preloader

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

09.08.2021
İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Yazı Boyutu:

İstanbul’daki en yeni sanat sergi programlarını takip etmeniz için detaylı bir rehber hazırladık. Sergi takviminizi yapmadan önce, güncel sergilerle ilgili tüm merak ettiğiniz konuların yer aldığı OGGUSTO Ağustos Sergi Rehberini mutlaka inceleyin.

İstanbul sanat şehri olmaya devam ediyor. Birçok yeni sergiye ev sahipliği yapan İstanbul’da hangi sergiye gidilmeli diye düşünüyorsanız, en yeni sergi rehberini mutlaka keşfedin. Arter, Meşher, Pera Müzesi gibi İstanbul’un önemli galerilerinde yer alan sanatçıların en çok merak edilen sergilerini bir araya getirdik.

Mozaik Design, Halil Altındere “Güvenlik Ağacı”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Türkiye’nin uluslararası alanda en çok tanınan sanatçılarından olan Halil Altındere’nin 2021 yılında ürettiği, “Güvenlik Ağacı” isimli heykeli, PİLOT Galeri ve Mozaik Design işbirliği ile Ortaköy, Dereboyu Caddesi, 78 numarada sergileniyor. Halil Altındere’nin bienaller ve müzeler için ürettiği projelerinin ötesinde dış mekanda, sokaktan geçen tesadüfi izleyici ile buluşacağı bu eser, sanat meraklılarının olduğu kadar sanatla ilgilenmeyen pek çok kişinin de radarına takılacak gibi görünüyor.

Sanatçının, Yaman Erturan’ın davetiyle ürettiği ve Mozaik önünde kalıcı olarak sergilenecek olan Güvenlik Ağacı isimli çalışması, ilhamını, 21. yy’ın gözetleme merakından alıyor. Gözetlemenin neredeyse bir obsesyona dönüştüğü çağımızda, göz retinası okuyan kameralar, drone’lar, internet çerezleri ve daha birçok araç bedenlerimizin bildiğimiz ve bilmediğimiz verilerini toplar ve işlerken, gözetlenmek giderek daha sofistike/görünmez ve gerekli olduğu düşünülecek şekiller alıyor. Telefonunuza indirdiğiniz app’lerle, robot call center çalışanlarının kaydettiği sesinizle veya instagrama yüklediğiniz 20 yaş fotoğraflarınızla, çoğu zaman gönüllü olarak paylaştığınız bilgiler, sizle ilgili bir bilgi ağacı oluşturuyor. Altındere’nin ürettiği Güvenlik Ağacı, tüm bu gözetleme kültünün bir metaforu olduğu gibi, uygarlığımızın arka bahçesindeki ağacın, 21. yy’da açan çiçeklerinin nasıl göründüğünün bir akıl yürütmesi olarak da görülebilir.

Arter, Füsun Onur “Opus II – Fantasia”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Türkiye’de çağdaş sanatın öncülerinden Füsun Onur’un Arter Koleksiyonu’nda yer alan Opus II – Fantasia adlı yerleştirmesi, ziyarete açılıyor. Füsun Onur’un diğer pek çok yapıtında olduğu gibi doğrudan müziksel referanslar taşıyan bu yerleştirmede, sanatçı dört sıradan nesneyi müziğin mecrası ve unsurları olarak kullanıp, mekânı ve zamanı ritim ve varyasyonlar yoluyla yorumluyor. Emre Baykal küratörlüğünde sergilenen Opus II – Fantasia, 20 Şubat 2022 tarihine kadar Arter’de görülebilir.

Vuslat Foundation, Giuseppe Penone “Dinleyici”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ temalı Bienal’de ünlü İtalyan sanatçı Penone’nin anıtsal eseri Dinleyici, Vuslat Foundation’ın ilk projesi olarak izleyiciyle buluşuyor.

Dünyada ‘can kulağıyla dinleme’ becerisini bireysel ve toplumsal ilişkilerin olmazsa olmaz parçası haline getirme amacıyla kurulan Vuslat Foundation, küratörlüğünü Hashim Sarkis’in yaptığı ve bu yılki teması ‘Birlikte Nasıl Yaşarız?’ olan Venedik Bienali 17. Mimarlık Sergisi’ne özel proje ortağı olarak davet edildi. Vakıf, ünlü İtalyan sanatçı Giuseppe Penone’nin anıtsal enstalasyonu “Dinleyici”yi, 21 Kasım 2021 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Dokuz metre yüksekliğinde, ağaç formunda olan bronz heykel, Bienal’in özel etkinliği olarak Venedik’in tarihi mekânı Gaggiandre’de kanal suyuna yerleştirilecek. Bu projeyle doğayı cankulağıyla dinlemenin önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Vuslat Foundation, izleyiciyi bu konuda düşünmeye ve üretmeye davet ediyor. Küratör Sarkis ise Vuslat Foundation’ın gerçek anlamda ilham verdiğini belirtirken, “Bu proje, mekân anlayışımızın, bir görme alanından dinleme alanına geçmesinin gerekliliğine vurgu yapıyor” diyor.

{774134}

Kalyon Kültür “Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Kalyon Kültür, 25 Kasım 2021 tarihine kadar, farklı teknik ve malzemelerle çalışan yedi sanatçıyı Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler isimli sergide bir araya getiriyor.

Doğanın önermelerine dikkat kesilerek yavaşlamaya, detaylarına mercek tutarak duyumsamaya; zaman, emek ve sabır kavramları etrafında birlikte düşünmeye bir davet niteliğinde olan sergide Ali İbrahim Öcal, Ahmet Duru, Ayşe Gül Süter, Melis Buyruk ve Sadık Arı’nın yeni ve yakın dönem yapıtları yer alırken Dikine Ongoing Project’in ‘Şey ve Tekrar’ isimli uzun süreli performansı, performansçı Umut Sevgül ve fotoğraf sanatçısı Barbaros Kayan tarafından gerçekleştirilecek. Serginin küratörlüğünü Sezgi Abalı, koordinatörlüğünü ise Bahar Güneş üstleniyor.

Meşher “Mâziyi Korumak”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Türkiye’nin ilk özel müzesi olma özelliğini taşıyan Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonundan derlenen “Mâziyi Korumak” sergimizi şimdi dilediğiniz yerden ziyaret edebilirsiniz. Anadolu uygarlıklarını kesintisiz bir kronolojiyle ve çarpıcı örneklerle gözler önüne seren sergi, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekiyor.

Kalyon Kültür “Sabırla Bekleyen Büyülü”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Kalyon Kültür, adını ‘Evren duyularımızın keskinleşmesini sabırla bekleyen büyülü şeylerle doludur’ sözünden alan Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler isimli karma sergiyi 25 Kasım tarihine kadar ev sahipliği yapıyor.

Sabırla Bekleyen Büyülü Şeyler sergisi kapsamında, Dikine Ongoing Project’in Umut Sevgül ve Barbaros Kayan tarafından gerçekleştirilen “Şey ve Tekrar” isimli mekana özgü 30 gün süreli canlı performansı ve devamında sunulacak canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi mekanda deneyimlenebilir. 30 Temmuz tarihine kadar devam eden canlı performans 11.00 – 18.00 saatleri arasında izlenebilirken, 10 Ağustos – 25 Kasım tarihleri arasında ise performansın canlı projeksiyon mapping ve video yerleştirmesi Kalyon Kültür’de görülebilecek.

Elgiz Müzesi “Gelecek Zaman”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Elgiz Müzesi, 2012 senesinden itibaren kararlılıkla yaptığı teras sergilerinin 13.sü olan “Gelecek Zaman” Sergisini, 20. Yılında her şeye rağmen gerçekleştiriyor. Ülkemizde ender rastlanan sanat etkinliklerden biri olan açık hava heykel sergisinde, genç sanatçılar farklı anlatımlar ve farklı materyaller ile müzenin iki bin metrekarelik, heykel sergileri için kullanıma açılan terasında bir araya geliyor. Dünyayı kasıp kavuran ve hepimizin alışkanlıklarını değiştiren salgına rağmen genç sanatçıların yaşama sanatla sahip çıktıkları bir kez daha görüldü. Sergiye 113 sanatçı 144 yapıtla başvurdu ve 48 heykel sergilenmek üzere, Nilüfer Ergin, Haşim Nur Gürel, Seyhun Topuz, Rahmi Aksungur ve Can Elgiz’den oluşan danışma kurulunun değerlendirmesinden geçerek seçildi. “Gelecek Zaman” Sergisi, Elgiz Müzesi’nde açık havada 23 Ekim 2021 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Müze Gazhane, Serkan Taycan “Kente Doğru”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Türkiye’nin önemli endüstriyel kültür miraslarından biri olan Kadıköy’deki tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, yeni adıyla Müze Gazhane, açılış sergilerinden biri olarak Serkan Taycan’ın “Kente Doğru” adlı sergisini ağırlıyor. Modern kentleşme sürecinin, taşradan İstanbul’un çeperlerine ve meydanlarına uzanan bir izleğini sunan sergi, sanatçının Habitat, Kabuk, Agora ve İki Deniz Arası çalışmalarını ilk defa bir arada izleyiciyle buluşturuyor. Müze Gazhane’nin 600 m2’lik galeri alanına yayılan sergide fotoğraf ve video yerleştirmeler yer alıyor. Çalışmalar hem bireysel hem de toplumsal anlatılar içeriyor ve Taycan’ın kimi zaman belleğinde kimi zaman bedensel olarak yaptığı yolculuklardan besleniyor. Kentteki dönüşümün etkilerini içeriden ve dışarıdan bir gözle araştıran ve fotoğraf, yürüme, haritalandırma gibi pratikleri bu araştırmanın yöntemi olarak kullanan Taycan’ın gözlemleme ve dahil olma yaklaşımı sergideki eserlerin ortak dili olarak dikkat çekiyor. Sergi, İstanbul’u bir “küresel kent” olarak ele alarak; sosyoloji, politik coğrafya, mimarlık ve kent politikasının kesişiminde yer alan kentleşmeye ilişkin evrensel ve güncel tartışmalara bir platform oluşturmayı hedefliyor. Ziyarete açılan sergi Ocak 2022’ye dek görülebilir.

Elgiz Müzesi “Gelecek Zaman”

Elgiz Müzesi, 2012 senesinden itibaren kararlılıkla yaptığı teras sergilerinin 13.sü olan “Gelecek Zaman” Sergisini, 20. Yılında her şeye rağmen gerçekleştiriyor. Ülkemizde ender rastlanan sanat etkinliklerden biri olan açık hava heykel sergisinde, genç sanatçılar farklı anlatımlar ve farklı materyaller ile müzenin iki bin metrekarelik, heykel sergileri için kullanıma açılan terasında bir araya geliyor. Sergiyi ARTtv’den izleyebilirsiniz!

Oart “şey:nesnenin ihtimali”

İstanbul Sergi Rehberi: Ağustos 2021

Odeabank’ın sanat platformu O’Art, yılın üçüncü sergisini fiziksel ortamda sanat severlerle buluşturuyor. Begüm Güney küratörlüğünde Ahu Akgün, Çağla Ulusoy ve İnci Furni’nin yapıtlarından oluşturulan ‘şey:nesnenin ihtimali’ isimli sergi, 30 Temmuz tarihinde açılacak ve 10 Ağustos 2021 tarihine dek sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. Fiziksel serginin sona ermesiyle, 11 Ağustos itibarıyla, Odeabank web sitesi üzerinden çevrimiçi olarak da sergi ziyareti mümkün olacak. Odeabank OArt 2021 yılının üçüncü sergisi ‘şey:nesnenin ihtimali hem fiziksel hem de çevrimiçi olarak sanatseverler ile buluşuyor. Seçkide bir araya gelen; Ahu Akgün, Çağla Ulusoy ve İnci Furni yapıtları, en ince detayına kadar kurgulanmadan, olağana yakın bir duruşla mekanda bir karşılaşma yaratıyor. Seçki, çoğalıp sıkışan ve eksilterek hafifletilen, nesneleşip parçalanan ya da nesne niteliğinin tamamen korunduğu, beliren ve belirginsizleştirilen kontrast bir tavır taşıyor. Serginin bütününe hakim, insan merkez-siz bir figür kullanımının, nesnenin hakimiyetine yan bir öge olarak eklemlendiğini görülüyor. Sergi, gündelik hayatın içindeki nesnenin kurgulanan estetik ve eleştirel potansiyelini de ortaya çıkarıyor.

Simbart Projects Çukurcuma “Soul of Summer I”

Simbart Projects Çukurcuma 11 Eylül tarihine kadar “Soul Of Summer I” adlı karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi Didem Erbaş, Dilara Göl, Ezgi Yakın, Furkan Öztekin ve M. Cevahir Akbaş’ın çalışmalarını bir araya getiriyor. Daha önce Simbart’ın projelerinde yer alan sanatçıların birlikte sergilendiği ilk yaz seçkisi olan ‘Soul of Summer I’, sanatçıların farklı kavramlar üzerinden çeşitli medyumlar ile ürettiği eserlerini izleyiciyle buluşturuyor.
Didem Erbaş, sanat pratiğinde resim, çizim, mekanla ilişkili enstalasyon ve video gibi birden fazla sanat alanında, kendi yaşadığı coğrafyanın sosyo-politik ortamına da işaret eden coğrafya, barınma, harita, topografya gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Sanatsal pratiği boyunca yaptığı veya bulduğu nesnelerle resimleri arasında ilişki kurmaya çalışan sanatçı, resimlerinde sadece iki boyutlu yüzeyini kullanmak yerine bazı nesnelerin heykelsi niteliklerini, nesnelerin taşıyabileceği potansiyel bellekleriyle birlikte üç boyutlu alanı harekete geçirmeye çalışır.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları