preloader

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Yazı Boyutu:

Otomobil yarışlarına ve adrenalin tutkunlarına ev sahipliği yapan Formula 1 pistlerinin gelmiş geçmiş en iyi pilotlarını bir araya getirdik. Lewis Hamilton’dan Niki Lauda’ya kadar Formula 1’in efsane isimlerini şimdi keşfedin.

Adrenalin ve hız tutkunlarını ekranlara ve pistlere kitleyen, dünyanın en popüler motorsporlarından Formula 1, tarihini efsane pilotları ile birlikte yazıyor şüphesiz. Biz de o tarihe ortak olalım ve pistlerde rekorlara ve başarılara imza atan Formula 1 pilotlarını bir araya getirelim istedik.

Juan Manuel Fangio

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Formula 1’in emekleme çağı olarak da adlandırılan 1950’lerde pilotların aynı zamanda mekaniker olmaları ve kendi araçlarını tamir etmeleri gerektiğinde müdahale edebilecek kapasitede olmaları beklenirdi. Bu dönemin en önemli isimlerinde biri ise, dört farklı markayla toplam 5 şampiyonluk kazanan Juan Manuel Fangio idi.

Sebastian Vettel

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Alman yarış pilotu Sebastian Vettel yarış kariyerine karting ile başlayanlardan. Yıllarca farklı kategorilerde yarıştıktan sonra Formula 1’deki ilk çıkışını 2007’de BMW Sauber takımıyla yaptı ve aynı yıl Scuderia Toro Rosso’ya katıldı. 2010, 2011, 2012 ve 2013’te dört şampiyonluk kazanan pilot Aston Martin takımında kariyerine devam ediyor.

Jim Clark

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Tarihin en yetenekli pilotları arasında sayılan Jim Clark, kısa ömrüne pek çok efsanevi an sığdırmış bir isim. Özellikle 1963 sezonunu domine edişi ve ilk şampiyonluğunu elde edişi ile tarihe kazınan pilot, adeta katıldığı tüm yarışları kazanmaya ant içmiştir.

{2694}

Lewis Hamilton

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

2020’de kazandığı 7’nci şampiyonluğun ardından en iyiler arasındaki yerini garantileyen Lewis Hamilton aynı zamanda 2008 senesindeki ilk şampiyonluğu ile en genç Formula 1 sıralamasında “şampiyon” ünvanını da elinde taşıyor.

Jackie Stewart

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

1969, 1971 ve 1973 senelerinde 3 kez dünya şampiyonu olan Jackie Stewart’ın lakabının Uçan İskoç olması boşuna değildir. 27 birincilik, 17 pol ve 43 podyumla adını efsaneler arasına yazdıran isim, pilotluk kariyeri sona erdikten sonra bu sporun daha güvenli olması adına yapılan çalışmalara öncülük etmiştir. Robbie Williams’ın 2000 tarihli Supreme klibi de Stewart’a adanmıştır.

Andreas Nikolaus ‘Niki’ Lauda

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Formula 1 yarışlarının en ihtişamlı dönemini anlatan Rush filmi, dünyanın en sıkı rekabetlerinden birini konu alır. Bu rekabetin mantıklı, disiplinli ve mükemmeliyetçi tarafı Niki Lauda, kazandığı 54 podyum, 25 galibiyet ve 3 şampiyonluk ile adını en iyiler arasına yazdıran isim olur.

Fernando Alonso

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

1981’de Oviedo, İspanya’da doğan Fernando Alonso, Formula 1’deki ilk çıkışını 2001’de Minardi takımıyla yaptı. 2005 ve 2006’da Renault ile iki Formula 1 Dünya Şampiyonası kazanan pilot dönemin üst üste şampiyonluk kazanan en genç ismi oldu. Formula 1 kariyerinde 32 Grand Prix yarışı kazandı ve 103 kez podyumda bitirdi.

{126409}

Alain Prost

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Formula 1 sporunun değişiminin öncülerinden Profesör lakaplı Alain Prost, istatistiki olarak en iyi Fransız pilot. 51 zafer ve 4 şampiyonlukla bu klasmanın en iyi sürücülerinden olan Prost, 80’ler ve 90’larda yaşanan teknolojik geçiş dönemine de en iyi uyum sağlayan isimlerden.

Max Verstappen

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

1997 doğumlu olan Max Verstappen’in 2021 ve 2022’de iki yıl üstü üste Formula 1 şampiyonluğu bulunuyor. Formula 1 tarihindeki ilk çıkışını 2015’te Toro Rosso ile 17 yaşında yapan pilot aynı zamanda spor tarihinin en genç pilotu olarak da tanınıyor. Kendine has sürüş tarzıyla tanınan Max Verstappen, geleceğiyle de heyecanlandıran isimlerden.

Ayrton Senna

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Hız tutkusunu 13 yaşında katıldığı ilk kart yarışı ile deneyimleyen, 17 yaşına geldiğinde Güney Amerika Kart birinciliği kazanan Ayrton Senna, F1 pistlerine çıktığında 23 yaşındadır. 41 kez yarış birinciliği ve 3 kez dünya şampiyonluğu kazanan Brezilyalı pilot, San Marino Grand Prix’inin 7. turunda geçirdiği kaza sonucu 34 yaşında hayatını kaybeder.

Mika Pauli Hakkinen

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

Kariyerine 1991 sezonunda Lotus ile başlayan ve 1993’te McLaren’e transfer olan Mika Hakkinen, Uçan Fin ve Buz Adam lakaplarıyla anılır. Takımının pilotluğunda iki kez dünya şampiyonu olan Finlandiyalı pilot, halen Alman Binek Otomobiller Şampiyonası’nda yarışmaya devam ediyor.

Michael Schumacher

Formula 1 Pistlerinin Efsane Pilotları

155 podyum, 91 GP zaferi ve 7 şampiyonluk… Sahip olduğu olağanüstü istatistiklerle F1 tarihinin en büyük ismi sayılan Michael Schumacher, sporun Almanya’da tutkuyla takip edilmesinin de birincil nedenlerinden. 1996 senesinde İspanya’da yağmur altında kazandığı yarışın ardından Yağmur Ustası lakabıyla anılan Alman pilot, 2013 senesinde Fransız Alpleri’nde kayak yaparken geçirdiği kazadan beri tedavi görüyor.

Formula 1’in Kırmızı Pilotları Charles Leclerc ve Carlos Sainz’in hayatları ve başarılarını okumak için tıklayın.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları