İç Mekan Dekorasyonunda Renk Seçiminin Etkisi
Yazı Boyutu:
İç mimar Sami Savatlı ve Nippon Paint Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Sami Savatlı
İç mimar Sami Savatlı:
Bir iç mimar olarak endüstri ile bir araya geldiğinizde karşılıklı olarak birbirinize neler kattığınızı düşünüyorsunuz ve bu tüketicilere nasıl yansıyor?
Tasarım yaparken gözettiğimiz; malzeme, renk, doku, form, işlev ve sürdürülebilirlik gibi pek çok kriterin yanı sıra ürünün arkasındaki felsefe, söylediği söz ve sektörde açtığı yeni kapılar ve verdiği ilham da biz tasarımcılar için çok önemli olmalı. Çünkü herhangi bir ürün, tükettiğimiz herhangi bir şey, aslında algıladığımız tüm boyutlarını oluşturan etmenler kadar aynı zamanda bir “düşünceden” imal ediliyor. Shakespeare’in Fırtına oyunundaki meşhur aforizmasındaki gibi ‘rüyaların yapıldığı maddeden yapılmışız biz’. Dolayısıyla hayal ve gerçeklik her zaman iç içe ve hep öyle kalacak. Bu da aslında sektörel anlamda, endüstride her türlü yeniliğin itici gücü diyebiliriz.
Kişisel olarak ve bir tasarımcı olarak oluşturduğum özgün tasarım dilini daha geniş kitlelere sunabilmemi sağlayan bir araç aslında endüstri. Tasarımcı endüstri iş birliklerini her zaman önemsiyorum. Tüketiciler ise bu birlikteliğin ürünlerinden şüphesiz dünyalarını geliştirmek, kendilerini daha iyi yansıtmak için faydalanıyorlar. Ruhlarına iyi gelen, samimi ve kendilerine dokunan bu birliktelikleri, kalıplaşmış endüstriyel kodlardan sıyrılacakları bir kaçış noktası olarak keyifle deneyimliyorlar.
Nippon Paint özelinde düşünecek olursak sizin tasarımcı olarak hayallerinizi gerçekleştirmenizde esin veren renkler ve dokular hangileri oldu? Neden?
İlhamım kesinlikle “Dünya” oldu bu projede. Topraklar, taşlar, madenler, ağaç kabukları, bitki kökleri gibi, aslında gördüğümüz katmanların altındaki renklerin dışında kalan, diğer görülmeyen renkleri görmeyi denedim. Onları günün farklı saatlerinde ve güneşin farklı açılarına göre aldıkları renkleri gözeterek özümsemeye çalıştım. Farklı coğrafyalar ve bizim topraklarımız da elbette ilham kaynağı oldu bana.
Siz yeni renkler oluşturdunuz, renkleri oluştururken stratejiniz neydi ve nasıl bir yöntem izlediniz?
Türkiye’de birbirine benzeyen, benzer 4-5 tonun hakim olduğu iç mimari projeler çok yaygınlaşmıştı. Nippon Paint’in projesi bu anlamda çok yenilikçi. İnsanların cesaret edemediği renkleri kullanması için onları teşvik eden bir kurguya sahip.
Trend Beyond Colours’ta “Yeniden Başla” konsepti altında, bu başlığı destekleyen dört konsept vardı: Canlan, Yenilen, Bağlan, Yansıt. Her biri için de renk hikayeleri oluşturulmuştu. Biz, Nippon Paint Türkiye ve dört tasarımcı arkadaşımızla ülkemiz için hikayeyi daha da büyütmek istedik. Konseptleri yorumladık ve yeni renkler tasarladık. Konseptlerin anahtar renklerine bağlı kalmakla birlikte üzerine ekleyebileceklerimiz olduğunun farkındaydık ve bunun için Nippon Paint bize tüm renk kaynaklarını açtı. Benim yorumladığım “Canlan” konsepti, doğanın iyileştiren ve harekete geçiren renklerine odaklanıyordu ve ben önümdeki kaynaklara bu arayışla baktım. Tabii sonsuz renk ve doku arasından seçim yaparken kişisel olarak kültürümüzü yansıtan net ve cesur tonlara odaklanmayı tercih ettim. Bu renk stratejisiyle arıların bin bir emekle yaptığı balın geçirgen parlak rengi Acı Bal, Orta Asya’nın toprağı ve ateşinin kızıllığı Mongol Ateşi, madenlerin sertliği ve keskin parlak renkleri gümüşün ışıltısı Platonik Gümüş, Osmanlıdan günümüze uzanan değerli taşların hanedanla özdeşleşmiş renkleri Hanedan Yeşili, bulutlu bir havada izlediğimiz sakin bir gökyüzü Sisli Gri olarak paletimde yer aldı. İç mekanlarda ahşaplar dışında kahve tonu görmeye alışkın değiliz. Türk kahvesinden bourbon’a biraz daha açık ve daha koyu olmak üzere kahve tonları kullanmak istedim.
{774930}
Nippon Paint markalı boyalar içinde size tasarımlarınız için ufuk açıcı, yenilikçi veya ilk defa yapılacak bir tasarımı motive eder nitelikte bir öneri olarak algıladığınız ürünler var mı?
Nippon Paint; sağlıklı Boyaları, iç cephe boyaları, dış cephe boyaları, özel efektli boyaları, fonksiyonel boyaları ve ahşap boyaları ile tam bir çözüm ortağı. Özellikle Nippon Paint Minoa Premium sağlıklı ürün serisini kullanmayı çok seviyorum. Minoa’nın, uçucu; organik bileşen içermeden hava geçirgenliği sunduğu için soluduğumuz havaya zarar vermeyen bir yapısı var. Bu özelliği ile de Türkiye’nin ilk ve tek Green Guard Gold belgeli iç cephe boya serisi.
Farklı teknikleri ve desenleri birleştirdiğim özel efektli boyalar da tasarımlarımı özgünleştiriyor.
Renk sizin için ne kadar ve hangi bakımlardan önemli, genel olarak nasıl kullanmak istiyorsunuz renkleri?
Renk bir anlatım aracı, bir dil. Siz hem kullandığınız renklerle bir şey söylüyorsunuz, hem de seçtiğiniz renk size bir şey söylüyor. Yani renkler adeta konuşuyor. Her bir renk bir duygu, bir sözcük gibi. Siz bu geniş sözcük dağarcığından belli sözcük dizgelerini seçebilir, hatta yeni sözcükler oluşturabilirsiniz. Böyle baktığımız zaman yepyeni bir kapı açılıyor bir tasarımcı için. Ben kişisel olarak renkleri düşüncelerle kullanmayı daha çok seviyorum. Ancak elbette zaman içinde duygu ve düşünceler değişebiliyor, farklı işlevler için farklı arayışlarda olabiliyorsunuz. Elbette başka araçlar, kaynaklar da var; şekiller, formlar. Bunlar arasında rengi de bir anlatım aracı olarak her zaman ulaşabileceğim bir yakınlıkta tutuyorum kendime. Ne anlatmak istediğinize, nasıl etkiler altında olduğunuza ve nasıl bir dil oluşturmak istediğinize göre kullanacağınız yardımcı diller de değişiyor.
Sanat ve tasarım alanında gündeminizde neler var?
Şu an bünyesinde iç mimarlar ve tasarımcıların olduğu heyecanlı bir ekibe mentorluk ederek, Sami Savatlı Design Studio çatısı altında konut, otel, restoran gibi alanlarda iç mimari projeleri sürdürüyoruz. Aynı zamanda aydınlatma ve mobilya alanlarında da tasarımlarımızı hayata geçiriyoruz. Yat tasarımı alanında güzel işler yapmaya başladık, bu bize heyecan veriyor. Son olarak bir Riva Athena 115 tasarladık. Bodrum Gölköy’de Seba için gerçekleştiğimiz örnek villa tasarımları halen devam ediyor. Yine İstanbul, Bodrum Yalıkavak ve Gölköy’de devam eden villa ve rezidans projelerimiz var. 6-8 Temmuz tarihlerinde Malezya’da Penang adasında Nippon Paint tarafından 14 yıldır düzenlenen uluslararası ödül platformu AYDA Awards’ta büyük finalin jüri üyesi olacağım. Ayrıca üzerinde çalıştığımız ve yakın zamanda lansmanını yapmayı planladığımız bir mobilya koleksiyonu var.
{771541}
Arzu Uludağ
Nippon Paint Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Uludağ:
Türkiye’nin en sevilen boya markalarının yer aldığı bir portfolyonun pazarlamasını üstleniyorsunuz, Nippon Paint markasını nasıl konumluyorsunuz?
Nippon Paint, 140 yılı geride bırakmış, 4 kıtada 27 ülkede faaliyet gösteren Asya’nın lider boya markası. 2020 yılından itibaren Türkiye’ye adım atarak global gücünü Türkiye’ye de aktarıyor. Yaşam alanlarına harikalar katan ve renkten daha ötesini arayanların çözüm ortağı olmayı hedefleyen Nippon Paint markamız birincil olarak iç mimar, mimar, tasarımcılar ve gusto sahibi son tüketicileri hedefliyor. Mimarlar ve tasarımcılar son tüketicinin tercihlerinde uzmanlıklarıyla önemli bir yere sahipler. 2020 yılında Nippon Paint Türkiye pazarına girdikten sonra mimar, iç mimar ve tasarımcıların akıl ve gönül payını kazanmak için pazarlama ve iletişim yatırımlarına başladık. Bu yöndeki çalışmalarımız Trend Beyond Colours ile çok kapsamlı bir nitelik kazandı.
Trend Beyond Colours’ı Türkiye’de duyururken nasıl bir strateji izlediniz, beklentiniz neydi?
Trend Beyond Colours, 2015’ten bu yana globalde devam eden bir proje. Renk trendleri ve araştırmaları alanında 20 yıllık bir deneyime sahip, dünyadaki önemli otoritelerden Colour Hive ile birlikte hazırlanıyor. Türkiye’nin Nippon Paint’in global ağına dahil olmasıyla biz de etkin biçimde bu çok özenle hazırlanmış çalışmayı büyük bir heyecanla duyurmak üzere çalışmaya başladık. Endüstri ve yaratıcı sektörlerin birbirlerini daima geliştirdiği düşüncesinden hareketle iç mimar ve tasarımcı arkadaşlarımızla proje üzerinde çalışmak istedik. Benzer bir heyecanı onlarda da yarattığımızı gördük. Hayallerimizi birleştirdik ve sonuçları Türkiye ile paylaştık. Stratejimizin ilk adımı Trend Beyond Colours’u bir kataloğun ötesinde taşıyarak tasarıma ilham veren güçlü bir öneri olarak konumlamaktı, diğer bir boyutu ise global projeye lokal renk ve beğenilerimizi ekleyebilmekti. İş birliği yaptığımız iç mimar ve tasarımcılarla birlikte coğrafyamızın, tarihimizin ve kültürümüzün de renklerini katmak istedik. Trend Beyond Colours ile beklentimiz pek çok hikayeye ilham verecek bir ilk adım atmak ve projeyi olabildiğince çok paydaşla büyüyen bir deneyim haline getirmek.
Trend Beyond Colours, bireylere adeta motivasyon için rehberlik ediyor. “Yeniden Başla” temasını ve onun altındaki konseptlerle. Tüketicilerin ve sektörden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Nippon Paint, Trend Beyond Colours kataloğunu tüm dünyayı etkileyen küresel olayları göz ününde tutarak hazırlıyor. Dünyanın neresinde yaşarsak yaşayalım hepimiz büyük küresel gelişmelerden etkileniyoruz ve son yıllardaki gelişmeler geleceğe yeniden umut ve iyimserlikle bakma ihtiyacı uyandırdı. Trend Beyond Colours 2022-23, “Yeniden Başla” diyerek önümüze çıkacak olan durumlara bizleri hazırlayan, biraz soluklanıp en baştan başlamamız için teşvik eden kolektif bir hareketi temsil ediyor. Farklı sektörleri ve toplulukları geçmişin zincirlerinden kurtarıp, dünyaya yepyeni bir pencereden bakmaları için cesaretlendiriyor. Biz de ülkemizde renkler aracılığıyla böyle bir hareket enerjisi oluşturmak istedik. Çok olumlu geridönüşler alıyoruz. Tüketicilere ve dekorasyon dünyasına mutluluk kattığımızı gözlemliyoruz.
{771089}
Tasarımcılar kendi paletlerini oluşturdular ve renkler tasarladılar. Bu süreci anlatır mısınız?
Trend Beyond Colours projesi globalde dört farklı konseptte tüm trendleri ve dördü anahtar renk olmak üzere 44 adet rengi ele alıyor. Belirttiğiniz gibi dört tasarımcı hem Trend Beyond Colours hem de Nippon Paint’in diğer renk kaynaklarıyla kendi 40’ar renklik paletlerini hazırlayıp projeyi yeniden yorumladılar. Renk paletlerindeki 10 renge ise renk hikayelerini ifade eden özel isimler verdiler ve bu renkleri ilk defa palete katarak tescillerini aldık.
Sami Savatlı doğanın iyileştiriciliğinden ve sonsuz enerjisinden ilham alan Canlan; Yeşim Kozanlı doğanın yumuşak renklerini kullanarak huzuru getiren Yenilen; Esra Kazmirci tekrar bir araya gelmenin ve beraberliğin neşesini kutlayan Bağlan; Hakan Helvacıoğlu ise özümüzü ve kişisel farklılıklarımızı paylaştığımız değerli anlara vurgu yapan Yansıt renk paletleriyle özgün renkler yarattı.
Tüketiciler bu renkleri orijinal isimleriyle sipariş verebilecek veya satın alabilecek mi? Hangi kanallardan?
Nippon Paint’in çok özel bir bayi kanalı var. Bayilerimizde hedef kitlemizin rahatlıkla renk seçebileceği, numuneleri inceleyebileceği bir ortam yarattık. Bu noktalardan renklerimizin siparişini verebilecekler.
Projenin gelecek dönemleri için nasıl bir yol haritanız var?
Trend Beyond Colours projemizi yıl boyunca ve devamında da konuşmaya, iletişimini yapmaya devam edeceğiz. İş birliği yaptığımız her iç mimar ve tasarımcıyla farklı çalışmalar ve projeler gerçekleştiriyoruz. Projenin iletişimini artıracak pek çok araçla Trend Beyond Colours’un umut ve iyimserlik odaklı tasarımlarından ilhamla yeni renk hikayeleri oluşması için kişilere destek olacağız.
{8833}