preloader

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

08.11.2021
Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Yazı Boyutu:

Doğayı yanı başımızda hissettiren yeşil dostlarımız için doğru saksı seçimleri yapmanın püf noktalarını kaleme aldık.

Son yıllarda iç mekân bitkileri özellikle de her dem yeşil bitkiler birçoğumuz için evlerimizin vazgeçilmez demirbaş üyeleri oldular. Bakmalara doyamadığımız, koyduğumuz köşenin anında havasını değiştiren, doğayı yanı başımızda hissettiren yeşil dostlarımızın en önemli tamamlayıcıları elbette saksıları. Doğru saksı seçimi ile iç mekân bitkilerimizin dekoratif yanlarını birkaç adım öteye taşımak mümkün. Ancak zengin saksı çeşitliliği kafanızı karıştırıyor, nasıl bir saksı seçmeniz gerektiği konusunda karar veremiyorsanız bitki-saksı eşleştirme rehberimize göz atın.

Saksı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saksının Alt Deliği

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak saksı seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli detay altının delik olup olmayacağı konusudur. Eğer bitki bakmaya yeni başladıysanız, altı delikli saksı ve saksı tabağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece bitkinizi fazla sulasanız bile, drene olan su deliklerden akacak ve bitkinizin kökleri çürümeyecektir. Şayet bitki bakımında uzmansanız, altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki dikiminizi yapabilirsiniz. Altı delik olmayan her türlü saksı içindeki bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz. Şayet altı delik olmayan daha dekoratif bir saksı kullanmak istiyor ama fazla sulamaktan çekiniyorsanız, bitkinizi altı delik plastik saksıda tutup, dekoratif olan saksınızın içinde yerleştirebilirsiniz.

Saksının Boyutu

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Bir diğer önemli husus, bitkinize uygun boyutta saksı seçimi yapmak olacaktır. Bitkinizi; kendi boyutundan çok daha geniş ve büyük saksılara dikmemenizi öneririz. Aksi takdirde bitki sadece köklerini geliştirmeye çalışacak ve üst gövdesi büyümeyecektir. Bitkinize uygun proporsiyonda, maksimum bitkinizin 1-1,5 katı büyüklüğünde bir saksı tercih etmek uygun olacaktır.

Saksının Materyali

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Bunların yanında, elbette en mühim detaylardan birisi de saksının materyalidir. Saksının materyali salt dekoratif şıklığı etkilemenin ötesinde, bitkinin sulama sıklığını da etkileyen bir faktördür. Örneğin plastik ve içi sırlı saksılar bünyesinde suyu tutarken, terracotta yani toprak saksı doğal, yaşayan ve nefes alan bir malzeme olduğu için toprak saksı içindeki bitkinin suyu daha çabuk buharlaşır. Bu nedenle toprak saksı içindeki bitkiler daha sık sulanır.

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Hangi Bitki İçin Hangi Saksıları Kullanmalı?

Gelelim farklı saksı tipleri ile hangi bitkileri eşleştirebileceğiniz konusunda size yardımcı olmaya. Aşağıda vereceğimiz farklı örneklerden yola çıkarak siz de hem bitkinizin ihtiyacı ve türüne göre hem de ortamınızın dekorasyon stiline göre seçim yapabilirsiniz.

Terracotta Saksı & Begonia Maculata

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Başlangıcı terracotta ile yapmak doğru olacaktır. Çünkü, toprak saksı en doğal, iç mekân bitkilerinizle en uyumlu olacak saksı türlerindendir. Genelde kendi doğal turuncu renginde satın alabileceğiniz terracotta saksıları birçok farklı formda tercih ederek çeşitlilik yaratabilirsiniz. Toprak saksının zamanla hafif renk değiştirmesi, sulama sonrası dışarıya attığı fazla maddelerin saksı üzerinde beyaz lekeler oluşturmasını seviyorsanız terracotta saksı kullanmaktan daha çok zevk alacaksınız. Özellikle bitkinin yaprağında veya çiçeğinde kırmızı – turuncu tonlarda renkler varsa saksı – bitki uyumu çok daha yüksek olmaktadır. Tıpkı arka yüzeyi kırmızı olan benekli begonia maculata ve yine arka yüzeyi morumsu bordo renkli alocasia amozanica bitkilerinin toprak saksı ile şahane eşleşmesi gibi.

Seramik Saksı & Pilea

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Seramik sanatçılarının çoğaldığı, desen desen birçok farklı seramik saksı tasarımlarına kolay ulaşabildiğimiz bir dönemdeyiz ve bitkilerimizi bu yaratıcı tasarımlarla buluşturmak çok keyifli. İster renk renk düz seramikleri tercih edebilir, isterseniz desenli parçalarla bitkinizi birleştirebilirsiniz. Bu noktada tavsiyemiz, desenli bir seramik saksı tercih edecekseniz, pilea gibi bitkinizin yaprağının desensiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde göze daha çok hitap edecektir. Tam tersi calathea, tradescantia gibi yaprağı desenli bitkileri de de düz renk seramik saksılarla eşleştirmek daha uyumlu bir görünüm sağlayacaktır.

Sepet Saksı & Monstera Deliciosa/ Deve Tabanı

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Boho stilin olmazsa olmaz materyalleri; hasırlar, sepetler, doğal kumaşlar, jüt ipler vb.dir. Bu tarz bir dekorasyonun içinde deve tabanı gibi büyük yapraklı tropik bitkilerin katacağı ferah ve iç açıcı hava ortamı daha da çekici hale getirecektir. Böyle bir stil içerisinde kullanılacak en doğru saksı sepet veya jüt saksı olacaktır. Saksının içi plastik muşamba kaplı olursa sulama işleminiz daha da kolay yapılacaktır, aklınızda olsun.

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Beton Saksı & Strelitzia/ Starliçe

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Endüstriyel bir tarza sahipseniz, ortamınızı grilerin ve koyu renklerin hâkim olduğu bir stille döşediyseniz, böyle bir yer için en uygun saksı beton saksı olacaktır. Betonun ham görünüşü; yine büyük yaprakları ile göz dolduran starliçe veya muz ağacı ile birleştiğinde ortamın çekiciliği çabasız bir izlenimle artacaktır.

Kumaş Saksı & Chamaedorea Elegans/ Şamadora

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Saksınızın biraz daha salaş ve farklı görünmesini istiyorsanız, kumaş saksılar sizin için iyi bir alternatif olacaktır. Kumaş saksı seçimi yaparken evinizdeki koltuk ve döşemelerin kumaşı, rengi, dokusu ile uyumuna dikkat edebilirsiniz. Yine kumaş saksınızın iç kısmının plastik kaplı olması sulama açısından daha kolay olacaktır. Kumaş saksıların avantajlarından gerçek anlamda faydalanabilmek için doğru materyal, kalitesi ve kalınlığı çok önemlidir. Kumaş saksı içinde direkt dikim yapmaktansa bitkinizi plastik saksıda tutup yerleştirmeniz daha kullanışlı olacaktır. Kumaş saksı ile dağ palmiyesi şamadora veya areka palmiyesinin uyumunu ise biz çok seviyoruz.

Büst Saksı & Nephrolepis/ Aşk Merdiveni

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda popüler olan büst saksılara en çok yakışan bitki türleri adeta büstün saçıymış izlenimi veren eğrelti türleri olmaktadır. Asplenium nidus (kuş yuvası bitkisi) ve nephrolepis (aşk merdiveni) büst saksınız için muhteşem 2 bitki türüdür. Başından çıkan yeşil yapraklarla heykel saksıyı adeta canlandıran eğrelti türlerini mutlaka büst saksılarla eşleştirmelisiniz.

Metal Saksı & Chlorophytum/ Kurdela Çiçeği

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Diğer sık kullanılan materyallerden birisi de metal saksılardır. Sıklıkla gri veya gold renk seçenekleri ile mevcut olan metal saksılar birden fazla tarza hitap etmektedir. Yine endüstriyel ve biraz daha soğuk bir tarz yakalamak istiyorsanız gri tonlarda metalleri tercih edebilir, tam tersine daha şık ve gösterişli bir stiliniz varsa altın rengi metal saksıları kullanabilir, rustik ve vintage bir dekorasyonunuz varsa bakır ve pirinç eskitme saksılarla istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz. Biz yeşil üzerine beyaz çizgileriyle ince yapraklı kurdela çiçeğinin ve yine benzer yaprak yapısına sahip ağaç gövdeli dracaena marginata bitkisinin metal ile birleşimini çok seviyoruz.

Makrome Askılı Saksı & Pothos/ Salon Sarmaşığı

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Son dönemin popüler tasarımlarından biri de makrome duvar süsleri ve asılabilir saksılar. Özellikle evi küçük olan, yeteri kadar alanı olmayanlar için asılabilir dikey bahçe çözümleri imdada yetişiyor. Makrome yardımıyla saksınızı tavadan sarkıtabilirsiniz. Bu tarz bir askılı saksı kullandığınızda yukarı doğru dikey uzanan bir bitki tercih etmek yerine, aşağıya sarkan sarmaşık türlü bitkiler göze daha çok hitap edecektir. Tıpkı pothos yani salon sarmaşığı gibi.

Ahşap Ayaklı Saksı & Sansevieria/ Paşa Kılıcı

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Bitkilerinizi yerleştirirken en önemli kriterlerden bir tanesi bitkinin doğru ışık almasıdır. Şayet bütün saksılarınızın boyu aynı olursa uzun gövdeli bitkilerinizin kısa olanlara gölge olabilir. Ayrıca her zaman bir tasarımda bizi sıradanlıktan çıkaracak öğe dinamik bir akış sağlamaktır. Bu nedenle, bazı bitkilerinizi ayaklı saksılara dikmeniz bu hareketliliği kolaylıkla yaratacaktır. Ahşap ayaklı bir sakıysa dikilmiş dikey formda bir paşa kılıcı veya euphorbia çok şık ve albenili olacaktır.

BONUS: Yosun Topu/ Kokedama

Bitkinize Uygun Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Sonuncu maddemizde bonus olarak sıra dışı bir örnek vermek istiyoruz. Bitki bakımını tüm saksı tiplerinden özgürleştirip, bitki toprağının canlı yosun ile kaplandığı bir Japon tasarımı olan kokedama sayesinde bitki bakım deneyiminin farklı bir biçimi ile tanışabilirsiniz. Yosun topu yani kokedama ile tanışmak.

Gözde Özuğur
Gözde Özuğur Tüm Yazıları