Sürdürülebilir yaşam konusu son zamanlarda herkesin bilmesi gereken başlıklardan biri! Biz de sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir yaşam hakkında bilmeniz gerekenleri bir rehbere dönüştürdük.
Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirlik, sürdürülebilir yaşam, en temel tanımıyla, bir kişinin çevresel etkilerini hem dünya hem de kişi için sürdürülebilir olacak şekilde azaltmayı amaçlayan yaşam şekli; yani doğal kaynaklar üzerindeki zararınızı yapabileceğinizin en iyisi oranında azaltmanız demek.
Bu kimi zaman bir ürünü sürdürülebilirliğe katkısı olmadığı için tercih etmemek kimi zaman da yaşam döngüsünde daha aktif rol almak adına alışkanlıklarınızı değiştirmek anlamına geliyor. Dünyanın sıcaklığının Endüstri Devrimi’nden bu yana 0.9 derece arttığı düşünülürse, değişimi hayatlarımıza dahil etmemiz şart.
Sürdürülebilir yaşam, konforsuz bir hayat yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Hayatınızı sürdürürken aldığınız kararlarda, kendiniz kadar doğayı ve üzerinde yaşayan diğer canlıları da düşünerek, daha bilinçli seçimler yapmanızı salık veriyor. Doğal bir denge içinde, insanın ekoloji ve doğal döngüler ile kurduğu simbiyotik ilişkilerine saygı duyarak yapılan tutarlı bir yaşam şekli değişikliği, tabii ki biraz zaman istiyor. Ancak içinde yaşadığımız aşırılıklar çağında hepimizin bir yerden başlaması gerekiyor.
Sürdürülebilir yaşamın en güçlü önermelerinden biri, yaptığınız her seçimin bir etkisinin olması. Her gün sipariş ettiğiniz kahveden giydiğiniz kıyafetlere, yaptığımız seçimlerin tamamı büyük dünya resminin bir parçası. Özcümle, sürdürülebilir yaşam, seçimlerinizde ve hareketlerinizde bilinçli olursanız dünyayı değiştirebileceğinizi söylüyor.
Sürdürülebilir yaşam, bir parçası olmaya karar verdiğiniz ahlaki değerler bütünü aynı zamanda. Zira eninde sonunda sürdürülebilir yaşam yolundan yürümeyi tercih ettiğinizde, dünyayı etkileme biçiminizi değiştirmeyi kabul etmiş oluyorsunuz; bu da beraberinde farklı bir düşünsel boyut kazanmanıza karşılık geliyor.
Sürdürülebilirlik için Rakamsal Gerçekler
10,5 milyar tonluk karbondioksit salınımı ile dünyayı en çok kirleten Çin’i Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Rusya ve Japonya izliyor.
Küresel ısınmanın bir kıyamete dönüşmemesi için insan kaynaklı karbondioksit emisyonunun 2030’da %45 oranında düşerek 2010 seviyelerine gelmesi ve 2050’de sıfıra ulaşması gerekiyor.
%60’ı sera gazı emisyonu olmak üzere enerji, küresel ısınmayı en çok tetikleyen endüstri.
Eğer dünya üzerindeki herkes enerji tasarruflu ampul kullanmaya başlarsa her yıl 105 milyar euro tasarruf edilebiliyor.
Dünyanın %70’i su ile kaplı olsa da bunun sadece %2,5’u taze ve sadece %1’i insan erişimine açık.
Geçtiğimiz yüzyılda su tüketimi nüfusun iki katı oranda arttı.
Su kullanımı daha efektif olacak şekilde düzenlenirse evlerde %45 oranında tasarruf sağlanabilir.
Eğer tüm dünya ortalama bir Amerikalı gibi yemek yeseydi, global popülasyonun ihtiyacını karşılayacak yeterli su bulunamazdı.
Bitki ağırlıklı beslenme ile zirai emisyonun %70’i azaltılabilir.
Organik maddeler doğada çözünmeleri için istiflendiklerinde karbondioksitten %34 daha etkili metan gazı salınımına yol açar.
Bir ton kağıdı geri dönüştürmek 2584 lt yağ, 26498 lt su ve 2,5 küp metre yer tasarrufu sağlar.
Dünyada geri dönüşümde öncü ülkeler sırasıyla Almanya, Avusturya, Güney Kore ve Galler.
Bir ton kağıdı geri dönüştürmek 17 ağacı kurtarır.
Plastik üretiminde kullanılan fosil hidrokarbonlar yenilemeyen kaynaklar oldukları için küresel ısınmaya katkı sağlar.
Plastik torbalar ve strafor saklayıcıların çözünmesi binlerce yıl aldığı için deniz hayvanlarının ölümüne ve toprak ile suyun bozulmasına neden olurlar.
Günümüzde çoğu hızlı moda markalarının üretim ağlarında çalışan 36 milyon insan modern kölelikle yaşıyor.
Sürdürülebilirlik ile ilgili kitap, film ve podcast önerileri
Destination Simple
Kitap, günlük yaşamında yoğun, stresli ve çok gergin insanlar için nasıl daha sade yaşanabileceğinin ipuçlarını veren harika bir rehber niteliğinde. Brooke Mcalary, günlük ritüelleri birer kolektif anlamlar bütününe çevirmeniz için eğlenceli yöntemler öneriyor.
Animal, Vegetable, Miracle
Bir senelik lokal üretim deneyimlerini paylaştığı kitabı ile Barbara Kingsolver, sürdürülebilir pratikleri günlük yaşantınıza nasıl dahil edebileceğiniz ve mümkün olduğunca lokal kaynaklarla nasıl yaşayabileceğiniz konusunda ilham veriyor.
The Third Plate: Field Notes On The Future Of Food
Dünyaca ünlü New Yorklu şef Dan Barber kitabında toplum için sürdürülebilir, lezzetli ve besleyici olmanın yanı sıra çevre sağlığını da gözeten bir besin sistemi yaratmanın inceliklerini anlatıyor.
The True Cost
Global tekstil endüstrisinin, spesifik olarak moda endüstrisinin, insani ve çevresel bedellerini gözler önüne sermesi açısından sürdürülebilir ve etik yaşamak isteyenler için başlangıç dersi niteliğinde bir belgesel.
Chef’s Table
Kendi besin kültürünüzü yeniden tanımlamak ve vücuduna girecek besinlerle yeni bir ilişki kurmak istiyorsanız, şeflerin masası iyi bir başlangıç. Dünyanın dört bir yanındaki tutkulu şefleri bir araya getiren belgesel, beslenme ve kültür arasında harikulade bir ilişki kuruyor.
The Slow Home Podcast
Evli ve çocuklu bir çiftin daha yavaş ve sürdürülebilir yaşama geçişlerinin aşamalarını anlattıkları yayından kendinize güzel örnekler çıkarabilirsiniz.
Social Entrepreneur
Bu yayın pozitif sosyal etki yaratmayı görev edinmiş girişimcilere odaklanması ile ufuk açıcı. Zira ilham veren sadece şirketler ve hikayeler değil, başkalarının faydası için bir şeyler yapma dürtüsünü seçmeyi dinleyicilerine anımsatması.