preloader

GAİN’de İzleyebileceğiniz En İlginç Belgeseller

29.11.2022
GAİN’de İzleyebileceğiniz En İlginç Belgeseller

Yazı Boyutu:

GAİN sunduğu içeriklerle kendine has bir izleyici kitlesi oluşturan bir sosyal platform. Özellikle belgeseller konusunda da oldukça başarılı yapımlara da yer vermesiyle takipçilerinin ilgisini çekiyor. Peki GAİN çatısı altında hangi ilginç belgeseller var sizler için derledik.

Belgeler, fotoğraflar, sesler ve yüzlerle tarihe tanıklık etmenin en estetik yolu: Belgeseller! Nitelikli anlatımlarıyla akılda kalan, izleyerek öğrenebildiğimiz, tanıklık edebildiğimiz bu formatın yetkin örneklerini GAİN’in çatısı altında bulabilirsiniz. GAİN’de gösterilen kısa ve orta metraj belgeselleri tek tek inceledik, izledik ve not aldık. Listemize dâhil edemediğimiz pek çok kaliteli yapım olsa da farklı kategorilere ve türlere hitap eden, anlatımlarıyla dikkat çeken, mutlaka görmeniz gereken belgeselleri sıraladık. Şimdiden iyi seyirler.

Türkiye’yi Sarsan Davalar

Siyaset sahnesinde, yeşil sahada veya bir yarış pistinde; kısaca hayatın her alanında yaşanan gerçek hikâyeler, resmi tarih anlatısının ötesine geçerek Türkiye’yi farklı boyutlarıyla anlama imkânı sunuyor. Üçüncü sezonuyla dönen “Türkiye’yi Sarsan Davalar” tarih sahnesine farklı açılardan ışık tutuyor.

Çekçek

Kimi kağıt toplamayı bir sanat olarak görüyor, kimi bu işin onu özgürleştirdiğini düşünüyor. “Benim için gurur verici bir meslek” diyen de var, çevrenin korunmasına yaptığı katkıyla övünen de… ‘Çekçek’ belgeseli Gain’de izleyicilerini bekliyor.

Çağ Yangını

28 Temmuz 2021’de Manavgat’ta başlayan, yaşadığımız en büyük doğa felaketlerinden biri olan orman yangınlarını tüm boyutlarıyla ele alan üç bölümlük belgesel izleyicilerden oldukça ilgi çekiyor. Gazeteci-yazar Çınar Oskay’ın felaketi tüm boyutlarıyla ele aldığı yapım çarpıcı gerçekliği ortaya koyuyor.

Şaka Bir Yana

Hayattan kesitler anlatarak insanları güldüren stand-up’çılar, kendi hayatlarının gerçeklerini bu belgeselde ortaya döküyorlar. Stand-up’ın sırlarından bu işe nasıl başladıklarına, sahnede yaşadıkları anılardan kulis sohbetlerine kadar tüm sırlar bu belgeselde ortaya çıkıyor.

Dalga Karadenizin Gizli Gücü

Karadeniz’de nesillerdir sörf yapıldığını biliyor muydunuz? Peki “Viya” ismi verilen bu ata sporunun yok olmaya mahkum edildiğini? Köklerinden ilham alıp geleceğe bakan iki genç sörf tutkunu Deniz Toprak ve Roksan Sarfati’nin hikayesine GAİN’i ilgi çekici yapımları arasında.

Komplo 19

Komplo-19 11 Eylül’de İkiz Kuleler’e giren uçak değil hologram mıydı? Ay’a gerçekten gidildi mi? Bill Gates aşılarla nüfusu azaltmayı planladı mı? Dünya Sağlık Örgütü, devletlere yön veren bir ağın parçası mı? Dünyayı beş büyük aile mi yönetiyor? gibi sorulara yanıt arayan bir belgesel.

Şokopop

Türkiye’nin magazin geçmişine dair hayli estetik bir bakış açısı yakalayan YouTube kanalı ŞOKOPOP, GAİN’e özel bir programla karşımızda. 10 bölümden oluşan belgesel, Hülya Avşar’dan Tanju Çolak’a, Sinan Çetin’den Zeki Müren’e kadar, bir dönem Türk magazin medyasına damga vurmuş kişileri ve olayları, eğlenceli ve kitch bir dille anlatıyor.

İstanbul Apartmanları

Önünden geçtiğimiz, mutlaka bir filmde veya fotoğrafta gördüğümüz, tarihi İstanbul apartmanlarının hikâyesini dinlemek ister miydiniz? St. Antuan Kilisesi’nden giriyor, (Evet, aslında bir apartman bloğunun içinde yer alıyor!), Bestekâr Moşe Cordova tarafından 1922 yılında inşa edilen Cordova Biraderler Apartmanı’nın koridorlarından geçiyor, Ermeni milletvekili Krikor Zohrab’ın yaşadığı Azaryan Apartmanı’na, bugünkü adıyla Gümüşsuyu Palas’tan çıkıyoruz. Bu belgeselde daha nice tarihi apartman, yaşayanların gözünden, onların hikâyeleriyle anlatılıyor.

Beyaz Yaka

Kentli ve eğitimli, seçkin olan işçi sınıfı: Beyaz yakalar. Acaba gerçekten öyleler mi? ‘’Emek’’ kavramının günbegün değiştiği ve sterilleştiği günümüz dünyasında, ‘’Beyaz yakalı’’ olarak adlandırılan işçilerin, tüketim alışkanlıkları ve kimlik sıkıntılarının işlendiği şahane bir belgesel. Beyaz yaka kavramı nasıl doğdu? Sonlanmayan mesailer nasıl standart haline geldi? ‘’Mobbing’’ neden olağan karşılanıyor? Bir GAİN Orijinal yapımı olan bu belgesel, beyaz görünen bir dünyanın, siyah bir incelemesi…

Aslı İnandık ile Heykel Mi?

İnegöl köftesi, Rize’nin çay bardağı, Alibeyköy mısırı… Türkiye’nin her noktasında görmeye alıştığımız, sosyal medyada tartışmalara yol açan heykeller bize ne anlatıyor? Tüm ciddiyetiyle komediye göz kırpan Aslı İnandık ile bir komedi yolculuğuna çıkıyoruz.

Ele Güne Karşı – Bir MFÖ Belgeseli

50 yıla yaklaşan mazisiyle sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en uzun süreli müzik gruplarından biri olan MFÖ’nün daha önce hiç yayınlanmamış görüntülerini ve sahne arkasında yaşananları bu belgeselde bulabilirsiniz.

Dertleşme

Birkaç dakikalık kısa formatıyla “Dertleşme”, az vakitte büyük hikâyeleri keşfetmek isteyenler için ufuk açıcı bir içerik serisi… Programda Türkiye’nin çeşitli yerlerinden meslek erbapları, işlerini yaparken karşılaştıkları zorlukları anlatıyor. “Dertleşme”, baba mesleğini sürdürmeye çalışan davul ustası Süleyman Doğan, “Bizim meslekte güler yüz yok” diyen tabutçu Arif Usta, hayalini gerçekleştirmek için sayısız kapıyı çalan grafik tasarımcısı Buse Kılıçoğlu, pandemiyle birlikte hamallığa başlayan tiyatro oyuncusu Muhammed Akbıyık ve daha niceleriyle izleyiciyi tanıştırıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları