preloader

Çevre Dostu Tekneler

02.05.2023
Çevre Dostu Tekneler

Yazı Boyutu:

Bu tekneler çevreye verilen zararı en aza indirmek amacıyla tasarlandı. Bir kısmı Türk tasarımcı ve üreticilerin elinden çıkan çevreci tekneleri gelin hep birlikte tanıyalım.

Malum devir enerjiyi sürdürülebilir kılma, yıllardır verdiğimiz zararla kendimize küstürmeye başladığımız doğaya bir nebze olsun katkıda bulunma devri. Artık günlük hayatın her alanında üretilen yeni ürünler çevreye vereceği zararı en aza indirmek amacıyla tasarlanıyor. Bu yat dünyasında da böyle. Yat tasarımcıları ve üreticilerinin doğayla barışma çabasıyla ürettiği çevre dostu tekneleri merak ediyor musunuz?

XSR serisi

Çevre Dostu Tekneler

Türkiye denizcilik dünyasının iki iddialı ismi Sarp Yachts Tersanesi ile tasarım ofisi Red Yacht Design’ın ortak ürünü olan hibrid XSR serisi üç farklı boydan oluşuyor: 85, 105 ve 125. Serinin en küçük modeli 25,70 metre boyundaki XSR 85, İngiliz Design Et Al Dergisi’nin verdiği Uluslararası Tasarım Ödülleri’nin 50 metre altı kategorisinde finale kaldı. XSR serisinde emisyon değeri yaklaşık yüzde 50 oranında azaltıldı. Elektrik tahrik sistemini kullanan seri yavaş seyirlerde neredeyse sıfır maliyetle seyir olanağı sağlıyor. Seri halen üretim aşamasında.

GreeNaval 60

Çevre Dostu Tekneler

Alüminyum gövdeli hibrid trawler GreeNaval 60 da Türk üretimi bir tekne. Hibrid tekneler konusunda uzman Antalya merkezli GreeNaval Tersanesi tarafından üretilen 18 metre boyundaki model 2×370 HP Volvo Penta Diesel ve 2X120 kW elektrikli motorlara sahip. Dizel motor seçeneğinde 16 knot, elektrikli motor seçeneğinde de 11,5 knot hıza ulaşabiliyor. Elektrikli motorlar bir kez şarj edildiğinde 25 mil yol kat edebiliyor. GreeNaval 60’ta üç kamara bulunuyor.

GT42 Eco

Çevre Dostu Tekneler

İsveç’in köklü tersanesi Flying Flipper’ın GT42 Eco modeli elektrikli motor seçeneğine sahip. Teknenin tasarımı genç ve iddialı Türk tasarım ofisi Red Yacht Design’a ait. Model eletrikli motor seçeneğiyle sessiz ve maliyetsiz seyirler sunuyor. Tamamen karbon gövdesi ona maksimum mukavemet ve hafiflik sağlıyor. Diğer güzel özellikleri arasında yaz kış konforla kullanılabilmesini sağlayacak açılabilir cam tavanı ve modern sevk sistemlerinin mükemmel kombinasyonları var.

{18466}

The Foiler

Çevre Dostu Tekneler

Denizcilik dünyasının en son trendlerinden “foil” teknolojisine sahip hibrid model The Foiler, bu alanda yeni bir dönemin başlangıcı olarak tanıtılıyor. Tekne, gövdenin altından çıkan kanatlarla (foil) deniz yüzeyinden yaklaşık 1,5 metre yükseliyor. Bu sayede seyir esnasında sürtünme kuvveti en az seviyeye inerek tekne daha da hız kazanıyor. Ayrıca son derece dengeli bir seyir imkanı sunuyor. 2×239 kW elektrikli torpido motora sahip modelin foillerle 40 knot hıza çıkabiliyor. Foiller elektrikli modda da kullanılabiliyor ve tekne 10 knot seyir hızına ulaşıyor.

GTT 115

Çevre Dostu Tekneler

Alman otomobil devi Porsche’nin 16 milyon dolara mal olduğu belirtilen 35 metre boyundaki hibrid süperyatı GTT (Gran Turismo Transatlantic) 115, geçen yıl eylül ayında Cannes Yachting Festival’da dünyanın karşısına ilk kez çıktı. Elektrikli motor seçeneğine sahip model 21 knot hızda yakıt tasarruflu bir şekilde 3.400 deniz milini aşabiliyor. Metalik gümüş rengi gövdesiyle dikkat çeken modelin 15 ayda üretildiği ve 85 ve 100 feet’lik yeni modellerinin de yolda olduğu belirtiliyor.

Suprema Hybrid

Çevre Dostu Tekneler

İsviçreli Adler markasının, İtalya’nın Monfalcone şehrinde ürettiği Suprema Hybrid, modern teknolojiyle İtalyanların kaliteli ve geleneksel işçiliğini bir araya getiriyor. Tamamen karbondan üretilen 23,11 metre boyundaki teknenin hem iç hem de dış tasarımı Nuvolari-Lenard’a ait. Alman ve Avusturyalı biliminsanlarının iki yıllık çalışması sonucu üretilen hibrid sistemi sayesinde yüzde 50’ye varan yakıt tasarrufu sağladığı belirtiliyor. Buna göre 5.200 litre yakıt kapasitesine sahip Suprema Hybrid, 8 knot hızda 3.500 deniz mili kat edebiliyor.

{6517}

Crystal Blue

Çevre Dostu Tekneler

İngiliz otomotiv markası Rolls Royce’un yat dünyasına sunduğu Crystal Blue, çok farklı açıdan çevre korumaya katkıda bulunuyor. Zira 62 metre boyundaki bu dev süperyat sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve aküyle çalışıyor. Bildiğimiz doğalgaza göre daha verimli bir yakıt olduğu belirtilen LNG, ardında duman, karbondioksit ve kötü koku bırakmıyor. 12 misafir ve 12 mürettebat ağırlayabilen Crystal Blue’nun yanında bir de deniz oyuncaklarını taşıyan 42 metre boyundaki Blue Shadow isimli yardımcı botu bulunuyor.

Arcadia 85S

Çevre Dostu Tekneler

Arcadia Yachts’ın ürünü 26 metrelik Arcadia 85S’in alametifarikası gövdesine yedirilen ve dışarıdan hiç belli olmayan güneş panelleri. İnanması güç ama bu teknenin üzerinde 3,5kW elektrik üreten 36 metrekarelik güneş panelleri bulunuyor. Üretilen enerji buzdolabı, aydınlatmalar, su pompası gibi günlük yaşamın parçası olan birçok cihazın çalışması için yeterli. Bu sayede model, akü kullanımını çok azaltıyor ve özellikle demirlemelerde akünün yarattığı gürültüden uzak kalınıyor. Dört kamarasında sekiz misafir ağırlayabilen Arcadia 85S, düşük yakıt tüketimiyle de dikkat çekiyor.

Home

Çevre Dostu Tekneler

2017’nin en yenilikçi hibrid motoryatı seçilen Home, şu ana kadar beş adet uluslararası ödül kazandı. Hollandalı Heesen Yachts tarafından üretilen 50 metrelik Home, hibrid motorlarla donatılmış ilk hızlı deplasman tekne olarak tanımlanıyor. “Sessizlik en büyük lükstür” fikrinden yola çıkılarak hafif alüminyumdan üretilen Home, sessiz modda 9 knot hız yapabiliyor. Saatte 45 litre yakıt tüketiyor ki bu miktarın, 295 tonluk bir tekne için inanılmaz olduğu belirtiliyor.

Wider 165

Çevre Dostu Tekneler

Yenilikçi modelleriyle belli bir yer edinen İtalyan Wider Yachts, hibrid modeli Wider 150′ Bartali’nin büyük kardeşi Wider 165’i suya indirmek üzere. Yeni modelin adı Cecilia. Yeni modelde hem sesin hem de titreşimin daha da azaltıldığı belirtiliyor. Elektrikli motorlarla 12,5 knot hıza ulaşabiliyor. Wider 165’te dizel elektrikli sistem 553kWh lityum polimer enerji kaynağıyla kombine edilerek yakıt tüketimi de önemli ölçüde azaltılmış. En yüksek hızı 14 knot olan Wider 165, seyir hızı olan 12,5 knot’ta 3.100, “ekolojik” hızı olan 10 knot’ta da 5.400 deniz mili aşabiliyor.

Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları