preloader

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Patili çocuklarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenin.

Patili çocuklarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için doğru beslenmeleri büyük önem taşır. Beslenme; onların enerji seviyesi, bağışıklık sistemi, tüy ve cilt sağlığı gibi birçok faktörü etkiler. Kediler, yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyarlar. Köpekler ise daha geniş beslenme yelpazesine sahip, dengeli bir diyete ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, kedilerin ve köpeklerin beslenmesi üzerine doğru bilgilere sahip olmak, onların sağlığını ve mutluluğunu korumak için önemli bir adım…

Kedilerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerde yaş grubuna göre mama seçimi yapılması önemli bir noktadır. Kedilerin bireysel ihtiyaçlarına göre; kronik hastalık durumu, kilosu ve cinsi mama seçiminde belirleyici kriterlerden sadece birkaçı.

Kedilerin yüksek miktarda protein gereksinimleri bulunuyor. Protein, kedilerin kas gelişimi, bağışıklık sistemi sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra kediler enerji sağlamak için yağlara da ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yağ kaynakları, cilt ve tüy sağlığını desteklerken yağda çözünen vitaminlerin emilimini de artırır. Ancak aşırı yağlı bir diyet obeziteye neden olabilir, bu yüzden dengeli bir şekilde verilmelidir. Kedilerin doğru miktarda vitamin ve mineral alması da şart. Özellikle A vitamini, D vitamini, taurin ve ayrıştırılmış diğer besin maddeleri kedinin sağlığı için kritiktir.

Mama Önerisi: N&D Spirulina

N&D Spirulina, Farmina tarafından aktif kedi ve köpeklerin sağlığını desteklemek için geliştirilmiş- süper gıda spirulina ile formüle edilen- sektördeki ilk mama serisidir. Mükemmel beslenmeyi destekleyen Spirulina serisi %90’ın üzerinde hayvansal protein kaynağı içerir ve tahılsızdır.

Spirulina, karakteristik bir spiral şekle sahip mavi bir algdir ve süper gıda olarak kabul edilir. Kuşkusuz ki bu süper besinin en önemli özelliği yağ oluşumunu azaltabilmesidir. Bu özelliği onu, vücut kondisyon skorunu destekleyen ideal bir bileşen yapar.

Patili çocuğunuza en uygun N&D mama serisini ve günlük alması gereken ideal mama miktarını keşfetmek için şimdi Farmina Genius APP indirin ve Farmina Genius Danışmanınızla iletişime geçin.

Not: N&D Spirulina‘nın köpekler için de mama serisi mevcut.

Yavru Kediler Nasıl Beslenmeli?

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sahipleneceğiniz kedinin mümkünse 2 aya yakın anne sütü aldığına, daha erken annesinden ayrılmadığına emin olun. Eğer bu sürede herhangi bir nedenle anne sütü alamadıysa mutlaka bir veteriner hekime danışarak yavru kediye uygun mamayı az ama sık sık vermelisiniz. Yaygın olarak kedilerin sütle beslendiği düşünülse de aslında bu bilgi doğru bilinen bir yanlıştır. Kediler -sulandırılsa bile- başka bir canlının sütünü sindiremezler.

Dünyaya yeni gelen yavru kedilerin midesi çok küçük olduğu için az az ama sık aralıklarla beslenmelidir. Vücudu büyümeye çalıştığı için enerjiye ihtiyacı olduğundan beslenme kesinlikle atlanmamalıdır. Yavru kediler doğduğu ilk hafta iki, ikinci hafta beş, üçüncü hafta da sekiz saatte bir beslenmeliler. Dört aylık olduktan sonra da genelde günde iki öğün alarak beslenirler.

Patili çocuklarınızın beslenmesi hakkında daha fazla bilgi için Pet Care Programına katılın ve Farmina Genius Danışmanlarıyla iletişime geçin!

Kedilerde Tüy Yumağı Sorunu ve Çözümü

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kediler, kendi kendini temizleyebilirler. Uyanık oldukları zamanların %25’ini kendilerini yalayarak ve temizleyerek geçirirler. Dilleri tıpkı bir tarak gibidir ve tüylerinin bir kısmı dillerinde kalır ancak günlük olarak yapılan bu rutin, kendi tüylerini yutmalarına neden olur.

Çoğu durumda, bu tüyler sindirim sisteminde herhangi bir sorun olmadan doğal olarak elimine edilir. Ancak bazen midede kalırlar ve “tüy yumakları” haline gelirler. Bu durum patili çocuğunuzu rahatsız edebilir ve ele alınmazsa sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tüy yumağının atılmasını teşvik etmek için özel olarak tasarlanan Farmina N&D Quinoa Hairball‘u kedinizin beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. Bu fonksiyonel diyet, yüksek kaliteli malzemelerden oluşup sindirime yardımcı olan liflerle zenginleştirilmiştir.

Kediler için Farmina N&D Quinoa Hairball‘un başlıca özellikleri şöyledir:

  • Yüksek Lif içeriği: Tüyün mideden bağırsağa geçmesini destekler.
  • Özel Lif Karışımı: Açlık kasılmalarını hafifletir ve tüyün ilerlemesine yardımcı olur.
  • Yüksek Protein İçeriği: İçerdiği proteinin %91’i hayvansal kaynaklıdır ve yağ birikimini sınırlamaya yardımcı olur.

Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerin beslenmesinde dengeli bir yaklaşım benimseyin. Yüksek kaliteli proteinler, sağlıklı yağlar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller içeren dengeli bir diyet sağlayın. Köpeğinizin yaşına, ırkına, boyutuna ve aktivite seviyesine göre özel bir beslenme planı belirlemek oldukça önemlidir.

Köpeklerde Deri ve Tüy Sağlığının Beslenmeyle İlişkisi

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Patili çocuklarınızın parlak tüyleri varsa bu onların sağlıklı olduğuna işaret eder. Ancak mat veya yer yer tüy kaybı, kepek, kaşıntı, topaklar, diğer deri ve tüy sorunları varsa bunlar bazı sağlık sorunlarının habercisi olabileceği gibi dengesiz beslendiklerine de işaret edebilir.

Küme halinde tüy kaybetmek, açılmış bölgelere sahip olan deri problemleri, alerji veya enfeksiyon belirtisi olabilir. Sonrasında kaşıntı, kaşınmaktan çizilmiş bölgeler, kırmızı lekeler, dermatit gibi rahatsızlıklar görüyorsanız, bu derisinin iltihaplandığının ve takip edilmesi gerektiğinin bir işaretidir. Bu tip dermatolojik sorunlara maalesef yanlış gıdalar ve uygun olmayan bir diyet neden olabilir. Patili çocuğunuzun olumsuz gıda reaksiyonu göstermesi çok normaldir. Bu nedenle uygun beslenme rutini oluşturmaya dikkat edin.

Mama Önerisi: N&D White and Brown

Yumuşak ve parlak tüylerin sağlık göstergesi olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, Farmina N&D White and Brown serisi patili çocuğunuzun tüylerinde lekelenme ve mat görünümü azaltmak için renk koruma özelliğiyle formüle edildi. Seri, farklı tüy renkleri ve dokuları olan köpeklerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlandı. Böylece patili çocuğunuzun özel ihtiyaçları için doğru beslendiğinden emin olabilirsiniz.

Özenli ham madde seçimi sayesinde mama, koyu renk tüylü köpeklerde depigmentasyon, beyaz tüylü köpeklerde pigmentasyon riskini en aza indirir. Dengeli besinlerle patili çocuklarımız sadece daha sağlıklı görünmekle kalmaz aynı zamanda daha iyi hisseder.

Köpeğinizin Fazla Kilolu Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Köpeğinizin kilolu mu yoksa obez mi olduğunu Vücut Kondisyon Skoru (VKS) endeksini kullanarak bulabilirsiniz. VKS; bir köpeğin vücut yağını değerlendirmek için görsel ve dokunsal olarak uygulanan bir yöntemdir. Aşırı kilolu veya obez bir köpeğin kaburgalarını, omurgasını ve kalçalarını kaplayan yağ tabakası daha kalın ve bel bölgesi daha az görünür olacaktır.

Patili çocuğunuzun VKS’nu veteriner hekiminizin veya Farmina Genius Danışmanınızın yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için tıklayın.

Köpeklerde Obezite Neden Olur?

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerde giderek yaygınlaşan obezite; eklem problemleri, diyabet, solunum problemleri, kalp hastalığı ve hatta yaşam süresinin azalmasına yol açar.

Köpeklerde obezitenin başlıca nedeni, enerji alımı ile enerji harcaması arasındaki dengesizliktir. Eğer ki, köpeğiniz fiziksel aktivite ve metabolizma yoluyla yaktığı kaloriden daha fazla kalori alırsa, köpeğinizin obez olma ihtimali ortaya çıkabilir.

Bazı yaygın nedenler şunlardır:

  • Aşırı Besleme: Köpeğinize çok fazla mama, (insan gıdası) veya çok fazla ödül vermek obeziteye sebep olabilir.
  • Egzersiz Eksikliği: Yeterince egzersiz yapmayan köpekler, sağlıklı bir kiloyu korumak için yeterli kalori yakmayabilir.
  • Irk Yatkınlığı: Beagle, Dachshund, Labrador Retriever ve Rottweiler gibi bazı köpek ırkları obeziteye diğerlerinden daha yatkındır.
  • Yaş: Yaşlı köpekler daha az aktif olabilir ve obeziteye neden olabilecek daha yavaş bir metabolizmaya sahip olabilir.
  • Kısırlaştırma: Kısırlaştırma, metabolizmayı etkilemenin yanı sıra daha az hareket etme isteği gibi davranışsal değişikliklere neden olur.

Köpeklerde Obezite Nasıl Önlenir?

Kedi ve Köpek Beslenmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
  • Dengeli beslenmesini sağlayın: Köpeğinizin yaşına, ırkına ve aktivite düzeyine uygun, yüksek kaliteli bir köpek maması seçin.
  • Ödül mamalarını sınırlayın: Ödül mamaları, köpeğinizin günlük kalori alımının %10’undan fazlasını oluşturmamalıdır.
  • Düzenli egzersiz yaptırın: Yürümek, koşmak veya oynamak gibi günde en az 30 dakika egzersiz yaptırmayı hedefleyin.
  • Kilosunu takip edin: Köpeğinizin ideal kilosunu koruduğunuzdan emin olmak için onu düzenli olarak tartın ve Vücut Kondisyon Skoru’nu takip edin.

Yavru Köpek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Yavru köpeğin aileye katılması her zaman heyecan dolu bir başlangıçtır. Ancak çevre değişimi ve annelerinden ayrılmaları nedeniyle yavru strese girebilir. Bu nedenle, yavruyu yeni evindeki ilk anlarında istenmeyen etkileşimlerden korumak gerekir. Sakin bir şekilde dinlenmeleri için yer ve zaman bırakmak, onları gün boyunca çevreleriyle ilgili küçük keşiflere dahil etmek önemlidir. Geçişi kolaylaştırmak için, emzirme sırasında rahatlatıcı anne köpek feromonunu taklit eden sentetik feromonlar da (tasma, sprey, difüzör) bu süreçte kullanılabilir.

*Bu içerik Farmina N&D iş birliğinde hazırlanmıştır.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları