preloader

Sanatçı Sohbetleri: Cenk Düzyol

14.05.2024
Sanatçı Sohbetleri: Cenk Düzyol

Yazı Boyutu:

Sanatçı Cenk Düzyol ile sanat yolculuğu, eserlerinin arkasındaki ilham kaynakları ve güncel sergileri hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Kendinizden ve işlerinizden bahsedebilir misiniz?

1981 İstanbul doğumluyum. Hala yaşamakta olduğum İstanbul’da çalışmalarımı sürdürüyorum. Herhangi bir formal sanat eğitimim bulunmamakta. Kendi öğrenmem ile 2006’dan beri fotoğraf ve 2019’dan beri resim çalışmaları yapıyorum. Naif figüratif tarzda resimler yapıyorum ve kompozisyonlarımda daha ziyade kara mizah öğelerini irdelemeyi amaçlıyorum. Bireyin modern dünyaya dair uyumsuzluklarını konu alan hikayeler ile, gündelik yaşamdan sahneler resmetmeye gayret ediyorum.

Sanatla uğraşmaya nasıl başladınız?

Görsel sanatlara her zaman ilgi duymuşumdur ve çeşitli zamanlarda film ve fotoğraf üzerine çalışma imkanı bulabildim. Ancak spesifik olarak resim yapmaya 2019 yılında, pandemiden hemen önce başladım. Temel motivasyonum, o vakit 5 yaşında olan kızımla iyi vakit geçirmek ve ona örnek olmaktı. Pandemi sürecinde kapanmalar sayesinde öğrenme ve pratik etmeye bolca zaman bulabildim ve bu süreçte resim yapmaya tutkuyla bağlanırken, hayal ve hedeflerimi güncelledim.

Çalışmalarınızda hangi bakış açılarını ön plana çıkarıyorsunuz?

Bu ara en çok ilgimi çeken, insanın doğadan kopuş ve modern dünyaya uyum sürecinde karşılaştığı acayiplikleri mizahi bir üslupla irdeleyebilmek.

Çalışmalarınızı hazırlarken ilham aldığınız noktalar nelerdir?

Bu öngörebildiğim, kurgulayabildiğim, bilinçli bir süreçle yönetebildiğim bir şey değil. Genelde gündelik yaşamdan sahneler resmettiğim için, her an herhangi bir şeyden ilham alabilmem olası. Diğer sanatçıların çalışmalarını izlemek, eski bir karikatür, bir film, seyahat etmek, bir kahkaha veya bazen can sıkıntısı, bir resmin konusu olmaya giden düşüncelerin fitilini ateşleyebiliyor. Ben kendi adıma her daim hayata karşı meraklı ve mizahi bir tavır takınarak, ilhamlanmak kapısını açık tutmaya gayret ediyorum.

Hangi sanat akımı sizi daha iyi tanımlar?

Naif figüratif resim ile hikaye anlatıcılığı uygun bir tanım olacaktır.

Sanatçı Sohbetleri: Cenk Düzyol

Yaptığınız bütün işler arasında en heyecan verici ve özel işiniz hangisi?

“Figurative Trouble” isimli çalışmam sanırım. Ödülü alamasa da, 2023 yılında bir uluslararası yarışmada 12bin eser arasından finale kalan bu iş, kompozisyonlarımın uluslararası kabulü olacağı konusunda beni cesaretlendirip, resim pratiğine daha ciddi bir şekilde yaklaşmama önayak olması sebebiyle benim için önemli.

Cenk Düzyol, “Two is Company”

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya çalışmayı planladığınız işlerden bahsedebilir misiniz?

Halihazırda Martch Art Project’de 2023 ve 2024 yıllarında yaptığım çalışmaların sergilendiği “Karamsarlara Müjde” isimli kişisel sergim Mayıs ayı boyunca devam edecek.

Bu sergi devam ederken, diğer taraftan bir sonraki sergime de hazırlanmaktayım. Soyut ve figüratif resmin aynı kompozisyonda birleştiği bir anlatımla yeni hikayeler peşindeyim.

Güncel sergileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

“Karamsarlara Müjde” isimli kişisel sergim Mayıs ayı boyunca Martch Art Project’in Piyalepaşa lokasyonunda gösterimde olacak. Güncel resimlerden oluşan bu sergideki kompozisyonlarda, modern yaşama uyum sağlamakta sorun yaşayan figürlerin hallerini, mizahi bir üslupla, ama nihayetinde umut ve iyimserlik içeren hikayelerle anlatıyorum. Bu duyguyu beslemek ve izleyiciye geçirebilmek adına karikatüre kayan bir çizgi ve parlak renkli bir palet kullanıyorum. İzleyenleri gıdıklayan bir sergi olduğunu umarım.

Bunun yanısıra yurtdışında karma sergilere katılıyorum. Haziran ayında Amsterdam’da Unknown Gallery’nin yapacağı karma sergiyi heyecanla beklemekteyim.

{254576}

Sinem Genç
Sinem Genç Tüm Yazıları