preloader

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

18.12.2023
Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Yazı Boyutu:

Çocuğunuzun öğrenme potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve motivasyonunu artırmak için etkili ve keyifli yolları öğrenin.

Doğumdan ölüme kadar süregelen ve asla bitmek bilmeyen “öğrenme” eylemi, yaş sınırı tanımasa da, araştırmalar gösteriyor ki, çocuğun gelişimi ve öğrenmesi açısından hayatındaki en önemli dönem 3-6 yaş arasıdır. Çocuk, hayatına yön verecek davranışlarını ve alışkanlıklarını çoğunlukla bu dönemde kazanır. Hayatının geri kalanı ise aldığı eğitimler ve bulunduğu çevre ile şekillenir.

Çocukların geleceği, yine onların sahip olduğu bilgi, beceri ve öğrenme tutumlarıyla belirlenirken, çocukları hayata hazırlamanın en temel yolu, öncelikli olarak onlara öğrenme alışkanlığını kazandırmaktan geçiyor.

Öğrenmek, öğrenilerek gelişen bir eylemdir. Temel yeteneklere ve doğru motivasyona sahip herkes, iyi birer öğrencidir. Çocuğunuza öğrenmenin sihrini göstermek aslında onu teşvik ederek ve motivasyonunu da artıracak aktiviteler planlamaktan geçiyor. Bu da tam olarak sizin elinizde.

Neler mi Yapabilirsiniz?

Soru Sormaya Teşvik Edin

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Merak, öğrenmenin temelinde yatan bir dürtüdür. Çocuklarınızın merak duygusunu yücelterek, onları soru sormaya teşvik edin. Sorularını ise, sabırla, onların anlayacağı bir dil ile yanıtlayın. Sizin sabrınız ve heyecanınız, onların merak duygusunu da destekleyecektir.

Hayvanların Benzersiz Özelliklerini Keşfedin

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Plastine edilmiş gerçek hayvanların ve bu hayvanların çeşitli organlarının yer aldığı sıra dışı bir deneyim sunan “Body Words: Animal Inside Out” sergisi, ziyaretçilere hayvanların iç yapısını keşfetme ve karşılaştırma fırsatı sunuyor.

Başta çocuklar olmak üzere tüm ziyaretçiler, geyiklerin buzlu zeminde hareket kabiliyetinin nasıl ve neden olduğunu, bir filin hortumunun iç yapısını, deve kuşlarının neden bu kadar hızlı koşabildiğini ve çok daha fazlasını; hayvanların benzersiz özelliklerini gerçek hayvanların plastine edilmiş bedenleri üzerinde keşfederken, onlarca yeni şey öğrenmenin keyfine varacaklar. Plastinasyon süreci ve sergi fikrinin arkasındaki ana düşüncenin anlatıldığı etkinlikte, çocuklar hatta 7’den 70’e herkes, fil, zürafa, goril, boz ayı, devekuşu, köpek balığı gibi hayvanlar hakkında şaşırtıcı birçok gerçeği öğrenecekler.

1977 yılında Dr. Gunther von Hagens tarafından geliştirilen ve anatomide vücudu veya vücut parçalarını korumak için kullanılan bir teknik olan plastinasyon, vücut dokusu ve hücrelerindeki suyun plastik polimerlerle değiştirilmesi prensibine dayanıyor. Plastinasyon tekniğini sanatsal ve estetik bir dokuya dönüştüren Dr. Angelina Whalley ise HUPALUPA Expo iş birliği ile Türkiye’de ilk defa düzenlenen “Animal Inside Out” sergisinin küratörlüğünü üstlenmiş.

100’den fazla hayvan ve uzvunun bu yöntemle korunmuş objeler olarak yer aldığı sergi, 1 Aralık 2023 itibarıyla Metropol İstanbul Ataşehir’de ziyarete açıldı ve 4 Şubat 2024’e kadar meraklılarını ağırlamaya devam edecek. Özellikle hafta içi bilet fiyatlarının daha uygun olduğu sergiyi, hafta içi 14:00 – 20:00 arasında; cuma – cumartesi – pazar ve sömestr tatili boyunca ise 11:00 – 19:00 arasında her saat başı ziyaret edebilirsiniz.

Bilet: Biletix

Tarihi Yerleri Keşfedin

Yeni dünyaların keşfi, her çocuğu meraklandırır. Özellikle doğup büyüdükleri topraklardaki yaşanmışlıkları bilmek, onların öğrenme duygularını da destekleyecektir. Onları, yaşadıkları ülkenin tarihini ve kültürünü öğrenip deneyimleyebilecekleri yerlere götürebilirsiniz. Ankara-Anıtkabir, Çanakkale, Efes Antik Kenti ve İstanbul’da Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı gibi kültürel zenginlikler, çocukların ülke tarihini keşfetmeleri açısından en ideal lokasyonlar olabilir.

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Bilime Adım Atın

Biyoloji, çocukların da en çok merak duyduğu alanlardan biri. Onlara canlı türlerinin gelişimini, nasıl oluştuğunu ve çeşitlenmesini gerçek bedenleri üzerinde eğlendirerek öğretmek ise sizin elinizde.

Bu öğrenme süreci için eğlence, adrenalin ve macerayı her yaştan ziyaretçisiyle buluşturan HUPALUPA Expo iş birliği ile Türkiye’de ilk defa düzenlenecek Gerçek Hayvanların Anatomi SergisiBody Words: Animal Inside Out”u ziyaret edebilirsiniz.

Minik Deneyler Yapın

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Çocuklarınızla birlikte deneyler yapıp bilimle ilgilenmeleri adına onlara destek olabilirsiniz. Bu deneyler sayesinde, sorgulayan, araştıran ve meraklı bireyler yetiştirebilir, evinizde bulunan malzemelerle onlara yeni bir şeyler keşfetmenin keyfini yaşatabilirsiniz.

Üstelik, sizin için kolay bir önerimiz de var: Yumuşak Yumurta Deneyi

Gerekli Malzemeler

  • Sirke
  • Çiğ yumurta
  • Elektrik bandı
  • Diş macunu
  • Diş fırçası
  • Bardak ya da kase

Nasıl Yapılır?

Öncelikle, yumurtanın ortasını elektrik bandı ile bantlayın. Yumurtanın sığabileceği bir bardak ya da kasenin içine sirke koyun. Daha sonra yumurtanın bir yarısına diş fırçası yardımı ile diş macunu sürün; diğer tarafına dokunmayın. Diş macununu sürdükten sonra, yumurtayı sirke dolu kabın içine bırakın. Yumurtayı 1 gün boyunca bu kabın içerisinde bekletin. Ertesi gün, diş macunu sürülen tarafın hâlâ sert olduğunu, diğer tarafın ise yumuşamaya başladığını fark edeceksiniz.

Kolay Tarifler Deneyin

Çocukların küçük yaşlardan itibaren mutfağa duydukları ilginin, doğru yönlendirildiğinde onların fiziksel, zihinsel, sosyal, duyusal ve duygusal becerilerini geliştirdiğini biliyor musunuz? Yemek yaparken sizi izlemeleri, 5 duyu organlarının gelişimi, sorumluluk bilinci, dil gelişimi ve sosyalleşmeleri açısından büyük avantajlar sağlıyor. Mutfakta size eşlik etmeleri, öğrendikleri şeyleri deneyimlemek için harika bir fırsat. Özellikle tatil günlerinde, birlikte eğlenceli tarifler denemek için onları mutfağa davet edebilirsiniz.

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Okuma ve Hikâye Anlatma Seansları Planlayın

Çocukları Öğrenmeye Teşvik Etmenin Yolları 

Araştırmalar, okuma alışkanlığının özellikle çocuk yaşlarda kazanıldığını gösteriyor. Bu nedenle de çocuklara daha küçük yaşta okumayı sevdirmek görevi ebeveynlere düşüyor. Ona kitap sevgisini aşılamak adına, okumak istediği kitabı kendisinin seçmesine izin verebilirsiniz. Sizin belirlediğiniz saatlerde kitap okuma seansları planlayabilir, siz de kitabınızla ona eşlik edebilirsiniz. Kitap kahramanları hakkında sohbetler edip kitapta sözü geçen yerlere ziyaretler yapabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun hayal dünyasının gelişmesine de katkı sağlayacaktır.

*Bu içerik HUPALUPA iş birliğinde hazırlanmıştır.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları