preloader

Lükste Müşteri Olsa Bile Üretici Kalacak Mı?

31.05.2020
Lükste Müşteri Olsa Bile Üretici Kalacak Mı?

Yazı Boyutu:

Tedarikçilerin Koronovirüs sonrası kaderi belirsizliğini koruyor.

Lüks sektörünü bu günlerde en çok meşgul eden sorulardan biri lüks markaların ürün temin edip edemeyeceği. Lüks üretiminin %40’ından fazlası İtalya’da, bütün fabrikalar ve aile işletmeleri uzun süre kapılarını kapatıp, üretimlerini durdurdular. Haftalarca kapılarını açamayan atölye ve fabrikalardan %30-40’ının kapılarını temelli kapatmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor. İtalya deyince akla ilk moda endüstrisi gelse de, mobilyadan yatçılığa, Mücevherden otomobile pek çok sektörün devamı için İtalya’nın ayakta kalması büyük önem taşıyor.

Lükste Müşteri Olsa Bile Üretici Kalacak Mı?

Örneğin, aralarında B&B Italia ve Molteni Group gibi ikonik markaların bulunduğu İtalyan mobilya üreticileri, Nisan ayında bir bildiri yayınlayarak üretime 2 hafta içinde başlamazlarsa İtalyan mobilya sektörünün 25-30 yıllık birikimi kaybedebileceğini açıklayarak, hükümetten üretime devam izni isteseler bile üretim Mayıs ayında ancak başlayabildi. Ancak krizden kimlerin sağlam çıkabileceği belirsizliğini koruyor. Bu durumun lüks sektöründeki etkisi ise büyük olacak. Lüks demek çok iyi hammadde, çok iyi işçilik ve derin bir bilgi birikimi demek. Bunlar ise senelerin tecrübesi ve kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler ile elde edilebiliyor. Bu sebeple İtalya’dan vazgeçmek lüks sektörü için kolay değil çünkü bu bilgi birikiminin ve deneyimin alternatifi yok denecek kadar az.

{773064}

Öte yandan, bir de madalyonun öbür yüzü var. İtalya’nın lüks sektörü için üretim ve pazarlama açısından önemi tartışılmaz olsa da pek çok sektörde olduğu gibi burada da Çin’e bağımlılık söz konusu. BMW gibi otomobil markalarından Prada gibi moda markalarına farklı sektörlerden çok sayıda şirket üretimlerinin kayda değer bir kısmını Çin’de gerçekleştiriyorlar. Ucuz iş gücü nedeniyle bu ülkeyi tercih eden markalar, bu kriz yüzünden ülkede üretim durduğunda pek çok alanda Çin’e bağımlı olmanın getirdiği zorluklarla yüzleştiler. Yabancı markaların Çin Pazarı’nda genişlemesine yardım eden danışman Hervé Roland Rogazy’ye göre, 15 sene önce üretimlerini Doğu Avrupa’dan Çin’e taşımaya çalışanlar şimdiyse Doğu Avrupa’ya geri dönmeye çalışıyor.

Kaynaklar:

Bain & Company, BCG (Boston Consulting Group), BOF (Business of Fashion), Forbes, Fortune, Jing Daily, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları