preloader

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

02.10.2023
Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Yazı Boyutu:

Tasarım alanında değer yaratan projeler üreten In Between Design Platform‘un kurucuları Dilek Öztürk ve Bilgen Coşkun, 2023 Paris Tasarım Haftası seçkisini OGGUSTO okuyucularıyla paylaşıyor.

Paris; dünyada tasarım koleksiyonerliği alanını açan, fikir önderleri ve öncü galerileri ile bu konuda otorite olan şehirlerden biri. Şehir, her sene; Maison&Objet fuarı ve Paris Tasarım Haftası ile hem koleksiyon değeri taşıyan tasarım eserleri hem de günümüz teknolojisini zanaat ile bir araya getiren, geleceğin tasarım ikonları olarak adlandırabileceğimiz çağdaş eserlere de alan açıyor.

Daniel Arsham

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Çağdaş yaşam kültürünü arkeolojik bağlamda inceleyen eserleriyle öne çıkan Daniel Arsham, Paris Tasarım Haftası kapsamında Emmanuel Perrotin ile iş birliğinde 20 yıllık sanat pratiğini kapsayan bir sergi gerçekleştirdi. Arsham’ın geçmiş ile gelecek arasındaki iletişimi fütüristik bir tavırla ele aldığı eserleri, heykel, mimari ve tasarım disiplinlerini bir araya getiriyor. 200 yıllık Fransız kalıp atölyesi Réunion des Musées Nationaux Grand Palais’den aldığı erişim izniyle geliştirdiği heykelleri; kristal, selenit gibi malzemelerle bir araya getirerek, bugünün kalıntıları üzerinden “Geleceğin Arkeolojisi” diyebileceğimiz eserler yaratıyor.

Arsham, pratiğinin 20. yılında “Veiled and Stratified Classical Antiquity’’ adlı heykellerini de tanıttı. Klasik Antik dönem heykellerine kumaş görünümlü formların eklenmesiyle oluşan bu seri; bronz, ahşap, paslanmaz çelik gibi organik ve inorganik malzemelerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Veiled and Stratified Classical Antiquity serisi, sanatçının tasarım yaklaşımına yenilikçi bir bakış açısı getiriyor.

Boon Room

Boon Room, Maison Objet ve Paris Tasarım Haftası kapsamında birlikte çalıştığı global ölçekteki sanatçıların ve tasarımcıların eserlerinden bir seçkiyi sundu. Çağdaş bir vizyonla özgün tasarım ve üretim stillerinin harmanlandığı sergide, beş duyuya hitap eden eserler yenilikçi bir deneyim yarattı.

Daan de Wit’in tasarladığı Stratum Saxum adlı yemek masası, bir kayanın dinginliği ve sonsuz sessizliğinden ilham alıyor. Heykelsi formu ve yarattığı katmanlı kompozisyonla dikkat çeken masa, artizanal bir şekilde, levha çerçevelerin üst üste eklenmesiyle üretiliyor.

Organik formu ve yumuşak dokusuyla dikkat çeken Strata kanepe ise rahatlama hissiyatını nesneleştiriyor. Pieter Maes tarafından tasarlanan kanepe, yalın ve cesur yaklaşımıyla sanat ve tasarım arasındaki diyaloğu dengeleyen zengin bir oturma deneyimi sunuyor.

Christies

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Christies Müzayede Evi, Paris Tasarım Haftası kapsamında; Jean-Louis Danis’in sanat ve tasarım koleksiyonunu sergiledi. “Bureau et Son Fauteuil ‘Tardieu’’ adlı ikonik masa tasarımı, Art Deco döneminin önemli tasarımcılarından Èmile-Jacques Ruhlmann tarafından 1929 yılında tasarlandı. Jean-Louis Danis’in koleksiyonunda en özel parçalarından biri olan 20. yüzyıldan kalan masa, Ruhlmann’ın zarif ve lüks tasarım anlayışını yansıtıyor. Art Deco estetiğine sahip olan tasarım, incelikli bir el işçiliğiyle pirinç, deri ve ahşap malzemelerinden üretilmiş.

Galerie May

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Geometrik formların yarattığı harmoniyle dikkat çeken TESS & OTTOMON adlı kanepe, duyusal ve görsel açıdan zengin bir deneyim sunuyor. Charles Tassin imzası taşıyan tasarım, ilhamını mimariden alıyor. İç içe geçen şekiller, oturma biriminin kıvrımlı, dinamik formu ve kadife doku, kullanıcıyla olan etkileşimini güçlendiriyor.

Galerie Anne – Sophie Duval

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

“Paravent à six feuilles’’ adlı eser, 1916 yılında Fransız grafik sanatçısı Adrien Dèsirè Drian tarafından tasarlandı. 6 panelden oluşan paravan, geleneksel Çin paravanlarına çağdaş bir yorum getiriyor. İncelikli mürekkep kalem çizimleri kadın öğesini tasvir ederken, altın varaklı detaylar eserin lüks ve dinamik algısını güçlendiriyor. Drian’ın estetik anlayışını yansıtan önemli bir çalışması olan bu eser, dönemin lüks yaşam tarzını yansıtıyor.

Maison Rapin
Simone Cenedese, Bubbles & Tiennial Aydınlatmaları

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Yaklaşık 30 yıldır cam ustaları ile aydınlatma üretimi gerçekleştiren Simone Cenedese, atalarından kalan bilgi ve teknikleri, günümüz teknolojisi ve sanatsal bakış açısıyla bir araya getiriyor. Maison Rapin’de sergilenen Tiennial ve Bubble adlı aydınlatmalarında murano camı, pirinç malzemeyle bir araya geliyor. Cam üfleme sanatının bir sonucu olarak ortaya çıkan iki tasarım, renk paletleri ve organik formlarıyla dikkat çekiyor.

Paul Evans, Cityscape Cabinet

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

Cityscape Cabinet’’ adlı mobilya birimi, brütalist yaklaşımıyla öne çıkan ünlü tasarımcı Paul Evans’a ait. Evans’ın 1970 yılında tasarladığı konsol, Manhattan siluetinden ilham alıyor. Modernist ve post-modernist estetikleri harmanlayan tasarım, geometrik formları, lüks malzeme kullanımı ve metal işçiliğiyle dikkat çekiyor. Pirinç ve krom yüzeyler bir araya gelerek zengin bir doku oluşturuyor. Ayrışan tasarımıyla çağdaş bir yaklaşımın örneği olan Cityscape Cabinet, bugün yüksek bir koleksiyon değeri taşıyor.

Paris Gokelaere Robinson

Paris Tasarım Haftası'ndan İlham Dolu Bir Seçki

‘’Blo-Void 3’’ isimli sandalye, Ron Arad’ın mobilya tasarımındaki yenilikçi yaklaşımını sergileyen ve koleksiyon değerini her geçen yıl yükselten bir parça. Çağdaş ve heykelsi görünümüyle dikkat çeken Blo-Void, organik formu ve akışkan hatlarıyla karakterize ediliyor. Tasarım, tek parça polietilenin ısıtılıp bükülmesiyle oluşturulan monoblok bir yapıya sahip. Sandalyenin kıvrımlı yapısı, kullanıcıları oturmaya teşvik ediyor. Modernist estetiği, cesur renk ve malzeme kullanımıyla dikkat çeken Blo-Void 3, ayrışan bir oturma deneyimi sunuyor.

Esko Pajamies tarafından 1961 yılında tasarlanan ‘’Ceiling Light’’ modernist bir tavırla; dönemin minimalist yaklaşımını yansıtırken işlevsellik ve estetik arasında denge kuruyor. Armatür, pirinç malzemeden oluşmuş bir iskelet üzerine katmanlı olarak eklemlenen opal camlardan oluşuyor. Tasarımın yalın ve temiz hatlarıyla ışık bir araya gelerek, mekanlarda modern ve dinamik bir atmosfer yaratıyor. Ceiling Light, zamansız tasarımıyla bugün hala koleksiyon değerini koruyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları