Kapadokya'da Gidebileceğiniz En İyi Mekanlar
Yazı Boyutu:
Kapadokya’nın doğal güzellikleri ve mistik havasının yanında yöresel mutfağını keşfetmek ister misiniz?
Birbirinden farklı renklerdeki balonlardan birine binip göğe yükselirken, mistik yeraltı mağara labirentlerini keşfedebileceğiniz, masallardan fırlamış gibi gözüken peri bacalarına bakarken günü sonlandırabileceğiniz pek fazla şehir yoktur. Dünyanın farklı yerlerinden gelen turistlerin gözdesi olan Kapadokya, eşi benzeri olmayan doğal güzellikleriyle Türkiye’nin turizm başkenti. Bölgede Rumların yaşadığı dönemlerden günümüze iklim zorluklarıyla ve yerel malzemelerle şekillenen güçlü bir mutfak kültürü hakim. Saatler süren pişirme süreci, belli ki zamanı adeta yavaşlatan bölgenin büyülü atmosferiyle birebir bağlantılı. Eskiden kaya inlerinde yaşayan insanlar saatlerce yemeklerini pişiren tandırlarla evlerin ısınması sağlamış. Buğday, bulgur ve un, pekmez, kırsal iklimde yetişen kıraç domates, kırcı makarna, mercimek, kuru fasulye, İç Anadolu’nun zorlu iklim koşullarında topraktan mutfağa giren ana malzemeler. Kapadokya’nın sıcak günlerinde soğuk günler için hazırılıklar yapılıyor. Kayısı, erik, bağbozumunda toplanan üzüm, kabak, patlıcan, biber, evlerin çatılarında veya teraslarında kurutuluyor bazıları isr kazanlarda kaynatılıp kavanozlanıyor.
4 Oda Cave Hotel
Kapadokya’da gidebileceğiniz ilk yerlerden birisi 4 Oda Cave Hotel. İşletmecisi Elvan Özbay, uzun yıllar rehberlik yaptıktan sonra Ürgüp’te açtığı bu sıcak ve samimi otele adeta evi gibi bakıyor. Mutfakta yöre kadınlarının el emeği ile hazırlanmış lezzetleri ise aklınızı başınızdan alıyor: Gözlemeler, yumurta çeşitleri, hatta glütensiz ekmek bile bulabilirsiniz. Acılı sosla mutlaka bir şans verin. Yöresel kıraç domatesler dalından koparıldıktan sonra tuzda bekletiliyor. Daha sonra süzülüp yeşil biberlerle kaynatılarak kış boyu tüketebilmek için kavanozlarda saklanıyor. Kapadokyalılar ‘acılı’ dedikleri bu sosu her öğünde tüketiyor, ama en çok da kahvaltıda güzel oluyor. Kıraç domates ve kıraç patates yörenin en özel iki sebzesinden biri sayılıyor. Bölgenin volkanik püskürmeler sonucu oluşan ve mineral bakımından zengin tüflü toprağı, sebzelerin iyi yetişmesinde önemli bir etken.
Rezervasyon için: 03842713074

Cavit Otel
Kapadokya’nın yöresel lezzetlerini en iyi şekilde tatmak isterseniz merkezden ayrılıp köylerini gezmelisiniz. Rum yerleşimlerinden biri olan Sinasos, yeni adıyla Mustafapaşa Ürgüp’e oldukça yakın mesafede. Köyde bulunan Cavit Otel’in sakin ve huzurlu bahçesindeki çiçekler arasında bulununan masalarda, Kapadokya’nın en özgün tatlarını sunuyorlar. Oteli muhacir bir aile, Cavit Çelebi ve oğlu Mustafa Çelebi işletiyor. Bölgedeki bereketli topraklarda yetişen domates ve patatesin lezzeti muazzam; soğanlı ve domatesli Boşnak börekleri ise harika. Kahvaltı için geldiyseniz domates reçeli, katmer, bergamut, ayva, vişne ve patlıcan reçelleri, taze köy kaymağı, çömlek peyniri kahvaltının vazgeçilmez lezzetlerinden birkaçı. Cavit Hotel’de kahvaltının yanı sıra, öğle ve akşam yemeği de yenilebiliyor ancak rezervasyon ile gidildiğini belirtmek gerekiyor. Tandır kebabı, güveç gibi geleneksel Türk yemeklerinin yanı sıra ceviz ve pirinçle doldurulan kayısı dolmasını da yapıyorlar.
(Rezervasyon için; 03843535186)

Old Greek House
Sinasos’a gelince Old Greek House’a uğramadan gitmemeniz gerekir. Meşhur Asmalı Konak dizisinin çekildiği yer olarak ün kazanan bu mekân, yerli-yabancı pek çok turistin oldukça ilgisini çekiyor. Sahibi Niyazi Öztürk’ün çocukluğu bu eski Rum evinde geçmiş. Dedesinin 1937’de satın aldığı binanın yaşının 200’den fazla olduğu tahmin edilmekte. Hiçbir tadilat ve boya yapılmamış olan bu taş bina oldukça dikkat çekici. Sonradan yapılan asma katta ise vakit geçirmek oldukça keyifli. Menüde yöresel tüm lezzetler bulunuyor, güveç ve karnıyarık ise favori olanlardan. Kiremitte pişirdikleri yuvarlak köfte de oldukça popüler. Güveçte dana ya da kuzu etli patlıcan bölgede en sık karşılaşabileceğiniz yemeklerden. Old Greek House da bu lezzetleri layığı ile sunuyorlar. Testi kebabı, tandırda kuru fasulye, bulgurlu çorba gibi yöresel yemekleri burada tatmanız mümkün.
(Rezervasyon için; 03843535306)

Aravan Evi
Sinasos’un biraz daha aşağısında farklı ama oldukça güzel bir Rum köyü, Aravan bulunuyor. Bugünkü adı Ayvalı olan köyün en bilinen adresi Aravan Evi. Yazgan ailesi tarafından işletilen bu sakin köy evinde tandır yemekleri eski usülde pişiriliyor. Harika kokan kuru fasulye, tandır kebabı, bulgurlu tandır çorbası, evin bahçesinden alınan yapraklardan sarma, güveçte kabak çiçeği dolması ise burada yiyebileceğiniz ev yapımı lezzetler arasında bulunuyor. Aravan Evi’ndeki kuru fasulye, Kapadokya’da yiyebilecekleriniz arasında en iyisi.
Not: Sadece rezervayson ile hizmet veren Aravan Evi’ni mutlaka aramalısınız.
(Rezervasyon için; 03843545838)

Bahçeden toplanan nane ve salatalıkla hazırladıkları yoğurt ve peynirle çırpılmış yumurtanın kokusu ve burnunuza kadar gelen gözleme ile adeta bir lezzet şöleni sunuyor. Köye bakan bahçenin huzurlu ambiyansı ve ev sahibi ailenin misafirperverliği, köy hayatından izler taşıyan sokaklar, yemekten aldığınız lezzeti arttırıyor. Aside Kapadokya’nın en meşhur tatlılarından bir tanesi. Unu, süt ve pekmezle ile kavuruluyor. Kavrulmasından sonra ortaya daha koyu renkte ve kıvamda olan, ağızda eriyen hoş bir lezzet çıkıyor. Aravan Evi’nde konaklanabilecek üç oda bulunuyor. Yemek için ise rezervasyon yaptırmak şart. Uzun saatler boyunca pişen tandır yemeklerini tadabilmek için bir gün öncesinden haber vermek gerekiyor.

Uçhisar
Son bir kaç yıldır müzik, çağdaş sanat ve gastronomi etkinliklerine yer veren Cappadox’la da hareketlenmeye başlayan bölgede en çok tercih edilen yerleşim yerlerinden biri de Uçhisar. Senelerdir kalitesini yükseklerde korumayı başaran Argos in Cappadocia Hotel de Uçhisar’da bulunuyor. Olağandışı bir proje olarak kabul edilen bu mekan köyün büyük bir bölümüne hakim. Ayrıca dünya çapında hızlı bir şekilde yükselen ‘rough luxury’ kategorisinde bulunuyor. Otelin restoranı olan Seki, bölgedeki yöresel lezzetleri lüks bir şekilde deneyimleyebileceğiniz sayılı yerlerden. Mutfağında, özenle hazırladıkları bahçelerinden hasat ettikleri organik malzemeleri kullanıyorlar. Menüde bölgeye ait birçok özel malzeme ve lezzetleri bulmak mümkün.

Uçhisar’ın en tercih edilen otellerinden biri ise Museum Hotel. Otelin restoranı Lil’a, yöre yemeklerini büyük bir dikkatle sunuyor, bu bölgenin mutfağına meraklı ve ilgiliyseniz konuklara verilen yöre mutfağı derslerine de katılabilirsiniz. Terasından bambaşka bir Uçhisar manzarası sunan lüks restoranı Elai‘nin yeri oldukça farklı. Yemeğin yanında konaklama fırsatı bulabileceğiniz eşsiz bir mekan olan Elai hem Türk hem de dünya mutfağından lezzetler sunuyor. Portakallı ördek, vejetaryen samosa börek gibi lezzetlerin yanı sıra patlıcan beğendili şaşlık, iç pilavlı kuzu tandır da menüde bulunuyor. Mekan turistlerin yanında müdavimlerinide ağırlamakta.
(Rezervasyon için; 03842192220)


Dibek
Testi kebabı bildiğiniz gibi Yozgat yöresine ait ancak Asmalı Konak dizisi sayesinde tanınmaya başlaması ile bütün Kapadokya restoranlarında bulunuyor. Testi kebabını tadabileceğiniz doğru adreslerden birisi de Dibek. Restoran Göremede yapılan ilk evlerden birinde bulunuyor, bu tarihi yapı 475 yaşında. Dibek, turistik restoranlara hiç benzemiyor, eğer bu mekanda testi kebabı yemek isterseniz arayıp önceden testi kebabı istediğinizi söylemelisiniz.
(Göreme; 03842712209; dibektraditionalcook.com)

Tandır Evi
Turist gruplarının yoğun olarak gittiği bölgelerden biri olan Ortahisar’daki Tandır Evi, bölgede bulunan restoranlar arasında en iyi sırada bulunuyor. Restoranın bulunduğu mekan ahşap köy bir köy evi ancak restorandan içeri girdiğiniz andan itibaren oldukça şaşırıyorsunuz, çünkü restoran eşsiz bir vadi manzarası sunuyor. Tandır Evi’nde masanıza gelen her şey el yapımı. Tandırda ekmekleri, yoğrulup bekletiliyor ardından tandırın sıcak iç duvarına yapıştırılarak pişiriliyor. Tandırdan pişirilen birçok lezzet bulunmakta bunlar; sulu köfte, mumbar, kuzu gerdan ve kuzu incik. Tatlı olarak ise köftür, bulamaç ve kayısı yahnisi gibi Kapadokya’nın yöresel tatlarını deneyebilirsiniz. Bulamaç ve köftür üzüm suyundan ve pekmezden yapılan geleneksel tatlılardan.
(Rezervasyon için; 05325585300)

Kapor Organik Tarım
Emekli gazeteci olan Osman Yüksel tarafından kurulan Kapor Organik Tarım, Avanos’un biraz yukarısında Köybağı yolunda bulunuyor. Birçok farklı çeşitte organik ürünün satışını yapılan Kapor Organik Tarım tarlaların arasında bulunan restoranı ve bahçesi ile organik sertifika sahibi aynı zamanda. Osman Yüksel yörede çilek ekimini başlattıklarını ve kasım ayı sonuna kadar çilek hasat ettiklerini söylüyor. Organik kabak çekirdeği de üreten Kapor Organik Tarım, sadece kendi etiketiyle organik pazarlara ürün göndermekte. Kapadokya’da gittiğiniz zaman organik sebze ve meyveleri Kapor’un arazisine uğrayarak alabilirsiniz.
(Köybağı, Avanos; 0532 431 71 18)
