gerekli ücretleri ödeyip yaşadığınız bölgedeki nüfus müdürlüğüne giderek ehliyetinizi alabilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

B Sınıfı Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araç sınıfları ise şöyle:

  • Yolcu taşıma kapasitesi en fazla 9 olan binek otomobiller
  • Ağırlığı en fazla 3,5 ton olan kamyonetler
  • 4 tekerlekli motosikletler
  • 125cc’ye kadar motor hacmine sahip olan motosikletler
  • Traktörler

Bu araç sınıflarıyla birlikte kullanılabilen römork veya çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet ne yazık ki yeterli değil. Römorku bu sınıftaki otomobil veya kamyonetlerle kullanabilmek için BE sınıfı ehliyet belgesi gerekiyor.

{142651}

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları