preloader

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

07.06.2024
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Yazı Boyutu:

Son dönemlerin favori mahallelerinden Yeldeğirmeni’nin en beğenilen mekânlarını listeliyoruz.

El değmemiş tarihi dokusu ve yenilikçi ruhuyla Kadıköy’ün gözde mahallelerinden olan Yeldeğirmeni, İstanbul’un gastronomi sahnesinde adeta günden güne parlıyor. Tarihi binaları, sanat dolu sokakları ve çeşit çeşit mekânlarıyla hem geçmişin izlerini taşıyan hem de modern lezzetleri sunan bu mahalle, keşfedilmeyi bekleyen bir lezzet durağı.

Ahşap mobilyalı oturma alanları, ev yapımı tatlılar ve özenle hazırlanan kahveler sunan Yeldeğirmeni’nin butik kafeleri, samimi sohbetler için son dönemde öne çıkıyor. Gurme lezzetler sunan restoranları, taze malzemelerle hazırlanan yemekleriyle unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Yeldeğirmeni’nin dar sokaklarında nostaljik ve modern dokular bir arada. Renkli duvar resimleri ve tarihi dokusuyla, fotoğraf severlerin de bayılabileceği bir lokasyon. Bu mahallenin sokaklarını gezdikçe keşfedilecek pek çok güzel mekân olduğunu fark edeceksiniz. Yeldeğirmeni, içinde yaşayanların bile tam anlamıyla keşfetmediği saklı bir hazine.

Kadıköy’ün kalabalığından uzaklaşıp huzurlu ve keyifli dükkanlar keşfetmek isterseniz, birlikte Yeldeğirmeni’nin en güzel mekânlarını keşfedelim.

Sale Pepe

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Kadıköy’ün iyilerinden olan ve Tokyo usulü pizza yapan Sale Pepe, klasik pizzalar dışında kendilerine özgü lezzetleriyle de ön planda. Tatlı olarak ise klasik pizza hamurunu reçel ve Stracciatella peyniriyle buluşturmuşlar ve her yerde deneyimleme imkanı olmayan “Jam Session” isimli tatlı bir versiyon yaratmışlar. Samimi ortamında hem lezzetli pizzalar deneyip hem de Yeldeğirmeni’nin keyfini çıkarabilirsiniz.

Rasimpaşa, Karakolhane Cd. No:81, Kadıköy/İstanbul

Mill Bakery

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Kahvaltıları ve tatlı çeşitleriyle sevilen Mill Bakery, Yeldeğirmeni’ne farklı bir renk katıyor. Menüsünde kruvasanlardan sıcak kahvaltı tabaklarına sonrasında ve tercih edebileceğiniz nefis tatlı ve kahve çeşitlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz. Yaban mersinli pankek ve French Kruvasan’ı mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Rasimpaşa, Yeşilay Sk. No:2/C, Kadıköy/İstanbul

Sanat Tarihçisi, Öğretim Görevlisi Arda Can Özsu
Yeldeğirmeni’ne gelenlerin bu lokasyonlara daha dikkatli bakmasını öneriyor:

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Arda Can Özsu

Kent Belleği ile Çağdaş Sanatın Buluştuğu Semt: Yeldeğirmeni

Adını 1774-1789 yılları arasında halkın ve ordunun un gereksinimini karşılamak için I. Abdülhamid döneminde yaptırılan yel değirmenlerinden alan Kadıköy’ün Yeldeğirmeni semtine sanatsal ve kültürel bir pencereden bakmaya ne dersiniz? O halde her ne kadar yel değirmenlerinin yerinde yeller esse de kent belleğine ve çağdaş sanata birlikte dokunan yapısıyla ismini aldığı yapıların yerini başka değerlerle dolduran semti birlikte deneyimleyelim.

Denize açılan ızgara planlı sokaklarıyla ve Avrupai tarzda inşa edilmiş yapılarıyla Yeldeğirmeni, çok kültürlü, çok sesli ve çok milletli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu hemencecik duyumsatıyor. Semtin değişim ve dönüşümünü anlamak için iki önemli gelişmeye bakmak ve ardından yola çıkmak bizim için iyi bir seçenek olacak. Zira 1872 tarihinde Kuzguncuk Dağhamamı’nda gerçekleşen yangın sonrası başta Yahudiler olmak üzere pek çok Ermeni’nin ve Rum’un akın ettiği Yeldeğirmeni, 1906-1908 yılları arasında yapılan Haydarpaşa Garı’na yakın konumuyla bu kez de Almanların ve İtalyanların tercih ettiği bir muhite dönüşür. Semtin nüfusuna ilerleyen yıllarda I. Dünya Savaşı sırasında Anadolu’daki Rumların İstanbul’a, bir diğer deyişle trenle Haydarpaşa Garı’na gelmeleri nedeniyle bir başka göç daha yaşanır; savaş sonrası İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa, İtalya) tarafından işgale uğrayan İstanbul’la birlikte semt, düşman güçlerinin kontrolünde zor zamanlar geçiren Müslüman ahalinin hayli çetin günlerine de tanıklık eder. Bu tarihi ön bilgilerden sonra semtin görülmesi gereken farklı kimliklerinden doğan binalara ve duvar resimleriyle renklenen cephelere doğru keşfe çıkalım.

Valpreda Apartmanı

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Anadolu yakasının ilk apartman semtlerinden olan Yeldeğirmeni’nin simgeleşmiş yapısıdır. Apartmanın diğer bir adı Haydarpaşa Garı’nın inşaatında emek veren İtalyan taş ustalarının ikamet etmesi nedeniyle İtalyan Apartmanı’dır. Balkonlarındaki ferforjelerin de demiryolundan artan demirlerle bu ustalar tarafından yapıldığı rivayet edilir. Diğer taraftan yapının müteahhitti ise Yeldeğirmeni’ndeki pek çok binada adı geçen Levi Kehribarcı’dır. Valpreda Apartmanı’na yakın bir konumda bulunan, vakti zamanında yazar Mario Levi’nin de yaşadığı Kehribardji Apartmanı’nı da aynı kişi yaptırmıştır. Valpreda Apartmanı’nda ise Bağdat Caddesi’nin nazım planını yapan şehir plancısı Aron Angel’in babası yaşamıştır.
Valpreda Apartmanı konumu

Ahmet Haşim Evi

Osmanlı’nın son dönemlerine damga vuran Fecr-i Âtî edebiyat topluluğun üyesi olan sembolist yazar Ahmet Haşim’in bir dönem yaşadığı evdir. Aynı zamanda bir başka zaman diliminde ilk Türk kadın ressamlarımızdan Bedia Güleryüz de bu evde yaşamıştır. Evi farklı kılan bir diğer özellik ise, Haydarpaşa Garı’na yakın konumu dolayısıyla işgal döneminde İngilizler tarafından karakol yapısı olarak kullanılarak Anadolu’ya silah taşınmasının engellenmeye çalışıldığı yapılardan bir tanesi olmasıdır.
Ahmet Haşim evi konumu

Sünget Apartmanı

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Haydarpaşa Garı’nda çalışan Alman mimarların ve mühendislerin lojmanıdır. Geç Osmanlı Dönemi’nin önde gelen Hırvat haritacılarından Jacques Pervititch’in 1906 yılındaki haritasında Schüller-Pedotti Apartmanı olarak kayıtlıdır. 1930’larda pek çok yer isminin Türkçeleştirilmesiyle birlikte yapının ismi değişir ve yeni adı Ankara Han olur. Günümüzde ise apartmanın adı Sünget’dir. Öte yandan yapının 1906’daki isminin farklı bir hikayesi vardır. Valpreda Apartmanı’nın karşısında bulunan ve ilk yapıldığında Alman Okulu olan, işgal döneminde İngiliz Okulu’na çevrilen, 1935’te ise bir Türk Okulu’na dönüştürülerek Osmangazi İlkokulu adını alan ve eğitim yapısı özelliğine devam eden binanın Alman Okulu döneminde öğretmenlik yapmış bir kişidir Schüller. Pedotti ise, Tuzla’da kiremit fabrikası sahibidir.
Sünget Apartmanı konumu

Yeldeğirmeni’ndeki mural çalışmalar yapan üç sokak sanatçısı

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Bu bölümü ise semtin bellek mekanlarına farklı bakışlar sunan üç farklı sokak sanatçısına ayıracağız. İlki Karakolhane Caddesi üzerinde yer alan ABD’li Freddy Sam’in çalışması olacak. Sam’in sloganı güzergahımızda demek istediklerimizi özetleyen cinsten. “Şehrin ruhundaki griliği ortadan kaldırmak sanatçıların, müzisyenlerin ve şairlerin işidir.” Sanatçı seçtiği farklı renkler ve figürlerle Yeldeğirmeni’ne tam da bu noktada dokunur.

Freddy Sam’in işine çok yakın bir yerde, yine aynı cadde üstünde bu defa Brezilyalı Claudio Ethos’un muralıyla karşılaşırız. Ethos, insanların kontrolleri dışındaki güçler tarafından ele geçirilmelerini ve şehirlerinin istila edilmesini ele alarak ve sorgulayıcı işler üreterek sanatını meydana getirir. Karakolhane Caddesi’ndeki bu iki duvar resminden sonra Yeldeğirmeni’nin hem tarihi binalarıyla hem de sokak sanatı eserleriyle öne çıkan sokağı olan İskele Sokak’ta soluklanıp yavaş yavaş gezintiyi tamamlayalım.

Ethos gibi Latin Amerikalı olan ve Arjantin’in yerel kültürüne, belki de Patagonya coğrafyasının etnokültürel geçmişine yer veren Jaz’ın fantastik temalı çalışmasına bakalım. Jaz’ın bu işinin çevresine de göz atmak gerek. Günümüzde Yeldeğirmeni Sanat olarak bilinen eski Notre Dame du Rosaire Katolik Kilisesi, bitişiğinde ise Kemal Atatürk Anadolu Lisesi, eski adıyla St. Euphemie Kız Okulu yer alır. Böylelikle Yeldeğirmeni’nin tarihi yapılarıyla konuşan çağdaş bir sanatsal dil semti benzerlerinden biraz daha farklı kılarak ziyaret edenlere yeni görme biçimlerini birlikte sunar.

Bakeveg

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Konsepti tamamen vegan beslenmeye yönelik olan Bakeveg, menüsündeki tatlıları o kadar lezzetli hale getirmiş ki, vegan tatlılara karşı önyargınız varsa bile burayı denedikten sonra fikrinizi değiştireceksiniz. Her bir tatlı, sadece vegan dostu olmakla kalmayıp aynı zamanda damak zevkinize hitap edecek şekilde özenle hazırlanıyor. Sadece tatlılarıyla değil, kahvaltı seçenekleri ve tuzlu seçenekleriyle de oldukça ilgi görüyor. Kadıköy’e yolunuz düşerse mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Rasimpaşa, Duatepe Sk. No:4A, Kadıköy/İstanbul; 05326168251

Küff

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Mahallenin en gözde mekânlarından biri olan Küff, hem nefis kahvaltıları hem de lezzetli atıştırmalıklarıyla ilgi görüyor. Samimi ve ferah ortamında keyifli sohbetler eşliğinde lezzetli yemekler yiyebilir, ardından kahvenizin tadını çıkarabilirsiniz. Yeldeğirmeni denince akla ilk gelen birkaç mekândan biri olduğunu da unutmayalım.

Rasimpaşa, Karakolhane Cd. No:54, Kadıköy/İstanbul 05427781800

Village Coffee + Eatery

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Eğer huzurlu bir ortamda keyifli bir kahvaltı yapmak veya gün boyunca hem tatlı hem kahve keyfi yaparken rahatça çalışmak istiyorsanız, Village sizin için ideal bir mekân. Menüsünde vegan ve glutensiz seçenekler de bulunan bu sakin kafede, her ay farklı konularda düzenlenen workshop’lara katılarak yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Kahvaltı çeşitleri oldukça lezzetli; tatlılarda ise elmalı pay ve cheesecake’ler ön planda. Bunların yanı sıra, kahve dışında özenle hazırladıkları soğuk çaylarını da servis ediyorlar.

Rasimpaşa, Recaizade Sk. No:54/A, Kadıköy/İstanbul 05545842016

Müdavim Lokantası

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Müdavim Lokantası, Yeldeğirmeni’nde günlük değişen menüsüyle ev yemeği özlemi çekenler için ideal bir tercih. Sıcak lezzetler arasında pazı kavurma, fırın sebze, köfte çeşitleri, tavuk sote ve dolma gibi klasik Türk yemekleri yer alıyor. Yan lezzetler ise şakşuka, buğday salatası, pazı sapı ve yoğurtlu semizotu gibi taze ve sağlıklı seçeneklerden oluşuyor. Ayrıca çok sayıda zeytinyağlı çeşidi de menüde bulunuyor. Mekânın samimi ve kendine özgü atmosferi de ayrıca beğenilen bir detay.

Rasimpaşa, Uzun Hafız Sk. 104 A, Kadıköy/İstanbul 05312790932

Roots Café & Botanique

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Burada, nefis kahvaltı çeşitleri ile güne keyifli bir başlangıç yaparken, kendinizi adeta bir botanik bahçesinde gibi hissedebilirsiniz. Zengin kahvaltı seçeneklerinin yanı sıra, çeşitli kahveler ve kendilerine özgü tatlılar da menüde yer alıyor. Vegan beslenenler için de birçok alternatif sunulmuş. Ayrıca, beğendiğiniz çiçekleri, saksıları ve seramikleri satın alabilirsiniz. Bu mekan, atmosferi ile gününüzü daha da keyifli hale getirecek.

Rasimpaşa Mahallesi, Recaizade Sokak, No 67, Kadıköy, İstanbul

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Benazio Café

Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları
Yeldeğirmeni’nin En İyi Mekanları

Kaliteli kahve çekirdeklerinden hazırlanan benzersiz tarifleriyle Benazio, Yeldeğirmeni’nin kalbinde yer alan ve müdavimleri tarafından çok sevilen bir köşe. Samimi atmosferi ve lezzetli kahvaltılarıyla bilinen Benazio, yer bulmak için biraz beklemeyi göze almanızı gerektirebilir. Yeldeğirmeni’nin ruhunu en iyi yansıtan kafelerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Rasimpaşa, Karakolhane Cd. no:48/A, Kadıköy/İstanbul 05427975556

Kapak görseli: Altkat Coffee

Yeldeğirmeni Mekan Haritası