preloader

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

18.01.2022
Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Yazı Boyutu:

Silikon Vadisi’nden taşınmaya başlayan teknoloji şirketlerinin yeni adresi neresi? Bu soruya cevap vermeden önce Silikon Vadisi için işler nasıl bu noktaya geldi, kısaca bakalım.

Teknoloji haberlerini takip eden herkesin bildiği üzere Silikon Vadisi uzun yıllardır dijital dünyanın merkez üssü görevini üstleniyor. Bu durum teknolojik gelişmelerin zirve yaptığı son 20 yılın çok öncesine dayanıyor. Silikon Vadisi, elverişli iklim koşulları, eğitim fırsatları ve sunduğu iş imkânları nedeniyle yüzyılı aşkın bir süredir özellikle teknoloji odaklı iş endüstrileri alanında çalışanlar için cazibe merkezi oldu.

Ancak son dönemlerde Silikon Vadisi için işler tersine dönüyor gibi. Çünkü özellikle pandemi sonrası süreçte büyük teknoloji şirketlerinin Silikon Vadisi’nden taşınmaya başladığına şahit oluyoruz. Peki ama teknoloji şirketlerinin yeni adresi neresi? Bu soruya cevap vermeden önce Silikon Vadisi için işler nasıl bu noktaya geldi, kısaca bakalım.

Silikon Vadisi’nde olmak uzun yıllar boyunca teknoloji şirketleri için tam anlamıyla bir prestijdi aslında. Bu nedenle birçok şirket ve çalışan yıllardır zor yaşam ve çalışma koşullarına katlanarak Silikon Vadisi’nde var olmaya devam etti. Ta ki pandemiye kadar… Uzaktan çalışma Silikon Vadisi’nin de kaderini değiştirdi. Uzun süre işe gidemeyen çalışanlar o şaşalı ofislere, pahalı restoranlarda yedikleri öğle yemeklerine ve bölgenin tüm o sözde havalı ve fahiş fiyatlı yaşantısına ihtiyaçları olmadığının farkına vardılar. Ve kaçış başladı. Tropik sahil kasabalarına kaçtılar. Gürcistan gibi daha uygun fiyatlı yerlere kaçtılar. Teksas ve Florida gibi gelir vergisi olmayan eyaletlere kaçtılar. Austin tüm bu yeni rotaların arasında teknoloji sektörü açısından yıldız gibi parlıyor.

Silikon Vadisi’nden Silikon Tepeleri’ne Yolculuk Başladı

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Son yıllarda birçok açıdan Kaliforniya eyaletine göre daha elverişli koşulları öne çıkan Teksas, bu anlamda teknoloji devleri için yeni bir merkez olma yolunda ilerliyor. 1980’lerden beri Silicon Hills ismi ile anılan bölgeye, Kasım 2021 verilerine göre 2020 yılı içinde 35 şirket taşınmış durumda. Austin merkezli VC firmalarının yatırımları, büyüme aşamasındaki ve sonraki aşamadaki şirketlerden ziyade daha erken aşamadaki girişimlere yönelme eğiliminde. Ancak bu hızla değişiyor, çünkü bölgeye inanılmaz bir talep var.

Örneğin; Hewlett Packard Enterprises 2020 yılında şirket merkezini San Jose’den Teksas’a taşıma planlarını duyurdu. Oracle da bazı operasyonlarını Kaliforniya’da tutmayı planlarken, genel merkezini Kaliforniya, Redwood City’den Austin’e taşımayı planladığını açıkladı. Şirket, bu değişim Oracle’ın büyüme adımları içinde önemli bir yeri olduğunu ve personeline esneklik sağlayacağını belirtti.

Elon Musk Tesla’yı Teksas’a Taşıyor

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Büyük teknoloji şirketlerinin yanı sıra, girişimciler ve CEO’lar da Austin’e akın ediyor. Örnek olarak, son zamanlarda bir milyar doların üzerinde değerleme ile 100 milyon dolar toplayan İsrail merkezli bir girişim olan Papaya Global’in Austin’de 32 çalışanı var. Bu, daha önce Silikon Vadisi’nin ötesine bakmayacak olan ve şimdi Austin’i seçen birçok şirketten sadece biri.

LinkedIn verileri, Mayıs 2020’den Nisan 2021’e kadar ABD’nin büyük şehirlerine göç eden teknoloji çalışanları açısından kazananın Austin olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre her 10 bin çalışandan 217’si Austin’i tercih ederken bu oran San Francisco için 10 binde yalnızca 80.

Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın CEO’su Elon Musk, şirketin merkezinin Kaliforniya’danTeksas’a taşınacağını duyurdu. Dropbox’ın CEO’su kısa süre önce Austin’da bir ev satın aldı ve oraya kalıcı olarak yerleşmeyi planlıyor. Splunk CEO’su Douglass Merritt de bir süre önce Austin’da bir ev satın aldı ve bu evi daimi adresi haline getirmeyi planlıyor.

{774563}

Girişimciler ve Teknoloji Şirketleri Neden Austin’e Göç Ediyor?

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Teknoloji aslında Austin’ın yeni tanıştığı bir endüstri değil. Aksine, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının geçmişte de Austin’de ofisleri vardı. Apple, Facebook ve Google’ın pandemiden önce Austin’deki ofislerinde çalışan binlerce çalışanı bulunuyordu. Apple, Austin’deki ilk ofisini 25 yıldan uzun bir süre önce açtı ve şu anda bölgeye daha fazla teknoloji işi sağlamak için orada daha yeni milyar dolarlık bir kampüs inşa ediyor.

Ek olarak, Dell’in Teksas’ta bulunan Dell Technologies merkezi de Austin’e oldukça yakın. Dell’in dünya genelindeki 158 bin çalışanından 13 bini yani yani küresel çalışanlarının yaklaşık yüzde 8’i Teksas’ta çalışıyor. 1997’de Austin’de ilk yarı iletken üretim tesisini açan Samsung’u da atlamayalım.

Austin En Kapsayıcı Şehirlerden Biri

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

ABD’de de ülke çapında hem teknoloji hem de ötesinde farklı endüstrilerden birçok işletme, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusundaki politikalarını geliştirmek için çaba harcıyor. Teknoloji şirketleri bu konuyu fazlasıyla ciddiye alıyor. Bu durum Austin merkezli şirketler için geçerli. Bu noktada LGTBTQ+ dostu şehirlerden biri olan Austin bu özelliği ile ABD’deki en kapsayıcı şehirlerden biri. Austin, 2017 yılında yapılan bir araştırmada dünya çapında LGBTQ+ dostu şehirler arasında üçüncü sırada yer aldı.

{773947}

San Francisco’da Yaşamak Silikon Vadisi Çalışanları İçin Bile Pahalı

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Silikon Vadisi’ndeki bazı çalışanların altı haneli maaşlarla bile zar zor geçindiği artık yeni bir haber değil. Körfez Bölgesi’nde yaşamanın maliyeti çılgınca. Bazı çalışanların maaşlarının yüzde 40 ila 60’ı kiraya gidiyor. Austin’de tek yatak odalı bir dairenin ortalama kirası bin 200 dolar. San Francisco’da tek yatak odalı bir daire için ortalama kira ayda 2 bin 650 dolar. İki şehrin yaşam maliyetleri arasında ciddi bir uçurum var. NerdWallet verilerine göre, San Francisco’da yaşamak Austin’e göre yüzde 98 daha pahalı. San Francisco’da konut maliyetleri yüzde 242, nakliye masrafları yüzde 52, yeme-içme yüzde 37, eğlence yüzde 32 ve sağlık masrafları Austin’e göre yüzde 20 daha yüksek.

Yüksek Vergi Oranları Şirketleri ve Çalışanları Bezdirdi

Silikon Vadisi’nden Teksas’a Büyük Teknoloji Göçü

Bazı teknoloji şirketleri, pandemi sırasında kalıcı bir uzaktan çalışma politikası başlattı ve bu durum birçok çalışan için müthiş bir fırsat oldu. Silikon Vadisi çalışanları kendi işlerinde maaşlarını kazanmaya devam ederken, yaşam koşulları daha uygun olan şehirlere taşındılar. Göçün ardındaki bir diğer neden Kaliforniya’da oldukça yüksek olan kişisel gelir vergi oranı idi. Oysaki bu vergi bazı eyaletlerde yok. Teksas da bu eyaletlerden biri.

Son günlerde çıkan haberler de teknoloji şirketlerinin Austin’de ciddi bir büyüme yakaladığını ve yatırımcıların onları desteklemekten memnun olduğunu gösteriyor. Yakın zaman önce Austin merkezli birkaç şirket daha unicorn statüsüne ulaştı. WorkRise, Firefly Aerospace ve Zebra gibi şirketler en az 1 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı.

Bu hızlı büyümenin bazı olumsuzlukları da yok değil. Bunlardan biri, Austin’in yakın zaman içinde giderek artan nüfus ve talep ile hayat pahalılığı açısından Silikon Vadisi’ne benzeyebileceği. Bu bir ihtimal. Kaldı ki araştırmalara göre; Austin yerel halk için şimdiden pahalılaştı, ancak diğer ABD’nin teknoloji merkezlerindeki şehirlerin ekonomilerine kıyasla hâlâ önemli ölçüde daha düşük bir yaşam maliyeti sunuyor. Şehir ayrıca müzik, sanat, yeme-içme gibi konularda çok zengin bir kültüre ve fırsatlarla sahip. Tüm dünyadan katılımcıları ağırlayan müzik, film ve teknoloji festivali South by Southwest (SXSW) her yıl Austin’de düzenleniyor. Tüm bu özellikleri ile Austin, sadece ABD içinden değil, tüm dünyadan en yetenekli teknoloji girişimcilerini çekebilecek özellikleri ile hâlâ keşfedilmeyi bekliyor.

Savaş Önemli
Savaş Önemli Tüm Yazıları