preloader

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

20.04.2022
Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Yazı Boyutu:

Mavi yolculuğa çıkarken hazırlığın en önemli kısmını tekne için yiyecek alışverişi ve yemek pişirmek oluşturur.

Mavi yolculuğa çıkmadan önceki hazırlık diğer tatillerden çok farklıdır. Çünkü tekneyle tatil otel ya da evdekilere benzemez. Çoğunlukla ıssız koylarda ve hatta kimi zaman kıyıya yanaşmadan açıkta olacağınızdan her istediğinizde bir market ya da bakkal bulmak mümkün değildir ve o yüzden yanınıza alacaklarınız eksiksiz olmalıdır. Mavi yolculukta yanınıza almanız gerekenler listesi ayrı bir konu. Biz bu yazımızda yemek meselesine odaklandık ve mavi yolculukta işinize yarayacak bir yeme ve içme rehberi hazırlamak istedik.

Eğer mürettebatı ve aşçısı olan bir tekneyle mavi yolculuğa çıkıyorsanız çok şanslısınız çünkü aşağıda anlatacaklarımızın hiçbiriyle uğraşmanıza gerek kalmayacak. Ancak biz kaptanı da mürettebatı da sizin, arkadaşlarınızın ya da ailenizin olacağını varsayıyor ve bu yazımızda ona göre önerilerde bulunuyoruz.

İlk Adım Olarak Menü Oluşturun

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Mavi yolculuk için yiyecek alışverişi yapmadan önce günlük menü hazırlamak işin başlangıcı ve en önemli adımıdır diyebiliriz. Eğer tatiliniz süresince ne yiyeceğinizi önceden planlarsanız alışverişinizi de ona göre yaparsınız. Böylece hem ihtiyacınız olanları unutmamış hem de gereksiz alışveriş yapmamış olursunuz. Teknede kalacağınız günleri, yiyeceğiniz öğünleri bir excel tablosu yaparak işe başlayabilirsiniz. Günde üç öğün mü yiyeceksiniz yoksa “iki öğün bize yeter” diyenlerden misiniz? Kahvaltıda yenilecekler zaten genellikle belli. Ancak öğle ve akşam yemekleri için tek tek menünüzü oluşturabilir ve tabloya yerleştirebilirsiniz. Bu tabloyu oluştururken mavi yolculuk ekibindeki diğer kişilerin fikrini de alabilirsiniz. Bu arada birkaç öğününüzü koylardaki lezzetli restoranlarda yiyerek ziyafete de dönüştürebilirsiniz.

Menü Oluştururken Dikkat Edilecekler

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Mavi yolculuk için menü oluşturmak öyle hafife alınacak bir iş değil. Hele bir de ilk kez mavi yolculuğa çıkacaksanız bilen birinden tavsiye almanızı öneririz. Eğer yemekleri kendiniz pişirecekseniz alengirli çeşitler yerine tercihinizi pişirmesi hızlı ve kolay olanları, çok zahmet ve malzeme gerektirmeyenlerden yana kullanmanızı tavsiye ederiz. Örneğin öğle yemeklerini kallavi bir yemek yerine sandviç, salata, makarna ya da hazır yiyeceklerle geçiştirebilir akşamları daha zengin bir menüyle ziyafet çekebilirsiniz. Bu arada menünüzü oluştururken teknede hem elektrik enerjisi hem su hem de pişirirken kullanacağınız tüpün kısıtlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Alışveriş Listesi Oluşturma

Eğer her gün ve öğün için bir menü oluşturduysanız alışveriş bölümünün önemli bir kısmını halletmişsiniz demektir. Menüye koyduğunuz her yemek için gerekli malzemeleri bir liste haline getirin. Miktarlarını mavi yolculuk ekibindeki kişiye göre belirleyin. Örneğin yumurta alacaksanız tam olarak kişi sayısına göre adet belirleyin. Keza arada tüketilecek meyveler de öyle. Ya da yemeklerde kullanacağınız domatesi şişelenmiş olarak alabilirsiniz. Böylece hem saklaması kolay olur hem de daha az su ve enerji harcamış olursunuz. Kiralık teknelerde genellikle tuz, şeker gibi elzem ihtiyaçlar bulunur. Ancak siz yine de emin olmak için tekneyi kiraladığınız firmaya bu ayrıntıyı sorun. Alışveriş listenizdeki tüm ürünleri mümkün olduğunca saklaması ve servis etmesi kolay, pratik olanlardan, kolayca bozulmayacaklardan tercih edin. Mesela kocaman bir karpuzu kesmekle uğraşmak yerine daha pratik olan şeftali ya da erik gibi meyveleri tercih edebilirsiniz.

{774821}

Peki Ya İçecekler?

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

İçecek mavi yolculuk için alışveriş listesinin en önemli kalemi. Çünkü denizin ortasında içme suyu bulmanız mümkün olmayacak. Evet çok fazla plastik üretmekten hiç hoşlanmıyoruz ama sularınızı 1,5 litrelik şişelerde alırsanız hem saklamanız hem de dalgalı bir seyir esnasında tüketmeniz daha kolay olur. Herkesin günde en az 1,5 litre su içmesi gerektiğini ve hatta sıcak havada daha fazla sıvıya ihtiyaç duyacağınızı göz önünde bulundurarak kişi sayısına göre ne kadar su alabileceğinizi aşağı yukarı kestirebilirsiniz. Suyun dışında gün boyunca içmek isteyeceğiniz, gün batımı keyfine ya da akşam yemeğine eşlik edecek içecekleri, kahvaltıda ve arada tüketeceğiniz çay ve kahveyi de hesaba katmayı unutmayın.

Alışverişe geçmeden önce son tavsiyemiz menüyü ve alışveriş listesini oluşturma işini son ana bırakmamanız. En az bir hafta öncesinden yapmaya başlarsanız malzemeleri eksik alma riskini azaltmış olursunuz.

Şimdi Sıra Alışverişte…

Aslında işin en zor kısmını halletiniz. Çünkü artık şahane bir alışveriş listeniz var ve bir haftalık mavi yolculuk için neler almanız gerektiğini biliyorsunuz. Mavi yolculuk için alışverişin bir gün öncesinden yapılmasında fayda var. Marinaların tümünde, tam da mavi yolculuğa çıkacakların istediği türden ürünlerin bulunduğu süpermarketler bulunuyor. Dolayısıyla zamandan kazanmak için alışverişinizi buralardan yapmanızı tavsiye ederiz. Mavi yolculuk için yiyecek içecek alışverişiniz bugüne kadar yaptıklarınızdan çok daha büyük olacağından en az iki-üç kişi gitmenizde fayda var. Alışverişin sonunda malzemelerin tümünü, el arabalarıyla tekneye taşıyabilir ya da market görevlilerinden getirmesini isteyebilirsiniz.

Zor Bir İş Daha: Malzemelerin Yerleştirilmesi

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Satın alınan malzemelerin yerleştirilmesi biraz zahmetli bir iş. Özellikle de ilk kez tekneyle tatil yapacaksanız. Teknenin içinde yer kısıtlı olduğundan nokta atışı yapmanız gerekiyor. Ayrıca malzemelerin kolaylıkla çıkarılabilecek ve dalgalı seyirlerde düşmeyecek, kırılmayacak ve dağılmayacak şekilde yerleştirilmesi şart. Bu işi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zorlu seyirlerde içerinin darma duman olabileceği riski. Dolayısıyla her şeyi sağlama almanızı şart. Bu konuda birkaç tavsiye verebiliriz. Örneğin 1,5 litrelik pet şişelerdeki suların bir kısmını buzdolabına koyarken geri kalanı koltukların altındaki saklama alanlarına yerleştirebilirsiniz. Buzdolabındaki su boşaldıkça yerine yenisini koymayı unutmamalısınız. Ya da kuruyemiş, kraker, bisküvi gibi atıştırmalıkları erişimi kolay bir yere koyarak özellikle dalgalı seyirlerde içeriye giriş ve çıkışınızı hızlandırabilirsiniz. Eğer işin içinden çıkmakta zorlanırsanız tekne kiraladığınız firmanın görevlilerinden de yardım isteyebilirsiniz.

Yemek Hazırlarken Dikkat Edilecekler

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Korunaklı bir limana demirlediğiniz zamanlarda hiçbir sorun yok. Rahatlıkla mutfakta çalışabilir yemek hazırlayabilirsiniz. Ancak gün içinde genellikle seyir yapıldığından yemek hazırlama işleminin ona göre planlanmasında fayda var. Özellikle sert seyirlerde içerisi deniz tutmasını tetikler. Dolayısıyla o günkü seyiriniz uzun sürecek ve sert bir havada gerçekleşecekse gün içinde yiyeceklerinizi yola çıkmadan önce hazırlayabilirsiniz. Yemekleri hazırlarken mümkün olduğunca deniz suyu kullanmaya çalışırsanız kısıtlı olan suyunuzu da idareli kullanmış olursunuz. Mesela bazı bulaşıkların ilk temizliğini deniz suyuyla yapabilir, makarna haşlamak için doğrudan deniz suyu kullanabilirsiniz. Eğer seyir halindeyken yiyecek bir şeyler hazırlamanız gerekiyorsa işinizi oturarak yapmaya çalışın. Yeemeği ayakta yapmayın, bıçak kullanmamaya dikkat edin. Ani tramolalarda malzemelerin yere dökülmemesi için hep lavabonun içini kullanın. Eğer kahve ya da çay servisi yapacaksanız ve yanmak istemiyorsanız fincanları lavabonun içine yerleştirip öyle doldurun.

{774854}

Yemek Yerken Dikkat Edilecekler

Yine dediğimiz gibi sakin bir koyda demirliyken rahatlıkla hareket edebilirsiniz. Ancak seyir esnasında bir şeyler yiyecekseniz dikkat etmeniz size çok pratik tavsiyelerimiz var. Eğer hazırladığınız yemek tabak içinde yenilecek türdense ve deniz çok dalgalıysa yemeğinizi tabak yerine büyük kahve fincanına koyabilir ya da kase kullanabilirsiniz. Ortalıkta birçok tabak bulunması işinizi zorlaştıracaktır. Dolayısıyla yemeklerinizi tek bir tabağın içine koyarsanız seyirde daha rahat edersiniz.

Tekne, sert bir rüzgarda yan yatmış hızla ilerlerken bıçakla kesilerek yenilecek yemekleri tercih etmek pek akıllıca değil. Dolayısıyla sizi bıçakla uğraştıracak yemeklerden uzak durun. Aslında çatal kullanmaya da gerek yok. Siz en iyisi kaşıkla yiyebileceğiniz bir yemek tercih edin. Böylece hem yemeği yerken yere dökme riskini azaltır hem de olur da teknenin ani hareketlerinde çatalın yüzünüze batmasını engellersiniz.

Tekneyle Tatilde Yeme ve İçme Rehberi

Gündüzleri seyir esnasında çay ya da kahve içmenin tadına doyum olmaz. Sert seyirlerde sürekli içeri girip içecek servisi yapmak için gönüllü bir ekip üyesi bulmak kolay olmayacaktır. Çay ya da kahveyi havuzlukta tutacağınız büyükçe bir termosa koyup servis yaparsanız hem soğumasını engeller hem de sürekli içeri girip çıkmak zorunda kalmazsınız.

Tekneden Ayrılırken…

Rüya gibi bir hafta bitti bile. Artık tekneye vedalaşma vakti. Bu noktada size tek bir önerimiz olacak. Kiraladığınız tekne bir sonraki misafir için işin profesyonelleri tarafından elbette dip bucak temizlenecek. Ancak bu, tekneyi darma duman halde bırakabileceğiniz anlamına gelmiyor. En azından çöplerinizi ve çürümüş, bozulmuş yiyecekleri atabilir, üstün körü de olsa etrafı toparlayabilir, arkanızda kirli bulaşık bırakmayabilirsiniz. Çünkü denizcilik adabı bunu gerektirir.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları