preloader

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

24.06.2021
Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Yazı Boyutu:

İstanbul'daki evini bırakıp Fethiye'ye yerleşen gazeteci-yazar Bahar Akıncı kendi izlenimlerini anlattı… Fethiye'nin en iyi otellerinden plajlarına kadar bilmeniz gerekenleri keşfedin.

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Bahar Akıncı

Kasım 2020’de, İstanbul’daki evimi bir arkadaşıma kiralayarak ve minik arabamın bagajına 1 valiz, 2-3 küçük koli atarak bir günde taşındım Fethiye’ye… Mutfağımda bulaşık makinem, banyomda ise çamaşır makinem yoktu ama denize bakan küçücük terasım bana çok şey vadediyordu. Bisiklet yolları, parklar, antik kentler, trekking rotaları, muhteşem Likya Yolu, yamaç paraşütü, bozulmamış köyler, temiz gıda ve uçsuz bucaksız koylar. Bu yazı, kendini artık yarı Fethiyeli gören bir gezginin 7 aylık Fethiye izlenimleri… Fethiye Merkezi, koylar, köyler, antik kentler, ormanlar sizi bekliyor.

Fethiye’ye Neden Gitmeli?

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Türkiye doğayla tarihin buluşmasına ev sahipliği yapan sayısız köşeyle dolu… Fethiye de o buluşmaların en güzelini harmanlayarak sunuyor. Fethiye, Akdeniz kıyılarında kurulduğundan günümüze kadar yerleşimin kesintisiz sürdürüldüğü nadir yerlerden Telmessos Antik Kenti üzerine kurulu. Kent adını tanrı Apollon’nun oğlu Şair Telmessos’tan almış. Karia ve Likya arasında bir sanat-kültür ve ekonomi merkezi olmuş. İki yıl öncesine kadar neredeyse sadece İngiliz, Alman, Rus, Hollandalı ve Çinli turiste kucak açan Fethiye, pandemiyle birlikte beğeni çıtası daha yüksek yerli turistler için de bir alternatif haline gelmeye başladı.

İyi tarım uygulamalarıyla alternatif menülere sahip lokantalar çoğaldı, Likya yolunu yürümeye hevesli yerli gezgin sayısı arttı, oteller yenilendi, mimarisi göz kamaştıran yeni küçük oteller açıldı ya da doğanın içinde hizmet veren tiny house’ların, glampinglerin sayısı arttı. Aynı gün içinde yelken eğitimi almak, havluyu omuza atıp denize girmek, bisiklete binmek, doğada yürümek, antik şehir ziyaret etmek, bir köy kahvesinde yarenlik etmek ve tüm bunların üzerine gün batımında, harika bir sofraya oturmak Fethiye’de mümkün.

Fethiye Merkezi’nde Nereleri Görmeli?

Fethiye Kordon Boyu

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Spor yapandan piknik yapana, köpek gezdirenlerden balık tutanlara Fethiyelilerin ortak yaşam ve nefes alanı… Yaz aylarında hava sıcaklığına bağlı olarak sabah erken saatlerde ya da akşamüzeri hareketleniyor. Kış ve bahar aylarında ise her saat cıvıl cıvıl. Marina’dan Çalış Plajına kadar uzanan bisiklet yolu 7 km. Bisklet yolunun sonunda yer alan ve Fethiye’ye de adını veren Şehit Fethi Bey Parkı ise Türkiye’de gördüğüm en güzel parklar arasında. – Bisiklet kiralmak için en iyi adres: Kordon’da yer alan Atlas Pedal! Dağ bisikletinden e-bike’a kadar pek çok seçenek var ve rotalar konusunda çok yardımcı oluyorlar.

Tarihi Çarşı Paspatur

Fethiye’nin tarihi çarşısı Paspatur cumbalı evlerden oluşan nefis bir mimariye sahip. Bazı dükkanlar tarihe ve estetiğe çok özen gösterseler de bazı dükkanların dijital neonlar veya plastik baskı afişler göz yoruyor. Yine de gezmesi keyifli; giyimden aksesuar ve el sanatlarına çok güzel mağazalar ve minik kafeler bulabilirsiniz.

Balık Pazarı

Bir akşam yemeğinizi bir Fethiye klasiği olan Balık Pazarı’na ayırın. Ortadaki balık tezgahından balığınızı alın ve cıvıl cıvıl meyhanelerin birinde pişirtin. Yanında mezelerinizle güzel bir günü noktalayın.

Köylü Pazarı

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Her cuma günü, Belediye’ye ait pazar alanında kuruluyor. 1970’lerde başlayan pazarın geleneği ¨hale verecekten az, kendimize yetecekten fazla¨. Civar köylerden gelen üreticiler hormonsuz, ilaçsız, bahçe mahsüllerini tezgaha çıkarıyor.

Fethiye Arkeoloji Müzesi

Fethiye çevresindeki antik kentlerden çıkan, M.Ö. 3000 yılından Bizans dönemine uzanan tarihi eserler sergileniyor. Her gün 08.00- 08.00 – 19.00 saatleri arasında açık. Giriş ücretsiz.

{774093}

Amintas Kaya Mezarları & Thelmessos Antik Kenti

MÖ 4. Yüzyıla tarihlenen Likya Krallığı mezarları, Fethiye genişleyince şehrin ortasında kalmış. Etrafındaki apartman ya da evlerle enteresan bir tezat oluşturuyor. Yüksek rütbeli askerler ve krallar için inşa edilen mezarlar gerçekten büyüleyici. Kral Mezarlarının tepesindeki Thelmessos Antik Kenti kalıntılarından çok bir şey kalmamış olsa da üşenmeyip yukarı kadar tırmandığınızda, çok güzel bir manzara sizi bekliyor. Yaz aylarında 08.30 – 17.30 arası açık, müzekart geçerli.

Çalış Plajı

Plaj bu sene yenileniyor, temizleniyor, bisiklet yolu ve yürüyüş parkurları, güneşlenme terasları oluşturuluyor, Türkiye’nin en önemli ihtiyaçlarından biri olan engelli plajı yapılıyor. Çalışmaların Haziran ortası gibi tamamlanması planlanıyor. Şehrin hemen içinden denize girmek için Çalış fena bir alternatif değil ama doğa, yürüyüş, dalış meraklısıysanız merkezden çıkıp koyları keşfetmenizi aracınız olmasa da yürüyerek ya da dolmuşlarla Fethiye Merkezi’nin diğer ucunda bulunan yarımadayı keşfetmenizi öneririm.

Fethiye Yarımada

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

İşte Fethiye merkezinde neden kalalım, neden konaklayalım sorusunun belki de en güzel cevabı. Fethiye Limanı’nın batı yönünü çevreleyen 7 kilometrelik yarımada üzerinde deniz ve çam ağaçlarının kaynaştığı Aksazlar, Samanlık, Kuleli, Boncuklu gibi birbirinden güzel pek çok koy bulunuyor. Conde Nast Travel Dergisi ve The Times Magazine tarafından 2021’de görülmesi gereken oteller listesine giren Hillside Beach Club da bu yarımadanın sonundaki Kalemya Koyu’nda yer alıyor. Küçük ve Büyük Samanlı, Help Beach temiz, derli toplu işletmelerden bazıları. Boncuklu Koyu’ndaki Sea Me’de ise Tulum vari bir atmosfer yaratılmış. Fethiye Yarımada’daki koyların işletmelere kiralanması konusundaki tartışmalar halen sürse de işletmesiz koylardaki çöp dağları maalesef bir Türkiye gerçeği. Kayaköy’den 3,5 kilometre patika ile inilen Darboğaz’da yaz boyunca her hafta çevre gönüllüleri tarafından toplanan tonlarca çöp, doğayı ve bu cennet ülkeyi ne kadar hor kullandığımızın bir örneği!

Şovalye Adası

Çalış Plajı’nın karşısında, 15. yüzyılda Rodos Şövalyeleri’nin yaşadığı, ismini de buradan alan, araç yolu ve dolayısıyla araç da bulunmayan, patika yürüyüş yollarına sahip bir ada. Keşke daha az yapılaşma olsaymış diyorsunuz gezerken. Çalış Plajı’ndan adaya tekneyle geçebiliyorsunuz. Ada restoran isminde tatlı bir restoran Fethiye merkeze 6 kilometre uzaklıkta.

Merkezdeki Şık Oteller

Yacht Bohem, Yacht Classic, La Farine Hotel & Patisserie, Ece Saray Marina, Otel Alesta, Unique Otel, Horbour Suites, Ada Dreams City, Casa Margot en şık oteller arasında yerini alıyor.

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Yacht Bohem Hotel

Merkez ve Çalış’taki Ekonomik Otel & Hosteller

Downtown Fethiye Suits, Mendos Garden, Aras Beach Hotel, Cennet Life Otel, El Camino Hostel & Pub, Hostel Chillsteps, Hush Hostel Fethiye mutlaka deneyimlemeniz gereken yerlerden.

{774033}

Fethiye’nin En İyi Restoranları

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Yengeç Restoran

Restoranlar bir açılıp bir kapansa da Fethiye Merkezinde denediğim, lezzetini – servis kalitesini beğendiğim ve tavsiye edebileceğim lokantalar arasında; Yacht Classic Otel içinde yer alan romantik Mori Restaurant, Yes Marina içinde yer alan samimi ve çok lezzetli Yengeç Restaurant, Ece Saray Marina içinde yer alan Tamarint, hemen ilerisindeki mutfağı çok başarılı Grida, önceki yıllarda gittiğim sahildeki Hilmi Restaurant, Casa Margo’nun teras restoranı, Nazilli Pide, Çarıklı, Paspatur içindeki şık Kukina Cafe, bir İtalyan kasabasını andıran Unique Otel’in teras restoranı Nude, Bira – atıştırmalık ve nefis gün batımı için El Camino ve Çalış’ta yer alan sağlıklı ve vegan seçenekler de sunan ¨Gogo The Eatary¨, iyi bir suşhi ve iyi kokteyller için Yacht Bohem Otel içindeki Mandala restoran.

Kahve, Kahvaltı ve Tatlı

Mereng Patisserie

Tarihi Paspatur Çarşısı’na çok yakın bir ara sokakta yer alan şirin ve leziz bir adres. Ardında ‘büyük şehirden kaçış ve kadın girişimciliği’ öyküsü var. Mis kokular saçan tartlar, kekler, pastalar arasından seçim yapmak epey zor, mutlaka deneyin. Rezervasyon ile kahvaltı servisleri de bulunuyor.

La Farine Patisserie

Karagözler’deki minik pastane, San Sebastian cheesecake ve tiramisu konusunda favorim.

Köşe Kahve

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Kahve kültürü konusuna son derece hakim, taze kavrulmuş iyi kahve içebileceğiniz, yeni nesil bir kahveci. Cumbalı bir Muğla evinin alt katına konuşlanan Köşe Kahve, Fethiye Merkez’den, Kayaköy’e giden yolda bulunuyor. Farklı kahvaltı ve taze kek seçenekleri de bulabilirsiniz.

No 48 Coffee

Fethiye Merkez’de, çok sevdiğim üçüncü nesil kahve dükkanı. İyi kavrulmuş kahveler, kahve demleme aparatları, önündeki bankta her daim laflayabileceğiniz farklı milletlerden tatlı insanlar….

Yelken Eğitimi; Fethiye’de profesyonel yelken eğitmenleri tarafından ilk bahar ve sonbahar aylarında 3 ya da 6’şar günlük, teknede konaklamalı yelken eğitimleri veriliyor. Açık Deniz Akademi benim eğitim aldığım; Ankara Kaptan ise arkadaşlarımın eğitim aldığı iki iyi yelken okulundan sadece ikisi.

Fethiye’nin Bozulmamış 2 Köyü: Yanıklar ve Kayaköy

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Fethiyeliler, köylerini, ormanlarını, denizlerini korumak için canla başla mücadele etse de yeni yapılaşmalar, doğaya bırakılan çöpler ve artarda yapılmak istenen marinalar; özellikle Temmuz ve Ağustos’ta bölgenin hem gereğinden fazla göç almasına, hem de yoğun trafiğe ve kirliliğe yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında Fethiye’nin doğa içindeki köylerinden birini tercih edip birkaç günlük huzurlu bir seyahat planlamak.

Geçen hafta Fethiye merkezinde, kral mezarlarından restoranlara, yarımada koylarından oteller ve hostellere uzanan bir rehber okumuştunuz bu sayfada. Bugün sıra, Fethiye’de çok sevdiğim, sanat, tarım, gastronomi ve doğa ile beslenen bozulmamış iki köyünde. Halen bozulmamış olmasının sebebi ise sit alanı ya da imar izni olmayan tarım arazisi olması. Umarım ki, her iki köy de imara ve daha fazla yapılaşmaya açılmadan korunur. Ya da imarsız kaçak yapılaşmanın artmasına müsaade edilmez.

Kayaköy’ün Gizemli Dünyası

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

2 ay yaşadığım Kayaköy’ü, içinde ancak bu kadar uzun zaman geçirdikten sonra tam anlamıyla keşfettim. Kayaköy, büyüleyici bir yamaca yayılan terkedilmiş taş evlerden ibaret sanılsa da vadide 3 nefis köyden oluşan bir hayat var. Keçiler, Kınalı ve Belen köylerinin yer aldığı vadi, belediye sisteminin değişmesiyle köy statüsünden çıkıp mahalle haline gelmiş. Özellikle Belen Köyü’nün ara sokakları halen tarım yapılan, keçilerin otladığı geniş arazilerden oluşuyor ve muhteşem görüntüler sunuyor.

Kayaköy'ün 2 tepe üzerinde yer alan terk edilmiş bölümünün yerleşim tarihi ise 1500'lü yıllara dayanıyor. Antik Karmilassos kenti üzerine yeni bir kent olarak inşa edilmiş. Aslında Rumlar'ın ağırlıkta olduğu bir nüfus yapısı varmış. Ama mübadele yılları ile bu durum değişmiş. O yılları düşünüp bir de terkedilen evlere baktığınızda hüzünlenmemek mümkün değil.

{774030}

Kayaköy, Fethiye'nin en keyifli keşif noktaları arasında. Daracık sokaklarında birçok yabancı turiste rastlayacağınız, sunduğu harika manzaraları izlemeye doyamayacağınız bir adres. Özellikle tepeye tırmanıp doğanın hediyesi güzelliklerin tadını çıkarmak paha biçilemez. Fethiye merkeze 5 – 6 km uzaklıkta yer alıyor. Göreceğiniz tarihi evlerin önemli bir özelliği var, birbirinin güneşini kesmeyecek şekilde yapılmışlar. Çoğu, uzun zamandır kullanılmayan evler koruma altında. Terkedilen evler koruma altına alınmadan önce maalesef çok tahrip olmuş. En büyük nedeni hazine arayanların yaptığı kazıların verdiği hasar. Hatta bazı evlerin duvarlarının, tavanlarının çökmesine neden olmuş bu duyarsızlık.

1990'lı yıllardan itibaren özellikle Likya Yolu’nu yürüyen yabancı turistlerin sıkça gelmeye başladığı Kayaköy, kendi halinde bir yer olmaktan çıkıp gezginlerin uğrak noktası sınıfına girmiş.

Kayaköy’ün En Güzel Restoranları

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

İzela Restaurant

Kahvaltı ve el yapımı ekşi ekmek için Senit Ekmek; tüm ürünlerin yöreden elde edildiği, asmalar altında sürdürülebilir Anadolu ve Ege mutfağını harmanlayan, son derece başarılı İncir Kayaköy ; şöminesi, Kayaköy evlerini gören bahçesi ve mevsimsel taze ürünleri ile İzela Restaurant; eskiden İngilizlerin gözdesiyken şimdilerde Türk misafirlerin de çok sevdiği, incelikli bir taş evde yer alan Lebessos Wine Hous kendilerini ¨Kaya’nın dibinde, köklerini arayan, endüstri ile mesafeli yiyecek – içecek dükkanı¨ olarak tanımlayan ve tamamen bölge ürünlerini kullanan Roots (Kök) Kayaköy (05323577943) ve mangalda kendin pişir kendin ye et sevenlerin vazgeçilmez adresi geniş bahçeli Cinbal Kebap.

Spor ve Koy Alternatifleri

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Soğuk Su Koyu

Kayaköy, Likya Yürüyüş Yolu’nun ana duraklarından biri. Buradan başlayıp Likya Yolu işaretlerini takip ederek Antalya’ya kadar yürüyebilir ya da Kayaköy meydanından başlayarak Gemile Koyu ve terkedilmiş bir manastır olan Afkule’ye doğru yaklaşık 10 kilometre sürecek kısa yürüyülker yapabilirsiniz. Halk dilinde ¨Gemile¨, haritadaki ismi ile ¨Gemiler¨ Koyu’nun tam önünde yer alan Denizler Azizi St. Nicholas’ın gizem dolu adası ve Gemiler Koyu; 3. yüzyıldan bu yana görselliği ile enfes bir romantizm sunuyor. Kayaköy’den batıya doğru devam eden yol sizi, ormanların içinden Gemiler Koyu’na dek götürüyor. Burada tuvalet, atıştırmalık, giyinme kabini gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletme var.

Üzerinde denizin içine kadar inen tarihi kalıntılar St. Nicholas adasının 3. yüzyılda meydana gelen depremlerle su altında kaldığı biliniyor. Gemiler Koyu’na inen araç yolu üzerinde yer alan 4 kilometrelik bir patika ile Darboğaz’a iniliyor ancak inmesi ve tırmanması oldukça yorucu ve zahmetli! (Yazar burada koyu çöpünü bırakan insanlardan korumak istiyor, sadece geçen yaz patika ile yürüyerek yarım saatte inilen koydan 2 ton çöp toplandı). Kayaköy’den yine çok çok zor bir yoldan yürüyerek ulaşabileceğiniz bir diğer koy ise Soğuk Su. – Belen mahallesi girişinde bulunan Fethiye Atlıspor Kulübü’nde ise hem binicilik dersleri, hem de at binenler için antrenman olanakları var.

Kayaköy’deki Şık Konaklama Önerileri

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Ada Dreams History

Kayaköy’deki en popüler konaklama seçeneği, genelde airbnb ya da mustakilvillam.com üzerinden bahçe içindeki havuzlu villalardan kiralamak. Dikkat! Temmuz ve Ağustos aylarında evlerin kiraları günlük 4 bin TL’ye kadar çıkabiliyor ancak, 4 kişilik ya da 8 kişilik bu villaları geniş aile grupları kirayı paylaşarak konaklama yoluna gidiyor. Bahar aylarında ise konaklama fiyatları 4 kişi için günlük 2 bin TL dolaylarında. – House of Bee, Villa France, Villa Lavanta, Villa Rio, Villa Pisa bahçesi ve mimarisi güzel villa seçeneklerinden bazıları…

Kayaköy Belen Mahallesi girişinde bulunan Villa Rhapsody ise 16 odalı bir aile işletmesi. Şık bahçesi ve mimarisiyle bir İtalyan malikanesini andırıyor. 2021 fiyatları gecelik 2 kişilik oda + kahvaltı + 5 çayı 550 TL civarında. – Kayaköy’ün tarihi evlerine tepeden bakan bir yamaçta bulunan Ada Dreams History isimli işletme ise Haziran ortası açılıyor. 5 yıldır anıtları kurulu işbirliği ile restorasyon giren 7 farklı taş evden oluşuyor. Her bir evin kendi havuzu, terası ve jakuzusi bulunuyor.

{774049}

Kayaköy’deki Ekonomik Konaklama Önerileri

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Kayaköy Jungle Camping

Alanında tek olan Kayaköy Sanat Kampı, yemyeşil ağaçlarla çevrili bir alanda yer alıyor. Maalesef bu yaz bu konseptteki son sezonunu geçiriyor. Duşlu tuvaletli taş odalarda ya da ahşap bungalovlarda konaklarken resimden heykele, fotoğrafta seramiğe pek çok sanat atölyesine ya da ritimden yogaya pek çok bedensel disipline katılabiliyorsunuz. Kamp dönemleri için – Kayaköy’ün tarihi evlerine bakan bir vadide yer alan Kayaköy Jungle Camping, ahşap ve taş bungalov ve karavanlardan oluşan, hamaklı, bol ağaçlı, tarım da yapılan bir kamp alanı. – Yine ahşap bungalovlardan oluşan Yel Değirmeni, ekonomik ve keyifli bir alternatif – Kayaköy Keçiler mahallesinde yer alan 9 odalı, havuzlu, bahçeli çok tatlı konuk evinin ismi Misafir Evim; Haziran ayında oda + kahvaltı konaklama ücreti 250 TL. Aile odaları da bulunuyor.

Yanıklar Köyü: Bir Ucu Deniz, Bir Ucu Portakal Bahçeleri

Yanıklar Köyü Fethiye Merkezine yaklaşık 30 km mesafede, portakal bahçelerini, leylek yuvalarını ve sığla ağaçlarının çevrelediği dereyi izleyerek ¨Karaot Plajına¨ ulaşabileceğiniz, cennetten bir köşe. Türkiye ekoturizm rotaları için pilot bölgelerden biri. Yüzünü, hızlı gece hayatına ya da kitle turizmine değil, doğaya ve tarımsal turizme dönmüş. Trekking, yoga, şnorkel, dalış, bölgede yapılan aktivitelerden birkaçı.

Yanıklar Köyü’nin En İyi Otelleri

Ekolojik Otel

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Ördekler, meyve ağaçları, keçiler, tarım alanı ve tarladan sofraya ürünler sunan sağlıklı bir mutfağa sahip denize sıfır Yonca Lodge, kitabınızı alıp gitmelik bir tesis. Alan o kadar büyük ki, kimse kimseye değmeden yaşayabiliyor. Kıyı kanuna saygılı. 11 yaş üzeri çocuk misafir kabul edilmiyor.

Çocuklu Aileler İçin

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Denize sıfır bir resort otel olan Club Tuana, özel geniş oyun alanları, su parkları, doğası ve üç katlı ferah yatay bloklardan oluşan mimarisiyle hizmet veriyor.

Doğa İçinde Ekonomik Kamp Seçenekleri

Yanıklar Köyü’nde Pastoral Vadi ve Yeşil Vadi gibi kamp ve çadır işletmeleri bulunuyor. Ancak hijyen hakkında olumlu şeyler söylemek biraz güç. Doğa Kamp Yanıklar ise denize sıfır, Karaot Plajı kumsalında, kendi çadırınızla gidebileceğiniz veya çadır kiralayabileceğiniz düzgün ve daha temiz bir kamp alanı. Kendi çadırınız ile geldiğinizde; 2 kişilik çadır 100 TL; 4 Kişilik çadır 120 TL. Her çadıra elektrik, buzdolabı veriyorlar ve fiyata dahil.

Yanıklar Köyü’nün Plajı

Mavi’nin 50 Tonu: Fethiye Rehberi

Karaot Plajı, Yanıklar Köyü’nün denize girilen sahil bölümü. Çakıl ve taşlardan oluşan plaj bölümü, denizin kara ile buluştuğu noktada kuma dönüşüyor. Mavi ile yeşilin kucaklaştığı Karaot sahili, bir uçtan bir uca yaklaşık 7 kilometre.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları