Markalardan Çevre Dostu Projeler
Yazı Boyutu:
Sürdürülebilirlikten okyanusların temizlenmesine kadar birçok markanın dünyamızın geleceği için yapmış oluğu projeleri listeledik.
Küresel iklim değişikliğiyle birlikte ekolojik dengenin hızla bozulmaya başlaması, markaların sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını arttırıyor. Üretim alanındaki çalışmalarında doğaya verdikleri zararı en aza indirmeye çalışırken, aynı zamanda gerçekleştirdikleri projeler ile dünyanın var olan kaynaklarını korumaya ve farkındalık yaratmaya katkı sağlıyorlar. Sürdürülebilirlikten okyanusların temizlenmesine kadar birçok markanın dünyamız için yapmış oluğu projeleri keşfedin.
New Balance
New Balance sürdürülebilirlik hedeflerinden birini, 2025 yılına kadar çevresel olarak tercih edilebilir olmak için en az %50 geri dönüştürülmüş polyester ve %100 deri kullanmak olduğunu açıkladı. Bu bağlamda çıkardığı ayakkabıların “Green Leaf” (yeşil yaprak) standardı ile düzenleyeceğini, hatta bu kampanya için en çok satan iki modeli olan 574 ve Fresh Foam 1080 V2 ‘yi sadece belirli renk kısımlarını yeniden tasarlayacağını belirtti. Yeşil yaprak logosu taşıyan ürünler; malzemelerin en az %50’sinin giyim için çevre açısından tercih edilebilir bir şekilde, gövde malzemelerinin ise en az %50’sinin ve taban malzemelerinin en az %50’sinin bu standartlara uygun elde edildiği anlamına geliyor. Bu sayede ayakkabılar %3 biyo-bazlı veya %5 geri dönüştürülmüş olarak üretililmeye devam ediyor.
Mavi
Sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm için harekete geçmeye devam eden Mavi, bugüne kadar 593.750 pet şişeyi geri dönüştürerek oluşturduğu Repreve karışımlı kumaşlarla Mavi Pro Smart koleksiyonunu çıkarttı. Mavi, bu koleksiyonda ürettiği jeanlerin her birinde ortalama 8 adet plastik şişe kullanıldığı, inovatif tekniklerle üretilerek daha az su ve daha az enerji harcanarak % 100 vegan olarak üretildiğini açıkladı. Geri dönüşüm için büyük bir adım olan bu projesine “Mavi dönüşüm” adını verdi.
Nike
Sürdürülebilirlik ve sosyal farkındalık konularındada Dünya’da önde gelen spor markalarından biri olan Nike, Move to Zero projesiyle “Sıfıra doğru harekete geç” ilkesini benimseyerek üretimde kullanılan malzemelerdeki karbonu azaltmak ve bu sayede karbon ayak izini sıfıra indirgemeyi hedeflediğini belirtmiştir. Sporun geleceğini korumak için öncelikli adımın geleceği korumak olduğunu savunan bu kampanya iklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar ve bu durumdan etkilenen kış sporlarının kötü etkilenmesine de dikkat geçiyor.
Adidas
Adidas, yüzde 75’i denizdeki plastik atıklardan yapılan ayakkabılar üretmesinin ardından şimdi de ikonikleşen “Stan Smith’’ modelini sıfır atıkla üretmeye başlayacak. 2020 yılında The Muppets ile iş birliği yapan marka, 2021’de de efsane tenisçi Kermit ve Stan Smith’i reklam filminde bir araya getirerek sürdürülebilirliğin altını çizmiş ve küresel ısınma gibi global konulara dikkat çekmişti. Şirketin 2024 hedefi ise saf plastik kullanımını tamamen sona erdirip %100 çevre dostu malzemeler içeren Stan Smith üretimine geçmek.
Breitling
İsviçre’nin en büyük saat markalarından biri olan Breitling, kâr amacı gütmeyen organizasyon şirketi Ocean Conservancy ile çalışıyor. Çevreye karşı duyarlı ve okyanusların geleceği için çalışmalar yapan organizasyon şirketi, sadece bununla kalmayıp Kuzey Kutup Bölgesi’ne de dikkat çekiyor. Küresel ısınmadan dolayı, bölgede erimekte olan buzullar için çalışma başlatan Breitling, daha temiz kıyılar için çocukları bilinçlendirmek amacıyla bir eğitim programı düzenlemekte.
Marka diğer yandan “Superocean Heritage’’ modelinde elde ettiği gelirin bir kısmını bağışlamak için harekete geçti. Ayrıca bu saatin kutusu yüzde 100 geri dönüştürülmüş materyallerden meydana geliyor ve ECONYL iplikler sayesinde okyanusların rengi yansıtıyor. 2018’de başlayan bu kampanyanın tanıtımı Bali’de gerçekleşmişti. Bölge halkı bu konuya duyarlı yaklaşmış, Breitling ve OC’ye kıyıdaki plastikleri toplamaları için yardım etmişlerdi. Bu projeleriyle, genel karbondioksit emisyonlarından kutu başına %60 verim sağlayan marka, Solar Impulse Foundation’dan Efficient Solution Label ödülünü kazandı.
Ganni
Ganni 2022 yılı için ilk geri dönüşüm projesini duyurdu. Mayıs ayında yürürlüğe koymayı planladıkları, “Circulose Arttırımı” projesi Renewcell ortaklığında gerçekleşecek. Bu sayede ürünlerinde ki yüksek kalitede geri dönüştürülmüş polyester olan Circulose yüzdesi yüzde 15 seviyelerinden yüzde 50 seviyelerine çıkacak.
2022 İlkbahar/Yaz koleksiyonunun yüzde 92’sini geri dönüştürülmüş sertifikalı olan Ganni, ilki bu yıl olmak üzere her 5 yılda bir “Geleceğin Kumaşı” adlı sürdürülebilir kumaş alternatifini piyasa sürmeyi planlıyor.
Prada Sea Beyond
Prada bu sefer UNESCO ile bir araya gelip “Sea Beyond’’ girişimini başlatıyor. İlk önce Re-Nylon ile 2019 yılında bu birlikteliğe adım atan markanın projesi balıkçıların ağları, okyanus atıkları ve artan tekstil malzemelerinin değerlendirilmesiyle geliştirildi. “Öğren, düşün ve harekete geç” şeklinde üç aşamadan meydana gelen eğitim programı yine gençleri hedef alıyor ve okyanuslar konusuna dikkat çekiyor. Ayrıca Unesco ve Prada’nın beraberliğinde yürütülen, orta öğretim okullarının okyanusu korumaya adanmış öğrencileri tarafından geliştirilen projeleri değerlendiren ve birinci olan projeye fon sağlayan SEA BEYOND ödülleri adlı bir projeleri de mevcut.
Markanın bir diğer özelliğiyse, Birleşmiş Milletler’in 2030 ajandası ve 17 sürdürülebilirlik paktına uyum sağlaması.
Reformation
Yeni neslin favori markalarından Reformation da çevre duyarlılığı konusunda aktif faaliyet gösterenler arasında. Bu alanda ki en güncel projesi, pandeminin başında yürürlüğe koyduğu, yerel üreticilerle çalışarak 5 milyon geri dönüştürülebilir tıbbı maskeyi sağlık çalışanlarına ulaştırma hedefi olan “LA PROJECTS”.
Tommy Hilfiger
Moda ortamını daha sürdürülebilir hale getiren çözümler geliştiren girişimcileri desteklemek amacıyla 2020 yılında, Tommy Hilfiger tarafından “Make It Possible” kuruldu. Kurum “Sıfır Atık” ve “Herkes İçin Fırsat” başlıkları altında, geri dönüşüm ve sektörde eşitlik konularına değinen iki alt konuya ayrılıyor. İlk 10 yıl içeresindeki birincil öncelikleri ise karbon ayak izini azaltacak adımlar atmak.
Wolford
İç çamaşırı markası olan Wolford da okyanus atıklarına dikkat çeken markalar arasında. Marka, okyanus derinliklerindeki ağları ve plastikleri toplayarak yeni bir pamuk üretimi yapmayı hedefliyor. Bunun için de rejenere naylon üreticisi ECONYL ile işbirliği yaptı ve ilk koleksiyonunu 2019 yılında çıkarttı.