preloader

Lüksü Bekleyen Büyük Risk: Tedarik Zincirindeki Sorunlar

31.05.2020
Lüksü Bekleyen Büyük Risk: Tedarik Zincirindeki Sorunlar

Yazı Boyutu:

Koronovirüs sonrasında tedarik zincirinin nasıl değişmesi gerektini inceledik.

Yaşanılan kriz, hem markalar hem de tedarikçileri açısından pek çok problemi beraberinde getirdi. Dünyanın dört bir yanındaki satışların sekteye uğraması ile tedarikçilerine verdikleri siparişleri birer birer iptal eden Gucci ve Salvatore Ferragamo gibi lüks devleri, bu tedarikçiler için büyük darbe oldu. Lüks üretiminin %40’ından fazlasının gerçekleştiği İtalya başta olmak üzere Çin ve Bangladeş gibi ülkelerdeki üreticiler kriz sonrasında kapılarını açamama tehdidiyle karşı karşıya.

{773064}

Öte yandan, zor durumda olan tek taraf üreticiler değil elbette. Özellikle, Fransa ve İtalya gibi lüks üretimi açısından kritik önemde olan ülkelerin geleceğinin belirsiz olması büyük soru işaretleri doğuruyor. En azından İtalya’da Mayıs ayı itibariyle kademeli olarak üretime başlanacak olsa da, üreticilerden kaçının kriz sonrasında ayakta kalmış olacağı belli değil. Bu durumun, özellikle kimliklerini İtalyan zanaatkarlığı ve mirasına dayandıran markalar üzerindeki etkisi sarsıcı olacaktır.

Lüksü Bekleyen Büyük Risk: Tedarik Zincirindeki Sorunlar

Dünyanın dört bir yanına yayılmış bir tedarik zincirinin, bu ülkelerden sadece birinde kriz yaşanması durumuna karşı bile ne kadar hassas olduğu ortada. Bu kadar komplike ve katmanlı bir zincirin varlığı birkaç açıdan problem yaratma potansiyeli taşıyor. Sadece direkt iletişimde oldukları tedarikçiler üzerinden kontrol yapabilen markalar, zincirin diğer halkalarında yaşanabilecek problemlerin sonuçlarını hesaplayamıyor.

{773060}

2011 yılında Fukushima’da yaşanan nükleer felaketin de daha önce göstermiş olduğu üzere, bu noktalardaki aksaklıklar ise tüm sistemi felç edebiliyor. Bu bağımlılığı en aza indirmek için markaların mümkün olduğunca lokal veya bölgesel zincirler kurmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra, üretimde esneklik sağlayacak ve değişen koşullara hızla adapte olabilecek üretim modellerin geliştirilmesi gerekiyor.

Kaynaklar:

Bain & Company, BCG (Boston Consulting Group), BOF (Business of Fashion), Forbes, Fortune, Jing Daily, Luxury Daily, McKinsey, Vogue Business, WWD (Women’s Wear Daily)

Kübra Anaç
Kübra Anaç Tüm Yazıları