preloader

Lükste İntikam Alışverişi Kalıcı mı?

31.05.2020
Lükste İntikam Alışverişi Kalıcı mı?

Yazı Boyutu:

İntikam alışverişinin uzun vadede etkisini inceledik.

“Çin’de hayatın normale dönmeye başlaması ile birlikte herkesin gözü, ”intikam alışverişi” beklentisi ile oraya çevrilmiş durumda. Peki, nedir bu intikam alışverişi? İlginç bir şekilde, bu terim ilk kez 1980’lerde yine Çin için kullanılmıştı. Çin Ekonomik Reformu kapsamında yapılan değişiklikler ile ülkenin kapıları yabancı yatırımcılara açılmış ve yabancı markalar Çin’e ilk kez giriş yapmıştı. Yıllardır bir anlamda tüketimden mahkum bırakılan halk ise bu markaların mağazalarının önünde uzun kuyruklar oluşturmuştu. Günümüzdeki beklenti de, uzun süredir evlerinden çıkamamış olan tüketicilerin ilk fırsatta özellikle kişisel lüks denilen, moda, mücevher, kozmetik gibi markaların kapılarında benzer kuyrukları oluşturmasıydı. Satışlarının geçtiğimiz sene aynı zamanlara göre %50 arttığını açıklayan LVMH Grubu’na ve Hermes gibi markaların yaptıkları rekor satışlar bu beklentiyi haklı çıkarır nitelikte. Bu durumun devam edip edemeyeceği ise tartışmaya açık.

{773064}

Bu beklentinin en büyük kaynaklarından biri kuşkusuz 2003’teki SARS krizinde yaşanan tecrübeler oldu. Asya’daki bu krizden sonra en hızlı toparlanan sektörlerden biri lüks olmuştu fakat iki dönem arasında sosyo ekonomik açıdan büyük fark var. Öncelikle şunu kabul etmek gerekiyor. Küresel bir ekonomik kriz tehdidi ve küreselleşmenin tersine dönmeye başlaması ile, sektördeki kriz salgından çok daha önce başlamıştı. 2003’te olduğu gibi bu dönemin hemen ardından da yoğun bir tüketim süreci yaşanabileceği doğru fakat bunun kısa dönemli olması muhtemel. Morgan Stanley tarafından yapılan araştırma da bunu destekliyor. Buna göre, katılımcıların %29’u lüks harcamalarını azaltmayı planlıyor. Bu sebeple, Corona krizi süresince edilen zararın bu yolla karşılanması da pek mümkün gözükmüyor. Peki, sektördeki aktörlerin neredeyse krizin ilk gününden beri gelmesini beklediği bu etki sürdürülebilir mi? Hayalleri süsleyen Maldivler tatili belirsiz bir tarihe kadar ertelenince McQueen bir sneaker ya da Celine marka bir çanta insanlara kendini iyi hissettirebilir. Ancak bunlar anlık refleksler ve gelecek hakkında net bir fikir vermeleri söz konusu değil.

Lükste İntikam Alışverişi Kalıcı mı?

Bunun en önemli sebeplerinden biri ise alışveriş yapmaya devam edenlerin büyük çoğunluğunu genç Millennial’ların oluşturması. Daha önce sadece bir Prada anahtarlık yada Valentino gözlük alarak kendilerini lüks dünyanın bir parçası olarak hisseden bu genç grup, daha önce hiçbir krizle yüzleşmediği için onları bekleyen ekonomik zorlukların farkında olmadığı için, hayallerini kurdukları markaların, saat, çanta gibi ürünlerini büyük indirimlerle bulduklarında “düşeş” olarak adlandırıp reflekssel olarak satın aldılar. Sıkıntı ve endişe ile geçirilen dönemin sonunda; yüksek indirim oranlarının etkisi ile mağazalara saldıran bu grubun, tüketimlerini uzun vadede bu seviyede tutabilmeleri özellikle ekonomik açıdan mümkün görünmüyor. Zaten millenialların en önemli özelliklerinden biri anı yaşamaları ve para biriktirmek, yatırım yapmak gibi alışkanlıklarının olmaması.

{773060}

İlk revenge buying’den sonra bir çoğu dünya ekonomisindeki daralmadan sonra bu gençlerin büyük çoğunluğu, bu lüksleri hayal bile edemeyecekler. Bunun yanı sıra, 2008 krizini tam anlamıyla hatırlamak için yaşça küçük olan bu grup, ilk defa bu boyutta küresel bir krizle karşı karşıya geldi. Ve şu ana kadar varlığını sorgulamadıkları pek çok şeyin yok olma ihtimali olduğunu belki de ilk kez fark ettiler. Bunun uzun vadeli psikolojik etkileri olması ve tüketim alışkanlıklarını etkileyip, onları parayla daha dikkatli bir ilişki kurmaya itmesi de çok olası. Markaların da bu durumun farkına varıp gerçekçi davranması ve sektörü kurtarmak için intikam alışverişi konseptine bel bağlamamaları gerekiyor.

Kaynaklar:

Bain & Company, BCG (Boston Consulting Group), BOF (Business of Fashion), Forbes, Fortune, Jing Daily, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları