Art Show’u Galericilerden Dinledik
Yazı Boyutu:
24 galerinin bir araya gelerek büyük ve kapsamlı bir sergi kurguladığı Art Show: Galeriler Buluşması’nı galericilerden dinledik.
24 çağdaş sanat galerisinin bir araya gelerek organizasyonunu üstlendiği Art Show: Galeriler Buluşması’nı galericilerden dinledik. Ferda Art Platform, Ambidexter, Versus Art Project, Anna Laudel Gallery, Sanatorium ve Galeri Nev’e süreçle ilgili deneyimlerini sorduk.
Art Show’da yer almak sizin için nasıl bir süreçti? Bu süreçte galeri olarak belli rolleri üstlenmek ve birlikten güç almak nasıl bir deneyimdi? Sizin için diğer fuar ve etkinliklerden farkı ne oldu?
Adnan Yerebakan
Sanatorium Kurucu Ortağı
Özellikle bu dönemde sergi ziyaretçi sayılarında belirgin bir düşüş yaşanmasıyla birlikte, zaman tasarrufu açısından bu tür iş birliklerinin önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Söz konusu etkinlik, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 24 farklı galerinin bir araya gelerek tüm süreci organize etmesi, galerilerin birlikte üretebileceğini göstermek açısından kıymetli bir durum. İlk etkinlikten elde edilecek veriler ve kazanılan deneyimler, gelecek edisyonların daha başarılı olmasını sağlayacaktır.
Ferda Dedeoğlu
Ferda Art Platform’un Kurucusu
Öncelikle bu kadar galerinin bir araya gelmesi ve hep birlikte bir işin ucundan tutarak böyle bir oluşuma katkıda bulunması gerçekten sektör için benzeri olmayan bir dayanışma örneği. Bu etkinliği bir fuarla karşılaştırmak çok da doğru değil aslında. Adı üstünde galerilerin bir araya gelerek oluşturdukları bir “show” alanı burası.
Boş bir mekân imece usulü bir görev dağılımı ve sponsorların katkısı ile baştan ele alınıp bir etkinlik alanına çevrildi. Aydınlatmasından tesisat uygulamalarına, otoparkından tasarımına kadar tüm işler galeriler arasında iş bölümü yaparak yürütüldü. Örneğin ben projenin mimari tasarım grubunda yer aldım ve özellikle ıslak hacimlere çözüm getirme sorumluluğunu üstlendim.
Çok kısıtlı bir zamanda büyük bir iş yoğunluğunun altından hep birlikte kalkmaya çalıştık. “Birlikten kuvvet doğar” sözünün gerçeğe dönüştüğü bir örnek bu etkinlik. Böyle bir birlikteliğin sanat camiasına iyi geleceğini umuyorum ve içinde yer almaktan mutluyum.
Ferhat Yeter
Anna Laudel Gallery Direktörü
Sanatı ve sanatçıyı galeri binası dışında da temsil etmek, Anna Laudel Gallery’i yeni insanlara tanıtmak için sanat festivalleri ve fuarlara kurum olarak oldukça önem veriyoruz. Olabildiğince lokal ve uluslararası fuarlara katılmaya, yer almaya çalışıyoruz. Yıllardır da onlarcasında yer aldık, çoğundan çok memnun ayrıldık. Ancak Türkiye’deki uluslarası modern sanat platformlarında çeşitliliğe olan istek ve ihtiyaç dikkatimizi hep çekmişti. Çok kısa bir sürede örgütlenebilmek ve herkesin elinden geldiğince yardımcı olup böylesine büyük bir etkinliğin gerçekleştirilmesi ciddi bir iş birliği. Evet yorucu ve zor bir işti ama imece usulü herkes bir ucundan tuttu ve başarıyla altından kalkılabildi.
Artshow, etkinliğin organizasyonunda iş bölümü yaparak bir arada olmanın gücüyle dayanışmaya odaklı bir sergileme modelini benimsiyor. Yoğun olan sergi programımızın yanı sıra böyle bir iş birliği yapmak galeri rutinimizin dışında yeni deneyimler kazanmamıza ve daha da gelişmemize yardımcı oluyor. Her galeri çalışanı kuvvetli olduğu kısımlarla ilgilendi, ortak kararlarla birlikte hareket edilmeye çalışıldı. Bilgi paylaşımı oldukça fazlaydı ve bu sayede süreç şeffaf bir şekilde ilerledi.
Art Show’un diğer fuar ve etkinliklerden farkı sürecin en başından beri her operasyonun ortak kararlarla ilerlemesi biz galericilerin yararına düşünülmesi, sürecin tamamının şeffaf bir şekilde açık olup en iyi şekilde müdahale edilebilmesiydi. Nitelikli programı ve konuşma serileriyle de izleyici, sanat profesyonelleri ve kültür sanat aktörleriyle yoğun ve verimli bir diyalog kurmayı hedeflemektedir. Anna Laudel olarak benzer düşünce ve beklentilerle yola çıkarak demokratik bir ortamda sergi yapma arzusuyla şekillenen Art Show etkinliğinde yer aldık. Sanatın ve sanatçıların her kesime ulaşabildiği, farklı medya ve çalışma stillerini temsil eden sanat etkinliklerinin çoğalmasını temenni ediyoruz.
Haldun Dostoğlu
Galeri Nev Kurucusu
Art Show aslında aynı sektörde, benzer hedef ve vizyonlarla hareket eden ancak kendi içinde farklılıkları olan meslektaşların bir araya gelerek kolektif bir iş yapması açısından çok önemli bir süreç. Burada farklı bir kişi veya kurumla değil, tamamen galericilerin planlaması ve galeri ekiplerinin dahil olmasıyla ilerleyen yoğun bir organizasyon dönemi yaşandı. Tabii ki en önemli konulardan biri, hem galerilerin hem de izleyicilerin bu etkinliğe ücretsiz olarak katılabilmesi. Bunun için bazı galeriler başta olmak üzere çok ciddi bir sponsorluk ve PR çalışması gerçekleştirildi. Aynı sektördeki tüm galericiler ve ekipleri dayanışma içinde, birbirine hiç zorluk yaratmadan çok organik bir şekilde belli görevler üstlendi, ekipler içinde iletişim sürdürüldü, herkes birbiriyle tanıştı ve birbirine yardım etmeye çalıştı.
Gündelik akışımız, sergi programlarımız içinde daha çok kendi kabuğumuza çekilerek; genellikle kendi temsiliyetimizdeki sanatçıların programıyla, ekibimizle ve sabit mekânda kendi işlerimizle meşgulken şimdi çok daha büyük bir bütünün parçalarından biri gibi hissettik. Buna ayrıca destek vererek ve çeşitli kollardan bizimle dayanışarak bambaşka sektörlerden kişiler ve işletmeler de dahil oldu. Bu bazen yalnızlaştığımızı hissettiğimiz sanat sektörü için gerçekten büyük bir adım. Katılımın ve izlemenin ücretsiz olmasının yanı sıra, diğer fuar ve etkinliklerden bir diğer farkı da galerilerin her konuda çevreleriyle etkileşimi, arada belli bir şirket olmadan yüz yüze görüşmelerle daha çok desteğe ve imkâna ulaşmaları, ayrıca galerilerin hepsinin eşit şartlarda, eşit imkânlarla hareket etmesi diyebiliriz. Örneğin galerilerin kendi stantları, galericilerin kendi aralarında yaptığı bir çekilişle belirlendi. Tüm bu dayanışma ve demokratik yapının etkinliğe de yansıyacağına inanıyoruz. İzleyicileri belli kurallar koymadan, ücretsiz bir şekilde ağırlayabileceğimiz için de çok mutluyuz. Bu etkinliğin ve meslektaşların dayanışmasıyla yapılabilecek tüm organizasyonların büyümesini, gelişmesini diliyoruz çünkü bu ortak güce şu dönemlerde çok ihtiyacımız var.
Leyla Ünsal
Versus Art Project Kurucu Ortağı
Galeriler Buluşması Art Show’unun ilk edisyonu için hazırlık aşamasında geçirdiğimiz süre oldukça heyecan verici. Türkiye’deki galerilerin uzun süredir yaşadığı zorlukları ve fuarlarda edinilen olumsuz deneyimleri göz önüne alarak, bu etkinliğin doğuşunu organik ve ihtiyaç temelli bir adım olarak görmekteyiz. Aynı zamanda, geleneksel hiyerarşik düzenlere meydan okuyan yan yanalık fikrinin cazibesiyle şekillenen bu oluşum, ilk duyduğumuzda bazı soru işaretlerimiz olsa da heyecan uyandırdı.
Herhangi bir işletmenin, kişinin veya kurumun tekelinde olmayan bir yapıya sahip olması Art Show fikrine olan pozitif yaklaşımımızı ve katılımcı olma fikrimizi güçlendirdi. Galerilere eşit alanlar açılarak, herkesin fikirlerini paylaştığı, yardımcı olabilenlerin sorumluluk alarak birbirine destek olduğu bir yolculuğa çıkmış bulunuyoruz. Bu noktada, bizim için önemli olan; farklı duruş ve değerlere sahip olan 24 galerinin eşitlikçi ve yapıcı bir düzlemde bir araya gelmesi, birlikteliğinden güç doğurmasıdır.
Sponsorlukların da desteği alınarak gerçekleştirilen bu oluşumun galeriler arasındaki ilişkileri sadece profesyonel değil, aynı zamanda eşit ve destekleyici bir zeminde sürdürme fırsatını destekleyeceğini umuyorum. İlişkiler ve tanışıklıklar sebepli farklı imtiyazlara şahit olduğumuz bir “fuar” yapısından tamamen uzak; tamamen eşitlik ve dayanışma temelli bir “bir arada sergileme hâli” ile Art Show’un birlik ruhunu devam ettirmesini dilerim.
Ulaş Parkan
Ambidexter Galeri’nin Kurucusu
Çok stresli ama bir o kadar da keyifli. Dünyada da pek örneği olmayan bir şekilde ilk defa bu kadar çok galeri ve sanat profesyoneli bir araya gelerek müthiş bir proje yarattı. Etkinlik fikrinin ortaya çıkmasıyla hızlı şekilde bir araya gelindi ve projeyi hayata geçirdik. Fikrin ortaya çıkmasından etkinliğin açılmasına kadar çok çok kısıtlı bir zaman diliminde yoğun bir ajanda ile çalıştık.
Başlangıç itibarıyla demokratik şeffaf ve açık iletişim ile yönettiğimiz bir süreçte her bir katılımcı kendi alanlarında farklı deneyimlere ve farklı formasyonlara sahip oldukları için iş bölümü ve görev dağılımını gönüllülük esasıyla kolayca yaptık. Tabii süreçte aksilikler yaşansa da çözüm ve üretim amaçlı olmamız hepimiz için işleri kolaylaştırdı.
Öncelikle bir fuar tasarlamadık. 24 galeri bir araya gelerek büyük ve kapsamlı bir sergi düzenlemiş olduk. Başından beri de kendi içimizde bunu kendimize tekrar tekrar hatırlattık. Bu ebatta ve bu kadar katılımcının bir arada kararlar alarak yürüttüğü ve nihayete erdirdiği bu etkinlik Türkiye sanatı için (tabii bizler için de) bir ilk.
{237119}