The Walk: İnsani Bir Kültür-Sanat Projesi
Yazı Boyutu:
Kültür ve sanatı araç olarak kullanarak toplumsal problemleri dile getiren The Walk – Yürüyüş Projesi'ni yakından inceleyin.
The Walk Projesi nedir?
Küçük Amal adındaki, 9 yaşında Suriyeli bir mülteci kız çocuğunu simgeleyen 3,5 metre boyundaki bir kuklanın, Türkiye-Suriye sınırından Birleşik Krallık’a uzanan, 4 ay sürecek yolculuğunu anlatan bir proje. Proje Türkiye’nin Gaziantep şehrinde 27 Temmuz tarihinde başlayacak ve 3 Kasım’da İngiltere’nin Manchester şehrinde son bulacak. 8000 km uzunluğundaki bu yolculukta 65 şehir, Türkiye dışında 6 ülke (Yunanistan, İtalya, Fransa, İsviçre, Almanya, Belçika) ziyaret edilecek. Bu yolculukta kukla ekibine projenin paydaşları, geçilen şehirlerde yaşayanlar, mülteciler ve dileyen herkes eşlik edip, etkinliklere katılma fırsatı bulabilecekler.
The Walk Projesinin amacı nedir?
Yürüyüş projesi Türkiye yapımcısı İstanbul Kültür Sanat Vakfı adına İKSV Genel Müdür
Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak’ın da belirttiği gibi her yıl yüz binlerce insan savaş, kuraklık, ekonomik sebepler ve çevresel faktörler gibi farklı nedenlerle yaşadıkları toprakları terk etmek, vatanlarından göç etmek zorunda kalıyorlar. Bu kişiler her türlü tehlikeyi ve acıyı göze alarak yollara düşüyorlar. Çünkü en büyük hayalleri daha insanca bir yaşam kurabilmek.
Küçük Amal’ın yürüyüşü mültecilerin ve özellikle çocukların yaşadığı bu krize getirdiği insani bakış açısı olmayı hedefliyor. Oymak’ın da sözlerine eklediği gibi ‘’Pandemi her ne kadar dünya gündeminin bir numaralı sorunu olmaya devam etse de, mülteci krizi hala ve daha da ağır şartlarda devam etmekte. Küçük Amal, daha iyi bir yaşam umudunun peşinde yollara düşen tüm mülteci çocukları yeniden hatırlatıp, hepimizi çözümün bir parçası olmaya davet ediyor,”
The Walk – Yürüyüş projesi Türkiye yapımcısı kültür yöneticisi Recep Tuna’nın da demecinde söylediği üzere göçmen aileler yeni kültürlere alışmaya çalışırken aslında farklı kültürler arasında köprü kurarlar, farklılıklarıyla toplumsal hayata zenginlik katarlar. Göçmenler işin doğası gereği birer kültür elçileridir. Küçük Amal’ın yürüyüşü sayesinde aynı zamanda farklı kültürlerle her bölge insanı tanışırken aynı zamanda birçok kültür elçileri de toplumlara kazandırılmış oluyor.
Kültür elçilerinin rol model olması açısından projede farklı ülkelerde ünlü sanatçı, sporcu ve artistlerde bu görevi üstlendiler. Türkiye’den Bergüzar Korel ve Halit Ergenç kültür elçisi olarak katılıyor. Projenin amacı arasında Ergenç öncelikle ‘mülteci sorunu’ terimine dikkatleri çekmek istiyor. ‘mülteci olmak zorunda bırakılmış insanların yaşadıkları sorunlar’ olarak bu terimin değiştirilmesini öneriyor. Hangimizin ne zaman mülteci olmak zorunda kalacağını bilmediğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Çünkü Dünya üzerinde şu anda hareket halinde olan, kendi ülkesini, evini terk etmek zorunda kalıp bilmediği karanlık bir yola çıkmak zorunda kalmış 80 milyonun üzerinde insan var.
Projenin ortaklarından Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Genel Koordinatörü İbrahim Kavlak Durgun ise ‘’sanatın görüneni yinelemek değil, görünebilirlik sağlamak gibi bir büyük rolü olmasından hareketle Amal’ın, zorunlu ve zorlu yolculuğu deneyimleyen tüm insanların hikayelerine dikkat çekeceğini umut ettiğini’’ belirtti.
Ailelerinden ayrılarak yerinden edilmiş milyonlarca mülteci çocuğun bir simgesi olan Küçük Amal, ziyaret edeceği her köy, kasaba ve kentte; sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları tarafından halka açık, samimi kültür-sanat etkinlikleriyle karşılanacak.
The Walk – Yürüyüş projesi kapsamında mülteci ve ev sahibi topluluklardaki gençler arasında arkadaşlık bağları oluşturmak amacıyla bir de eğitim programı geliştirildi. 6 dilde hazırlanmış programda, Suriyeli sanatçı Diala Brisly’nin çizimleriyle zenginleştirilmiş 70+ sayfalık eğitim ve etkinlik seti ile eğitimci notları yer alıyor.
The Walk Projesinin yaratıcıları kimler?
Yapımcılığını Stephen Daldry, David Lan, Tracey Seaward ve Naomi Webb’in üstlendiği The Walk-Yürüyüş, Birleşik Krallık merkezli tiyatro topluluğu Good Chance Tiyatrosu ile dünyanın önde gelen kukla topluluklarından, War Horse-Savaş Atı’nın yaratıcıları Handspring Kukla Kumpanyasıişbirliğinde gerçekleştiriliyor.
Gezici sanat ve umut festivali olarak anılan The Walk – Yürüyüş’ün sanat direktörlüğünü Amir Nizar Zuabi üstleniyor. Zuabi, aynı zamanda The Good Chance’in de sanat direktörlüğünü yürütüyor.
{774134}
Projede neden Türkiye’den başlıyor?
Projenin Sanat Direktörü Amir Nizar Zuabi, The Walk – Yürüyüş projesinin neden Türkiye’de başladığını ve bunun önemini şu sözleriyle vurguladı.
‘’Türkiye’nin mülteci krizinde üstlendiği büyük rol nedeniyle Küçük Amal’ın hikâyesinin burada başlamasını istedik. Küçük Amal’ın yürüyüşü, genel olarak korkunun yerini karşılamanın nasıl alacağı üzerine kurgulandı. Bin yılı aşkın süredir, her iki kıta arasında bir köprü görevi gören Türkiye’nin kültürel yapısında, insan hareketliliğinin de katkısıyla, köklü bir misafirperverlik geleneği mevcut. The Walk, farklı toplulukları bir araya getiren oldukça iddialı bir iş. Proje süresince, Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz sanatsal işbirliğinin, hem insani hem de kültürel seviyelerde uzun dönemli bir dostluğa dönüşeceği ümidi ve inancını taşıyoruz.”
Küçük Amal nasıl yürüyecek?
3,5 metre boyutundaki Küçük Amal, Adrian Kohler ve Basil Jones tarafından 1981’de Cape Town Güney Afrika’da kurulan Handspring Kukla Kampanyası tarafından tasarlandı. Ayaklık üzerinde yürüyen ve aynı zamanda kuklanın yüzüne hayat veren kukla sanatçısı ile her bir kolda birer kukla sanatçısı olmak üzere üç kukla sanatçısı Küçük Amal’a hayat verecek. 4 aylık yolculuğu boyunca 10 kişilik bir kukla ekibi Amal’a eşlik edecek, bunlardan ikisi güzergah üzerinde daha önce yolculuk yapmış, mülteci geçmişi olan kişiler.
Küçük Amal’ın yapım sürecini Handspring Kukla Tiyatrosu’ndan dinlemek için:
Küçük Amal’ın Türkiye Yolculuğu
Küçük Amal’ın kültür ve sanat etkinlikleri ile adım adım örülen yolculuğu, 27 Temmuz Salı akşamı Gaziantep’te başlıyor. Ellerinde ışıklarla kendisine yolu gösteren aileler ve çocukların arasından ilerleyen Küçük Amal, sanatçı Ali M. Demirel’in ışık ve projeksiyon yerleştirmesiyle karşılaşacak. Nefes Müzik Okulu Orkestrası’nın açık hava konserini izledikten sonra, Karam Vakfı’nın öğrencileri ve öğretmenlerinin kendisi için hazırladıkları yolculuk valizini teslim alacak. Amal ertesi gün Al Farah Çocuk Orkestrası’nın da katılımıyla düzenlenecek mutfak ve masal atölyesine katılacak.
Küçük Amal, Türkiye yolculuğu boyunca sırasıyla Adana’da Taşköprü’de yürüyecek; Tarsus St. Paul Kilisesi ve Ulu Camii’yi ziyaret edecek; Mersin Şehir Mezarlığı’nda Özgecan Aslan’ın mezarına çiçek bırakacak; Türkiye’nin en eski göçebe topluluklarının yaşadığı Bozkır’da (Konya) Sarıkeçililer Yörükleriyle tanışacak; Antalya’da açık hava film gösterimine katılacak; Pamukkale travertenlerinde yürüyüş yapacak; Denizli Kaleiçi Çarşısı’nda düzenlenecek fotoğraf sergisine katılacak; Selçuk kent merkezinde çocuklarla buluşacak; Efes Antik Kenti ziyaret edecek ve K2 Urla Nefes Alanı’ndan geçecek.
İzmir Uluslararası İzmir Kukla Günleri’nin mülteci çocuklarla düzenleyeceği kukla atölyesinde üretilen 6 kukla ile buluşacak olan Küçük Amal, daha sonra Konak Meydanı’nda zeybek dansı öğrenecek. 7 Ağustos Cumartesi gününü Kültürpark’taki açık hava konserlerini izleyerek, İzmirli çocuklar ve mülteci arkadaşları ile oyunlar oynayarak geçirecek Küçük Amal, 8 Ağustos’ta Çeşme’de tekneye bineceği Sağlık Plajı’nda deniz kenarına uzanan ayakkabılardan oluşan bir patikayla karşılaşacak. Mülteci krizi süresince şehirden yolu geçenleri ve karşı kıyıya geçerken Akdeniz’de hayatını kaybedenleri temsil eden bu sanat yerleştirmesi ile Küçük Amal’ın Türkiye rotası son bulacak.
{774122}
The Walk – Yürüyüş Projesi Türkiye Proje Ortakları
The Walk – Yürüyüş projesine destek veren Türkiye proje ortakları arasında şu kurumlar yer alıyor: İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Beşiktaş Kültür Merkezi, SGDD-ASAM, Kırkayak Kültür, Nefes Kültür Sanat Derneği, KARAM Vakfı, Tarsus Kent Konseyi, Kültürhane, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı, Kısa Film Yönetmenleri Derneği, Adalya Vakfı Engelsiz Cafe, Denizli Rast Minus Tasarım İnisiyatifi, K2 Güncel Sanat Merkezi, Balconnection, Sarı Denizaltı Sanat İnisiyatifi, İzmir Uluslararası Kukla Günleri, Yaren Kooperatifi, Douzan Art and Culture, Açık Stüdyo, Tiyatro 4, Darağaç, Karantina, Maquis Projects.
The Walk – Yürüyüş projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Gaziantep, Adana, Mersin, Konya, Denizli, İzmir Büyükşehir Belediyeleri, Antalya Muratpaşa Belediyesi, Tarsus Kent Konseyi, Valilik ve İl Kültür Turizm Müdürlükleri dahil olmak üzere birçok kamu kurumunun destekleriyle gerçekleştiriliyor.
4 ay boyunca 8 ülkede gerçekleştirilecek 100 etkinlik arasında öne çıkanlar
● Küçük Amal’ın yolculuğu Gaziantep’te, kandillerden oluşan bir açık hava ışık enstalasyonu ile başlıyor. Birbiri ardına yanan kandillerle yol yavaş yavaş aydınlanıyor ve Küçük Amal’ın takip edebilmesi için ışıktan bir patika oluşuyor. Sanatçı Ali M. Demirel’in tasarımı ve uygulaması ile gözalıcı bir ışık ve yansıtma yerleştirmesi gerçekleştiriliyor.
● Çeşme’de, Küçük Amal boş ayakkabılardan oluşan bir patikayı takip edecek ve bu yol onu sahile götürecek. K2 Güncel Sanat Merkezi tarafından tasarlanan bu sanat yerleştirmesi, tehlikeli koşullarda denizi aşmaya çalışırken hayatını kaybeden binlerce insanı temsil ediyor;
● Yanya’da Yunanistan ve ötesinden ortaklar bir araya gelerek, Yanya’nın hareketli şehir merkezi ile Katsikas mülteci kampı arasında kalan 7 km’lik boşluğu, ışıklar ve kelimelerden oluşan bir açık hava enstalasyonu ile dolduracaklar.
● Küçük Amal, Atina’da yalnız başına yolunu kaybetmekten korkuyor. Parlak kırmızı renkte bir ipliği bir lamba direğine bağlıyor ve böylece şehirde dolaşırken iz bırakıyor. UNIMA-HELLAS tarafından yaratılan yarı insan yarı boğa şeklinde bir canavar kuklasıyla karşı karşıya geldiğinde, korkusuyla yüzleşip canavarla arkadaş olup olmamaya karar vermesi gerekecek.
● Küçük Amal’ı Bari’de büyük boy bir İtalyan nine (Nonna) kuklası karşılıyor ve ona yolculuğun geri kalan kısmında karşılaşabileceği engelleri nasıl aşabileceği konusunda bilgece nasihat veriyor.
● Küçük Amal Roma’ya vardığında, yitirdiği memleketi hayalinde canlanıyor. Suriyeli görsel sanatçı Tammam Azzam’ın resimlerinin Küçük Amal’i çevreleyen binalara yansıtılmasıyla, savaş anıları gün yüzüne çıkıyor.
● Marsilya’nın limanı ve köprülerinde bir yürüyüşün ardından, Suriyeli film yapımcısı ve görsel sanatçı Ammar al-Beik, Küçük Amal’a Vieux Port Pavilion’daki (Eski Liman) aynalı gölgeliğin altında bir ceket takdim ediyor.
● Paris’te, Institut du Monde Arabe’ın (Arap Dünyası Enstitüsü) dışında bir mülteci kampı enstalasyonu tasarlanacak ve burada Amal, çadır sıralarının arasında gezinerek evini hatırlatan izlerin peşine düşecek. Her çadırda bir an için, mültecilerin geldiği birçok ülkeyi temsil eden bir gölge sanatı ve akustik bir düzen ile karşılaşacak.
● Brüksel’de dansçılar, parkur ve sirk sanatçıları, şehrin dünyaca tanınmış koreograflarıyla bir araya gelerek Amal’ın sarsıcı memleket anılarını irdeleyen bir dans gösterisi ortaya koyacaklar.
● Ruhfestspiele Festivali’nde, Küçük Amal için karşılama ve umut mesajlarıyla bezenmiş boyalı çakıl taşlarıyla döşenmiş “hoş geldin yolu” boyunca, Recklinghausen halkı şehrin içinde ilerleyecek.
● Londra’da Küçük Amal 10 yaşına basacak. Doğum günü, Royal Opera House’da gün doğumunda gerçekleşecek bir koro gösterisiyle başlayacak ve ardından V&A Müzesi’nde Londra’nın dört bir yanından çocukların davet edildiği bir doğum günü partisiyle devam edecek. Küçük Amal’ın büyük günü, yolculuğu boyunca tanıştığı çok sayıda arkadaşından alacağı doğum günü mesajları eşliğinde Londra’nın merkezinde bir yürüyüşle sona erecek.
● Küçük Amal’ın Manchester’a varmasıyla, masalsı yolculuğu son bulacak. Uluslararası Manchester Festivali, yerel okullar ve mülteci komiteleri ile birlikte hazırlanan, çocukluk üzerine özel bir sergiye ev sahipliği yapacak. Amal sergiyi keşfettikçe yepyeni ve daha uzun soluklu bir yolculuğa çıkmaya hazır olduğunu anlayacak: yeni evinde kendisine yeni bir hayat yaratmak.
Proje için sizler neler yapabilirsiniz?
Küçük Amal’ı yalnız bırakmayarak yolculuğu boyunca ona katılabilir ve hem bu projeyi desteklemek hem de mültecileri desteklemek için bağışta bulunabilirsiniz.
The Walk – Yürüyüş projesi, Amal’ın yolculuğu için kaynak yaratmak amacıyla bir bağış kampanyası başlattı. Bu kampanya ile toplum, adımı £1 olan bu yolculuğa destek olmaya çağrılıyor. Ödüller arasında dijital kartpostallar, yürüyüş tişörtleri, yürüyüş ekibi ile özel zoom etkinlikleri ve Good Chance topluluğu sanatçısı Majid Adin’in orijinal sanat eserleri yer alıyor.
OGGUSTO Sanat Editörü Feride Çelik’in diğer yazılarını okumak için tıklayın.
Dünyadan en yeni haberleri ilk bilen olmak için OGGUSTO’nun haftalık e-bültenine kaydolun.