preloader

Girişimci Hikayeleri: Pubinno

14.12.2023
Girişimci Hikayeleri: Pubinno

Yazı Boyutu:

Food Bev Media‘nın düzenlediği Food Bev Awards’ın ”Best Technology Innovations” kategorisinde 1. olan Pubinno’nun kurucu ortağı Can Algül ile girişimcilik hikâyesi üzerine konuştuk.

İlk etapta sizi girişim dünyasına iten şey ne oldu?

Gençlik dönemi farklı arayışlar içinde geçerken Akbank Düşünce Kulübü’ne seçilmem benim için bir dönüm noktası oldu. Benim seçildiğim senenin teması dijitalleşmeydi. Araştırmalar yaptık, projeler hazırladık… Bu süreçte hayatımda ilk defa Design Thinking kavramı hakkında ve bir şey geliştirme üzerine çok faydalı bir bilgi öğrendim; “İnovasyonun en kısa tanımı, var olan iki şey arasında var olmayan bir bağ bulmaktır…” Bira vardı, internet vardı. Biz bu ikisinde bağ kurarak “Biranın internetini” geliştirdik.

Girişimci Hikayeleri: Pubinno

Pubinno fikrinin doğuş hikâyesini anlatır mısınız?

Üniversite zamanlarında bir gün akışkanlar mekaniği çalışıyorum, bir süre sonra çalışmayı bıraktım ve hayal kurmaya başladım. O zamanlar Küçük Beyoğlu vardı. Küçük Beyoğlu’nu bilirsiniz; onlarca kişi sıra bekler… Buradan yola çıkarak Digipubs adında her masada bira musluklarının bulunduğu bir dijital bar zinciri fikri geliştirdim. Finansman noktasında da çözüme ulaştırdım. Fakat 2013 Nisan alkol regülasyonlarıyla birlikte sektördeki tüm yatırımlar durma noktasına geldi. Digipubs projesi de rafa kalkmış oldu. Ama Pubinno hikâyesinin başlamasına vesile oldu.

Bu dönemde ortağım Necdet’le tanıştık ve ilk ürünümüz BeerPoint için çalışmaya başladık. Beerpoint’i kısaca özetlemek gerekirse, son tüketicinin ön ödemeli kartlarla kendi birasını aldığı bir fıçı bira otomatı. Ağustos 2015’te üretimden ilk BeerPoint’i çıkarttık. Bu ürün Çeşme’nin önemli plajlarında görücüye çıktı. Şubat 2016’da ise ilk “tap” olan Taptronics’in (Smart Tap’in önceki versiyonu) lansmanını, Barcelona Mobile World Congress’de yaptık. Madrid’de Heineken’le de demo yapıldıktan sonra, 2016 Mayıs’ta Silikon Vadisi’nin en önemli B2B hızlandırma programı Alchemist’ten yatırım aldık. Ve en nihayetinde Pubinno, Inc. San Francisco’da kuruldu.

Girişimci Hikayeleri: Pubinno

2019’da ise Smart Tap’ler seri üretimden çıktı. Kasım 2019’da dünyanın en önemli içecek inovasyon fuarı Braubeviale’de Almanya’da Smart Tap’in lansmanı yaptık. 2021 Haziran’ında ise dünyanın ilk yapay zekâ tabanlı otomatik bira hattı temizleme cihazı Smart Clean’in lansmanı gerçekleştirdik.

Son olarak geçtiğimiz çeyrekte yeni ürünümüz Pubinno Selection’ı duyurduk. Pubinno Selections tüm Pubinno noktalarından gelen anlık veriler ile Türkiye’deki mükemmel fıçı bira noktalarını gösteren bir harita. Bira soğukluğu, basınç, tazelik ve hat temizliği gibi 10’dan fazla parametreyi gerçek zamanlı işleyerek tüketicilere mükemmel bira noktalarını adresliyoruz.

İnovasyonun en kısa tanımı, var olan iki şey arasında var olmayan bir bağ bulmaktır.”

Akıllı Pubinno musluklarıyla hedefledikleriniz neler?

Şu anda 3 kıta, 60 şehirde 2000’den fazla noktada Pubinno teknolojileri kullanılıyor. 2022’nin temmuz ayında İspanya ofisimizi açtık, aralık ayında Japonya, bu yılın Ekim ayında da New York operasyonlarımızı başlattık. 2024’de barın arkasından önüne geçip son tüketiceye daha yakından temas edeceğiz. Dünyada kötü servis edilen tek bir fıçı bira dahi kalmayana dek çalışmaya devam edeceğiz.

Girişimci Hikayeleri: Pubinno

Öte yandan SABMiller’in WWF ile birlikte gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik raporuna göre 1 litre biranın servisi için tarladan son tüketiciye ortalama 102,5 litre su tüketiliyor. Amerikan Restoranlar Birliği raporuna göre ise dünyada fıçı başına ortalama %23 kayıp yaşanıyor. Pubinno teknolojileriyle fıçı başına %20’ye varan tasarruf sağlıyoruz. Bugüne kadar toplamda 100 milyon bardağın üzerinde mükemmel bira servis ederken 1 Milyar litrenin üzerinde su tasarrufu gerçekleştirdik.

Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda 2030 yılında 10 Milyar litrenin üzerinde su tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz.

Dünyayla kıyaslandığınızda Food-Tech alanında Türkiye hangi noktada?

Dünyanın trend sektörlerini inceleyerek geniş ve kapsamlı raporlar hazırlayan GOOINN (Good Innovation) Araştırma Merkezi tarafından Food-Tech alanında sunulan güncel bir rapora göre; 2019 yılında 220 milyar dolarlık bir pazara sahip olan Food-Tech’in, 2027 yılında 342 milyar dolara çıkması bekleniyor. Food-Tech girişimleri; pandemi, lojistik sıkıntılar, özellikle iklim krizi ve daha birçok sebepten giderek daha fazla önem kazanıyor.

Girişimci Hikayeleri: Pubinno

Türkiye’de de bu alanda giderek ilgi artıyor. Bu nedenle güvenilir gıdaya, sürdürülebilir üretime, akıllı lojistik sistemlerine ihtiyaç giderek artıyor. Fakat hala alınacak çok yol var…

Biz bu yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden binlerce Food-Tech şirketin başvurduğu Forward Fooding Top 500 listesine girdik. Avrupa’nın en prestijli start up yarışması Europas’de Agritech/Food Tech kategorisinde TOP 5 listesine Türkiye’den giren tek girişim olduk.

Start-up firma kurmanın Türkiye’deki zorlukları neler? Sizin karşılaştığınız engeller var mı?

Girişimcilik, dünyanın her yerinde zorlu ve engebeli bir yolculuk fakat bir o kadar da öğretici ve heyecanlı. Normalde donanım işi yapanlar için seri üretim ölüm vadisidir. Donanım start-uplarının %90’ı seri üretim aşamasında tıkanır ve iş batma noktasına kadar gidebilir. Biz bir teknoloji ve data şirketiyiz, üretici değiliz. Bu noktada bölgenin en büyük ve köklü üreticilerinden Karal’le üretim partnerliği anlaşması yaptık. Karel, hem yatırımcımız hem de üretim partnerimiz. Türkiye son dönemde tüm dünyada ilgi geçen girişimler çıkartıyor. Zorluklar elbet var fakat girişimcilik tüm zorlukları ve engelleri kucaklayarak çözüm üretme sanatıdır.

Girişimci olmayı hayal edenlere vereceğiniz en önemli tavsiye nedir?

Girişimcilik hayali kuranlara en büyük tavsiyem korkmadan fikirlerinin üzerine gitmeleri, başarısızlıkta vazgeçmemeleri, çok okuyup, çok sorup, çok araştırmaları, hedeflerini global ölçekte belirlemeleri ve ortaklıklar kurarken yolun çok uzun olduğunun bilincinde olmaları. Türkiye elbette büyük bir pazar ama asıl ihtiyacımız olan dünyaya teknoloji ihraç eden iş modelleri geliştirmek.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları