preloader

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

20.11.2021
Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Yazı Boyutu:

Günümüzde otel olarak kullanılan, Türkiye’nin tarihi konaklarını listeledik.

Türkiye’de tatil planı yapanlar için eşsiz bir önerimiz var; konak otelleri! Tatil kavramını farklı bir boyuta taşıyan konak otelleri, size tarihi anılarla dolu eşsiz bir tatil deneyimi sunuyor. Uzun yıllar önce büyük ailelere yuva olmuş bu konaklar, şimdilerde dışarıdan misafirlerini ağırlıyor. Nostalji ve modern dünyanın getirdiği konforu bir arada yaşamak isterseniz, sizin için seçtiğimiz konak otellerine göz atın.

Kocaev – Mehmet Ali Ağa Konağı, Muğla

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Antik Yunan’ın önemli düşünürlerinden Strabon’un “Tanrının uzun ve sağlıklı yaşamasını istediği kullarını gönderdiği yer” diye tanımladığı Datça’da, iki yüz yılılk bir kültür mirası olan “Mehmet Ali Ağa Konağı”, yöre halkının deyimi ile “Kocaev” Reşadiye Mahallesi’nin tepesinde bulunuyor. 2000’lerin hemen başında aslına uygun şekilde restore edilerek kusursuz konaklama olanağı da sunan bir turizm ve kültür merkezi olarak ziyaretçilerine hizmet veriyor. Datça’da tarihi ve kültürü lüks ile birleştiren “bir müze otel” olan Kocaev, 200 yıl önceye dayanan hikayesi; büyülü atmosferi, kalemişleri ve ahşap işçiliği ile dönemin en önemli tarihi mirasını günümüze taşıyor. 1 Başoda, 4 Konak odası, ve 3 ayrı binada 1’i suite 12 odasıyla toplam 18 oda olarak hizmet vermekte olan konak, günümüzün en seçkin ve tercih edilen müze oteldir. Tavan ve duvarlardaki işlemeleriyle de sanatsal açıdan pek çok zenginlik taşıyan Kocaev, kendi kültürel değerlerimizi geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe taşıyor.

Paçacıoğlu Bağ Evi, Safranbolu

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Her köşesinde sizlere evinizde gibi hissettirmeyi vadeden Safranbolu’daki Paçacıoğlu Bağ Evi, konuklarına konforlu bir hizmet sunarken bir yandan da zamanda yolculuk edebilme imkanı tanıyor. 1890 yılında Paçacıoğlu Hüsnü Efendi tarafından yaptırılan konak, yaptırıldığı dönemin estetik ve mimari anlayışını günümüze değin muhafaza etmeyi başarmıştır. Paçacıoğlu Bağ Evi’nde 6 konaklama odası ve 2 suit vardır. Odaların ikisi ve ilk suit birinci katta, diğer iki oda ve ikinci suit ikinci katta olmak üzere tarihi ana binada, diğer 2 odamız ise bahçededir. Paçacıoğlu Bağ Evi, her şeyiyle şehrin gürültüsünden uzakta birkaç gün geçirmek isteyen ziyaretçilerine; doğayı, tarihi, bir asrı aşkın geleneği ve huzuru bir ev sıcaklığında sunma iddiasını taşımaya devam ediyor.

Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı, Antalya

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Antalya, Ormana (Erymna Antik Kenti) köyündeki Yeniçeri Ahmet Ağa Konağı, bölgenin yöresel mimarisine uygun olarak 2 katlı bir “düğmeli ev” olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Konağın inşa tarihinin 1898 yılı olduğu düşünülmekle birlikte bilinmemekle birlikte, aslına uygun şekilde restore edilerek günümüze kadar ulaşması sağlanmıştır. Konak, adeta bir müze içerisinde yaşama tecrübesini misafirlerine yaşatmayı amaçlıyor. Bugün ailenin 8. kuşağı tarafından yönetilen müze-otelde, 11 oda bulunmaktadır. 6 odasının içerisinde duş ve wc mevcuttur. Üst katta yer alan 4 odası, müze olarak ayrılmış olup, aslına uygun biçimde dolap içerisinde duş ve lavabo yer almakta, oda dışında da 2 adet wc odaların ortak kullanım alanıdır. Yöresel kahvaltısı, temiz havası ve zengin kültürel mirası ile bölgenin ve konağın içerisindeki döneminin orijinal eşyaları ile sizlere yaşatacağı tarihi yolculuğa hazır olun.

İda Taş Konak, Çanakkale

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

İda Taş Konak, enfes çam kokulu bir ormanın tam kalbinde misafirlerine adeta efsanelerin, huzurun ve mutluluğun resmini çizerken bir yandan hayatın mitolojik boyutunu da sunuyor. Otantik mimari dokuyu koruyarak; modern minimalist çizgilerle inşa edilen otel, tatildeyken dahi ev konfor ve rahatlığını sunan herkesin zevkine hitap edebilecek 18 standart oda ve 8 suit odadan oluşuyor. İda Taş Konak’ta konakladığınız süre boyunca ana restaurantta muhteşem manzara eşliğinde Türk ve Dünya mutfaklarından leziz menüleriyle yemeklerinizi tatlandırabilir, hamam, sauna ve buhar odasında keyif yapabilir, SPA’sındaki zengin alternatiflerle stresinizi atıp yenilenebilirsiniz. Cilt bakımı, vücut bakımı ve banyo kürleri, sıcak çikolata, yosun kürü, hidroterapi, çamur salgısı, yağmur damlası terapi, deniz tuzu bakımı, çiftler için özel banyo ve masajlar SPA’da bulabileceğiniz alternatifler arasında.

La Petra Hotel, İzmir

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

1870 yılında tüccar bir aile için inşa edilmiş olan Yeni Foça Limanı’nda bulunan bu otelin binası geçmişte pek çok amaca hizmet etmiş. Zemin katı ahır olarak kullanılırken 1. kat ise konut olarak tasarlanıp kullanılmış. Zamanla zemin katta kuyumculuk, gazino, fırın gibi kullanım alanları yaratılmış. Binanın tamamında ise Otel olarak kullanılmasının yanı sıra gerek Yunan ordusu gerekse Türk ordusu tarafından kışla olarak da kullanılmış. Bugün La Petra Hotel olarak karşımıza çıkan bina tarihi geçmişi, konumu ve özellikleri nedeniyle 1990 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı’nca taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlığı olarak tescil edilmiş. 2013 yılından beri hizmet veren La Petre Hotel Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı ÖZEL KONAKLAMA TESİSİ belgesine sahip.

Bosphorus Palace Hotel, İstanbul

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Şehirden uzaklaşmadan Osmanlı ihtişamıyla bezenmiş masal gibi bir yer Bosphorus Palace Hotel. İstanbul boğazının en güzel noktalarından biri olan Beylerbeyi semtinde bulunan bu otel aslında tarihi bir yalı. 12 odaya sahip olan otelde odaların boğaz manzarası da dekorasyonu da adeta rüya gibi. Yüksek tavanlı odalardaki lüks mobilyaları İtalyan el işçiliği ile yapılmış ve 18 ayar altın varak kaplamaya sahip. Restoran bölümünün hikayesine gelince, yalının deniz katında bulunan 200 yıllık kayıkhanesi, otelin restoranına dönüştürülmüş. Restorana gelebilmeniz için otel misafiri olmanıza da gerek yok, otel dışından da konuk kabul ediyorlar.

Tarihi Selçuklu Konağı, Mardin

Geniş avluları, eyvanları ve Mardin taş bezeme tekniğinin muhteşem bir örneği olmasıyla öne çıkan Tarihi Selçuklu Konağı, 19. yüzyılda adliye sarayı olarak kullanıldıktan sonra günümüzde otel olarak hizmet veriyor. Mardin’in kalabalığından uzak ve eşsiz sokaklarında yer alan konak, Mezopotamya ovasının benzersiz manzarası eşliğinde ziyaretçilerini karşılıyor. Tarihi konak, bir dönem Mardin ve çevresinde yaşayan Artuklular’dan izler taşıyor.

Elçi Konağı Butik Otel, Şanlıurfa

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Bilinen en eski 12 Havari Kilisesi’nin müştemilatı olarak inşa edilmiş tarihi bir konakta hizmet veren Elçi Konağı Butik Otel, bin yıllık tarihi dokusunu hala koruyor. Otel, ziyaretçilerine sahip olduğunu manevi geçmişten gelen huzur ve sakinliğin yanı sıra modern dünyanın konforunu sunuyor. Vaktini otelin geniş avlusu ve ferah teraslarının dışında geçirmek isteyenler Göbeklitepe, Harran, Halfeti ve civardaki diğer turistik alanlara yapılan günlük turlara katılabilirler. Ayrıca güne Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu izleyerek başlayabilir, dağda bir gezintinin ardından Urfa’ya özgü bir sıra gecesi ile veda edebilirsiniz.

Has Cave Konak, Nevşehir

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Otele dönüştürülmüş bir başka Osmanlı konağı ise 1830’lu yıllardan kalma Has Cave Konak. Bozulmamış mağara odalarda yer alan el yapımı kaya yataklar ve komodinlere eşlik eden l oyması antika dolaplar, yatak başlıkları ve makyaj masaları ile yerel yapıya sadık kalınmış. Sadelikle dekore edilmiş otelin Ürgüp manzaralı terasında bulunan restoranda gün batımı eşliğinde oldukça leziz sofraların tadını çıkarabilirsiniz.

Rahmi Bey Konağı Butik Otel, Gaziantep

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Rahmi Bey Konağı Hotel, Gaziantep’in merkezinde 1755 yılında Osmanlı tarzında yapılmış taş konakta yer almaktadır. Otelde, bulunduğu yerin tarihini yansıtan bir mağara, geleneksel bir avlu ve tarihi sarnıç bulunmaktadır. Avlu manzarasına karşı ahşap mobilyalarla düzenlenmiş odalarda bulunan minibarlar, klimalar ve televizyonlarla otel, günümüz konforunu tarihi yapı ile birleştirmektedir. Otel, Gaziantep Kalesi gibi mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi mekanlara oldukça yakındır.

Şirince Taş Konak, İzmir

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Efes’in kalbi Şirince köyünde yer alan Şirince Taş Konak Otel, aslı korunarak restore edilmiş, tarihe meydan okuyan Rum evlerinde konuklarını ağırlıyor. Otel, ziyaretçilerine Şirince’nin kalıplaşmış kartpostal görüntüsünün ötesinde, farklı bir zaman algısı içinde gerçek bir deneyim sunuyor. Şehrin kalabalığından uzak ve doğa ile iç içe bir tatil geçirmek isteyenler için, isimlerini Yunan Tanrı ve Tanrıça’larından alan bu yarı taş yarı ahşap odalar birebir.

Jasmin Konak, Hatay

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

1800’lü yıllarda inşa edilmiş Jasmin Konak, birçok aileye ev sahipliği yaptıktan sonra, günümüzde tarih kokan bir otel olarak kullanılıyor. Antakya merkezde, taş evlerin arasında bulunan konak, avlusunda yer alan limon, kumkat, portakal, ağaçkavunu ve mandalina ağaçlarının muhteşem kokusu ile ziyaretçilerini karşılıyor. Bir yandan Hayat’ın tarihine yakından tanıklık eden otel, bir diğer yandan yöresel lezzetleriyle öne çıkıyor.

Mehmet Ali Ağa Konağı, Muğla

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

“Koca Ev” olarak bilinen Mehmet Ali Ağa Konağı, 19. yüzyılın erken dönemlerinde inşa edilmiştir. Aslen Tuhfezade ailesine ait olan ve ailenin hiçbir vasisi kalmayınca, yıllar içinde sinema, okul veya düğün salonu olarak kullanılan ev, 2002 yılından beri otel olarak kullanılıyor. Her köşesinde farklı güzellikler barındıran bahçesi, ziyaretçilerine hem gündüz hem de gece benzersiz bir deneyim sunuyor.

Mardius Tarihi Konak, Mardin

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Mardin’in en eski yapılarından biri olan Mardius Tarihi Konak’ın inşasının 1400’lü yıllara dayandığı rivayet ediliyor. Mezopotamya’nın tarihsel değerlerini taşıyan, seneler içinde pek çok aileye ev sahipliği yapmış konak orijinaline sadık kalınarak döşenmiş. Mardin’in binlerce yıllık tarihine tanıklık edebileceğiniz otel, tarihsel dokusunun yanı sıra nefis yöresel lezzetleriyle de öne çıkıyor.

Bonus…

HSVHN Hotel Hışvahan, Gaziantep

Türkiye’nin Tarihi Konak Otelleri

Lala Mustafa Paşa Han olarak da bilinen, Gaziantep’in en eski hanı Hışvahan, 2016 yılında gerçekleştirilen restorasyondan bu yana otel, restoran ve dükkan olarak kullanılıyor. 16. yüzyılın ortalarında inşa edildiği düşünülen han, Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde yer alıyor. Eskiden kervansaray olarak kullanılan han, Eliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde “Antep’in en meşhur hanı” olarak tanımlanıyor. Han, Gaziantep mutfağının en özel lezzetlerini barındıran restoran bölümü ile de öne çıkıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları