preloader

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

25.04.2024
Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

Yazı Boyutu:

İnsanlık ve doğa konularında farkındalık yaratan fotoğraf sanatının büyük ustası Sebastião Salgado hakkında bilinmesi gerekenleri keşfedin.

Sanat tarihinde nadir rastlanan bir isim olan Sebastião Salgado, fotoğraf dünyasına yenilikçi bir soluk getirmiş, insanlık ve doğa üzerine derinlikli çalışmalarıyla adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Fotoğraf makinesiyle sadece anı yakalamakla kalmayıp, aynı zamanda insanlığın karmaşık dokusunu ve doğanın büyüleyici güzelliklerini yansıtan Salgado, sadece bir fotoğraf sanatçısı olmanın ötesinde, bir görsel hikâye anlatıcısıdır. Yeryüzünün farklı köşelerine yayılan serüveni boyunca, insanın doğa ile olan etkileşimini, yaşamın derinliklerini ve insanlık durumunu gözler önüne seren fotoğraflarıyla, izleyicilerin zihinlerinde kalıcı izler bırakmıştır. Sebastião Salgado’nun bilinmeyenlerine göz atarak, sanatçının sanatına bir yolculuk yaparken hem insanlığın kırılganlığını hem de doğanın sonsuz gücünü keşfedin.

Sebastião Salgado Kimdir?

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

Sebastião Ribeiro Salgado Júnior, 1994 doğumlu Brezilyalı sosyal belgesel fotoğrafçısı ve foto muhabirdir. Eğitimini ekonomi alanında tamamladıktan sonra tutkusu olan fotoğraf sanatının peşinden giden Salgado fotoğraf sanatının ustaları arasında yer alıyor.

Sebastião Salgado’nun Hayatı

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

Minas Gerais, Brezilya doğumlu Sebastião Salgado, ekonomi alanındaki lisans eğitiminden sonra yüksek lisansını tamamladı ve bu dönemde ileride karısı olacak olan Lelia Wanick ile tanıştı. 1964 yılında Brezilya’da askeri diktatörlük döneminin başlamasıyla Fransa’ya taşındı ve Uluslararası Kahve Örgütü’nde (ICO) ekonomist olarak işe başladı. Kahve üretim alanlarını kontrol etmek için sıklıkla Afrika’ya seyahat etmeye başladı. Fotoğraf yeteneğini 1973 yılında keşfetti ve kariyerine yeni bir yön vererek, 1979 yılında uluslararası fotoğraf ajansı Magnum Photos’a katıldı. 1994 yılında ise karısıyla birlikte kendi ajansları olan Amazonas Images’ı kurdu. Aynı yıl, ağaçlandırma faaliyetleri yürütmek için Instituto Terra projesini oluşturarak bölgeye iki milyon ağaç dikerek doğal dengeyi yeniden sağladılar. Siyah beyaz fotoğraflarıyla monokrom fotoğrafçılığın önemli isimlerinden olan Salgado’nun aldığı ödüllerden bazıları: Dünya Basın Fotoğrafları Vakfı Oskar Barnack Ödülü (1985, 1992), Hasselblad Ödülü (1989), Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü (2019).

Sebastião Salgado’nun Sanat Hayatı

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

Salgado fotoğraf sanatını bir bütün olarak ele alıyor ve fotoğrafa konu olan kişi ve nesnelerin de en az fotoğrafçı kadar önemli olduğunu düşünüyor. Fotoğraflarında genellikle insanlık durumunu, doğayı ve kültürel konuları anlatıyor. Daha az gelişmiş ülkelerdeki insanlık durumlarını belgeliyor. Bu yüzden ki eserlerinin arkasında hep bir hikâye gizli. Salgado her zaman farklı kültürlere ve doğaya ilgisi olduğunu, görülmeyenleri görmek isteği olduğunu belirtiyor. Bir projenin etkili ve gerçek olabilmesi için uzun vadeli olması gerektiğini savunuyor. Bu süre içerisinde kendisinin projeyle özdeşleştiğini ve projenin hayatının önemli bir parçası haline geldiğini dile getiriyor. Salgado kendisinin sanatçı olmadığını ve eserlerinin de sanat değil habercilik olduğunu belirtiyor. Brezilyalı gazeteci Andrei Netto, The Guardian’da Salgado’nun çalışmalarını “siyah-beyaz kompozisyon ile dramatik ışıklandırmanın anında fark edilen bir kombinasyonu” olarak tanımlıyor. Toplumsal belgesel fotoğrafçısı olan Salgado toplumun sorunlarını dile getirmeyi ve karar mercilerini harekete geçirmeyi hedefliyor.

Sebastião Salgado’nun Eserleri

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri

Sebastião Salgado, doğal güzelliklerden insan yaşamına, özellikle de emekçilerin zor koşullarına odaklanan belgesel fotoğrafçıdır. Doğal güzellikleri, hayvanları, yerli halkları ve çeşitli ülkelerdeki insanların yaşam koşullarını belgelemek için çeşitli projeler gerçekleştirmiştir. Fotoğrafları, insanların ortak yoksulluğunu ve zorlu çalışma koşullarını vurgulayarak mevcut sistemi eleştirmiştir.

Sebastião Salgado, “Sahel: Man in Distress”; 1986

Sahel: Man in Distress, Salgado’nun Afrika’nın Sahel bölgesindeki 1984-85 kıtlığını belgeleyen kitabıdır. Afrika’daki açlık üzerine Sınır Tanımayan Doktorlar ile 1984-1986 yılları arasında çalıştı ve çalışmalarını Sahel: Man in Distress (1986) ve Sahel: The End of the Road (2004) adlı kitaplarda paylaştı.

Sebastião Salgado, “Gold”; 1986

En bilinen serisi Gold, Salgado’nun 1986’da yayınladığı Serra Pelada’daki maden işçilerini gösteren siyah beyaz fotoğraflardır. ‘Çıplak dağ’ anlamına gelen Serra Pelada, Brezilya’da Amazon Ormanları’na yakın büyük bir altın madenidir. Madende 50 binden fazla kişinin çalıştığı düşünülüyor. İşçiler 30-60 kilogram arası ağırlıktaki çuvalları taşıyor, çuval başına yirmi sent ödeme alıyorlardı. Taşıdıkları çuvaldan altın çıktığında ise altından pay alıyorlardı. Madendeki insanlar zengin olma fikriyle yanıp tutuşuyor, altın hayalinin kölesi oluyorlardı. Salgado’nun uzaktan çekilmiş olduğu fotoğraflarda işçiler birbirinin aynısı ve çok küçük gözüküyor. Ortak yoksullukları olan ve ortak bir amaç uğruna gelen insanların kimlikleri yok sayılıyor ve sadece işlevsel niteliklere sahip işçiler olarak görülüyorlar. Bu önemli çalışmasıyla Salgado, emekçilerin yıpratıcı koşullarını belgeleyerek mevcut sistemi eleştiriyor. Gold serisi 2019 yılında kitap haline getirilmiştir.

Sebastião Salgado, “The Other Americas”; 1986

The Other Americas, Salgado’nun kendi jenerasyonunda öncü bir haber fotoğrafçısı olarak tanınmasını sağladı. Brezilya, Ekvador, Bolivya, Peru, Guatemala ve Meksika gibi ülkelerde yaşayan insanları fotoğrafladı. Kırsal kesimi, manevi ve dini uygulamaları, ev yaşantılarını belgeledi.

Sebastião Salgado’nun Kitapları

Salgado’nun projeleri başlıca üç temel kitapta görülebilir:

Sebastião Salgado, “Genesis”

Salgado; doğanın güzelliğini, çeşitliliğini ve insan faaliyetlerinin doğada yol açtığı sonuçları konu aldığı Genesis projesini ‘‘gezegene olan aşk mektubu’’ olarak nitelendiriyor. Proje için 2004-2011 yılları arasında çalışarak doğayı tüm çarpıcılığıyla objektifine konuk etti. 8 yıllık bir keşif gezisinin sonucu olan Genesis, doğa hakkında farkındalık oluşturuyor ve doğal yaşamın korunması için ilham oluyor.

Sebastião Salgado, “Migrations”

Sebastião Salgado, Göçler’de açlık, yoksulluk, savaş ve doğal afet sebepleriyle göç etmek durumunda kalan insanları konu ediyor. 1993-2000 yılları arasında 35’ten fazla ülkede gerçekleşen göçleri belgeliyor. Günümüzün önemli siyasal konularından olan göç; ulus, topluluk, ayrışma ve nüfus artışı gibi kavramlara yeni bir bakış getiriyor, Salgado ise fotoğraflarıyla bu politik dönüşüme ışık tutuyor.

Sebastião Salgado, “Workers”

Salgado’nun 1986-1992 arasında gerçekleştirdiği proje 26 ülkede işçilerin günlük hayatlarını, sosyal ve ekonomik koşullarını konu alıyor. Kitap; tarım, gıda, madencilik, sanayi, petrol ve inşaat olarak altı bölümden oluşuyor. İnsanlık tarihinin başlangıcından Sanayi Devrimi’yle gelişen üretim ve tüketim üzerine düşündürüyor. Çad, Etiyopya, Mali, Sudan, Nijerya gibi ülkeleri barındıran Sahel bölgesindeki kıtlık ve açlığı gözler önüne seriyor. Serra Pelada altın madeninde çalışan işçiler de Workers projesinin parçasıdır.

Sebastião Salgado’nun Filmleri

The Salt of the Earth (Toprağın Tuzu) – IMDb: 8.4

Toprağın Tuzu (The Salt of the Earth), Salgado’yu konu alan Wim Wenders ve Salgado’nun oğlu Juliano Ribeiro Salgado tarafından yönetilen 2014 yapımı belgesel film. İzleyiciye anlattığı hikâyelerle insanın da herhangi bir varlık kadar doğanın parçası olduğunu ve doğaya verdiğimiz her zararın onarılabilir olduğunu gösteriyor. Uluslararası çatışmalar, açlık ve göç gibi konulara odaklanarak insanlığın karanlık taraflarını fotoğraflayan Salgado’nun doğaya dönüşünü ve modern uygarlıklar tarafından zarar görmemiş yerleri keşfedişini izliyoruz.

Sebastião Salgado Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Sebastião Salgado: Hayatı, Eserleri ve Bilinmeyenleri
  • Salgado projeleri için 120’den fazla ülkeyi ziyaret etmiştir.
  • Salgado’nun ilk çektiği fotoğraf sevgilisi Lelia Wanick’in fotoğrafıdır.
  • Salgado’nun babası oğlunun üniversitede hukuk fakültesinde okumasını istemiş fakat Salgado ekonomi alanında lisans, yüksek lisans ve doktora yapmıştır.
  • Amazônia projesinde Salgado, Amazon yağmur ormanlarında altı yıl boyunca 12 farklı kabile arasında yaşamıştır.
  • Salgado, Genesis projesini Instiuto Terra ağaçlandırma projesinin başarısından sonra hayata geçirmiştir.

Haber görseli: 1x.com

{35895}

Bengisu Eken
Bengisu Eken Tüm Yazıları