İç Mekanların Tropikal Bitkisi Areka Palmiyesi

Yazı Boyutu:
Areka palmiyesine ne sıklıkla su verilmeli, bitkinin bakımı nasıl yapılmalıdır? Areka palmiyesinin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin.
Areka palmiyesinin özellikleri
Areka palmiyesinin -Latince adıyla Dypsis lutescens- anavatanı Madagaskar’dır. Palmiyegiller ailesinden olup ülkemizde daha çok iç mekânlarda tropikal bitkileri sevenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Köklerden uçlara doğru büyüme gösterir. Bu şekilde yaprakların toprağa yakın kısımları dar uçlara doğru genişleyerek büyür. Dipten çoğalma özelliği ile diğer bitkilerden farklı özellik gösterirler. Bulunduğu ortamdaki kötü havayı emerek havayı temizleme görevini üstlenirler. Böylelikle Nasa’nın havayı temizleyen bitkiler listesi içerisinde yer alır.
Eğer evlerinizde evcil dostlarınızla beraber yaşıyorsanız Areka palmiyesi güvenle yetiştirebileceğiniz bitkiler arasında bulunuyor. Patili dostlarımız için herhangi bir toksik özelliği bulunmayan bitkinizi güvenle evlerinizin en aydınlık noktalarında konumlandırabilirsiniz.
Nazik bir bakım isteği olan Areka palmiyesi hakkında ilk bilmeniz gereken şey; herhangi bir obje veya duvar, tül-perdeyle temastan hoşlanmayacağıdır. Temas eden bölgelerdeki yapraklar gelişimini durdurarak sararacaktır.
Rüzgardan veya cereyandan kolaylıkla etkilenerek yapraklarında solmalar ve gelişiminde gerilemeler görünür. Bakım isteklerini yerine getirirseniz de oldukça hızlı büyümeyi severler.
{772019}
Bakımı nasıl yapılır?
Areka palmiyesinin büyüme hızı aldığı gün ışığıyla doğru orantılıdır. Gün içerisinde mutlaka güneş ışığından en fazla yararlandığı noktada konumlandırmalısınız. Gün içerisinde saksının yönünü değiştirerek her tarafının güneş almasını sağlarsanız, bitkiniz çok daha sağlıklı gelişim gösterecektir. Palmiyeler; karanlık, yarı gölge alanlarda yaşayamazlar. Yeterince ışık alıp almadığını yapraklarında oluşabilecek siyah beneklenmelerden takip edebilirsiniz. Siyah benekli lekeli yaprak görüyorsanız eğer nedenlerinden biri yeterince ışık almaması olabilir.
“Güneş ışığı areka palmiyesinin olmazsa olmazı.”
Sulama, kış aylarında suyun nemi kontrol edilerek azar azar haftada bir yapılmalıdır. Yaz aylarında ise yine toprak nemini kontrol ederek haftada iki olarak sulama yapılabilir. Ama toprak nemli ise sulamaya ihtiyaç yoktur. Areka bakımında önemli olan, toprağı aşırı nemlendirip çürütmeden sulama yapılmasıdır. Yoksa gelişmekte olan gövde ve köklerde hastalıklar oluşabilir. Sulama suyunda dinlenmiş su kullanmaya özen gösterilmelidir.
{77971}
Toprak bakımı önemli!
Toprak olarak iç mekân karışım toprağı kullanmanız son derece önemlidir. Zengin karışımlı toprakta çok sağlıklı şekilde gelişim göstererek aynı zamanda çoğaltılmasına da imkân vermiş olursunuz. Saksınızın altının mutlaka delik olduğunu kontrol etmelisiniz çünkü toprakta biriken su toprağın vitamin ve mineral dengesini bozarak arekanızın sağlığını etkileyecektir.
Bitki, çok sık saksı değişimine ihtiyaç duymaz. Ancak iki senede bir, bitkinizi daha büyük bir saksıya geçirmeniz gerekir.
Budama sırasında kuruyan uçları makas yardımıyla temizlerseniz, bitkinizin enerjisini ve bünyesindeki vitaminleri korumuş olursunuz. Eğer bir yaprağı gövdeye yakın budamanız gerekirse, budadığınız yeri mum yardımıyla kapatın. Hava geçişini engellemeniz bitkinizin sağlığı için çok önemli.
OGGUSTO Botanik Editörü Duygu İlayda Çetin’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.