preloader

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

13.05.2022
Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Yazı Boyutu:

Alman saatçiliğinde önemli bir yeri olan Alman markalarını keşfedin.

Saatçiliğin çarklarının bir araya getirilmeye başlandığı yıllarda sadece İsviçre Alpler’ inde değil Almanya tarafında da çalışmalar devam ediyordu. Saat yapımı konusunda etkileşim içerisinde bulunan bu iki ülkeden Almanya, saatçiliğin ve mekaniğin merkezi olarak daha çok Glashütte’de konuşlandı. Böylece bölge, birçok markanın da içerisinde ismiyle yer aldı. Bir diğer saat atölyeleri ve kuyumculuk merkezi olan Pforzheim şehrini anmadan geçmek saatçilik tarihine haksızlık olur.

Alman kökenli markaların bir kısmı ilk üretildikleri tarihten itibaren inzivaya çekildiler. Yüz yıllar sonrasına dek değerlerini hiç kaybetmeden tekrar keşfedilmeyi veya yeniden üretilecekleri günü sessizce beklediler. Bunun sebeplerinden en önemlilerinden biri geçirdiği savaş ve krizlerdi.

Alman markaların en büyük özelliği, hacimli üretim rakamlarından çok inovasyona odaklanarak mekanik ve alaşım konusunda gelişmelere daha çok önem vermeleridir. Bu konsantrasyon da özellikle lüks saat gelişimine halen büyük katkı sağlamaktadır. Kendine özgü yalın ama farklı tasarımları, mekanizmaları, sağlam kasa yapıları ile saat severlerin gönlünde çok saygınlıklarını koruyorlar. Bu yazımızda da Alman saatçiliğinde önemli bir yeri olan bazı Alman markalarına değindik.

A. Lange & Söhne

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Alman saat ustalığının en güzel örneklerini sunan A.Lange&Söhne’nin de diğer tüm köklü saatçiler gibi geçmişi cep saati üretimi ile başlıyor. Kurucusu Ferdinand Adolp Lange çocukluğunda başladığı saat yapım çıraklığını, Breguet’in yanında en iyi öğrencilerinden biri olarak taçlandırdıktan sonra İsviçre ve İngiltere’de çalışmalarına devam etti. 1845 yılında Glashütte’yi saatçilik merkezi haline getirmeye karar vererek, ülkesine dönüp sayısız usta yetiştirdi ve markanın temellerini sağlamlaştırdı. Vefatından sonra oğlunun devraldığı firmadaki üretimler Osmanlı padişahlarına da sunuldu. En bilinen özelliği mekanizmasını Alman gümüşünden elde ettiği bir alaşım ile üretmesi ve kasa yapımında ise platin ve altını tercih etmesidir.

Nomos Glashutte

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Diğer Alman markalarına göre oldukça genç olan Nomos Glashutte, 1990 yılında Almanya’nın Glashütte kasabasında kuruldu. Özellikle de son yıllarda kendi atölyelerini oluşturduktan sonra yaptıkları üretimler, saatçilik endüstrisinin dikkatlerini üzerinde toplamalarına neden oldu. Nomos’un en sevdiğim yönü ise tarz olarak diğer markalara oranla daha minimalist ve unisex ürünler tasarlaması. Her geçen yıl da koleksiyon yelpazesin cesurca genişletiyor. Nomos denildiğinde akla gelen modellerin ilki Tangente modelidir.2005 yılında ise Tangomat’ı üretti. En güzel unisex modeli ise Tetra, tarzı ve renkleri ile her yılın marjinali.

Sinn

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Frankfurt’ta Helmut Sinn tarafından kuruldu. En büyük ve ayrıcalıklı özelliği mesleklere yönelik detaylı üretimlerinin bulunması. Hatta pilot saatleri üretimi süresince dönen bezel kilit sistemini de geliştirmişlerdir. Her türlü basınç ve kötü şartlarda kullanılabilir olması amaçlanmış ve ilk yardım ekipleri için maksimum hijyenin sağlanabileceği bir model dahi geliştirilmiş.

Moritz Grossmann

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Özenli saat üreticilerinden Moritz Grossmann manuel olarak üretilen modelleri ile tanınıyor. Bir süredir kadranda ki adı M.Grossmann olarak yer alıyor. Eşsiz çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüten marka Alman saatçiliğin ve zamansız tasarım çizgilerinin en güzel örneklerini sunuyor. 19 yy. da Moritz Grossmann tarafında Ore dağlarında Glashütte’de kuruldu. 100 yıldan fazla bir süre sonra da 2008 yılında saat ustası Christine Hutter tarafından keşfedilerek yeni atölyelerinde üretime başlandı. Böylece saat dünyası elle üretim ile yaratılan önemli markayı yeniden tüm güzelliği ile kazanmış oldu.

Glashutte Original

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Glashutte Original, 1994 yılı gibi çok yakın bir zamanda kurulmasına rağmen, kendi mekanizmalarını üretmeleri avantajı ile ivmeyi hızlıca zirveye doğru yöneltti. Tasarımlarında geçmişten ilham almaktan çekinmiyor ve bazı modellerinde vintage görünümünden asla ödün vermiyor.

Meistersinger

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Manfred Brassler’in1989 yılında kurduğu marka Alman saatçiliği arasında en itibar görenlerden. Yaratıcısının Bach hayranı olmasından dolayı ‘usta şarkıcı’ anlamına gelen Meistersinger markanın adı olarak seçildi. Hal böyle olunca tasarımda da müzisyenlerin keşfedip, anlayabileceği bir logoya sahip: müzikte duraklamayı belirten fermata işareti. Alman üretimi zaten farklılık gösterirken, bunların arasında MeisterSinger yalın ve artık imzası haline gelen tasarımlara sahip. Yüksek bombeli camının altında yer alan, kadrandaki saati gösteren rakamlar karakteristik olarak çift haneli olarak yazılıyor.

Junghans

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

1903’de Schramberg’de kuruldu fakat bir tek saat sektöründe değil çok farklı alanlardaki çalışmaları ile de kendilerini tanıttılar. Karaorman’dan dünyaya yayılan Junghans, yenilikçi kimliğini yıllara karşı yenik düşürmeden günümüze taşıdı. Sade ve Alman estetiğini kadranından fark ettiriyor. Hafif konkav oluşu kadranın derinliğini arttırıyor. Amblemi sekiz köşeli yıldızın içerinde J harfi ile sembolize ediliyor.

Temption

Saat Dünyasına Yön Veren Alman Saat Markaları

Latince Tempus et functiones kelimelerinden oluşan marka ismi için zaman ve fonksiyonlarının birleşimi diyebiliriz. 1996 yılında kurulan markanın sahibi Herr Klaus Ulbrich ile yıllar önce Baselworld saat fuar binasının karşısında tuttuğu özel alanında tanıştığımda, ustalığı ve üretimine hayran olmuştum. Tam bir Alman titizliği ile yarattığı modellerinin birçoğu limitli ve farklı tasarımı ile yılda en fazla 700 saat üretimi yapıyor. Hepsi el yapımı ve işçilik örneği olarak özel üretim nadir bir model sahip olmak isteyenlerin takibinde olan bir marka.

Günay Demirbağ
Günay Demirbağ Tüm Yazıları