preloader

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Yazı Boyutu:

Ekim ayında şehirde kaçırmamanız gereken sergileri keşfedin.

SALT Beyoğlu ve SALT Galata, Nur Koçak, “Mutluluk Resimlerimiz”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak’ın 1960’lar ile 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan en kapsamlı sergisi SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da gerçekleştiriliyor. 1981 tarihli bir seriden esinle adlandırılan Mutluluk Resimlerimiz, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlıyor. 29 Aralık’a kadar görülebilir.

Sakıp Sabancı Müzesi, Avni Lifij, “Çağının Yenisi”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

1914 Kuşağı’nın özgün temsilcilerinden Avni Lifij’in, çok yönlü üretimine ışık tutan ve çağının düşünsel sorunlarına odaklanan Çağının Yenisi isimli sergisi, 15 Ekim’de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde açılıyor. Sergi, daha çok poşadları ve alegorik eserleriyle tanınan Lifij’in sanat eleştirisi ve düşüncelerini içeren yazılarını, fotoğraf alanlarındaki çalışmalarını ve dekoratif sanatlardaki öncü rolünü de aydınlatarak, onun sanatı ve hayatına ayrıntılı bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Gallery 11.17, Mevlüt Akyıldız, “Terazi Lastik Jimlastik”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Caddebostan’da sanat dünyasına yeni katılan Gallery 11.17 açılışında Mevlüt Akyıldız’ın İstanbul’da ilk kez sergilenecek olan 30’a yakın camaltı resmi ve 12 heykeli sanatseverler ile buluşuyor. “Terazi Lastik Jimlastik” isimli sergi, 17 Ekim – 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Pazar ve Pazartesi günleri dışında her gün saat 11.00 ile 19.00 arası GALLERY11.17’de izlenebilir.

Kuytu Artline, Karma Sergi, “ART/AN/LAR”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Kuytu Artline 10 sanatçının katılımıyla “ART/AN/LAR” Resim Sergisi’ne kapılarını açıyor. Sanatı bir ifade aracı olarak kullanmayı tercih eden; “an”ları sanat aracıyla tartışan, tartışılan, anlamlandıran ya da bir değere dönüştüren ve bu anlayışı yaşam biçimi olarak eserleriyle ortaya koyan 10 sanatçı, 5 Ekim 2019 Saat 18’de Kuytu Artline galerisinde izleyicilerle buluşuyor. Bu etkinlikle dayanışmanın, fark edip fark edilmenin ve bu sayede paylaşmanın sonucu olarak sanat, sanatçı ve sanat alımlayıcılarının etkileşimde bulunacağı bir ortamın sağlanması amaçlanmaktadır.

x-ist, Tayfun Gülnar, “Bir Anlık Sessizlik”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Tayfun Gülnar’ın x-ist‘te gerçekleşecek olan ikinci kişisel sergisi “Bir Anlık Sessizlik”, 24 Ekim – 7 Aralık 2019 tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor. “Bir Anlık Sessizlik”, önceki serilerine bağlanarak tüketme alışkanlıklarının sonucunda insani unsurlardan arındırılmış bir dünyaya odaklanıyor. Sergide yer alan eserlerden “Dünyanın Çatışmalı Tarafı”, insan temelli hareketlilik ve kitle şiddetinin kendisini göstermesi, insanın sahneden indiği dünya kurgusunda tarihimize bakışı örnekliyor. Bu bağlamda diğer eserlerdeki yoğun hareketsizlik ve biyolojik formların kısıtlılığı, antroposen ve post-human olarak iki evreli zaman üzerinden okunmaya müsait bir anlatım oluşturuyor.

Galeri Diani, Ahmet Yeşil, Sesler ve İzler

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Türk Resim tarihinde önemli izler bırakan sanatçı Ahmet Yeşil, 40. Sanat Yılı’nda açtığı “Sesler ve İzler” temalı sergisini 19 Ekim – 9 Kasım 2019 tarihleri arasında Galeri Diani’de izleyicilerle buluşturuyor. Ahmet Yeşil, “Sesler ve İzler” serisini “Yaratmanın yaşama karşı başkaldırı olduğu inancıyla, yaşanılan gerçekten kendi gerçeğimi yaratarak çoğalmaya çalışıyorum, sonsuzluğun içinde bilinmeyen boşluklara yaşam izlerimi koyuyorum’ diyerek anlatıyor.

Meşher, Karma Sergi, “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

İstiklal Caddesi’ndeki Meymenet Han binasında “Meşher” adıyla yeni bir kültür ve sanat kurumu açılıyor. Osmanlı Türkçesinde “sergi mekanı” anlamına gelen adıyla Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan sergilere ev sahipliği yapacak. Meşher, küratörlüğünü Catherine Milner’ın üstlendiği ilk sergisi “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik” ile 13 Eylül’de açılıyor. Bu ilk sergi, İngiltere’de ilham verici ve yenilikçi bir sanat merkezi olan Messums Wiltshire ve Meşher’in iş birliği ile hazırlandı. Odağında mitlerin, efsanelerin ve masalların yer aldığı sergide, 13 sanatçının eserleri yer alıyor. 22 Aralık’a kadar görülebilir.

16. İstanbul Bienali

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 14 Eylül – 10 Kasım 2019 tarihleri arasında 16. İstanbul Bienali’ni düzenliyor. Küratörlüğünün Nicolas Bourriaud’nun üstelendiği bienal, insan faaliyetlerinin dünya üzerinde bıraktığı izleri araştırıyor. Odağına insanlığın yarattığı doğal ve kültürel atıkları alan 16. İstanbul Bienali; sanatçılar, düşünürler, antropologlar ve çevrecilerle birlikte sanatın güncel durumunu da inceliyor. Başlığı “Yedinci Kıta” olan bienal, adını Pasifik Okyanusu’nun ortasında oluşan 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde ve 7 milyon ton ağırlığında devasa atık yığınından alıyor.

İstanbul Modern, Canan Tolon, “Sen Söyle”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Araştırma alanlarının çeşitliliği ve düşünsel açılımının zenginliği açısından kuşağının en özgün ve en yaratıcı sanatçılarından biri olan Canan Tolon, İstanbul Modern’de “Sen Söyle” isimli sergisini açıyor. 9 Eylül 2019 – 2 Şubat 2020 arasında görülebilecek sergi, Canan Tolon’un 1980’li yıllardan günümüze uzanan sanatsal birikiminden bir kesit sunuyor. Sen Söyle”, Tolon’un çizimden fotoğrafa, resimden yerleştirmeye uzanan kendine özgü ifade ve teknik arayışını görünür kılmaya çalışıyor. Tolon’un sanatındaki dönüşüm ve gelişimin ikonik örneklerini bir araya getiren sergi, aynı zamanda sanat tarihinde yerini almış kimi çalışmasının da yeniden üretimine yer veriyor.

Zilberman Gallery, Pedro Gómez-Egaña, “Islands”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Zilberman Gallery, Pedro Gómez-Egaña’nın “Islands” isimli yeni kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Pedro Gómez-Egaña, eserlerinde kültür ve teknoloji arasındaki çeşitli ilişkileri ve gerilimleri araştırır. Çalışmaları, tarihsel makineleri, teknolojik mistisizmi ve içinde yaşadığımız ağ örgüsünün algılarımıza nasıl şekil verdiğini sorgular. Yeni sergisi “Islands”, sanatçının hem mahrem hem de kırılgan olan yaşam alanları üzerine devam eden araştırmasının en güncel aşamasıdır. Sergi, 8 Aralık’a kadar görülebilir.

PİLEVNELİ Mecidiyeköy, Johan Creten, “The Vivisector”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

PİLEVNELİ Mecidiyeköy, 10 Eylül – 27 Ekim 2019 tarihleri arasında Johan Creten’in çalışmalarını ağırlamaya hazırlanıyor. Johan Creten’in “The Vivisector” isimli sergi başlığı, Patrick White’in 1970 yılında yayımlanan ve yaratıcının ızdırabı, gerçeklik arayışı, varoluşun anlamı gibi evrensel düşünceleri inceleyen sergiyle aynı isimli kitabından geliyor. Johan Creten, kitabı sanatçı olma arzusunun kaynağı olarak tanımlıyor. Serginin girişinde ziyaretçilerini karşılayan, çömlekten yapılmış, heybetli, insan benzeri üç baykuş heykeli serginin üç serisini yansıtıyor: “The Nose”, “Fatigue”, “The Vivisector.”

Evin Sanat Galerisi, Karma Sergi, “Bitimsiz!”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Evin Sanat Galerisi 6 Eylül – 26 Ekim 2019 tarihleri arasında, Nihal Elvan Erturan’ın küratörlüğünü üstlendiği; Vahap Avşar, Konstantin Bojanov, Ergin Çavuşoğlu, Ahmet Elhan, Işık Güner, Hakan Gürsoytrak, Nasip İyem, Ekin Saçlıoğlu ve Tuğçe Ulugün Tuna’nın katılımı ile gerçekleşecek Bitimsiz! sergisine ev sahipliği yapıyor. Bitimsiz!, 16. İstanbul Bienali’nin ‘Yedinci Kıta’ konseptinden esinle; okyanusun ortasında büyüyerek birikmeye devam eden o ‘insan/lık kiri’ üzerine düşüncelerden, geçmiş/şimdi/gelecek ile eski/yeni gibi çok katmanlı kavramlardan yola çıkılarak hazırlanıyor. Sergi; evrensel değerlerin, ideolojilerin, tarihin, doğanın, sanatın sonunun ilan edildiği bir dönemde, ilerleme odaklı, ‘yeni’yi işaret eden modernizme dönüp tekrar bakmayı deniyor.

Yapı Kredi bomontiada, Erdil Yaşaroğlu, “Oyun”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Erdil Yaşaroğlu’nun heykellerinden oluşan ilk kişisel sergisi “Oyun”, 3 Eylül – 3 Kasım 2019 tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada’da düzenleniyor. Mekanın açık ve kapalı alanlarına yerleşen heykellerinde Yaşaroğlu’nun karikatür çizerken geliştirdiği form, estetik, espri ve hayata bakışı, üç boyutlu eserlerde yepyeni bir dil olarak karşımıza çıkıyor. Heykeller, sanatçının karikatür çalışmalarından farklı olarak dertlerini bir ‘espri’ üzerinden anlatmıyor, formları, kütleleri ve renkleri ile Yapı Kredi bomontiada’nın genel ziyaretçi kitlesine ev sahipliği yapıyorlar.

{772466}

PG Art Gallery, Hasan Pehlevan, “Anı(t)sal Tahribat”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Hasan Pehlevan’ın “Anı(t)sal Tahribat” başlıklı sergisi, 5 Eylül – 25 Ekim tarihleri arasında Pg Art Gallery’de ziyaretçisiyle buluşuyor. Son dönemlerde koruma altına alınmayarak yıkılan, tahrip edilen veya hafızası boşaltılan tarihi mekanlar üzerine inceleme yapan sanatçı, deneyimlerini çalışmalarına yansıtıyor. Tasarımını Enis Karavil’in üstlendiği sergi, yıkılan veya kaybolan tarihi mekanlar üzerinden, sanatçının dokunuşu ile izleyicisinin kendi kentsel deneyimini de eserlere katıyor.

Galeri Nev Maçka Sanat Galerisi, Karma Sergi, “Bütün Gezegen İçerideydi”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

2016 yılındaki 40. yıl kutlamalarının ardından kapanan, Türkiye sanat tarihinin ikonik mekanlarından Maçka Sanat Galerisi, Galeri Nev trafından düzenlenen “Bütün Gezegen İçerideydi” sergisi ile kapılarını kısa süreliğine yeniden açıyor. 16. İstanbul Bienali’nin paralel etkinliklerinden biri olan sergi, 11 Eylül – 19 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Bienal’in ekolojik odağından ilham alan serginin küratörlüğünü Deniz Artun’un üstleniyor.

Pi Artworks, İz Öztat, “Suspended”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

İz Öztat’ın günlük yaşamda karşılaşılan güç dinamiklerini sorguladığı solo sergisi “Suspended”, 6 Eylül itibariyle Pi Artworks İstanbul’da ziyaretçilerini ağırlıyor. Kendisiyle aynı adı taşıyan bir video ile başlayacak sergi, kamusal alanda ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına değinerek “ajanssız bir beden” olma olgusu üzerinde duruyor. Sergiyi 2 Kasım’a kadar ziyaret etmeniz mümkün.

PİLEVNELİ Mecidiyeköy, Erdoğan Zümrütoğlu “Tuz Zamanı”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

PİLEVNELİ Mecidiyeköy’ün 10 Eylül – 27 Ekim 2019 tarihleri arasında ev sahipliği yapacağı bir başka sergi Erdoğan Zümrütoğlu’nun son dönem işlerinden oluşan “Tuz Zamanı”. Zümrütoğlu’nun son dönem işlerinin yanı sıra, sergi sanatçının heykeltıraş bakış açısını belgeleyen kilden yapılmış özel bir enstalasyon da içeriyor. Sanatçının elinden çıkan figürler ve portreler, izleyicisini duygusal olarak kendine çekiyor. Zümrütoğlu’nun felsefe, müzik ve şiire olan ilgisi eserlerine şekil veriyor.

Depo, Karma Sergi, “Şimdi Tarih Olduğunda”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Dünyanın dört bir yanında 17 sanatçının işlerini barındıran sergi, 12 Eylül – 10 Kasım tarihleri arasında Depo’da ziyaretçilerini ağırlıyor. Farklı coğrafyalardan ve geçmişlerden gelen sanatçıların tarihsel anlatıları yeniden yorumlamasıyla tarih, hatırlama, unutma ve kolektif hafızaya ilişkin daha geniş tartışmalara nasıl katkıda bulunduklarını araştıran sergide, sanatçıların daha önceden ürettikleri veya yeniden ele aldıkları yerleştirmeler, ses işleri, filmler, videolar, performanslar ve fotoğraf bazlı işler, baskılar ve resimler sergileniyor. Günümüzün hızla değişen koşullarıyla ilişkilenen olayları yeni bir perspektif ile anlatan sanatçılar, daha geniş sosyal, politik ve ekonomik meseleleri konuşmayı ve yeni bakış açıları önermeyi amaçlıyorlar.

Elgiz Müzesi, Karma Sergi, “Dünya’da Hayat Var mı?”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Heykel sanatçılarını ve çağdaş heykel sanatının sürdürülebilirliğini desteklemek için düzenlenen Elgiz Müzesi Teras Sergileri’nin bu yıl 11.si düzenleniyor. Gökdelenlerin ortasında yer alan sergi, kirlilik ve Dünya’nın kaynaklarının tüketilmesini soruları üzerine eleştirici bir çerçevede tasarlanan eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Haziran ayında başlayan ve müzenin terasında konumlandırılmış heykelleri 3 Kasım’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

PİLEVNELİ Mecidiyeköy, Cleon Peterson, “Güneşin İçine Bak”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

PİLEVNELİ Mecidiyeköy, 10 Eylül – 27 Ekim 2019 tarihleri arasında Cleon Peterson’un son dönem işlerinden oluşan “Güneşin İçine Bak” isimli yeni sergisine ev sahipliği yapıyor. İnsanların gerçekleştirdiği katliam manzaraları korku, tiksinti, öfke, empati, acıma, endişe gibi duygularınıza derinlemesine dokunuyor. Resimlerde gördüğünüz sahneleri otomatik olarak gerçek hayattaki durumlarla eşleştirebileceğiniz işaret ve sembolleri görüyorsunuz. Geçtiğimiz yıllar boyunca istikrarlı bir şekilde ilerleyen yapıtlarında Peterson günümüzün şartlarında nadir görülen bir şey yarattı: Objektif, tarafsız hatta ahlaksızca yapılan baskı ve mağduriyet üzerine bir çalışma.

x-ist, Murat Palta, “All Work and No Play”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

5 Eylül – 19 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Murat Palta’nın üçüncü kişisel sergisi “All Work and No Play”, x-ist’te izleyicileriyle buluşuyor. Eğlence kavramının zaman öldürmeyle eşleştiği ve sunulan sonsuz seçeneklerle yüklenmiş bir dünyada olmanın doğal sonucunu eleştirel bir bakış getirmeden irdeleyen sanatçı, gerçek dünyada yaşanan olay ve durumları bu dünyanın bir parçasına dönüştürüyor. Murat Palta, yeni sergisinde eğlence kavramına dair alışkanlık ve bağımlılıklarımız arasında şekillenen yaşantımızda, güncel konulara popüler kültürün sembol karakterleriyle yer açıyor.

SALT Beyoğlu & SALT Galata, Nur Koçak, “Mutluluk Resimlerimiz”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak, 1960’lardan 2010’lara tasarladığı desenleri ve resimlerinden oluşan en kapsamlı sergisiyle, ziyaretçilerini 3 Eylül – 29 Aralık tarihleri arasında SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da ağırlıyor. İsmini 1981 tarihli bir seriden esinlenerek alan sergi, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlıyor. Koçak’ın eserlerinde yüzüne yer verdiği tek “arzu nesnesi” kadın ise Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, yapımcı ve yönetmen Cahide Sonku.

Pera Müzesi, Nicola Lorini, “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Nicola Lorini; Pera Müzesi, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenerek “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesini sunuyor. Kilogramın değişen tanımı ve internetin ağırlığı gibi güncel konulara farklı bir bakış sunan eser, 5 Eylül – 24 Kasım 2019 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ziyaret edilebilir. Arkeolojik ve kültürel simgelerden beslenen çalışmaları ile tanınan Nicola Lorini’nin yeni eseri, internetin teorik kütlesinin hesaplanması ve kilogramın tanımının değişmesi gibi yakın zamanda bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan önemli gelişmelere sanatsal bir yorum getiriyor.

{771800}

Anna Laudel, Karma Sergi, İntergalaktik

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Anna Laudel, farklı disiplinlerdeki 12 sanatçının çalışmalarının bir arada görülebileceği “İntergalaktik” isimli karma sergiyle yeni sezona merhaba diyor. İntergalaktik” sergisinde resim, heykel, video, fotoğraf ve yeni medya dahil olmak üzere birçok farklı malzeme ve disiplinde eserler görülecek. Sergi, insanlığın dünyada inşa ettiği sosyo-kültürel yapıların gezegen dışına olası bir göç durumundan nasıl etkileneceğine odaklanıyor ve bunu yaparken geçmiş ile gelecek gibi güncel kavramsal ikilemlere yönelik bağımsız bir tartışma alanı açıyor. 3 Eylül’de açılacak olan sergi, 20 Ekim’e kadar görülebilir.

PİLEVNELİ Dolapdere, Tobias Rehberger, “Bazen Hiç Olmadığından Daha İyi Olur”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Tobias Rehberger’in son dönem işlerinden ve daha önce sergilenmiş beş heykelinden oluşan yeni sergisi “Bazen Hiç Olmadığından Daha İyi Olur”, 9 Eylül – 2 Kasım 2019 tarihleri arasında PİLEVNELİ Dolapdere‘de yer alacak. Sergide, Rehberger’in “Enfeksiyonlar”, “Portre Heykelleri”, “Yumurta Vazo Heykelleri”, “Ret” adlı çalışmalarının yanı sıra suluboyaları ve neon işleri yer alacak.

Almanya’nın önemli çağdaş sanatçılarından biri olan Tobias Rehberger, mimari ve tasarım alanlarında çalışarak iki disiplinin kesişiminin güzel sanatlarla ilişkisini keşfediyor. Rehberger sokaktaki neon levhalar, cırtbant ile yapılmış lambalar, vazo heykeller gibi eserleriyle sanatını yeni ve kutsanmamış’ bağlamlardan yaratarak seyircisini bir deneyimin parçası olmaya davet ediyor.

Art On İstanbul, Grup Sergisi, Parça Bütün II

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Art On İstanbul, küratöryel sergi programı kapsamında gerçekleştirilen ‘’Parça Bütün’’ sergisinin ikinci ayağı ‘’Parça Bütün II‘‘ için ev sahipliği yapıyor. Guido Casaretto, Canan Dağdelen, Şakir Gökçebağ, Nuri Kuzucan ve Seçkin Pirim’in eserlerinden oluşan grup sergisi, 4 Eylül-26 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Sergi, parça-bütün ilişkisini merkezine alarak sınırlı örnekler üzerinden hem zihinsel hem de plastik olarak yapıtın katmanlarını gözlemliyor ve karşılaştırıyor. Her sene yinelenen sergi serisine, katılan sanatçıların farklı dönemlerine ait eserlerinden örneklerin yer aldığı bir de kitap eşlik edecek.

Ekavart Gallery, Bilge Alkor & Pınar Yoldaş, “Witnesses ve Ecophilia”

Çağdaş sanatın iki önemli ismi Bilge Alkor ve Pınar Yoldaş’ın son dönem işlerinin yer aldığı “Witnesses” ve “Ecophilia” sergileri 17 Eylül – 19 Ekim tarihleri arasında Ekavart Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor.

Yapıtlarını yağlıboyadan fotoğrafa, kolajdan foto-resime, fine art baskıdan ikonaya kadar farklı tekniklerle adeta bir tiyatro oyunu sahnelercesine oluşturan Bilge Alkor’un Witnesses isimli sergisi son on yıl içinde ürettiği ve yeniden yorumladığı eserlerini bir araya getiriyor.

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Pınar Yoldaş ise Ecophilia sergisi ile doğal yaşamın teknoloji ile karmaşık ilişkisini anlamak için bir gelecek laboratuvarı sunuyor.

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Faar Art Space, Şükran Moral, “Espulsa”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Güncel sanat tarihinin Türkiye’de önde gelen isimlerinden Şükran Moral’ın “Espulsa” adını verdiği solo sergisi, Faar Art Space’de kapılarını açıyor. 11 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek sergi, bir biyografi niteliği taşıyor. Gelenekleri, tabuları ve hiyerarşi yapılarını kıran çalışmalarıyla tanınan sanatçının 30 yıllık birikiminden meydana gelen sergi, sanatçının kişisel yaşantısı ile eserleri arasındaki ilişkiyi işliyor. Sergide Moral’in Türkiye’de hiç sergilenmemiş çalışmaları yer alırken, sergi açılışında da “Sisler İçinde” isimli performans sergilenecek.

Bozlu Art Project, Ali Alışır, Ali Alışır: 2009-2019: “Kitap Tanıtımı ve Yapıtlardan Bir Seçki”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Çağdaş sanat fotoğrafçısı Ali Alışır’ın 10 yıllık çalışmalarını içeren ve Derya Yücel tarafından kaleme alınan kitabı “Ali Alışır 2009 – 2019” ile kitaba paralel düzenlenen sergisi 24 Eylül’de Bozlu Art Project’te sanatseverlerle buluşuyor. Dijital fotoğraf çalışmaları ile günümüz çağdaş sanatına yeni bir soluk getiren sanatçının tüm dönemlerinden bir araya getirilen ve tarihi birer alt yapı içeren eserlerini görebileceğiniz sergiyi, 26 Ekim’e kadar ziyaret edebilmeniz mümkün.

The Pill, Leyla Gediz, “Denizens”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

The Piil, Leyla Gediz’in Denizens sergisiyle 5 Eylül – 20 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergiye ismini veren denizen, ikamet eden kişi, bir yerin sakini anlamına geliyor. Sergi; kağıt, resim, asamblaj ve enstalasyon çalışmalardan performansa uzanan geniş bir yelpazede yeni eserler barındırıyor. Sergi, bir yeri dış kenarlarından hareketle yerleşme ve yersizleşme temaları üzerinden duruyor.

Martch Art Project, Sadık Arı, “Dalga Boyunca

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Leş gibi karanlıkları geçip, korkusuz,

İneriz cehenneme her gün biraz daha. – (Charles Baudelaire, Kötülük Çiçekleri)

Martch Art Project, Sadık Arı’nın ikinci kişisel sergisi, 16. İstanbul Bienali Paralel Etkinliği “Dalga Boyunca”ya 18 Eylül ve 16 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergi, sanatçının dominant nesneler, iktidar pratikleri, el değiştiren güç ve gücün hazzı üzerinden kurguladığı eserlerini barındırıyor.

Barın Han, Karma Sergi, “Atonal 9 Solo”

Ekim Ayında Görülmesi Gereken Sergiler

Türkiye’nin önde gelen hat ve cilt sanatçılarından Emin Barın’ın uzun yıllar atölye ve ciltevi olarak kullandığı Barın Han, ev sahipliği yaptığı kültür ve sanat etkinlikleri ile kapılarını yeniden açıyor. Mekan, geçmiş ve bugün arasında bir bağ kuran, dokuz sanatçının eserlerinden oluşan Atonal 9 Solo sergisini ağırlıyor. Küratörlüğünü Bengü Gün’ün üstlendiği sergiyi 19 Eylül – 17 Kasım tarihleri arasında Çemberlitaş Barın Han’da ziyaret edilebilirsiniz.

Cemre Bosnalı Zeydanlı
Cemre Bosnalı Zeydanlı Tüm Yazıları