preloader

WWF'in Doğayı Korumak Adına Hayata Geçirdiği 7 Proje

27.01.2023
WWF'in Doğayı Korumak Adına Hayata Geçirdiği 7 Proje

Yazı Boyutu:

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), biyolojik çeşitliliğini korumak, kirlilik ve aşırı tüketimin azaltılmasını teşvik etmek, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için faaliyetlerini sürdürüyor. İşte 2022 yılında hayata geçirdiği 7 proje…

Sahip olduğumuz tek evin dünyamız olduğunu her geçen gün daha çok fark ediyoruz. WWF, 45 yılı aşkın süredir doğa ve insanın uyum içinde yaşadığı bir dünya için yürüttüğü çalışmaları 2022 yılında da var gücüyle sürdürdü. WWF’in geçtiğimiz yılda doğamızı korumak adına hayata geçirdiği projelerden bazılarını keşfedin.

Deniz Kaplumbağası Koruma Çalışmaları


WWF, Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 17 yıldır deniz kaplumbağası koruma çalışmaları yürütüyor. Bugüne kadar yaklaşık 6 bin yuvadan, 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaşmasına yardımcı oldu. Deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları tehditler, koruma çalışmaları ve yeni hayatlarına başlayan yavru kaplumbağaların hikâyesini Özgür Mumcu ve Eray Özer ile Yeni Haller’in Akyatan özel bölümünden dinleyebilirsiniz.

Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı ve Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı

WWF'in Doğayı Korumak Adına Hayata Geçirdiği 7 Proje

2021 yılında Ege ve Akdeniz’de yaşadığımız, ülkemiz tarihinin en büyük orman yangınlarının acısı hala taze. Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl ortalama 2-3 bin arası orman yangını çıkarken, 7-8 bin hektar yani yaklaşık 11 bin futbol sahası büyüklüğünde orman yanıyor ya da zarar görüyor.

Doğal hayata ve insana büyük zarar veren orman yangını riskini azaltmak ve olası yangınlara karşı daha dirençli olmak için Garanti BBVA işbirliğiyle Türkiye’nin Canı Yanmasın Destek Programı’nı başlattı. Söz konusu hibe programı ile yerel oluşumlara orman yangınları için önleyici aynı zamanda, yangın öncesinde, sırasında ve sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirici çalışmalara destek verilecek. turkiyenincani.org adresinden programla ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz.

WWF’İN, orman yangınlarında zarar gören yaban hayvanlarına yardım amacıyla oluşturduğu Gönüllü Veteriner Hekimler Ağı ile çalışmalara devam ediliyor. Veteriner Hekimlerimize yangın bölgesi Marmaris’te verilen teknik eğitimin ardından yangın bölgelerinde tatbikat gerçekleştirildi.

Gıdamızı Korumak #BirlikteMümkün

WWF, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü Aydın’da çiftçilerle birlikte Hasat Şenliği’nde kutladı. Paydaş çiftçilerle onarıcı tarım yöntemlerini konuştu.

İklim değişikliği ve yanlış tarımsal uygulamalar toprağımızın verimini düşürüyor. Mevcut tarım uygulamalarıyla devam edilirse, tarım topraklarımızı ve gıdamızın geleceğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız. WWF, topraklarımızı korumak için onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışmaya devam ediyor.

{44723}

İklim ve Enerji Çalışmaları

Tarihte kaydedilen en sıcak 10 yıl 2010’dan günümüze kadar olan süreçte gözlemlendi. 2022 yılı tarihte kaydedilen en sıcak 6. yıl oldu. Bu durum kuşkusuz iklim değişikliğinin bir sonucu ve göstergesi. WWF, bu bilimsel verilerden hareketle biyolojik çeşitlilik ve insan yaşamını gözeten iklim ve enerji politikalarının hayata geçirilmesi için politika geliştirme, savunuculuk, kamuoyu yaratma ve farkındalık faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Aralık ayında Montreal’de düzenlenen #COP15 BM Biyoçeşitlilik Taraflar Konferansı sonucunda, 2030 yılına kadar doğa kayıplarını durdurmayı ve kaybettiklerimizi geri kazanmayı hedefleyen Kunming Montreal Küresel Biyolojik Çeşitlilik Çerçevesi kabul edildi. Biyolojik çeşitliliği korumak için yıllardır mücadele eden herkes için bu anlaşmanın geldiği nokta önemli bir kazanım!

