Rekoltelere Adım Adım: Bağ Bozumu
Yazı Boyutu:
Bir sene boyunca çiftçinin ve üreticinin özenle yetiştirdikleri üzümleri artık yavaş yavaş toplama zamanı geldi. Üzüm bağlarındaki coşkuyu, birliği ve beraberliği hissetmeye ne dersiniz?
Bağ bozumu en basit hali ile üzümlerin hasat edildiği dönemdir ancak yüzyıllardır üzümlerin toplandığı dönem yani bağ bozumu dünyanın farklı bölgelerinde coşku ile kutlanır. Hatta bazı bölgelerde yıllardır geleneksel olarak düzenlenen festivaller yapılır. Bağ bozumu dönemi bölgeden bölgeye ve üzüm çeşidine göre farklılık göstermektedir. Genellikle Eylül ayı bağ bozumu dönemi olarak bilinir; hatta Eylül Süryanice’de “aylul” yani üzüm ayı demektir. Ayrıca İbranice’de de Elul yani hasat anlamına gelmektedir. Ancak bağ bozumu dönemi Eylül’dür demek ya da tarihini kesin olarak belirlemek doğru olmaz. Üzüm bağlarının konumu, hava koşulları, iklimi, toprak yapısı ve üzüm çeşidi gibi farklı faktörlere göre bağ bozumu dönemleri değişiklik göstermektedir. Genel olarak ülkemizde bağ bozumu Ağustos ve Ekim ayları arasında gerçekleşse bile şu an üzümlerini hasat etmeye başlamış bölgelerde bulunuyor.
Türkiye’de Bağcılık
Bağcılık için uygun iklim şartlarına ve toprak yapısına sahip olan Türkiye’de, yaklaşık olarak 6000 yıldır bağcılık yapılıyor. Toprağın ve iklim şartlarının uygunluğu sayesinde; sofralık, kurutmalık, şaraplık ve şıralık üzümler ülkemizde yetiştirilmektedir. Üzümler hasat edildikten sonra kullanış amaçlarına göre ayrılır ve işlenmeye başlanır. Sofralık üzüm, kurutmalık üzüm, şarap ve şıra için ayrı üzüm çeşitleri kullanır ve farklı şekillerde işlem yapılır.
Üzümlerin olgunlaştığı zaman hasat başlar. Hasat edilen üzümlerin en kısa sürede işlenmesi gerekmektedir. Kaliteli şarap üretimi için bağlarda sabaha karşı ve/veya gece serinliğinde hasat yapılır. Şarap üretimi için toplanan üzümler ezilir ve bu işlem sonucunda bir miktar üzüm suyu, namıdiğer elde şıra, elde edilir. (Bu noktada kırmızı üzümün kabuğu şıra ile temas ettiği sürece kabukta bulunan renk ve tanen dediğimiz ağızda burukluk hissi bırakan madde şıraya geçer. Üzümün kabuğu şıra ile ne kadar süre beklerse şıra daha kırmızı renkte ve daha tanenli olur.) Elde edilen şıraya maya eklendiğinde fermantasyon başlar; mayanın şekeri yemesi sonucunda alkol oranı meydana gelir. Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra şaraplar çelik tanklarda ya da meşe fıçılarda saklanabilir. Sonrasında şaraplar uygun şekilde şişelenir.
Türkiye’deki Üzüm Çeşitliliği
Türkiye’de yerli üzüm çeşitlerine ek olarak bazı yabancı üzüm çeşitleri de yetiştirilmektedir. Yabancı üzümler ile birlikte altmışa yakın üzüm çeşidi ekonomik anlamda yetiştirilmektedir. Sofralık üzüm çeşitlerinden en önemlisi “Sultani çekirdeksiz”dir ve dünyada yaklaşık %40’lık bir pazar payına sahiptir. Son yıllarda Sultani çekirdeksiz üzümünden sonra Alphonse Lavallée ve Cardinal çeşitleri gelmektedir.
Uluslararası yarışmalarda Türk şaraplarının aldığı ödüller ile Türkiye’nin son yıllarda ürettiği başarılı şaraplarla da ön plana çıkmaya başladığını görüyoruz. Ülkede yaygın olarak yetiştirilen yerli şaraplık üzüm çeşitleri: Papazkarası, Karasakız, Yapıncak, Vasilaki, Ada karası, Çal karası, Bornova Misketi, Kalecik Karası, Emir, Beylerce, Narince, Öküzgözü, Boğazkere’dir. Türkiye’de genellikle yetiştirilen yabancı üzüm çeşitleri ise: Cabernet Sauvignon, Carignan, Alicante Bouschet, Syrah, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Bu üzüm çeşitleri arasında son yıllarda Narince, Öküzgözü, Boğazkere, Cabernet Sauvignon, Kalecik Karası, Syrah, Merlot gibi şaraplık üzüm çeşitlerinin de ön planda yer aldığını belirtmek gerekir.
{773204}
Bağ Bozumu Ruhu
Bağ bozumu ruhunu hissetmek için yapılacak en iyi tavsiye sanırım bağ bozumu zamanı üreticileri ziyaret etmeniz olacaktır. Bir sene boyunca emekle yetiştirilen üzümlerin nasıl coşku ile hasat edildiğini ve doğanın mucizesini görüp deneyimlediğiniz zaman üzüm sizin için eskiden çok daha anlamlı bir hale gelecektir. Ayrıca bir şarap tüketici iseniz ve 2021 bağ bozumunda bulunursanız 2021 rekolteli şarapları içerken ben bu üzümleri bağlarından hasat edilirken görmüştüm diye şarabınızı daha keyifli yudumlayabilirsiniz.
Türkiye’nin En Keyifli Bağ Bozumu için: Hotel Caeli ve Porta Caeli Bağları
Çanakkale Eceabat’ta doğa içerisindeki huzurlu ve göz alabildiğince uzanan yemyeşil ambiyansıyla Hotel Caeli sizlere nefes kesici bir ortam sunuyor. Caeli Çiftliği ve Caeli Ekolojik Bahçesi’nin organik ürünleri birbirinden lezzetli yemeklerle buluşup damaklarınızı şenlendirecek gastronomik ve degüstasyon yolculuğuna çıkarıyor.
Caeli’nin özel dikim yöntemiyle yetiştirdiği üzümleri 20 Ağustos – 16 Ekim tarihlerinde toplanmaya başlanacak. Bu büyülü dönemde cuma ve cumartesi günleri Hotel Caeli’de konaklama yapan misafirleri üzümün asmadan kadehe kadar olan serüvenine yakından tanık olabilecek.
Bağ bozumu dönemi sürecinde Hotel Caeli’de konaklayan misafirler Caeli Bağ Bozumu Deneyimi paketleriyle, 170 hektarlık bir alandan oluşan ve dünyanın en büyük 1×1 metre dikim sıklığındaki üzüm bağları olma özelliğini taşıyan bağları uzmanların eşliğinde keşfedecek, bağ bozumu ritüellerini tüm detaylarıyla yaşayacak. 12.500 m2 alana kurulu Türkiye’nin en modern şaraphanesi olan Caeli Şaraphanesi’ni ziyaret edebilecek ve enfes Caeli ürünlerini deneyimleme fırsatını elde edecekler. Üstelik Konuklar büyüleyici bağ ve gölet manzaraları eşliğinde, damaklarda yer edecek özel lezzetlerin tadını çıkarırken sanattan da kopmayıp dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini görme şansına sahipler.
Üzümün tek mucizesi şarap değil! Üzüm özünden oluşan ürünlerle SPA Caeli by Caudalie’de etkileyici bir terapi deneyimi yaşayabilirsiniz. Tüm bunların yanında özenle seçilmiş çağdaş sanat koleksiyonu ve gurme mutfağıyla duygularınıza hitap eden benzersiz bir tatil keyfi yaşamak için Hotel Caeli’nin bağ bozumuna mutlaka uğrayın.
Bu içerik Hotel Caeli sponsorluğunda hazırlanmıştır.