preloader

Dikkat Dağıtma Çağında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

16.05.2023
Dikkat Dağıtma Çağında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

Yazı Boyutu:

Sinir sistemini güçlendirmenin ve zihni disipline etmenin nasıl olumlu etkileri olabileceğine birlikte bakalım.

Şu anda bu başlık altında buluştuysak siz de hayatınızı disipline etmek, yeni pratikler geliştirmek ve amaçlarınıza ulaşmak için planlarınız konusunda ne yapabileceğinizi merak ediyorsunuzdur.

Giderek tüm süreçlerimizin dijitalleştiği yeni dünyada dikkat süremiz de içinde bulunduğumuz inovasyonun hızıyla ters orantılı şekilde azaldı. Herhangi bir konunun sizi odağına alabilmesi için sadece 3 saniyesi var ve konuya yönelseniz bile dikkatinizin orada kalmaya devam etme ihtimali çok düşük. Çevremizle birlikte dönüşen varlıklarız ve günlük yaşam pratiklerimiz de bu hızdan nasibini almaya devam ediyor. Bir konuda sebat göstermek, rutinler yaratmak, mevcut düzene bağlı kalarak gelişime devam etmek eskisinden çok daha zor bir hal aldı. Fakat hangi konuda olursa olsun gelişim göstermenin ön koşulu istikrar ile adım atmayı sürdürmekten geçiyor. Bu gereklilik de bizi öz disiplin geliştirme ihtiyacına yönlendiriyor.

Öz disiplin en genel tabiriyle kişinin kendi sorumluluk bilinciyle eylemlerini planlaması ve bunu belirli süreçler dahilinde sürdürülebilir kılması olarak açıklanabilir.

Zamanı iyi yönetmek, hedef belirlemek ve süreçlerin karşılığını alabilmek için her gün farklı alanlarda kendimizi geliştiriyoruz. Bu tutumları günlük hayatımızın tutarlı birer parçası haline getirdiğimizde ise olumlu bir gidişatta ilerlemek, kaos içinde savrulmaktan çok daha muhtemel. Çünkü ne kadar zeki olduğunuz, ne kadar yoğun çalıştığınız ya da yetenekleriniz başarıyı garantilemek için yeterli olmayacak.

Karışık eylemlerin karışık duygu durumları ve sonuçlar doğurabileceğinin bilinciyle sinir sistemini güçlendirmenin ve zihni disipline etmenin nasıl olumlu etkileri olabileceğine birlikte bakalım.

Bir başlangıç noktası belirleyin

Dikkat Dağıtma Çağında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

Başı, sonu ve akış süreci olmayan bir planlama genellikle dağılmaya meyilli olacaktır. Belirli bir takvime bağlı kalmaya çalışmak, yapmak istedikleriniz için gerçekçi başlangıç ve bitiş noktaları belirlemek süreci ilerletmek konusunda size takip kolaylığı sağlayabilir.

Disiplin geliştirmek istediğiniz noktaları belirleyin

Çoğumuz genellikle bir ideali hayal ederiz ancak bunun gerçeklemesi için rasyonel ve somut hedefler belirlemek konusunda yeterince detaylı çalışmayız. “Artık daha düzenli olacağım” gibi genelgeçer hedefler yerine elinize bir kağıt kalem alıp tek tek alt hedefler belirleyebilirsiniz. “Spor alışkanlığı kazanacağım ve her gün en az 30 dakikalık egzersiz periyodları belirleyeceğim” gibi bir hedef ve bu hedefi gerçekleştirmek için gereken rutinleri de not edebilirsiniz.

{38228}

Eforunuzun karşılığında sahip olacağınız kazançları hedef olarak belirleyin

Dikkat Dağıtma Çağında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

Ödül mekanizması okul öncesinden beri alıştığımız bir olgu ve zaman zaman sizi harekete geçirecek güç de bu ödül ile tetikleniyor. Egzersiz alışkanlığı kazanmak sizin daha dinç olmanızı sağlayacak belki de uyku düzeni ve enerji konusunda günlük hayatınıza pozitif yansıyacak. Bu da daha planlı ve dinamik hayatın kapılarını aralayacak sizin için. Ya da daha somut bir örnek ile haftanın 3 günü 2 saat’lik çalışma ile uzaktan bir eğitimi tamamlayarak iş hayatınıza yeni bir beceri ekleyip ek gelir imkânı yakalayabileceksiniz.

Planlayın

Doğal akışınız haline getirebileceğiniz sürdürülebilir planlar yapmak sizi belirsizlik içinde zaman ve enerji kaybetmekten korur. Başarılı sporcuların en önemli özellikleri arasında nasıl planlı ve disiplinli olmak varsa siz de günlük ve haftalık programlarınızı önceden tasarlayıp akış içerisinde bu terminlere bağlı kalmaya özen gösterebilirsiniz. Rutinleri takip ettiğinizde önceleri çaba ile gerçekleşen şeyler zamanla hayatınızın bir parçası haline gelecektir.

Uyku düzeni kazanın

Dikkat Dağıtma Çağında Öz Disiplin Nasıl Geliştirilir?

İyi olmanın ve iyi hissetmenin holistik bir döngünün parçası olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Sağlıklı beslenmek, aktif olmak, temiz bir zihne sahip olmakla birlikte vücudunuzun ve zihninizin dinlenmesine yardımcı olan uyku da özdisiplin geliştirirken en çok yardımı dokunacak adımlardan. İyi ve sağlıklı bir uyku sayesinde gün içinde daha verimli olabilirsiniz. Kaliteli uykunun sırlarını öğrenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin

Çevremizdeki uyaranlar arttıkça zihnimizi ve yapacağımız işleri toparlamakta zorluk çekiyoruz. Bu noktada yapılması gerekense zaman yönetimi konusunda bir akış belirlemek ve bu akışı takip etmek. Yukarıda da bahsettiğimiz planlama ile zaman yönetimini birlikte yürütebildiğinizde herkes için 24 saat olan günü nasıl herkesten daha verimli kullanabildiğinize şahit olacaksınız.

{113220}

Karar verme yetilerinizi güçlendirin

Söz konusu belirsizlikler olduğunda zihnimiz kolay olana yönelmeye meyillidir ya da otomatik refleksleri devreye sokarak en kısa yolu seçmeye çalışır. Eğer amacınız zihninizin navigasyonlarının sizi götüreceği yerden farklı bir yere gitmekse karar verme kaslarınızı güçlendirmeyi düşünebilirsiniz. Açken ve hemen yemek yemek isterken sağlıklı bir yiyeceği hazırlamakla zaman kaybetmek yerine fast food’a yönelmek pratik bir çözüm gibi görünebilir ama kısa yollar her zaman kurtarıcı değildir. Belirsizlik anlarında dahi amacınıza giden yola uygun seçimler yapmak için karar vericilik düğmenizi açık tutmanız gerekiyor.

Tüm bu adımlar ve alışkanlıklar konusunda nasıl bir yol izleyeceğinizden emin değilseniz geçtiğimiz yılların en çok satan kitapları arasında yer alan Atomik Alışkanlıklar kitabından faydalanabilirsiniz.

Bahar Ergel
Bahar Ergel Tüm Yazıları