Paris Anlaşması’nın TBMM’de onaylanmasının ardından 2053 yılı için net sıfır hedefini açıklayan Türkiye’nin bu hedefe nasıl ulaşacağı tartışılırken ülkemizin #NetSıfır emisyon vizyonuna paralel olarak kömürden adil çıkış için bir yol haritası sunmak amacıyla, S 360 ve akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan “Net Sıfıra Giden Yolda Adil Dönüşüm İçin Yol Haritası” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

Belgeseli izlemek için tıklayın.

Deniz kaplumbağası koruma çalışmaları sayesinde, yaklaşık 6 bin yuvadan 250 bin yavru yeşil deniz kaplumbağası denize ulaştı.

Deniz Koruma ve Balıkçılık Çalışmaları

WWF, deniz koruma alanında denizel biyolojik çeşitliliği, sürdürülebilir geçim kaynaklarını korumak amacıyla ilgili tüm taraflarla birlikte çalışıyor. 2030’a kadar tüm dünyada kıyı ve deniz ekosistemlerinin en az yüzde 30’unun korunması, etkin yönetimi ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamalarının artırılmasına katkı sağlamak üzere yeni çalışmaları hayata geçiriyor.

Deniz koruma alanları, sürdürülebilir balıkçılık ve daha nice çalışmalar için web sitesini ziyaret edebilir ve Puhu TV’den ücretsiz olarak “Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar” belgeselini izleyebilirsiniz.

Plastik Çalışmaları

WWF'in Doğayı Korumak Adına Hayata Geçirdiği 7 Proje

Denizlerimize her yıl 20 milyon tondan fazla plastik karışıyor. Tek kullanımlık plastikler başta olmak üzere plastik kaynaklı kirliliğin, denizel biyolojik çeşitliliğe etkileri konusunda farkındalık yaratmak ve politika geliştirmek için çalışıyoruz. WWF’in Blue Panda yelkenlisi, denizlerdeki plastik kirliliği, Akdeniz’in doğal zenginlikleri, deniz koruma alanları gibi konulara dikkat çekmek amacıyla Türkiye’yi de ziyaret etti. 2019 yılında WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağı üyesi olan İzmir, BluePanda ziyareti kapsamında İzmir’in plastik kirliliği ile mücadele Eylem Planı’nı açıkladı.

2022 yılında plastik kirliliği ile mücadele için önemli adımlar atıldı. Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi’nde plastik kirliliğini sona erdirmek için üye ülkeler toplanarak Küresel Plastik Sözleşmesi müzakerelerine başladı. WWF-Türkiye, Mart 2022’de müzakere aşaması kabul edilen ve devam eden süreçte uluslararası bağlayıcılığı olacak Plastik Sözleşmesi’nin oluşturulması ve uygulanmasında Türkiye’nin önemli bir rol oynayacağını düşünüyor ve bu yöndeki tüm çabaları destekliyor.

Eğitim Çalışmaları- Doğa Öncüleri Gençlik Programı

WWF'in Doğayı Korumak Adına Hayata Geçirdiği 7 Proje

Gençlerin içindeki doğa için değişim yaratma gücünü ortaya çıkarmak amacıyla 2017’de 6 okulla hayata geçirdiği Doğa Öncüleri Gençlik Programı ile 2022 yılı sonunda 1.000 okuldan 10.000 öğrenciye ulaştı. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürüttüğü programa dahil olan öğrenciler, uzmanlar ve öğretmenler mentörlüğünde ‘Yaban Hayatı Korucuları’, ‘Su Melekleri’, ‘Plastik Avcıları’, ‘Gıda Savaşçıları’ ve ‘Karbon Tutucuları’ başlıkları altında yenilikçi ve dönüştürücü projeler üretiyor.

2023 hedefimiz ise programın çevrimiçi kanallarla genişleyerek 2.000 okul ve 20.000 öğrenciye ulaşabilmesi. Bu doğrultuda 2022 yılında Erzincan, Gaziantep, Hatay, Kastamonu, Mersin, Nevşehir, Rize, Tekirdağ, İstanbul ve İzmir’den seçilen 11 öğretmen, İstanbul’da düzenlenen 30 saatlik eğitici eğitimini tamamladı. Bakanlık tarafından görevlendirilen ortaokul öğretmenlerine Sürdürülebilir Gıda ve Gıda Atıkları, Tatlı Su ve Denizler, Biyoçeşitlilik, Yaban Hayatı ve Doğa, Plastikler ve İklim ve Enerji başlıklarında eğitim verildi ve uygulamalı atölyeler gerçekleştirildi.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları