preloader

Sanatın Işığı

08.09.2019
Sanatın Işığı

Yazı Boyutu:

Kapak Fotoğrafı: Jan Plechac ve Henry Wielgus tasarımı Lasvit, Neverending Glory





ODTÜ Mimarlık Fakültesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden lisans derecesine sahip ürün tasarımcısı ve stratejik tasarım danışmanı olan Özlem Yalım, halen 31 uluslararası markanın temsilciliğini yürüten TEPTA Aydınlatma’nın Stratejik Marka Direktörü ve Endüstri Ürünleri tasarımcısı olarak görev yapmaktadır.



Dış mekan aydınlatmalarında olduğu kadar havalimanı, otel, ofis ve konut aydınlatmalarında da öncü projelere imza atan TEPTA Aydınlatma, sanat eseri ve sanat mekanları denince de ilk akla gelen adresler arasında.

Uzun yıllardır İstanbul Modern’in aydınlatma sponsorluğunu üstlenen TEPTA’nın profesyonel ürünlerini tercih eden projeler arasında son dönemde açılışları ile gündemde olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi-Resim Heykel Müzesi, Arter ve Eskişehir OMM yer alıyor. Sadece büyük müzelerle değil galerilerin de aydınlatma projelerini üstlenen TEPTA’nın projeleri arasında; Pilevneli Galeri, Ahmet Ertuğ Sanat Galerisi, İznik Çini Vakfı Galerisi gibi sanat mekanlarının da aydınlatmaları bulunuyor.

Sanatın Işığı

Arik Levy tasarımı Lasvit, Crystal Rock

Profesyonel işbirliklerinin yanında, sanatın ve sanatçının her zaman en büyük destekçileri arasında bulunan TEPTA’nın Eylül ayı ile yoğunlaşan sanat gündemi ile beraber destek verdiği sanat ajandası şöyle;

Contemporary Istanbul’19’un iki önemli sergisini TEPTA aydınlatıyor

Türkiye’nin önde gelen 41 koleksiyonerinin son dönemde edindikleri çağdaş sanat eserleri ve heykelleri, “Recent Acquisitions” ve “Eden of Garden” isimli sergilerle Contemporary İstanbul’da görücüye çıkıyor. Bu önemli eserlerin aydınlatılması için TEPTA Aydınlatma tarafından destek sağlanıyor.

Bu yıl 14.’sü düzenlenen Contemporary Istanbul, içerisinde yer alan ve küratörlüğünü Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın üstlendiği Recent Acquisitions sergisi, son yıllarda Türk koleksiyoncuların koleksiyonlarına kattığı eserlere yer veren ve aynı zamanda Türkiye’deki koleksiyoncuların eğilimleri, yönelimleri, tercihleri ve arayışları konusunda ipucu veren önemli bir sergi. Bu arayışların ve yönelimlerin bir tür dökümünü görebildiğimiz bu serginin 400 metrekareye yayılan alanı TEPTA’nın profesyonel ürünleri ile aydınlatılıyor.

Sanatın Işığı

Banu Hakan Çarmıklı Koleksiyonu, Mehmet Ali Uysal, “I hate my gallerist”

Contemporary Istanbul ve TEPTA iş birliğinde aydınlatılan diğer bir sergi de etkinliğin teras alanında yer alan Garden of Eden sergisi. Bu yıl ikinci kez bir açık hava heykel parkına ev sahipliği yapan etkinlikteki, “Garden Of Eden” sergisi Anissa Touati tarafından düzenlenen bir açık hava heykel parkı. Katılımcı galerilerden 9 yerli ve yabancı sanatçının eserleri de TEPTA tarafından ışık ile buluşuyor.

Sanatın Işığı

Can Sevda Elgiz Koleksiyonu, Erwin Wurm,

“Big Coat ed of 3”, aluminium paint, 224x81x64cm, 2010

Oyuncu karakterler spotlar altında: Erdil Yaşaroğlu ile Oyun

Sanatçı Erdil Yaşaroğlu’nun ilk kişisel sergisini oluşturan ve Bürosarıgedik tarafından organize edilen “Oyun” isimli heykel seçkisi Yapı Kredi bomontiada’da yer alıyor. Sergi TEPTA ile aydınlanıyor.



Kedi – The Cat, 2019 Ceviz ağacı – Walnut tree 90 x 40 x 180 cm Edisyon 2+1 AP



Nefes -The Breath, 2019 Plastik, poliüretan reçine, akrilik boya ve pleksi cam Ultraviolet acrylic paint and plexiglass H- 110 cm Edisyon 2+1 AP



Aslen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden lisans derecesine sahip bir sanatçı olan ve bugüne kadar mizah alanındaki çalışmaları ve karikatürleriyle yaşamlarımızda olan Erdil Yaşaroğlu ilk kez çizimlerindeki karakterleri üç boyutlu heykeller olarak gün ışığına çıkarıyor.

Sanatın Işığı

Erdil Yaşaroğlu

Kampüsün farklı noktalarında konumlanmış olan ve Yapı Kredi bomontiada’nın kapalı ve açık mekanlarını kendine bir oyun alanı olarak seçen heykeller, aynı zamanda mekânı ziyaret ediyormuş, sevdikleri köşelerde oturuyormuş, ortamın keyfini çıkartıyormuş gibi görülebilirler.

Sanatın Işığı

Hayalci – Dreamer, 2019 Polyester ve akrilik oto boyası, metal konstrüksiyon,

Polyester, ultraviolet acrylic paint, metal construction 250 x 120 x 300 cm Edisyon 2+1 AP

Oldukça büyük ebatlı ve konumları ile zorlayıcı olan bu dış mekan eserlerinin ve iç mekanda yer alan özel sergi alanının tümünün aydınlatılmasında TEPTA’nın profesyonel ürünleri kullanıldı. TEPTA verdiği destek ile bu işbirliği kapsamında düzenlenen kültürel etkinliklerin de bir parçası olarak katkı sunacak. Mimarlarla birlikte sanatçının atölyesine gerçekleştirilecek özel bir tur da hazırlanan programın bir parçası.

Sanatın Işığı

Sıkı Dostlar – Close Friends, 2018 Polyester ve akrilik boya,

Polyester, ultraviolet acrylic paint 150 x 200 x 350 cm Edisyon 2+1 AP



Ouroboros, 2018 Beton döküm – Concrete 90 x 90 x 40 cm Edisyon 2+1 AP



Tavşan Kulesi – Tower Of Rabbits, 2019 Polyester ve akrilik oto boyası, metal konstrüksiyon – Polyester, ultraviolet acrylic paint, metal construction 100x100x400 cm Edisyon 2+1 AP



Genç sanatçılara aydınlık bir destek: SAHA

Türkiye çağdaş sanatının tanınırlığını ve bilinirliğini artırmayı amaçlayan ve bu doğrultudaki projelere karşılıksız destek veren SAHA Derneği, SAHA Studio açılışını gerçekleştirdi. Çeşitli ülkelerden ve alanlardan sanatçıların üretim, araştırma ve etkileşim ortamlarını geliştirmeye odaklanacak olan SAHA Studio’nun aydınlatmasını TEPTA üstlendi.

Beyoğlu, Sıraselviler Caddesi üzerinde yer alan SAHA Studio, 350 metrekarelik alanda çalışmalarını sürdürecek. Mimar Zeynep Tümertekin tarafından projelendirilen, SAHA Studio’nun tüm genel aydınlatmasını gerçekleştiren TEPTA, projede teknik ve dekoratif aydınlatma armatürleri kullandı. TEPTA’nın proje ekibinin süpervizyonluğu ile SAHA Studio’ya özel projelendirilen mekanda genel alanların yanında giriş ve teras gibi özel alanlara yönelik aydınlatma çözümleri de sağlandı.

Sanatın Işığı

SAHA Studio

SAHA Derneği, sanatçı, küratör ve eleştirmenleri ağırlayacağı bu mekân ve programla mevcut ekosistemin ihtiyaçlarına cevap verip, sanat profesyonellerinin küresel ağlarla bağlarını güçlendirmeyi hedefliyor.

SAHA Studio’ya kalıcı sponsorluk desteği vererek sanat ve sanatçının yanında yer alan TEPTA, kültür ve sanat mekanlarının en doğru şekilde aydınlatılması gerektiği felsefesinden yola çıkarak, gerek teknik gerekse dekoratif aydınlatma alanında geniş bir ürün seçkisi sunuyor. TEPTA Aydınlatma, kurduğu işbirlikleri ile etkinliklerde kullanıcılarının üstün nitelikli ürünlerini ve doğru aydınlatmayı deneyimlemesini hedefliyor. Bu çerçevede SAHA Derneği ile kurulan bu işbirliğini çok önemli buluyor.

Sanatın Işığı

SAHA Studio

“Mağara” için özel iş birliği: Versus Art Galeri’de Vahit Tuna

Sanat dünyasında çok yönlü çalışmalarıyla tanınan Vahit Tuna, 19 – 28 Eylül tarihleri arasında Versus Art Project’de sanatseverler ile buluşuyor. Işık ve sesin ön planda olduğu bir enstalasyonla izleyici karşısına çıkan Tuna, “Mağara” isimli 5’inci kişisel sergisi için TEPTA ‘nın desteğini aldı.

Sanatçı, 5. kişisel sergisi olan Mağara’da bilinçdışılık, ışık-gölge, leke, ses-mıknatıs, pareidolia-apofeni kavramlarının etrafında dolaşıyor, 2018 yılının başlarında tuttuğu Rorschach günlüğü ile başlayan yüzlerce bilinçdışı leke ve örüntüleri, bir zihin kurmacası içerisinde ses, ışık ve yapay zeka gibi dış etkenlere maruz bırakıyor. Mağara sergisi için üretilen sesler ve ayrıca sanatçının 2018 yılında bestelemiş̧ olduğu Horizon isimli bir parça, sadece 250 adet üretilecek EP ile sergiye eşlik ediyor.

Sanatın Işığı

Vahit Tuna, Mağara sergisi

Enstalasyonun son sahnesi, aynı zamanda TEPTA Aydınlatma tarafından 28 yılı aşkın süredir temsilciliği yürütülen iGuzzini markasının Palco Framer spot armatürünün de Türkiye’deki izleyicilerin ilk kez deneyimleyeceği bir ortam sunmasına olanak tanıyor.

Tuna’nın sergisinde yer alan ışık kurgusu için Palco Framer’ın yanı sıra tümüyle ses ile senkronize olacak nitelikte armatürler ve raylar kullanılıyor. Sanatçının tasarladığı ışık efektleri için aylar öncesinden başlayan denemeler gerçekleştirildi; gerekli yerlerde tamamen sanatçının tariflediği efektlere yönelik seçimler sağlandı. TEPTA’nın deneyimli ve çözüm odaklı ekibi ile birlikte günümüzün genç galerilerinden biri olan Versus Art Project ekibi de keyifli bir işbirliğine imza atmış oldu.

Shape and Shapers: Çağdaş Çek Tasarımı Sergisi Ankara’da!

Shape and Shapers / Biçim ve Biçim Verenler: Çağdaş Çek Tasarımı Sergisi, 27 Eylül – 30 Ekim 2019 tarihleri ​​arasında Ankara’da Tereza Porybna küratörlüğü ile Cermodern’de düzenleniyor. TEPTA Aydınlatma sağladığı destek ile serginin ana sponsorları arasında.

Sanatın Işığı

Shape and Shapers / Biçim ve Biçim Verenler: Çağdaş Çek Tasarımı Sergisi Küratörü Tereza Porybana

Geleneksel Çek camcılığını çağdaş tasarım ve çizgilerle buluşturarak global anlamda büyük ün sağlayan, gerçekleştirdiği aydınlatma heykelleri ve yerleştirmeleri konusunda dünya çapında öncü olan Lasvit markasının Türkiye’deki tek temsilcisi TEPTA, bu organizasyona Lasvit’in aydınlatma tasarımları ile katılıyor.

Rony Plesl tasarımı Uovo, Arik Levy tasarımı Crystal Rock, Nendo / Oki Sato tasarımı Inhale ve Groving Vases isimli ürünlerin yanı sıra Jan Plechac ve Henry Wielgus’un tasarladığı ve dünyadaki seçkin opera salonlarındaki klasik avizelerin konturlarının modern bir tasarım anlayışı ve üstün üretim teknikleri ile harmanlandığı Neverending Glory serisinden örneklerin sergileneceği bu Lasvit seçkisi de Ankaralı tasarım severlerle ilk kez buluşacak.

Sanatın Işığı

Nendo/ Oki Sato tasarımı Lasvit, Groving Vases

28 yıldır, kültür ve sanat mekanlarının en doğru şekilde aydınlatılması gerektiği felsefesi ile hareket eden, gerek teknik gerekse dekoratif aydınlatma alanında geniş bir ürün seçkisine sahip olan TEPTA Aydınlatma, Türkiye’nin böylesine seçkin sanat organizasyonlarına destek vermekten dolayı mutluluk duyuyor.

Doğru ve etkili aydınlatmanın kentsel, mimari ve mekan tasarımlarının yanında tarihi yapılar, kamusal alanlar ve sanat eserleri üzerindeki etkisinin tartışılmayacak kadar önemli olduğunu vurgulayan TEPTA Aydınlatma Genel Müdürü Robi Ebeoğlu, bu bilinci çeşitli projelere zaman zaman destek vererek zaman zaman da ticari işbirliklerinde bulunarak ortaya koyduklarını anlatıyor ve 28 yıl süresince her zaman kültür ve sanat projelerinin yanında olmaktan büyük keyif aldıklarını dile getiriyor.

Sanatın Işığı

Lasvit, Monster Cabaret tasarımları

TEPTA’yı, kaliteden ödün vermeden her ekonomiye uygun aydınlatma ürünleri ve hizmeti servis eden bir marka olarak tanımladıklarını vurgulayan TEPTA Stratejik Marka Direktörü Özlem Yalım ise temsil edilen markaların tasarım özelliklerini ortaya koyan bir yaklaşım benimsediklerini söylüyor. Yalım, TEPTA’nın kurumsal kültürü ile de “yaşamın her alanına ışık tutan” bir marka olduğunun altını çiziyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları