preloader

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Yazı Boyutu:

Yeşili destekleyen, geleceği ve doğayı bu yönüyle düşünen ve faydalı girişimlerde bulunan yapıları, sizin için bir araya getirdik.

Bugün geldiğimiz ve dünyayı getirdiğimiz noktaya bakınca bir şeylerin yanlış gittiğini açıkça görebiliyoruz. Yine de sorunların kaynağını tespit eden, bu sorunlara yönelik barışçıl öneriler getiren, harekete geçerek bizi sürdürülebilir çözümlere bir adım daha yaklaştıran girişimler yok değil. Biz de bu ilham verecek, size, belki de bilmediğiniz alanları gösterip yeni ufuklar açacak, merkezine doğayı alan yeşil girişimleri bir araya getirdik.

Alternatif Yakıt Girişimleri

Waitrose, dağıtım kamyonu filosuna gıda artıklarından elde edilen yakıtla güç sağlıyor. Bu yenilikçi yaklaşım sadece maliyetleri düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda gıda israfının ve taşımacılık sektöründeki karbon emisyonlarının azaltılmasına da yardımcı oluyor. Waitrose’dan online alışveriş yapan ya da küçük John Lewis teslimatları alan müşteriler, ürünlerini elektrikli minibüslerle teslim almaya başladı. John Lewis Ortaklığı daha önce, 4.800 araçlık filosunu 2030 yılına kadar fosil yakıtlardan uzaklaştırmak için teslimatlarda elektrikli kamyonet kullanımını genişletmeyi planladığını duyurmuştu. Şirket 2021’in başlarında, Waitrose.com gıda teslimatları ve küçük John Lewis siparişleri için 1.700 teslimat aracını elektrikliye dönüştürmek üzere iki yeni araç tasarımının denemelerini gerçekleştirdi. Bu geçişin yılda yaklaşık 20.000 ton karbondioksit tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor.

İnovatif Çevre Teknolojileri

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Tüketicilerin yaklaşık yüzde 80’i, gelecek nesiller için gezegeni kurtarmak adına fark yaratabilmek istiyor. Bu tüketicilerin yüzde 66’sı çevre dostu ürünler ve hizmetler satın almayı tercih ediyor. Ecording, tüketicilerdeki bu arzuyu gören ve geliştirdiği inovatif yaklaşımlarla iş ortaklarını doğa dostu çözümler üretmesi için teşvik eden bir girişim. Bunu nasıl mı yapıyor? Geliştirdikleri, ağaçlandırılması gereken, ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçları ecoDrone’lar ile.

Doğal ekosistemdeki ağaçların toprağa düşen tohumlarla yeniden hayat bulmaları sürecinden esinlenilerek tasarlanan ecoDrone, 10 dakika içinde 2500 adet tohum topu atışı gerçekleştiriyor. Bu yenilikçi yapı, iklim krizine karşı uygulanan geleneksel yöntemlere göre %330 daha az maliyetli bir mücadele yöntemi. Ulaşılması zor alanlarda ekim kabiliyeti sağlayarak 6 kat daha verimli ağaçlandırmayı da mümkün kılıyor. Peki siz tüketiciler olarak ecoDrone’u nasıl kullanabilirsiniz? Anadolu Efes’in üretilen özel yeşil ürünlerine özgü kurumsal projesi ve bu girişimle tanışmanız, şişeler üzerindeki QR kodu okutarak ağaçlandırmaya katkı sağlayabileceğiniz en iyi örneklerden biri.

Biyoplastik Üretimi

Çöpe giden besinler ve fosil kaynaklardan plastik üretimi birbirinden bağımsız konular olarak görülse de ikisinin ortak bir noktası var; iklim krizini büyütmek. Plastic Move, yılda çöpe giden 5 milyar bayat ekmekten doğada 3 ayda kaybolabilen ve maliyeti düşük biyoplastik hammadeler üreten bir girişim. Pipet gibi tek kullanımlık, deterjan kabı gibi sert ambalajlar ve filament gibi endüstriyel ürünlere kolayca adapte edilebilen biyoplastik doğayı korurken kullanıcılarına da yüksek değer önerili ürünler sunuyor. Bu yöntemle üretilen her 1 kilogram plastik ile 6 kilogram karbondioksit salınımının önlendiği düşünülürse besin atıkları ve plastik kullanımı konularında önemli adımlar atılabilir.

Kent Bahçeciliği

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Dünya çapında kent bahçeciliği, sürdürülebilir bir yaşama açılan ilk pencere olarak görülüyor. Zira lokasyonunuza bağlı olarak bahçenizi yürüme mesafesindeki lokal arazilerde veya teras katlarında kurabiliyorsunuz. Bunun en iyi işleyen modelini Vancouverdaki The Fairmont Waterfront Hotel hayata geçirdi; yiyecek üretimi ve bitki seracılığı yapılan iki ayrı teras projelendirdi.

Bu teraslardaki bitkiler hiçbir zirai ilaç, fosil yakıt veya başka zararlı kaynak kullanılmaksızın yetiştiriliyor ve buradan çevredeki marketlere dağıtılıyor. Yeşil teraslar aynı zamanda yağmur sularının yoğunluğunu dengeliyor, hava kalitesini artırıyor ve yeniden üretimin önünü açıyor.

Sürdürülebilir kentleşmeyle ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

Sıfır Emisyon Dahil Kirliliğin Önlenmesi

Kirliliğin önüne geçilmesi, kuruluşlar tarafından benimsenen en yüksek profilli sürdürülebilir uygulama girişimlerinden biri ve iş operasyonlarının daha az kirlilik veya karbon emisyonu yaratacak şekilde değiştirilmesini içeriyor. İş operasyonlarının çevreyi nasıl kirlettiğini göz önünde bulundurarak onlara toksik olmayan maddelerin kullanımı ve mümkün olan yerlerde malzemelerin yeniden kullanılması dönüşümünü sağlıyor. Alliance of Water Stewardship, bu çerçevede su yönetimini savunuyor. Su, sanitasyon ve hijyen açısından ortak endişeleri değerlendiriyor ve ardından insanlara, ekonomiye ve doğaya fayda sağlayan anlamlı bireysel ve kolektif eylemlerde bulunuyor.

Dikey Tarım

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Havada bitki yetiştirme bilimi, besinlerinin tedarik zincirini kontrol etmek ve kendi taze sebze meyvesini yetiştirmek isteyen insanlar için yepyeni kapılar araladı. Tower Gardens ile yapılan dikey tarım birkaç senedir gündemde olsa da insanlar halen bitki yetiştirmek için organik toprak ve hektarlarca alana ihtiyaçları olduğunu sanıyor. Oysa tarımı yeniden düşünmeye teşvik eden bu girişimle, topraksız ve %95 daha az suyla çok çeşitli bitkiler yetiştirmeniz mümkün; evinizde bile. Bunun yanı sıra dikey olarak ilerlemek %90 daha az yer kullanımına da ihtiyaç duyduğu için geleneksel yöntemlere kıyasla size engel olan tek şey tavan oluyor. Bu da demek oluyor ki favori meyvelerinizi, sebzelerinizi ve bitkilerinizi dış mekânlar kadar LED ışıklar yardımıyla iç mekânlarda da yetiştirebiliyorsunuz. Bu kule mantığı, geleceğin tarımına da yön verecek gibi görünüyor.

Yenilenebilir Enerji Dönüşümü

Yenilenebilir enerjiye geçiş, kirlilik ve emisyon azaltımı açısından sıfır emisyon içeren yeşil girişimin bir parçası olarak değerlendirilse de güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, dalga enerjisi, hidroelektrik, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi ve nükleer enerji gibi fosil yakıt bazlı olmayan enerji kaynakları gibi alternatif enerji kullanımı yoluyla ayrı bir sürdürülebilirlik girişimi olarak da kabul edilebilir. Örneğin, Apple’ın tüm perakende mağazaları, ofisleri ve veri merkezleri 2018’den bu yana %100 yenilenebilir enerjiyle çalışıyor. Google’ın veri merkezleri ve diğer operasyonları her sene 735.000.000 kWh yeşil enerji kullanıyor.

Yeşil Tasarım Uzmanlığı

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Dünya için yeni normalolan dikey orman binalar, doğayı nasıl dönüştürecek biliyor musunuz? Yeşil tasarım uzmanları, özellikle hava kirliliğinden muzdarip Dubai, Meksika ve Çin gibi ülkelerdeki uzun binaların tamamını bitkilerle kaplayarak, onları, birer filtre olarak kullanmaya başladı. Örneğin, Meksikodaki Manuel Gea Gonzalez Hastanesinin yüzeyindeki petekler günde yaklaşık 1000 otomobilden çıkan zararlı gazları absorbe ediyor.

Tedarik Zincirinin Yeniden Tasarımı

Eğer sürdürülebilir bir işletme, özellikle benzer bir odağa ve kimliğe sahip olmayan tedarikçilerle çalışıyorsa, bu konuyu çözüme kavuşturmadan kendini gerçekten sürdürülebilir odaklı olarak göremez. Tedarikçilerin sürdürülebilirlik gerekliliklerini nasıl karşılamaları gerektiğini belirten Toyota’nın Tedarikçi Sürdürülebilirlik Kılavuzu içinde yer alan çevresel etki yükümlülükleri hakkındaki bölüm bu açıdan dikkate değerdir: çevre yönetimi sistemi, sera gazı emisyonlarının azaltılması, su ortamı üzerindeki etkinin azaltılması, geri dönüşüm temelli bir toplum ve sistem oluşturulmasına katkı, kimyasal maddelerin yönetimi, doğa ile uyum içinde bir toplum kurulması.

Akıllı Gıdalar

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Hayvansal ürünlerin yerine geçebilecek birer alternatif olma fikriyle ortaya çıkan yeni nesil akıllı gıdalar, birçok tüketici tarafından öncelikli gıda ürünleri olarak görülüyor. Beslenmede önemli bir yer tutan et, tavuk, süt ve süt ürünleri, balık ve balık ürünleri bugün birçok tüketici tarafından tedirginlikle tüketiliyor. Sürü sağlığını koruyabilmek için zorunlu olarak uygulanan önleyici hayvan sağlığı çözümleri ne yazık ki insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Eğer gıdalar insanların besin ihtiyaçlarını karşılamak için üretiliyorsa, onların sürdürülebilir olduğu kadar sağlıklı olması da gerekiyor. Hyggefood Company Türkiye de bu açığı kapatacak bitkisel kaynaklı, sürdürülebilir ve besin değeri yüksek yeni nesil gıdalar üreten ilk Türk girişim şirketi. Türkiyenin topraklarında yetişen binlerce özel bitkinin, tohumun içeriklerini gıda teknolojisiyle birleştirerek yeni nesil gıdalar üretiyor ve yoğun tempo içinde çalışan insanların yemek yeme deneyimlerini daha kaliteli ve sağlıklı hale getirmeyi hedefliyor.

Mimari Malzeme Devrimi

Solar cam, enerji üretiminde devrim yapmaya hazırlanıyor. Çatı, tavan pencereleri, cepheler ve pencerelerde geleneksel yapı malzemelerinin yerini almak üzere tasarlanan güneş camı, günlük hayatımıza sorunsuz bir şekilde entegre olurken verimli bir şekilde enerji üretiyor. Sürdürülebilirlik alanında solar camla tanınan şirketlerden biri Onyx Solar. Yapı malzemelerine entegrasyon için fotovoltaik cam tasarımı ve üretiminde uzmanlar. Onyx Solar’ı güneş camı, bir yapı malzemesi olarak hizmet verirken temiz enerji üretmek için çeşitli inşaat projelerinde kullanılıyor, ve sürdürülebilir ve enerji tasarruflu bina tasarımlarına katkıda bulunuyor.

Yeni Nesil Materyaller

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Moda endüstrisinin dünyadaki su kirliliğinin %20’sinden sorumlu olmasına ve kumaşları üretmek ve boyamak için kullanılan zehirli kimyasalların birçok tekstil çalışanının sağlığını olumsuz etkilemesine karşı yeni nesil bir materyal kullanılmaya başlandı; deniz yosunu. Alman-İsrail firması Algalife, algleri kullanarak elyaf ve boya geliştirdi. Sıfır atıklı kapalı döngü bir model kullanan Algalife, yetiştirme sırasında sadece günışığına ve suya ihtiyaç duyuyor. Doğayla barışık olduğu kadar giyen kişinin cildine de zarar vermeyen bu yeni nesil boyarmaddenin keşfi, doğanın kendini iyileştirmesi adına akılcı bir çözüm olabilir.

Süpermarket Bitki Bahçeleri

Hollanda’da yer alan Albert Heijn süpermarketi, kentsel tarıma yönelik ilgiye cevaben mağaza içi bitki bahçelerini hayata geçirdi. Bu sayede müşteriler, bahçe için yer ya da zamana ihtiyaç duymadan taze bitkilere kolayca ulaşabiliyor. Süpermarket, bitki bahçesinin bakımını üstlenerek alışveriş yapanlar için kolaylık sağlıyor. Ürün bölümünde, iki duvarı taze otlarla kaplı 8 metrekarelik bir alan bulunuyor. Müşteriler bitkilerden istedikleri otları seçip satın alabiliyor.

Global Yeşili Koruma Politikaları

Geleceğe Yön Verecek Yeşil Girişimler

Günlük hayatımızda kullandığımız pek çok ürün bir şekilde ağaçların kesilmesine neden olarak üretiliyor. Ağaçların bu kontrolsüz kaybı da bugün mevcut sera gazı salınımının %20’sinden sorumlu. Greenpeace gibi çevre örgütleri ve bilinçli tüketiciler birçok firmayı bu konu ile alakalı önlem almaya zorluyor. Hershey Company, kullandığı palm yağının %100’ünün izlenebilir kaynaklardan geldiğinin garantisini veriyor. Ürünlerinde kullandıkları palm yağı üretilirken hiçbir ağacın kesilmediğinin garantisini veriyor.

Plastik Şişelere Alternatif

Plastik şişe atıklarıyla ilgili artan endişelere rağmen, küresel tüketim artmaya devam ediyor ve her dakika bir milyon şişe satılıyor. Diğer yandan ücretsiz musluk suyu programları gibi girişimler ve kullanılmış şişelerden güneş ampulleri gibi icatlar olumlu adımlar atıldığını gösteriyor. VeganBottle, bitki bazlı, tamamen biyolojik olarak parçalanabilen biyoplastik kullanarak geleneksel plastik şişelere çevre dostu bir alternatif sunuyor. VeganBottle, Lyspackaging tarafından şeker kamışından üretilen ve şişesinden kapağına ve etiketine kadar her parçası biyolojik olarak parçalanabilen %100 biyobozunur bir seçenek.

Geleceğin profesyonel yaşantısına yeni bir perspektif kazandıracak, çevre dostu yeşil meslekleri öğrenmek için tıklayın.

Zeynep Özar Berksü
Zeynep Özar Berksü Tüm Yazıları