Koleksiyonerler Art Show Hakkında Ne Düşünüyor?
Yazı Boyutu:
Türkiye sanat piyasası için yeni bir oluşum olan Art Show: Galeriler Buluşması’nı sektörün en önemli koleksiyonerlerine sorduk.
Art Show: Galeriler Buluşması’nı sektörün önemli figürleri koleksiyonerlere sorduk. Yurt içi ve dışında birçok etkinlik, sergi ve fuarda bulunma fırsatı yakalayan isimlerden beklentilerini dinledik.
21-25 Şubat 2024 tarihleri arasında The Ritz-Carlton Residences’ta gerçekleşecek Art Show: Galeriler Buluşması’na katılmayı planlıyor musunuz? Alıştığımız fuarlardan farklı bir sistemle, galerilerin kendi aralarında iş bölümüyle, birlikte ve eşitlikçi bir sanat ortamında sergi yapma arzusuyla organize ettiği etkinlik hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ahu Bade Özkan
NBS HR Kurucusu ve Koleksiyoner
Art Show ilgimi çekiyor, elbette katılmayı planlıyorum. Türkiye‘de sanat üretiminin hızında sanatta kurumsallaşmayı tetikleyecek her türlü organizasyon benim ve içinde olduğum kurumların ilgi alanında ve odağında.
Galeriler arası iş birlikleri Türkiye sanat ortamındaki tüm paydaşlar için heyecan verici. Dünyada tüm disiplinlerin kolektif bilinci keşfettiği bu dönemde, dijitalleşmenin de tetiklediği yeni çağda olması gereken nokta tam da bu. Büyük bir motivasyonla inovasyon tetikleyici bir oluşum olmasını diliyorum.
Ceren Ballik Erdirik
Delly Markası Kurucusu ve Koleksiyoner
Bir sanat izleyicisi ve koleksiyoner olarak her şeyden önce sanata erişim için yeni alanlar açan her türlü topluluk ve organizasyonu şartsız destekliyorum. Art Show: Galeriler Buluşması da bu anlamda heyecan verici bir iş birlikteliği. Bir kere bir araya gelme nedenlerini ortaya koydukları misyon çok değerli: DAYANIŞMA! Çağdaş sanat alanında ortaya konan bu DAYANIŞMA hareketinin her alana, her sektöre örnek teşkil edecek çıktılar sağlayacağını umut etmek istiyorum.
Çağdaş sanatın ülkemizdeki en güçlü temsilcileri galeriler bir aradalar, rekabeti ortak bir üretimle ve eşitlikçi bir yaklaşımla çok daha değerli kılıyorlar. Bu duruşun sonuçlarının sanatçıya, sanat izleyicisine, koleksiyonere ve de kendi yatırımlarına sağlayacağı katma değer bence olağanüstü olacak. Heyecan verici… Katılımcı galerileri ve bu oluşuma destek veren markaları tebrik ederim. İzlemek için sabırsızlanıyorum.
Feride İkiz
PwC Danışmanlık Ortağı ve Koleksiyoner
Art Show’u incelediğimde Türkiye’deki ana akım galerilerin önemli bir kısmının katılımcı olduğunu görüyorum. Konuya ilgi duyanlar, henüz hiç eser almamışlar ya da bir koleksiyon yolculuğuna çıkıp yolun daha başında olanlar için galerilerin portföylerindeki sanatçıların güncel üretimlerini bir arada görüp incelemek ve alım için de çok güzel bir fırsat ve kolaylık da esasen. Büyük fuarlarda bazen sanat izleyicisi veya koleksiyonerler o kadar çok görsel zenginlik ve içerik arasında kayıp da olabiliyorlar. Benim gibi zamanı dar ama merakı derin koleksiyonerler için de bir fırsat, neden olmasın, solo sergilerde sıklıkla buluşuyoruz ama tek bir ortamda tekrar bir araya gelebilmek de hoş.
Sergi mekânını görmedim ama mekânın fiziki kondisyonunun bu organizasyona uygunluğu da önemli tabii ki, otoparktan ulaşıma mekânın iç hacmi ve düzenlenişine kadar. Bu organizasyonu tanımlarken galerilerin kendi aralarındaki iş bölümünden, birlikte ve eşitlikçi bir organizasyon olmasından bahsediliyor. Bunun tam ne anlama geldiğini ziyaretim esnasında galerici dostlarımdan dinleyeceğim diye umuyorum. Şehrimizde yapılan bu ve benzeri her türlü etkinliğe katılmak piyasanın oyuncuları için (galeriler) ve sanat alıcısı için bence olmazsa olmaz. Yurt dışında ana fuarların uydusu niteliğinde gerek ana fuar dönemlerine paralel veya yıl içine yaygın şekilde bu ve benzeri çok alternatif organizasyon oluyor. Ben genel olarak çok daha geniş sanat alıcılarına, izleyicilerine ulaşmak için fırsat olduğunu düşünüyorum ve yaygınlaşmalı diye inanıyorum. Bu tip organizasyon ve fuarların alıcıyı birbirlerinden kapmak yerine yeni koleksiyonerleri çekmek ve sanat piyasasını büyütmek anlamında faydasına inanıyorum.
Bu çerçevede Akaretler Artweeks, CI Bloom vardı biliyorsunuz, bu sene Ocak ayında ilki yapılan uluslararası yeni medya sanatı fuarı NOISE yerli galerilerin yan ısıra yeni medya sanatına odaklanan yabancı galeri ve inisiyatifleri de misafir etti, ciddi miktarda yerli-yabancı sanatçının da hazır bulunduğu organizasyon koleksiyoner ve sanatçılar için geniş bir paylaşım ve etkileşim imkânı da yarattı. Tüm bu organizasyonları çok kıymetli buluyorum ve kalıcı olmalılar, aralarına Art Show gibi yenilerinin de ekleniyor olması değerli. Bu organizasyonlara kaynak yaratan sponsorların sanat projelerine (organizasyonun tabii ki kalitesini de dikkate almak şartıyla) hiç düşünmeden katılmaları gerektiğini düşünüyorum, şirketlerin marka değerini çok yükselten organizasyonlar bence bu tip organizasyonlar.
Fuat Pamukçu
DFDS Başkan Yardımcısı, GYİAD Başkanı ve Koleksiyoner
Açılışı olan 20 Şubat veya 21 Şubat tarihlerinde ziyaret etmeyi planladığım Art Show hakkında çeşitli mecralardan bilgi edinme fırsatı yakaladım. Türkiye’nin özgün çağdaş sanatçılarının son 20 senede yaşamış olduğunu gözlemlediğim maddi ve manevi zorluklara rağmen, büyük bir direnç ile üretmeye devam ettiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Bu kapsamda gelişen Türkiye sanat evreninde çok sayıda galeri, iş ortağı ve yaratıcı işlerle uğraşan şirketlerin ilgisini doğal karşılıyorum.
Art Show projesini özellikle gözlemlemek istiyorum. Günümüzde başarıyı yakalamanın sırrı iş birlikleri ile farklı bakış açılarını aynı hedefe doğru ilerletmekten geçiyor. Özellikle bir deneme olarak gördüğüm bu iş birliği projesinin çıktıları içerisinde de sanatçılarımızın uluslararası mecralara taşınması konusunda fayda sağlamasını ümit ederim. Niteliğin ana planda olduğu, sanatçıların ve icra edilen sanatın merkezde olduğu, kişi ve kurumların ise süreçler ve içeriğin önüne geçmediği, ahenk içinde bir sergi diliyorum.
Kerem Kanık
Jüpiter Reklam Ajansı Kurucusu & Yönetim Kurulu Başkanı ve Koleksiyoner
Evet, yerli galerilerimizin buluşması bana biraz yerli malı haftası çağrışımı yaptı ve beni heyecanlandırdı. Muhakkak orada olacağım.
Ben bu ortaklığı çok iyi hislerle karşılıyorum. Aslında bir nevi de başkaldırı gibi görüyorum. Yurt içi ve yurt dışından yapılan katılımlarla düzenlenen etkinlikler yavaş yavaş yerli galerilerin uymak zorunda bırakıldığı bir şartnameye dönüşmüştü. Arz ve talep dengesini doğru orantılamak gerekirken, oluşan tekel zihniyeti ile mücadele etmek zorunda bırakılan galerilerimizin bu başkaldırısını desteklememiz gerektiğine kalpten inanıyorum. Sanatın kökünde ayrım yoktur. Sanatın ana draması zaten birleştiriciliktir. Bir eserin tutkal etkisine yaslanmamız gerekirken, o tutkalın farklı oranlarda sürüldüğü farklı sergilerde çok bulunma fırsatım oldu ve şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; bu eşitlikçi sanat ortamını yaratmak için geç bile kalındı. Neyse, ne demişler; zararın neresinden dönersek kârdır! Galeriler Buluşması’nda bu eşitliğin tadını sonuna kadar yaşayacağım için çok heyecanlıyım.
Kına Demirel
Mimeda Genel Müdürü ve Koleksiyoner
Bir sanat ortamının gelişebilmesi sadece sanatçıları ile mümkün değil. Sanat tam anlamıyla bir ekosistem ve bu ekosistemin galerileri, müzeleri, kritik yapanları, sergileri ve fuarları olmak durumunda. Bu sayede ancak sanatçılar istedikleri sanatseverlerle buluşabilirler ve hak ettikleri değerleri bulabilirler. Bu yüzden yaratılan Art Show’u merakla bekliyorum çünkü galeriler bir araya gelerek kendi sanatçılarının en iyi şekilde sanatseverlerle buluşturabilecekleri bir ortam yaratıyorlar. Bu ortam için herkesin aynı çabayı, aynı emeği göstermesi gerektiriyor. Fuarın başarılı olup olmamasından öte galerilerin ortak adımı beni çok daha ümitlendiriyor. Çünkü bu ortak adım bugün Türkiye’de başlayacak ve eminim ondan sonra yurt dışına da uzanacak ve bizim değerli Türk sanatçılarımız da çok daha farklı sanatsever kitlelerin beğenisini kazanabilecek.
Ozan Şeftalioğlu
Banka Yöneticisi ve Koleksiyoner
Art Show: Galeriler Buluşması’na katılmayı düşünüyorum. Tarihsel geçmişi de göz önüne aldığımızda kolektif oluşumların her zaman çağının koşularında ayakta kalmak için önemli bir yapı olduğunu biliyoruz. Bu kolektif yapının ülkemizdeki çağdaş sanat piyasasında farklılığı arttıracağı, galerileri güçlü kılacağı ve çağdaş sanatımızın daha geniş kitlelere ulaşmasına imkân sağlayacağı kanaatindeyim.
{237068}