Evlerde Uygulayabileceğiniz Sürdürülebilir Tasarım Fikirleri
Yazı Boyutu:
“Daha az enerji kullanarak daha çok ne yapabilirim” sorusunun cevabını yanıtladık.
Doğal kaynakların sürdürülebilirliği, doğa ile barışık, farkındalığı artırılmış bir yaşam aritmetiğinden geçiyor. İşin sırrı daha az tüketmenin ardında saklı. Daha az enerji kullanarak daha çok ne yapabilirim diye sormalıyız evde kendimize. Daha az atık çıkarmaya çabalamalı, geri dönüştürebilir malzemeler kullanarak, yönlere ve doğal ışığa göre yerleşim planlarımızı yapmalıyız.
Evin Konumuna Dikkat Edin

Kışın sıcak, yazın ise serin bir iç mekan kurgusu, sürdürülebilir evlerin temelinde yatar. Mekandaki ısı dengesini doğal yollarla korumak için evinizin bulunduğu noktaya hakim rüzgarları inceleyin. Doğru hava sirkülasyonunu oluşturmak için kuzey cephesinde küçük pencerelere, güney cephesinde ise havayı kontrollü bir şekilde dışarı taşıyacak geniş pencerelere yer vermek, güneyden gelecek sıcak hava sirkülasyonunun önüne geçecek ve böylece mekan kışın sıcak, yazın serin kalacaktır.
Doğal Kullanımını Arttırın

Aydınlanmak için evde elektrik tüketiminizi azaltmanın yolu, doğal ışık kullanımını artırmaktan geçiyor. Modern mimaride öne çıkan cam evler, gün ışığını ve doğayı iç mekana çekme konusunda en başarılı örneklerden. Şehirli yaşamlarımızda ve apartman dairelerimizde binaların cephesini yıkmak mümkün olmayacağı için, cam cephe yaratmak adına balkonu iç mekana dahil edebilirsiniz. Perdelerinizi mümkün olduğunca ince ve geçirgen modeller arasından seçin.
Danimarkalı Velux markası, artık Türkiye’de de satışa sunduğu Sun Tunnel (Güneş Tüneli) ürünüyle ardıl alanlara gün ışığını taşımada yeni bir çağ başlatıyor. Ürün, gün ışığını düz ya da eğimli çatıdan, altındaki odanın tavanına bir boru/tünelle taşıma mantığı üzerine kurulu bir tasarıma sahip. Işık, çatıya yerleştirilen özel bir cam kapaktan girip, tünelin içindeki yansıtıcı yüzeyle çoğalarak aşağıdaki mekanı aydınlatıyor. Bu yolla koridor, depo, çatı arası, merdiven kovası, banyo ve hatta dolapları günışığıyla aydınlatmak mümkün.
{141577}
Geri dönüştürülebilir malzemeler seçin

Evde, farkındalığı yüksek bir yaşamın temeli, kullandığımız malzemelerin biz bu hayattan göçüp gittikten sonra doğada ne kadar zamanda çözülebileceğine dayanır. Bugün, plastik okyanuslarına dönüşen denizlerimizin sürdürülebilirliği için evde kullandığımız plastik tüketimini kesinlikle azaltmalıyız. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, dünyada şimdiye kadar 8,3 milyar ton plastik hammaddesi kullanılmış. Bunun 6,3 milyarı atığa dönüştürülmüş. Bu atıkların ise sadece %9’u geri dönüşüme girmiş, %12’si yakılmış ve %79’u çöplüklerde ve doğada birikmiş durumda.
Su tüketiminizi azaltın

Türkiye’de hane başına düşen su tüketim oranı gün geçtikçe artış göstermektedir. 2016 yılında %10 olan hane halkı tüketim payının, 2023 yılında artan nüfus ile %16 seviyesine çıkması bekleniyor. Bu durum, dünya genelinde de çok farklı değil. Banyo sektörünün duayen markalarından Grohe, geçtiğimiz ISH Fuarı’nda sergilediği ürünlerle, suyun geleceğini aktif olarak şekillendiren çözümler sundu.
Yeni nesil Grohe Sense su sensörleri, çok aileli evler ile çok katlı aile konutlarında kullanım için optimize edilmiş. Hem soğuk hem de sıcak su borularına monte edilen Grohe Sense, su güvenliği sunuyor ve doğru su tüketim verilerini Grohe Sense Uygulaması üzerinden doğrudan mobil cihazlara gönderiyor. Bu, aynı zamanda su ve enerji tüketiminin tam olarak görülebilmesine ve tüketicilerin kontrolü ele almasına olanak veriyor. Bireysel su tasarrufu önerileri için tıklayın.
{36896}
Kompost yapın

Evdeki mutfak atıklarınızı değerlendirmek için kompost yapabilir, bu sayede bitkileriniz için doğal gübre de üretebilirsiniz. Balkonunuzda veya bahçenizde, delikli, hava alan kapaklı bir kovada, yaklaşık 6 aylık bir süreçte yapabileceğiniz soğuk kompostunuza, yeşil ve kahverengi olarak sınıflandırılan iki çeşit malzeme atabilirsiniz: azot sağlayan yeşil malzemeler, sebze ve meyve atıkları, taze otlar, yeşil yapraklar, çay atıkları, yumurta kabukları; kahverengi malzemeler ise dal ve ağaç kabukları, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, kağıt, çam iğneleri, saman ve saplar. Doğal bir gübre olan kompost hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Doğal temizlik ürünleri tercih edin

“Anneannelerimiz arap sabunuyla, beyaz sabunla, sirkeyle, karbonatla nasıl yaşadıysa biz de yaşayabiliriz. Sorun şu ki, bizim hayatımız onlarınkinden kat kat daha hızlı. Bunun yanında çok çabuk ve etkili çözümler istiyoruz. Bulaşık süngerini defalarca sabunlamaktansa bir damla “ekstra yoğun” deterjanla işimizi görmek istiyoruz. Lekeli çamaşırlara anında müdahale etmek yerine “kiri tek seferde söküp atan” ürünler arıyoruz. Ocağı birazcık bilek gücüyle temizlemek yerine, bekliyoruz ki yağlar kendiliğinden çözülsün.” diyen Zehirsiz Ev’in kurucusu Mercan Uluengin’in zehirli kimyasal barındırmayan ve kendi kendinize evde hazırlayabileceğiniz temizlik ve bakım ürünleri tariflerine web sitesi üzerinden göz atabilir veya Modus Kitap’tan çıkan Zehirsiz Ev kitabından edinebilirsiniz.