preloader

Kelebekler Vadisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

30.06.2023
Kelebekler Vadisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazı Boyutu:

Var olan ender kelebek türlerini ağırlayan Kelebekler Vadisi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik!

Ruhu, yeniden doğuşu, umudu ve değişimi simgeleyen kelebekler, kadim kültürlerdeki önemini yüzyıllardır muhafaza ediyor. Kelebekler, eski inanışlara göre ‘haberci hayvan’ olarak da nitelendirilmiş ve hepimizin de önceden duyduğu gibi yaşam süreleri üzerine birçok söylence dile getirilmiştir. Bu büyüleyici canlıların birçoğuna ev sahipliği yapan Kelebekler Vadisi’ni tüm detaylarıyla keşfediyoruz.

Kelebekler Vadisi’nin Tarihçesi

Geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanan bu etkileyici vadi, “Işıklar ülkesi” anlamını taşıyan antik bir bölge olan Likya’nın, “Perdicia” adlı yerleşim yerinden kalıntılara sahip. Uzunyurt olarak adlandırılan mahallede bulunan köyün, günümüzdeki ismi ise Faralya. Fotoğrafçı Rıfat Kılar’ın bölgeyi ziyareti sırasında bu renkli canlılardan etkilenerek “Buraya Kelebekler Vadisi demek lazım” yorumunun üzerine, arkadaşı Deniz Bayramoğlu, doğayla harmoni içerisinde yaşam fikrini yaymak amacıyla bölgenin ismini değiştirecek o işletmeyi açtı.

Kelebekler Vadisi Nerede?

Adeta saklı bir cennet hissi veren Kelebekler Vadisi, Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinden olan Muğla’nın Fethiye ilçesinin Ölüdeniz sınırlarında konumlanıyor. Bünyesinde endemik türler dahil olmak üzere 80’den fazla kelebek türü barındıran Vadi, dünya mirası olarak kabul edilip korunması önerilen ve 8 Şubat 1995’te 1.derece doğal sit alanı olarak ilan edilen Babadağ’ın eteklerinde, nefes kesici doğası ve masmavi deniziyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. 350 metreye kadar ulaşan sarp kayalıklarla çevrili vadinin içinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen bir şelale, Vadi’nin tam ortasından geçen dere yoluyla Akdeniz’e dökülüyor.

Kelebekler Vadisi’ne Ulaşım

Karakteristik coğrafi yapısıyla dikkat çeken bu noktaya kolayca ulaşmak için Ölüdeniz’den bir tekne kiralayabilir veya gidiş-dönüş için bilet alabilirsiniz. Karayolu ile gitmeyi planlıyorsanız da ister kendi aracınızla ister Faralya minibüslerine binerek Vadi’nin üst kısmına varabilirsiniz. Vadi’nin aşağı kısmına karadan ulaşım yok bu yüzden ancak yürüyerek kumsala inebiliyorsunuz. Bölgede bulunan kayalıklar tehlike oluşturabileceğinden en güvenli seçenek deniz yolu gibi görünüyor.

Kelebekler Vadisi’nde Yapılabilecek Aktiviteler

Yaklaşık yarım saat süren yolculuğunuzun ardından Kelebekler Vadisi’ne ulaştınız, peki burada neler yapabilirsiniz? Şelale ve kaya tırmanışı; yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, donanımlı dalış, su zipline gibi birçok eğlenceli aktivite ve daha fazlasını deneyimleme fırsatınız var. Ama tabii ki bölgeye ismini veren kelebekleri keşfe çıkmak en özeli… Dünyada ender rastlanan kaplan kelebeklerine yuva olan vadi, ekoturizmin Türkiye’deki en ideal konumlarından biri olma özelliğini taşıyor. Kelebekler Vadisi’nin sunduğu diğer aktivite ve workshoplara buradan göz atabilirsiniz!

Kelebekler Vadisi’nde Yeme-İçme ve Konaklama

Vadi misafirleri için her şey düşünülmüş; taze meyve suları, aperatif tatlar ve diğer market ihtiyaçları için bir snack bar, leziz balıklara eşlik eden alkollü ve alkolsüz içeceklerle manzaranın tadını çıkarabileceğiniz balık evi, ferahlatıcı içeceklerle güzel müziğin buluştuğu ana bar ve tüm gün çeşitli yemek ve içeceklerin ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu bir restoran…

Kelebekler Vadisi’nde geceyi geçirmek isteyenler için üç seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki şelale ve köy yolunun üzerinde bulunan, çevresinde atölyeler yapılan Taş Ev. İkincisi ise büyük, teraslı ve standart olmak üzere toplam 3 ayrı seçeneğiyle bungalovlar. Son olarak da doğa turizminde en çok tercih edilen konaklama şekli olan çadır alternatifi var. Vadideki kumsalın arkasındaki dağda bulunan kamp alanı doğayla iç içe sakin bir gece geçirmek isteyenlerin ilk tercihi. Ayrıca bu opsiyonlar dışında, Faralya Köyü’nde kiralayabileceğiniz evler de mevcut. Küçük bir not: Yoğunluktan dolayı rezervasyonunuzu önceden yaptırmayı atlamayın!

Bonus: Kelebekler

Kelebekler Vadisi’nden bahsederken bu eşsiz canlılara ayrı bir parantez açmazsak olmaz elbette. Kelebekler, aktif oldukları zaman dilimlerine göre gece ve gündüz olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Gündüz kelebekleri ince ve hafif yapıda, renkli ve desenli kanatlara sahipken; gece kelebekleri, bir diğer adlarıyla güveler, kalın ve ağır vücutlu ve genel olarak mat renklidir ayrıca gündüz kelebeklerine kıyasla işitme ve koku duyuları daha güçlüdür.

Şimdi o meşhur sorunun cevabına gelelim: “Kelebeklerin ömrü gerçekten bir gün müdür?” -Hayır değildir. Araştırmalara göre yetişkin bir kelebek, türüne göre değişmekle beraber 1 hafta ila 1 yıl arasında yaşam sürebilir. Ömrünün bağlı olduğu faktörler; boyutu, yetişkin hale geldiği mevsim, türü ve çevreye göre farklılık gösterir fakat genel bir yorum yapmak gerekirse yumurta, tırtıl ve koza dönemleri dışında yetişkin bir kelebeğin ortalama ömrü 1 aydır.

İlayda Çelik
İlayda Çelik Tüm Yazıları