preloader

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

01.03.2023
Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

Yazı Boyutu:

Evde bitkilerle uzun süreli ilişki kurmak ve yaşamlarında yeşilin dozunu artırmak isteyenler için Labofem’in yaratıcısı Fem Güçlütürk’ün önerilerine kulak kabartıyoruz.

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları
Fem Güçlütürk

Doğru ışığı arayın

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

Mekanın mevsimden mevsime, sabahtan akşama değişen natürel gün ışığını takip ederek bitkilerin ihtiyaç duydukları doğal gün ışığını yakalamak ve pencerelerin baktığı yöne göre aydınlık, yarı aydınlık, bol güneşli mi kontrol etmek gerek. Mavi, eflatun, buzlu, tüylü sukulent ve kaktüsler özellikle uzun saatler gün ışığı görmeli. Tropikler ise indirekt aydınlık, kuzeye veya doğuya bakan bir pencere yanında üşümeyecekleri şekilde bulundurulabilir.

Bitkilerin yerlerini mevsime göre değiştirin

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

İlkbahar ve yazın uzayan gün ışıkları yakıcı hale gelebilir ve pencere camları büyüteç görevi görerek ani çıkacak bir güneş ile bitkilerin yapraklarını yakabilir. Bitkileri tekerlekli bir mobilya ile ileri geri oynatabilirsiniz. Evde kullanılan yapay ışıklar bitkilerin ihtiyaç duyduğu gün ışığı skalasını sunmaz ve fotosentez için imkan vermez. Askılı bitkiler yerdekilerden daha çabuk kururlar.

Her bitki insan gibi farklı karaktere sahiptir. Biraz gözlemlemek, biraz dinlemek ve derdini anlamak için ne dediğini anlamaya çalışmak; tekrar doğaya dokunmak, ait olduğumuz toprağın sesine kulak vermek eşsiz bir deneyim.

Ortamın nemini koruyun

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

Kışın yanan kaloriferler, yazın ısınan hava tropik bitkilerin geldikleri nemli tropik bölgelerin veya yağmur ormanlarının sağladığı nemi bulmalarına engel olur. Bitkileri yakınlaştırmak, gruplamak ve ısı kaynağından uzağa koyarak kendi nemlerini oluşturmalarını sağlamak olası. Su dolu kaselere çakıl taşları koyarak nem yaratmak mümkün. Ayrıca yağmur suyu veya ılık içme suyu ile sabah saatlerinde bitkilerin yapraklarına sprey yaparak nemli tutmak iyi olur. Zaman zaman yapraklarda oluşan tozları nemli bir bezle silmek hem alerjik bünyeler için hem de bitkinin gözeneklerinin açılarak iyi fotosentez yapabilmesi için önemli.

{73701}

Hava temizleyenlerden yararlanın

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

NASA’nın araştırması bazı bitkilerin tekstil, boya ve mobilyalardaki bazı kimyasalları nötrazile ettiğini gösteriyor. Tabi belli metrekareler için belli miktarda bitki gerekiyor ama yatak odanıza bitki seçerken dikkate alabilirsiniz, ayrıca Crassulaceae ailesinden bitkiler oksijen salımını gündüz değil gece yapıyorlar. Bol güneşli bir pencereniz varsa yatak odanızı paylaşabilirsiniz. Havayı temizleyen bitkileri öğrenmek için tıklayın.

Bitkileri mobilya gibi kullanmayın

Evde Bitkilerle Yaşamanın Püf Noktaları

Bitkilere dekorun bir parçası olarak bakmak göze hoş gelse de onlar birer canlı ve ihtiyaçları var. Köle gibi yakıştığı için ışıksız bir banyoya, bir hole veya korunması gerekirken cayır cayır güneş ışığının altına koymak acımasızlık. Bazen evdeki mobilyaları bile öncelikli kullanmayı hak eden olağanüstü canlılar onlar…

Kaktüs ve diğer sukulent’lerinizi sularken dikkat edin

Her kaktüs bir sukulent ama her sukulent bir kaktüs değil. Tropik kaktüsler gibi bazı istisnalar hariç çoğu sukulent bol gün ışığı ister. Bilinenin aksine sulama sıklığı seyrek olsa da güneş ışığının bol olması gerekir. Sığ saksılarda, mümkünse altı delik saksılarda bulundurmak aşırı sulama sonucu oluşan çürümenin önüne geçer. Hem az güneş, hem de koca saksılarda bol su yüzünden uzun süre ıslak kalan sığ kökleri çabuk çürümeye meyillidir.

{30887}

Fem Güçlütürk Kimdir?

Labofem mağazasında yarattığı sıra dışı yeşil evreni ile tanıdığımız Fem Güçlütürk, evde bitkilerle iyi geçinmenin sırrının onları gözlemlemekten geçtiğini söylüyor. Geçtiğimiz sene Muğla’nın bir köyüne yerleşerek Labofem markasına YouTube kanalı üzerinden devam eden Fem’in videolarında farklı bitki türlerini görebilir, bakımlarıyla ilgili pratik bilgiler edinebilirsiniz

Naz Gürlek
Naz Gürlek Tüm Yazıları