preloader

"Saya’nın Sesi", İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyuruyor

18.11.2022
"Saya’nın Sesi", İGA İstanbul Havalimanı’ndan Sesini Tüm Dünyaya Duyuruyor

Yazı Boyutu:

İGA İstanbul Havalimanı’nın sanata olan katkıları çerçevesinde düzenlenen İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın birincisi olan Saya’nın Sesi adlı eser ziyaretçileriyle buluştu.

İGART Sanat Projeleri Yarışması’nın birincisi Betül Kotil’e ait “Saya’nın Sesi” eseri, Türkiye’nin kültür ve sanatta vitrini olmaya hazırlanan İGA İstanbul Havalimanı’nda ziyaretçileriyle buluştu. Böylelikle Türkiye’de ilk defa böylesine büyük bir kamusal alan, genç sanatçıların yaratıcı dünyalarına kucak açmış oldu.

Prof. Hüsamettin Koçan başkanlığında, her biri alanlarında uzman isimler olan yürütme kurulu üyeleri Prof. Gülveli Kaya, Prof. Marcus Graf, Nazlı Pektaş, Murat Tabanlıoğlu, Deniz Odabaş, Mehmet Ali Güveli ve jüri üyesi olarak Heykeltıraş Seyhun Topuz ve Seçkin Pirim’in titiz çalışmaları sonucu, kendisi bir proje olarak tasarlanan İGART Sanat Projeleri’nin ilki uygulanarak sonuçlandırıldı.

İstanbul’un kültür ve sanatla harmanlanmış kimliğiyle Anadolu coğrafyasının kültürel hafızasını, farklı kültürlerle buluşturmayı amaçlayan İGART Sanat Projeleri Yarışmaları serisinin ilkine, 221 proje katılım sağladı. Türkiye’de bugüne kadar verilen en büyük meblağ olan 1 milyon TL ödüllü İGART Sanat Projeleri Yarışması, aynı zamanda ülkemizde kamusal alanda yapılacak diğer projelere de önemli bir referans olacak. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ithafen 1923 adet zili bünyesinde barındıran “Saya’nın Sesi”, İGA İstanbul Havalimanı metro çıkış alanındaki Viyadük Altında ziyaretçilerini bekliyor.

“Saya’nın Sesi” çalışmasında cumhuriyetin 100’üncü yılına ithafen 1923 adet zil bulunuyor.

Bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi olarak; ülkeler, toplumlar ve kültürlerarası köprü kurma misyonu doğrultusunda İGART’ı hayata geçirerek kültür sanat faaliyetleri bakımından önemli bir adım attıklarını dile getiren İGA CEO’su Kadri Samsunlu, İGART’la birlikte, bu yarışmanın ardından 16 farklı lokasyonda daha proje yarışması hayata geçirerek bu yarışmaları sürdürülebilir kılacaklarını aktardı.

İGART Sanat Projeleri Yarışmaları’nın şartnamesi, değerlendirme kriterleri, uygulaması ve ödülünün miktarı ile gençlere bir alan açma projesi olduğunu söyleyen İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Hüsamettin Koçan da böylesi bir yarışmanın, Türk çağdaş sanat tarihinde yer alacak; içeriği paralelinde yıllar içinde de bulunduğu çağa ışık tutacak bir etkinlik olduğuna dikkat çekti.

Eserin sahibi Betül Kotil ise heyecanını, “Saya’nın Sesi, uzun zamandır aklımda olan ama mekânını arayan bir projeydi. İGA İstanbul Havalimanı ve İGART sayesinde aradığı mekânı buldu. Yarışmayı kazandığımı öğrendiğimde Saya’nın bizden bir ses olduğunu söylemiştim. Bugün bu alanda Saya’nın Sesi’ni ziyaretçilerimize duyurabildiğimiz için çok mutluyum” cümleleriyle anlattı. Saya’nın Sesi’nin üretiminde, dört kuşaktır zil imalatıyla uğraşan bir aile ile çalışılarak, bu zanaatın sürdürülebilir kalkınmasına da ayrıca destek sağlandı.

Bu proje sanatçının eskizinde olan, mekânını arayan bir projeydi. İGA İstanbul Havalimanı ve İGART Sanat Projesi Yarışması sonucunda Saya’nın Sesi, mekânını bulmuş oldu.

Böylelikle dünyanın en önemli küresel aktarma merkezlerinden olan İGA İstanbul Havalimanı, İGART ile birlikte, evrensel sanat için de bir merkez olma yolunda bir eşiği daha aşmış oldu.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları