preloader

Otomobilde Yeni Yaklaşım Nerede Satıyorsan Orada Üret

Otomobilde Yeni Yaklaşım Nerede Satıyorsan Orada Üret

Yazı Boyutu:

Corona virüs, sadece üretim ve satış gibi alanlardaki çalışmaları değil otomotivin her alanını etkiledi. Otomotiv sektöründe neler olduğunu öğrenmek için analizi inceleyin.

Otomotiv sektörü küreselleşmenin ne demek olduğunu anlatabileceğimiz harika bir sektör. 1886’da Karl Benz ile başlayan içten yanmalı otomobil sevdası Henry Ford’un yürüyen montaj hattını devreye almasıyla kitlelere yayıldı. Seri halde üretilen otomobiller ucuzladı ve çok fazla yere dağıtılmaya başlandı. Gemi konteynerlerinde parçalar halinde deniz aşırı pazarlara ulaştırılan demonte otomobiller hemen limanda kurulan montaj atölyelerinde bir araya getirilerek sokaklarla buluştu. Öyle ki günümüzde Tophane olarak bilinen mahallede de önceki yüzyılın başlarında otomobil montajı yapılıyordu. Aradan geçen 100 yıllık sürede otomobiller daha hızlı ve daha güçlü olunca daha güvenli ya da çevreyi daha az kirleten normlara gelmek durumunda kaldı. Bu noktada üretim maliyetlerini ne derece kısarsanız karlılığınızı o kadar arttıracağınızı unutmamanız gerekiyordu. Tüm bu maliyet hesapları arasında lojistik de önemli bir paya sahip oluyor.

Otomobilde Yeni Yaklaşım Nerede Satıyorsan Orada Üret

Gelişmiş ülkelerdeki otomotiv fabrikalarının yavaş yavaş başka ülkelere kaymasının sebebi de bu maliyet hesaplarından kaynaklanıyor. Örneğin Türkiye, Avrupa’nın en büyük hafif ticari araç üreticileri konumunda. Çin ise dünyanın en büyük otomotiv pazarı konumuna yükseleli yaklaşık bir 10 yıl oluyor. Almanya ise yıllardır açık ara Avrupa’nın en fazla otomobil satılan ülkesi. Yukarıda saydığımız tüm ülkeleri göz önünde bulundurduğunuzda, “Nerede satıyorsan, orada üret”in aslında yeni bir akım olmadığını görebiliriz. Ancak COVID-19 salgınıyla beraber başka bir durumla daha karşı karşıya kaldık. O da dünyanın her yerinden dolaşan hammadde ve tedarik zincirindeki aksamalar. Örneğin Tesla, en büyük pazarı olan Çin’de dev bir fabrika kurdu. Sadece montaj amacıyla değil, tamamen elektrikli modellerinin can damarı olan pillerin hammaddesine de yakın olmak istedi. Bu sayede tedarik zincirindeki aksamaları minimuma indirebilecekti.

{773063}

Nitekim de öyle oldu… COVID-19 döneminde Çin’deki pek çok fabrika kısa sürede yeniden üretimlerine geri döndü ya da üretimlerini hiç durdurmadı. Ancak aralarında Türkiye gibi ülkeler de dahil olmak üzere Avrupa’daki hemen hemen tüm fabrikalar 2 aya yakın sürede bantları durdurmak zorunda kaldı.

Bu sürecin sonrasında büyük iç pazarlara sahip ülkelerdeki otomotiv yatırımlarının artarak devam edeceğini öngörebiliriz.

Kaynak

Academia, Fortune

Birkan Demir Çalışkan
Birkan Demir Çalışkan Tüm Yazıları