İstanbul'un En İyi Meyhaneleri
Yazı Boyutu:
Kendinizi 70’lerde gibi hissedeceğiniz İstanbul’un en iyi meyhanelerini keşfedin!
Şüphesiz ki meyhaneler tüm hikâyelerin samimiyetle anlatıldığı, bazen en keyifli sohbetlerin geçtiği bazen de dertlerin bir bir masaya döküldüğü lezzet noktalarıdır. Mezeler geceye renk katarken eski bir musiki duyulur ve hep birlikte söylenir. Birçok şairin dizelerinde överek anlattığı kültürel mirasımızı saklayan o kapıların ardını sizler için araladık. Kendinizi 70’lerde gibi hissedeceğiniz İstanbul’un en iyi meyhanelerini keyifle bir araya getirdik. Size de keşfetmesi ve birkaç dostunuzu davet etmesi kaldı.
Madam Despina’nın Meyhanesi – Şişli

Bir zamanlar Kurtuluş’ta…
Elbette listenin açılışını Türkiye’nin ilk kadın meyhanecisi Madam Despina ile yapmalıydık. Gökçeada doğumlu Madam, 15-16 yaşlarında ailesi ile İstanbul’a gelir ve hikâyesi başlar. İçlerinde Moda Teras Gazinosu’nun da olduğu farklı farklı yerlerde 1946 yılına kadar çalışır. İlk meyhanesini ise Gayrettepe’de açmıştır. Fakat burası istimlak sonucu yıkılınca 70’li yılların ortasında Kurtuluş’a taşınır. Yıllar geçer, zaman değişir… Madam Despina önce bir ortakla çalışmaya başlar ve sonra da meyhane devredilir. Madam Despina’nın, meyhanenin yeni işletmecileri Ercan ve Erdoğan Tekin kardeşlere bir vasiyeti olmuştur. Meyhanenin adının değiştirilmeden yaşatılması, salaş atmosferinin korunmasını istemiştir ve Madam Despina’nın istediği de olmuştur.
Madam Despina’da servis saat 12’de başlıyor ve 24’e kadar sürüyor. Misafirler her akşam canlı saz ve Türk musikilerini dinliyor. Despina’nın en ünlü lezzetleri ise Rum pilakisi ve ciğer. Bu nostaljik atmosfer mutlaka solunmalı, meyhanecilerin sultanının vasiyet ettiği gibi korunan ortam mutlaka görülmeli.
Adres: Feriköy, Açık Yol Sk. No:22, 34377 Şişli/İstanbul
Telefon: (0212) 247 33 57
Yakup 2 – Beyoğlu

Asmalımescit’in hep yeni klasiği…
Yakup 2, 1977 yılından beri devam eden bir hikâye. Restoran “Asmalımescit’in hep yeni klasiği” olarak tanımlıyor kendini. Kuşaktan kuşağa aktarılan meyhane sanatının tüm incelikleri Rum ve Ermeni ustalardan öğrenilmiş. Efsaneleşen mezelerin lezzeti ise 33 yıldır beraber çalıştıkları Cemal Usta’nın sırrı. Mezgit marin, ciğer tava ve ızgara börek Yakup 2’ye gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken ilk üçlü. Misafirler; teras bahçe, ana salon ve ön bahçe olarak 3 farklı yerde geniş meyhanenin tadını çıkarabiliyor.
Adres: Asmalı Mescit, Asmalı Mescit Cd. No:21 D:B, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 249 29 25
{772803}
Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi – Beyoğlu

Üç Ali’lerin Cumhuriyet’i…
Türkiye’nin en eski ve klasikleşmiş meyhanelerinden biri Cumhuriyet Meyhanesi. Kuruluş tarihi tam olarak belli olmamakla beraber 1923 yılında var olan birçok işletme gibi “Cumhuriyet” adını alanlardan. Yıllarca birçok aydın ismin muhabbetine tanık olmuş bu masalar. Buraya Ece Ayhan’ın “Üç Aliler’in Cumhuriyet’i” demesinin sebebi ise o dönemde çalışan üç garsonun “Ali” olmasına dayanıyor. Geçmişte Atatürk’ün ziyaret ettiği masaya 5 no’lu masa denirmiş. Atatürk mekânın üst katında yer alan bu masada Kulüp rakısı içip beyaz leblebi yermiş. İşletme her 10 Kasım’da 5 no’lu masayı süsleyip, o gün orada bulunan müşterilere beyaz leblebi ikram ederek Ata’yı anıyor.
Öğlen 12’den gece 2’ye kadar hizmet veren mekânda günde 100 çeşit meze hazırlanıyor. Zengin menüye sahip Cumhuriyet Meyhane’sinin deniz ürünleri de mezeleri kadar meşhur. Yabancı milletlerden de misafirleri eksik olmayan Cumhuriyet Meyhanesi’nin ünü diğer ülkelere kadar yayılmış durumda. Mekân üç katlı ve misafir ağırlama kapasitesi geniş olmasına rağmen gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız.
Adres: Hüseyinağa, Kamer Hatun Sahne Sokak, Kamer Hatun Cd. No:27, 34435 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 252 08 86
İnciraltı Tavern (İnciraltı Meyhanesi) – Üsküdar

“Geleneksel İstanbul meyhanesi” felsefesini öğrenmeye…
Beylerbeyi’nde geleneksel ve nezih bir meyhane arayanları yıllardır mutlu ediyor İnciraltı. İşletme, İstanbul’un çok kültürlü mutfağını hiç bozmadan konuklarına ikram etmeyi amaç edinmiş. Yani klasik mezelerin yanında unutulmuş ve farklı kültürlerden lezzetleri de tatma imkanına sahipsiniz. Rakı bardaklarının dantel ile süslendiği masadan balık turşusu ve topik yemeden kalkmayın. Arka fonda daimi olarak duyacağınız Türk sanat müziği ise eski bir Rum evi olan mekânın keyfini katlayacak. Böylelikle geleneksel İstanbul meyhanesi felsefesiyle en doğru noktalardan birinde tanışmış olacaksınız.
Adres: Beylerbeyi, Beylerbeyi İskele Cd. No:4, 34676 Üsküdar/İstanbul
Telefon: (0216) 557 66 86
{88418}
Safa Meyhanesi – Fatih

Yedikule’de felekten bir gece çalmaya…
Safa Meyhanesi, yüksek tavanları ve tarihi dokusuyla İstanbul’un en eskilerinden. İstanbul’un tarihi semti Yedikulede, Osmanlı döneminden kalmış bir binada nostaljiyle karşılıyor misafirlerini. Mekanın duvarlarında asılmış fotoğraflar geçmişte bir geziye çıkarıyor. Bu meyhaneyi Av Mevsimi filminin ikonik sahnesinde de hatırlayabilirsiniz. En meşhur lezzetleri ise paçanga böreği, tekmil fava ve arnavut ciğerinden oluşuyor. Hem ara sıcaklar hem de mezeler tüm misafirlerden tam not almış. Sevilen anason kokusu ve nostalji eşliğinde felekten bir gece çalmak isteyenler için ideal.
Adres: Yedikule, İmrahor İlyasbey Cd. No:169, 34107 Fatih/İstanbul
Telefon: (0212) 585 55 94
{771387}
Eleos Restaurant – Beyoğlu

Beyaz meyhane Eleos’a…
Eleos, Rum meyhane kültürünü ve Ege’nin harika lezzetlerini harmanlıyor. İstanbul’un en güzel yerinde konumlanmış, beyaz bir meyhane olan Eleos’un menüsünde ağırlıklı olarak deniz ürünleri var. Menüde yer alan tüm lezzetler taze malzemelerle ve usulüne uygun olarak pişiriliyor. Meyhane planınızı ister gündüz ister gece yapın, masanızdan izleyebileceğiniz harika İstanbul manzarası her dem büyülüyor.
Adres: Şahkulu, 2, İstiklal Cd. No:231, 34421 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 244 90 90
Sofyalı 9 – Beyoğlu

Şarkılara eşlik etmeye, Beyoğlu’na…
1800’lü yılların sonundan kalma tarihi binası ve atmosferiyle sizi adeta eski İstanbul’a nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor Sofyalı 9. Birbirinden lezzetli yemekleri, taze ve iştah kabartıcı mezelerinin yanı sıra ilgili personelleri ve güler yüzlü servisiyle de çok seviliyor. Nezih ve samimi ortamında edilen keyifli sohbetlere arka planda çalan Türk ve Yunan ezgileri eşlik ederek meyhane kültürünü doyasıya yaşatıyor. “Peki Sofyalı 9’a gittiğimizde mutlaka ne yemeliyiz?” derseniz birkaç önerimiz elbette var… Ara sıcaklardan yoğurtlu kıymalı börek ve peynirli börek, mezelerden ise fava ve kayakoruğunu mutlaka denemelisiniz. Şarkılara bol bol eşlik edip, Beyoğlu’na doymayı da unutmayın.
Adres: Asmalimescit, Asmalımescit Cad. &, Sofyalı Sk. No:9, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: 0533 258 16 52
{773821}
Mükellef – Karaköy

Farklı tatlar deneyip müdavim olmaya…
Müşteri memnuniyetini bir numaralı prensibi belirlemiş bu meyhane; gerek mekanın ferahlığı, ambiyansı, gerek doyurucu ve nefis yemekleriyle sizi mest ediyor. Eşsiz manzarası karşısında keyifle sohbet ederken iyi bir ziyafet çekebileceğiniz Mükellef’in mezeleri akılda kalıcı. Özellikle pastırmalı sıcak humusu, topiği ve atomu en beğenilen mezelerinden. Ayrıca her ne kadar et yemekleriyle adından söz ettirse de vejetaryan ve vegan seçenekleri de mevcut! Farklı tatlar denemek istiyorsanız karışık tadımlık mezelerden sipariş vermeyi atlamayın deriz. Nazik personelleri size içeriğini özenle anlattıktan sonra, seçtiğiniz 9 farklı meze servis ediliyor.
Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Maliye Cd. 8/A, 34425 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 252 86 36
Latife Hanım Meyhanesi – Beyoğlu

Türk ve Kıbrıs mutfağının lezzetleriyle büyülenmeye…
Buram buram nostalji kokan bir gece yaşamak isteyenler için Latife Hanım Meyhanesi en doğru seçimlerden biri. Erken Cumhuriyet dönemine ait iç dekorasyon ve duvarları süsleyen her bir fotoğraf eski zamanlardaymışsınız gibi hissettirecek. Plaktan yükselen Türk Sanat Müziğine eşlik ederken Türk ve Kıbrıs mutfağının geleneksel lezzetleriyle mest olacaksınız. Ayrıca bazı gecelerde canlı müzik de var! Latife Hanım Meyhanesinde; giriş katındaki bahçe, asma kat ve üst salon olmak üzere 3 farklı alanda rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Adres: İstiklal, İstiklal Cad./bekar Sok. 22/A, 34435 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 293 00 69
Ney’le Mey’le Meyhane – Beyoğlu

Şiir gibi meyhane…
Nevizade sokağının en eski meyhanelerinden olan Ney’le Mey’le, adını Can Yücel’in Neyzen Tevfik için yazdığı bir şiirden almış. 23 yıldır kalitesinden ödün vermeyen meyhane, rahat ve dingin ortamıyla sizi günlük hayatın curcunasından ve kalıplarından uzaklaştırarak huzurla vakit geçirebileceğiniz zamanın garantisini veriyor. Titizlik ve sevgiyle hazırlanan lezzetleri de cabası! Fesleğenli mezgiti, yaprak ciğeri, fincan böreği ve ızgara ahtapotu denenmeden geçilmemesi gereken lezzetlerinden… Geleneksel meyhane kültürünün yaşamaya devam ettiği Ney’le Mey’le sizi kendine müdavim edecek.
Adres: Hüseyinağa, Nevizade Sk. No:8, 34435 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: 0539 840 09 01
Piraye Taş Plak Meyhanesi – Kadıköy

Tazecik mezeleri tatmaya, Kadıköy’e…
Türk Sanat Müziği ve huzur dolu ortamıyla kapıdan ilk girilen andan itibaren misafirlerini büyülemeye başlıyor Piraye. Müziğin sesi mekana da adını veren taş plaklardan usul usul yerleşiyor kulaklara. Menüde yer alan tazecik mezeler ve yemekler ise oldukça lezzetli. Kadıköy’ün merkezi konumunda yer alan Piraye Taş Plak Meyhanesi, sevdiklerinizle meyhane ruhunu doyasıya yaşayabileceğiniz en güzel adreslerden biri.
Adres: Osmanağa Mahallesi, Serasker Cad. Mimar Çıkmazı No:8/A, 34714 Kadıköy/İstanbul
Telefon: (0216) 330 57 52
Agora Meyhanesi 1980 – Fatih

1980’den günümüze…
Agora Meyhanesi, 1980 yılında Rum kaptan Asteri Dulidis tarafından Çıfıtçı Çarşısı’nda açılıyor. Çok kısa sürede tanınmaya başlayan meyhane, 3 kuşak boyunca işletilerek günümüze kadar gelenlerden… Birçok sanatçıdan Yeşilçam yıldızlarına kadar insan ağırlamış burası, güzelliği şiirlere şarkılara konu olmuş. İki tarihi sur arasında yer alan Agora Meyhanesi’nde bugün hâlâ aynı atmosferi soluma imkânına sahipsiniz. Ara sıcaklar, mezeler, ana yemekler hepsi birbirinden lezzetli. Korunan tarihi doku ve yılların verdiği yaşanmışlık hissi mutlaka yerinde görülmeli.
Adres: Balat, Mürselpaşa Cd. no:185, 34087 Fatih/İstanbul
Telefon: 0541 890 18 90
Suna’nın Yeri – Üsküdar
Deniz kenarında huzur bulmaya…
İstanbul Boğazı’nın en güzel noktalarından birinde yer alan Kandilli Balıkçısı Suna Abla’ya mutlaka gün batımından önce gidilmeli. Burası salaş konsepti ve klasikleşen mezeleriyle İstanbul meyhanelerinin klasiklerinden biri. Güler yüzlü garsonlar yıllardır gönül bağı ile servis veriyor misafirlere. Rakının en sevilen eşlikçileri ise fava, deniz börülcesi, patlıcan salatası ve çok daha fazlası. Kalamar tava burayı ziyaret edenlerin her zaman favorisi olmuş. Fakat hem ara sıcaklar hem de yemeklerin hepsi lezzetli ve taptaze. Yemeğinizin sonunda, mekanın meşhur ev yapımı baklavası ile ağzınızı tatlandırmayı unutmayın!
Adres: Kandilli, Kandilli İskele Cd. No:4, 34684 Üsküdar/İstanbul
Telefon: (0216) 308 45 12
Asmalı Cavit – Beyoğlu
Bir başka mezelerin lezzetine kapılıp, müdavim olmaya…
Asmalımescit’in bir diğer meyhane hikâyesini Karadenizli Cavit Saatçi yazıyor ve 90’lı yıllarda açılan meyhanenin çok zaman geçmeden müdavimleri oluşuyor. Asmalı Cavit’i ziyaret ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken “patlıcan mezesi” daha önce tatmadığınız türden. Közlenmiş patlıcanlarla yapılması ise bu benzersizliğin sırrı. Ayrıca yaprak ciğer, topik, minik köfte ve ızgara hamsi mutlaka masanızda olsun. Cavit Saatçi’nin 1984 yılında Amerika’ya gitmesi ve yolcu gemilerinde çalışması şarap kültürünü genişletiyor. Yani meyhanedeki şarap menüsü de oldukça geniş… Eskiden bir antikacı dükkânı olan mekânın Rumlardan kalma mimarisi çok sevilenler arasında. Ayrıca Cavit Saatçi’nin önceleri hemşerisi Yakup Arslan ile ortak olduğunu ve kendi meyhanesini açmak istediği için ayrıldıklarını da ekleyelim. Özetle İstanbul’da meyhane ruhunu yaşatmaya devam eden en güzel noktalardan biri de Asmalı Cavit…
Adres: Asmalı Mescit, Asmalı Mescit Cd. 16/D, 34430 Beyoğlu/İstanbul
Telefon: (0212) 292 49 50
Kör Agop – Fatih
Kumkapı’nın en sevilen balıkçısıyla tanışmaya…
İstanbul’un en eski meyhanelerinden olan Kör Agop’un hikayesi bir başka özeldir. Hatta bu hikâyeyi “Deniz Küstü” romanında Yaşar Kemal’de anlatır. Meyhaneye adını veren “Agop İnciyan” Kumkapılı bir balıkçıdır. Rakı içmeyi çok sevdiğinden gün bitmeyegörsün hemen meyhanelere koşarmış. Bu sevdiği alışkanlıktan olsa gerek maddi sıkıntılar yaşamış ve 1938 yılında teknesinin yanına kendi meyhanesini açmış. Gel zaman git zaman Kumkapı’da 16 dükkân değiştirdikten sonra bugün hala bilinen yerinde Kör Agop’u açmış. Agop İnciyan’ın ölümünden sonra meşhur meyhanenin ruhunu aile bireyleri yaşatmaya devam etmiş.
Yılların eskitemediği bu meyhaneye gittiğinizde denemeniz gereken birçok özel tabak var. Ermeni mezeleri, topik, beyaz pilaki ve terbiyeli balık çorbası mutlaka masanızda yer almalı. Meyhane kültürünü doyasıya tadacağınız bu mekânda nostaljik bir gece yaşayacağınız ise hiç şüphesiz.
Adres: Şehsuvar Bey, Ördekli Bakkal Sk. No:7, 34130 Fatih/İstanbul
Telefon: (0212) 517 23 35
{771005}
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.